KP2 - Kőkemény meccsek

Valamelyest csalódottan vettem tudomásul, hogy az utóbbi években már-már hagyományosan megrendezésre kerülő, portói meccsünk előtt idén nem fog a Szeged otthon játszani az Elverum ellen, most mi toljuk le előbb a fordulót, így nem tudunk közvetkeztetést levonni abból az eredményből. Emlékszünk, ugye? Ráadásul - portugál helyszín esetében most először - mi sem mentünk ki, úgyhogy valószínűleg valamilyen fennforgás várható, de erre majd térjünk vissza később! Amúgy is túl nyugodt minden.

Most állítsunk második fordulós sorrendet, hiszen:

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

Az elsővel egyébként nem nagyon lőttem mellé, finomítani persze fogok rajta, mert annyira már nem vagyunk vakon, de elsőre egyáltalán nem volt az egy rossz sorrend, azt gondolom, az alsóházban tévedtem nagyobbakat elsőre, illetve a GOG-ot muszáj már most sokkal feljebb raknom. Lássuk!

16. Zágráb

Na szóval, pont ezt mondtam, hogy amikor úgy is tűnik, hogy a Zágráb most jobb lesz, akkor jön egy GOG, és megmutatja, hogy lufaszt. Olyan tükörsima meccs volt ez, direkt néztem, hogy attól függetlenül teszem őket ide, utolsónak, hogy messze nem az övüké a legszarabb gólkülönbség. Valamint azt is gyorsan eldöntöttem magamban, hogy Odensébe kimegyünk október elején, nem lesz egyszerű meccs az ott, ugyanis. Az a baj, hogy a Zágrábbal minden évben pontosan ugyanaz történik, és kb. ugyanakkor. Nincs előrelépés. És nem gondolom, hogy Magdeburgban majd javítani tudnak. Nem fognak.

2022. szeptember 22., 20.45 - Magdeburg vs Zágráb (1)

15. Elverum

Az Elverumból egyébként annak ellenére kinéztem egy szoros meccset, urambocsá' pontszerzést, hogy leírtam, hogy a tavalyi szezonjuk nekem nagy csalódás. Az idei első meccsük is az volt. Ki lehet kapni Kielben, de a tíz gól, az kellemetlenül sok, főleg, hogy ők ott hagyományosan jók szoktak lenni. Hát, ez is elmúlt, régen minden jobb volt. Annyi örömünk lehet ebben esetleg, hogy Uros Borzas 6 gólt lőtt. Északi rangadó lesz, Elverum vs Aalborg jön ma, nálam ez vendég, de azért kíváncsi vagyok.

2022. szeptember 22., 20.45 - Elverum vs Aalborg (2)

14. Porto

Őszintén, a Plock vs Portón is sokkal jobb meccset vártam volna, nem lett, még csak különösebben szoros sem volt, eh. Quintana óta ők valahogy elvesztették önmagukat, vagy nem is tudom, hogyan magyarázzam, vannak jobb meccseik, persze, de nem úgy és nem annyi, ahogy azelőtt. Persze az utóbbi években még le is fölözték őket a nagyok, de hát ez meg így működött mindig, és így is fog, az mondjuk beszédes, hogy idén skandikat igazoltak, nem portugál, kubai, brazil fiatalokat. Ettől még persze bármi lehet, hiszen gyakorlatilag megvan egy olyan soruk, amit évek óta nézegetünk ezen a szinten, reméljük nem éppen ellenünk térnek magukhoz.

2022. szeptember 21., 20.45 - Porto vs Veszprém (2)

13. Celje

Fogalmazzunk úgy, hogy egyáltalán nem vallottak szégyent az Aalborg otthonában - ahol egyébként nem könnyű játszani -, nyilván egy pillanatig sem volt kérdés a vereségük, de lehetett volna ez -7-8, akkor sem dobálhatnánk őket sárral. KisMarguc nagyot ment, és ezt a Vlah nevű kiscsávót is figyelgetni fogom a jövőben. Mikor máskor, ha nem a Kiel ellen, nem igaz? Mi meccsünk előtt játszanak, túl sok esély persze nincs a győzelemre, de egy jó meccs, vagy legalább egy jó félidő akár lehetne is belőle.

