KP3 - Újabb rangadók jönnek

Én most lehet nem leszek annyira bő lére eresztett (aztán végül nem bírtam visszafogni magam…) és elmélyült (na, ez tényleg nem voltam este 11 tán már), mint az elmúlt két hétben momirCsilics volt az éppen aktuális erősorrend megalkotásánál, miután időnek kicsit szűkében vagyok én is, de má’ megint én voltam csak az, aki a fentebb említett – mostanában a hátán az összes hatosfalas puttonyt cipelő – szerző után a színre tudott lépni, legalábbis minimálisan.

Szóval kezdjünk is bele az idei harmadik KP-ba, de előbb egy kis fogalomtisztázás következik:

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

Még a listázás és gondolataim megosztása előtt annyit közölnék, hogy bizonyos csapatok terén a róluk való olvasásra és az eredményeik csekkolására terjednek ismereteim egyelőre, mert az előző két fordulóból nem láttam annyi meccset, mint szerettem volna. Emellett az előző két KP sorrendjébe sem variálok bele túlzottan talán, mert alapvetően jól belőtt erőviszonynak látom, de erről már tényleg alább legyen szó!

16. Zágráb

Azt hiszem, talán itt, és a sorrendben következő Elverum esetén van a legkevesebb kérdés a várt és a látott formát tekintve. Nem rossz ez a horvát keret, de annyira azért jó sem, hogy átütő eredmény és teljesítmény is társuljon hozzá, legalábbis egyelőre (bár én őszintén nem látom magam előtt, hogy nagy javulás lenne várható). A Porto látogat hozzájuk, amelynek szintén nem indult rózsásan a szezonja, ettől függetlenül idegenben sem kellene igazi gondot jelentenie ennek a Zágrábnak, hiszen déli szomszédjaink a GOG elleni hazai vereséget egy szép kis német zakóval fejelték meg a Magdeburg otthonában az eddigi két fordulóban.

2022. szeptember 28., 18.45 - Zágráb vs Porto (2)

15. Elverum

Nem álltak soha különösebben közel hozzám a skandináv csapatok, annyit viszont mindig elismertem és őszinte érdeklődéssel a képernyő elé ülve figyeltem, hogy a jól képzett, gyors, magabiztos játékosaik mit visznek ki bármely nagyobb együttes ellen a pályára. Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy ez az Elverum icipicikét kifulladt, az első fordulós sima tízgólos kieli győzelmmel záróló ütközet után otthon is simán kikaptak az Aalborgtól. Most Nantes-ba látogatnak, hát, sok jóra norvég szempontból nem számítok. És akkor lehet, hogy még finoman is fogalmaztam.

2022. szeptember 29., 20.45 – Nantes vs Elverum (1)

14. Porto

Mint fentebb már említettem, nem indult rózsásan a portugál csapat szezonja, vagy mondhatjuk úgy is, hogy a tavalyi szezon vége óta egy picit mindig jobban mélyülő gödörben vannak. Lássuk be, kissé nem várt módon, simán nyert a Veszprém odakint, és az első fordulóból Plockból hazacipelt háromgólos vereség sem ad sok bizakodásra való okot az egyébként – momirCsilicshez hasonlóan – nekem is kicsit a szívemhez közelebb álló együttes háza táján. Zágrábba látogatnak, amitől azért valamelyest tartok, de nem hiszem, hogy a feladat megugrásának igazi gondot kéne jelentenie számukra.

2022. szeptember 28., 18.45 - Zágráb vs Porto (2)

13. Szeged

A Szeged biza hétről hétre lejjebb csúszik ezen a listán, sajnos. Remélem, hogy csak arról van szó, hogy a Mister ezúttal taktikát váltott és a tavaszi BL-es betlizések helyett ősszel szenvedjük el ezeket a kissé kétségbeejtő és kérdéseket felvető pillanatokat, de tartok tőle, nem erről van szó. A Barca ellen ki lehet kapni, itthon is, bár az más kérdés, hogy ekkora összeomlással már azért másképp fest az összkép. Ez a Nantes elleni múlt heti meccs pedig ismét az elkeseredettség gombot nyomta be rajtam – és feltételezem még sokakban is, Dimwitch szegedi kollégánk írt is egy szösszenetet erről. Őszintén félek ettől a kieli túrától, még úgy is – vagy talán épp ezzel együtt még jobban –, hogy kikaptak múlt héten Celjében. Na, az is volt valami, de majd erről a Kielnél regélek. Szóval tartok a csütörtök estétől, ahogy tartok Szita Zozó kontra Mister felállásban, hogy a szokásoknak megfelelően utóbbi fog diadalmaskodni, de erről talán még korai beszélni.