2022. szeptember 21., 18.45 - Celje vs Kiel (2)

12. Szeged

Jajjj, szegény Szeged. Pedig hát bajnokok, én meg állítólag magyar vagyok, úgyhogy illett volna legalább egy döntetlent mondanom arra a meccsre, előzetesen. Nos, nem. Volt már olyan, hogy tudtam szurkolni a Szegednek, de az már elég régen elmúlt, ugyanakkor ha reális pontszerzést vagy győzelmet látok bele, akkor azt szó nélkül meg szoktam adni nekik. Hát most nagyon nem láttam, és első negyedóra ide vagy oda, amikor néztem Carlos fejét a pálya széléről nyilatkozásban, meccs előtt, biztos is voltam benne, hogy nem lesz itt semmi hazai. Megtanulta ő azt a mi padunkon, hogy hogyan kell Szegedre menni. Így.

A Szöged tehát nem startolt túl jól, de nem is lett volna semmi gond egy címvédő elleni cumival, ha nem úgy történik meg, ahogy. Az a teljes tehetetlenség, ami a második félidő elején eluralkodott, az nagyon ijesztő volt. Lehet javítani, két nagyobb arányú vereséget szenvedő csapat találkozóját az fogja holnap megnyerni, amelyik jobban meg akarja. A Szeged nyert már Nantesban, ha jól emlékszem, de legalábbis pontot biztosan szerzett, most is csak ezt kellene. De szerintem most nem fog menni az, illetve az a nagy kérdés, hogy összezárnak-e. Ha jól tudom Mackósajt itthon maradt, BB viszont kinn lesz a csapattal, akkor gondolom játszik is majd. Nem könnyű a feladat, de nem is lehetetlen, kellene egy jó Mirkó vagy Mikler, és kellene egy cserélni hajlandó miszter.

2022. szeptember 22., 18.45 - Nantes vs Szeged (1)

11. Dinamo

Ugyan nem vártam tőlük győzelmet a Magdeburg ellen, de csak azért, mert tudom, hogy bundást nem véletlenül nyernek meg. Vártam viszont egy szoros meccset, a live score szerint az is lett, és biztos vagyok benne, hogy senkinek sem lesz sokkal könnyebb dolga Bukarestben. Nekünk főleg nem. Odensébe mennek ezen a héten, sok reményt nem adok a vendégre, szerintem ezek a dánkák is eléggé alul voltak értékelve. De jegyezzük meg azon a ponton azt, hogy Xavi Pascual elég nagy mágus ahhoz, hogy kitaláljon valami működőképest taktikát, mert ha nem ezeket a csapatokat próbálja meg ponttal lehúzni, mint a Magdeburg és a GOG, akkor nem tudom, kit fog tudni.

2022. szeptember 21., 18.45 - GOG vs Dinamo (1)

10. Nantes

Nagyjából egy szint ez a két csapat, eddig is hasonlóak voltak, és ahogy a Szeged, úgy a Nantes is egy nagyobbacska pofonocskába szaladt bele az első fordulóban, csak ők ugye Kielcében kapták a maflásokat. Túl sok védekezést azon a meccsen sem villantott senki, a félidő már egy végeredménynek is beillő 23:18 volt, és 70 feletti összgólszámmal zártak, ugyanakkor a félidő úgy volt ennyi, hogy a Nantes kapuja 1 védéssel összesen 4%-ot hozott, de a komplett meccs is 13% lett, szóval...Úristen, na most, ilyen még egyszer nem lesz, ebben teljesen biztos vagyok, innen nézve viszont nem is olyan rossz az a -7 gól. Ezt mostanra nem annyira tudom elképzelni, inkább egy brusztolós meccsre számítok, de nem kiugróan sok góllal, inkább olyan 25-28 közöttivel. Meglátjuk.

2022. szeptember 22., 18.45 - Nantes vs Szeged (1)

9. Plock

Meglepően sima meccset hoztak a Porto ellen, de ettől még kifejezetten örülök neki, hogy itt vannak a BL-ben, egyébként is, de úgy, hogy Sarmientót visszahelyezték a térképemre, úgy aztán végképp. Végig kézben tartották a mérkőzést, volt kapusuk is, tiszta fáklyásmenet ez egy BL-nyitánynak, nem? November elejére ki is néz egy plocki túra, jó régóta nem voltunk már arrafelé (természetesen napra pontosan tudom, hogy mióta), úgyhogy jövünk! Viszont PSG-be utaznak most, egyértelműen nem győzelmi esélyekkel, de egyébként feltett kézzel sem kellene nekik.