2022. szeptember 29., 18.45 - Kiel vs Szeged (1)

12. GOG

Azon csapatok egyike, akikről nem sok benyomásom van, úgy egyáltalán. Ennek megfelelően az eddigi BL-meccsekből kiindulva egy nem lebecsülendő, igazi északi csapatnak tűnnek, de azért annyira nem acélosnak, hogy egy rendes komolyan vétel mellett tényleg tartani kéne túlzottan nagy veszélytől a nagyobb csapatoknak. Plockba utaznak – sajnos még a lengyeleket sem láttam idén –, ami szerintem egy szoros találkozót ígér, nem tudnám megmondani, kinek állhat majd jobban a szénája. Az mindenképp Sabatéék mellett szól, hogy hazai pályán vannak, az eddigi két találkozójuk önbizalmat tutira adott nekik, és, ahogy arra korábban momirCsilics is utalt, az a Xavi-féle, Terzával megfűszerezett védelem elég jól néz ki, egyre jobban évről évre, ami sikeresen megtörheti az északi ostromokat.

2022. szeptember 29., 18.45 - Plock vs GOG (x)

11. Dinamo

A nem olyan kis mumus Veszprémbe látogat. És én nem leszek ott. Váááh. Egy fél perces néma csönd után: az általam zseninek tartott – rajongásom asszem sosem rejtettem véka alá vele kapcsolatban –Xavi Pascual már tavalyi első szezonjában is összerakott egy elég jól kinéző kis keretet, egy meglehetősen kellemetlen, kemény játékkal, ami az ő taktikai tudásával és azért a rutinos jelzővel mindenképp illethető játékosaival kiegészülve láthattuk, hogy jónéhányszor tudott gyilkos kombó lenni. A Magdeburg, a regnáló német bajnok mindössze két góllal tudott nyerni Bukarestben, kint a GOG otthonában pedig sebességről is bőven árulkodó 38-38-as döntetlent értek el. Figyelni kell, okosnak lenni, nekünk meg remélhetőleg így nem lesz akkora szenvedés végignézni a pályán folyó dolgokat.

2022. szeptember 28., 18.45 - Veszprém vs Bukarest (1)

10. Celje

Nagy nyugalomban ültem le edzés után a vacsimat elmajszolni, a Veszprém meccsére testileg-lelkileg felkészíteni magam, aztán ebből az lett, hogy rá voltam tapadva a képernyőre, a Veszprém-meccset meg már a második félidőben kb. nem is követtem, ugyanis olyan játékot rittyentett ez a fiatal szlovén csapat, hogy Filip Jichá sem nagyon tudta, mit is kezdjen a játékosaival, akik meglepett sértettségükben nem voltak restek rengeteget hisztizni a mérkőzésen, amit én nagyon nem szeretek. A hazai pálya nyilván adott némi önbizalmat a Celjének, no meg az is, hogy az esélytelen nyugalmával, de talán a leírtság miatt dacból nem kis bizonyítási vággyal estek neki a német óriásnak. Ilyen keveset a kieli falat faultot bemutatni én nem is tudom, láttam-e valaha, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy a szlovénok olyan lendülettel, mozgékonysággal játszottak és magabiztosan, erősen, okosan lődöztek simán Landinnak nagyobbnál nagyobb gólokat, hogy a zene volt füleimnek logika alapján valami csodás festmény megelevenedése volt szemeimnek az egész találkozó. Ja, és hozzátenném, hogy az első fordulóban Aalborgban is csak néggyel (!) kaptak ki. Nyilván Barcelonában, ez ellen a Barca ellen nem sok esélyük van, de örömmel és lelkesen várom, hogy talán továbbra is valami fiatalos, kicsit pimasz szépséget látok.

2022. szeptember 29., 20.45 Barca vs Celje (1)

9. Plock

Fentebb a lényeget talán már le is írtam, meg esett már róla szó korábbi KP-ban is, hogy a Kielcével folyamat pariban lévő, nagy változásokkal idén nem küzdő, egyre jobb, stabilabb és erősebb védelemmel rendelkező Plock már korábban sem nézett ki rosszul, az eddigi két meccsük a BL-ben pedig ezt szépen alá is támasztja. Győzelem Portóban, és vezetés, majd szoros mérkőzés Párizsban. Hazai pályán fogadják a GOG-t, amit azért raktam x-re, mert egyik csapatot sem láttam idén még, így nem tudom belőni csak az eredmények alapján, hogy mennyire tudna az egyik a másik fölé kerekedni a mutatott játéka alapján. By the way, hajrá, Xavi, és méginkább, Terza!

2022. szeptember 29., 18.45 - Plock vs GOG (x)

8. PSG

Én tartottam tőle, hogy Remili, Koumkoud, Hansen és Gérard távozása a végre viszonylag stabilabban és erősen játszani kezdő párizsiaknál fennakadásokat fog okozni. A szezon elején még talán nincs ezzel akkora gond, no meg, a BL-ben eddig vállalatók az eredményeik, csak a Plock elleni meccsalakulást tovább árnyalja a hétvégén a Toulouse ellen nagyon simán elvesztett francia bajnoki és így Magdeburgba, a Bundesliga tavalyi győzteséhez látogatni meglehetősen érdekesnek – és a PSG szempontjából veszélyesnek – ígérkezik. A Párizs német csapatok elleni meccsei legendásan jók szoktak lenni, úgyhogy én talán ezt a meccset várom a legjobban a fordulóból.

2022. szeptember 28., 20.45 – Magdeburg vs PSG (x)

7. Kiel

A celjei blama, az ottani szinte teljes leállás ellenére nem látom akkora gondban ezt a Kielt, Celjében ütötték már meg nagy csapatok az utóbbi években is a bokájukat. A németek kerete erős, összeszokott, Jichá bizonyította már, hogy jól tölti be edzői szerepét, meg tud újulni ő is és a csapata is, múlt héten valahogy hiányzott a keménység, a kellő fókuszáltság. Ezzel hazai pályán, egy Szeged ellen, és főleg egy ilyen múlt heti vereséget követően, szerintem most nem lesz gond. Remélem, hogy szoros meccs lesz, de a realitás, és főleg a Tisza-partiak előző két fordulóját elnézve ez egy kieli dominanciával lezajló ütközet lehet majd. Ohh és majdnem kihagytam, Ehrig kidőlt hosszú hónapokra, bár azért ő a BL-ben nem volt eddig túlságosan meghatározó tényező a Kiel játékában, annyiban számíthat, hogy Ekberg a posztján így egyedül maradt. És záró gondolatként még szintén meg kell említeni, hogy Bylik bizony bombasztikus formában van, talán a szinte mindig topon játszó Wiencek mellett az ő támadójátékát lehetne még kiemelni Jicháék múlt heti performanszából.

2022. szeptember 29., 18.45 - Kiel vs Szeged (1)

6. Nantes

Ezt sem titkoltam soha, a Nantes az egyik kedvencem a nemzetközi mezőnyben, nem feltétlen a legnagyobb játékosokkal, de stabil, tapasztalt alapemberekkel, jó szakmai stábbal mindig jól tudtak teljesíteni, a hazai bajnokságban és az európai kupaporondon is. Idén jó menetben vannak, nyertek a PSG ellen, aztán nemrég a Montpelliert is sikerült idegenben legyűrniük (fél szemmel követtem ezt a meccset is, nagyon stabilak voltak), és a Szegedet is meglehetősen simán, magabiztosan verték múlt héten. A Kielce elleni első fordulós lengyelországi meccset sem tekintem kilengésnek, szerintem Kielcébe idén senki nem fog nyerni járni, talán egyedül a Barca összehozhatja majd tavasszal, de ezzel kapcsolatban is lennének kételyeim. Szóval, a lényeg, meggyőző, amit eddig a franciák mutatnak, annak ellenére, hogy úgy gondoltam, eléggé meggyengültek Balaguer, Lazarov, Emil Nilsen és a vezetőedző, Alberto Enrterríos távozásával, ám úgy tűnik, ezt a jól működő magot ez sem rázta meg, így az Elverum ellen én sima győzelmet várok.

2022. szeptember 29., 20.45 – Nantes vs Elverum (1)

5. Magdeburg

Nem vagyok egy nagy Magdeburg-szakértő, az előző szezon végén láttam több Európa Liga meccsük, meg talán két bajnokit tőlük, idén pedig még várat magára a németek vizslatása. Azonban a keretmozgásokat, a bundásban eddigi idei eredményeiket és a két BL-meccsüket is figyelembe véve a németekre oda kell figyelni, az első igazán fokmérő összecsapásuk a PSG elleni lesz az idényben, mindkét fél szempontjából kíváncsian várom, mi fog kisülni belőle.

2022. szeptember 28., 20.45 – Magdeburg vs PSG (x)

4. Aalborg

Szívem egyik nagy fájdalma a héten, hogy az Aalborg vs Kielce egy időpontban lesz a Magdeburg vs PSG meccsel. Nem is értem, de komolyan… Az Aalborgot nekem valahogy mindig egy ilyen homályos fátyol lengi körül, jókjók, hajtugatjuk, van pár acélos eredményük, aztán meg ilyen semmilyenek lesznek, vagy nem is tudom, mint pl. tavaly is. Kíváncsian várom Mikkelke játékát, meg hogy miképpen illeszkedik be a csapat rendszerébe, Aronkával hogyan jönnek ki, merthogy idén még nem láttam őket. Azzal együtt, hogy ez az Aalborg az idei szezonban megint az egyik legerősebb csapat szerintem, a Kielce, a kellően koncentrált tud lenni, szerintem idegenben is sikerülhet neki a győzelem.

2022. szeptember 28., 20.45 - Aalborg vs Kielce (2)

3. Veszprém

Eddig tetszik, amit látok, stabilnak tűnik a csapat és a játék is. Az új emberek összességében kellemes csalódások, merthogy tartottam tőlük, és itt muszáj kiemelnem nekem is Pechmalbecet, el sem hiszem, hogy valaki ilyen hamar így be tud illeszkedi egy új játékrendszerbe, olyan emberek közé, akikkel még nem is játszott ezelőtt. A védelem közepére éppen egy ilyen ember hiányzott már nagyon Veszprémbe és támadásban is egy mozgékony, egyben nagyon stabil stílusú beálló érkezett a személyében, aminek hatalmas hasznát veszi eddig a bakonyi együttes. A múlt heti Petar-parádé nem tudom, megismétlődik-e, mindenesetre jó volt látni, hogy ilyen önbizalommal és kis vakmerőséggel, lendülettel tudott játszani a veszprémi együttes idegenben, a Porto otthonában. A Bukarestnél írtam a két csapat egymás elleni viszonyáról, itt csak annyit jegyeznék meg, hogy ezt a meccset itthon hozni kell és hozni is lehet, okosan, koncentrált hozzáállással szerintem simaliba lehet a vége.

2022. szeptember 28., 18.45 Veszprém vs Bukarest (1)

2. Kielce

Állad leesik típusú keret, ami még annyira nincs összeállva, hogy a játékosokban rejlő lehetőségeket és erőforrásokat a mutatott játékban is tükrözni, valamint kamatoztatni tudja. A múlt heti Barcelona elleni meccsük nagy részét figyelemmel követtem, a második félidőben már láttam azokat az játékelemeket, játékoskapcsolatokat, amik Dujshebaev zsenialitását ismerve, tavaszra brutál minőségben fog dübörögni. Remilin még látszik, hogy kicsit el van veszve, de a játéklehetőséget megkapja, ahogy Koumkoud is, akit zavaróban fog tudni nagyon jól használni majd a lengyel csapat. Azt még kiemelném, hogy a helyi francia különítmény között megvan az az összeszokottság, amik már most minőségi megoldásokat tettek lehetővé Barcelonában, és ha ez ellen a Barca ellen ment idegenben, az Aalborg ellen is fog, szerintem.

2022. szeptember 28., 20.45 - Aalborg vs Kielce (2)

1. Barca

Listánk stabil vezetője, és nem, nem Carloska meg a tavalyi BL-cím miatt, hanem a mutatott játék képe alapján. Ez a Barca már most ütős, a francia fiatalok mennek, mint a tank, amellett, hogy rendkívül képzett játékosokról van szó, akik láthatóan remekül érzik magukat a Földközi-tenger partján, a fizikai állapotuk pedig szintén nem hagy kívánnivalót maga után. Pérez de Vargasnak mostanában valószínűleg sűrűn vannak rémálmai, amikben Emil Nilssen üvölt összesorított ököllel, merthogy a dán válogatott keretébe be nem férő kapus úgy berobbant a nantes-i évek után Barcelonába, hogy az ember csak pislogni tud. Ez a felállás egyrészt ijesztő az ellenfelek szempontjából, hatalmas fegyvertény a klubot tekintve, azonban az már más kérdés lesz, hogy viseli a két játékos, és főleg az eddig meglehetősen kiemelt szerepű és szinte kizárólagos pozícióban lévő Pérez de Vargas, hogy nem ő az egyértelműen kezdő kapus a csapatban. Még nem látom, hogy ezt a Barcát idén bárki is megveri, ne legyen igazam, de eléggé meggyőzően fest Ortega csapata.

2022. szeptember 29., 20.45 Barca vs Celje (1)

Fotók: EHF hivatalos oldala