2022. szeptember 21., 20.45 - PSG vs Plock (1)

8. GOG

Az egyik legsimább meccset játszották Zágrábban, vezetik is a csoportot, ami kapcsán felhívnám a figyelmet arra az érdekességre, hogy a másik csoport hivatalosan sokkal erősebb, talán homogénebbnek is kellene legyen, ehhez képest viszont az első fordulóban ott voltak a nagyobb gólkülönbségek. Érdekes ez. Ezek a dánok - már amennyit láttam belőlük - kicsit azért ijesztőek, hogy őszinte legyek. Sokat szívtunk már feltörekvő skandik ellen, nagyon fel kell készülnünk belőlük, mert a kinti meccs mindjárt itt lesz. De ne szaladjunk így előre, most fogadják a Dinamot, és az pont egy olyan meccs lesz, ahol nagyon ki tudják nyírni egymás játékát a felek, mert annyira mások. Érdekes szitu lesz, az biztos, erre is figyelni fogok.

2022. szeptember 21., 18.45 - GOG vs Dinamo (1)

7. Magdeburg

Tyű, nem is tudom, melyik fórumon taglaltuk azt, hogy a német bajnokot vajh miért nem kezeli helyén az EHF egyik szakírója által összeállított erősorrend, de komolyan, azóta sem igazán értem, hogy milyen dimenzióba kellett nézni a pre-seasont ahhoz, hogy a Zágrábot belássuk a Magdeburg elé. Na mindegy. Bukarestben tavaly nem volt senkinek sem egyszerű, ehhez képest ők a második félidő elejétől fogták magukat, megfordították a meccset, és a második félidőt végig vezetve megnyerték azt. Ennyike, majd Bukarest előtt befűzzük az oktatófilmet, azt hiszem. A horvát bajnok érkezik hozzájuk, nem hinném, hogy hangyafasznyi esélyük is lenne Magdeburgban a pontszerzésre.

2022. szeptember 22., 20.45 - Magdeburg vs Zágráb (1)

6. PSG

Amikor vezettek itt néggyel a cseréink ellen, akkor kicsit azért belém állt valami, de igazából annyira erősen hiszek abban, hogy ők ide nem nyerni jönnek, hogy ezek szerint mindenki más is elhitte. Persze botorság volna azt gondolni, hogy nem lesznek versenyben, mert dehogynem, de kell nekik még némi idő, hogy összerakják és Palickára faragják a védelmüket. Sikerülni fog nekik, ne féljetek! Addig viszont teljes szívvel tudok szurkolni a Plocknak, hogy menjen oda és próbálja meg megviccelni őket, hehe.

2022. szeptember 21., 20.45 - PSG vs Plock (1)

5. Aalborg

Ahogy azt már a Celjénél említettem, elég szépen kikozmetikázott eredmény született az első meccsen, főleg annak fényében, hogy Mikkel Hansen (10/10) illően bemutatkozott a földijeinek, de az EHF-es stat szerint Claar (7/7), Bjørnsen (6/6), Jakobsen (4/4) és Jasper Nielsen (2/2) sem volt képes hibázni. Elverumba érkeznek, sajnos a norgék szerintem nem fognak túlzottan beleállni ebbe, pedig nem lenne rossz egy tényleg szoros skandi derby, nem?

2022. szeptember 22., 20.45 - Elverum vs Aalborg (2)

4. Kiel

Sagosen hiánya ide vagy oda, a Kiel nagyon bekezdett, amin persze egyáltalán nincs mit csodálkozni, maximum a különbségen. De a zebráknál sosem parádéztak egy sérültön, legyen az bárki, most sem teszik, csinálják, amit kell. Ők Celjébe mennek, míg a másik két nagy a csoportban egymást gyepálja szépen, várhatóan tehát a második forduló után is vezetni fogják a B-t, ami előbb-utóbb fontos fegyvertény lesz.

2022. szeptember 21., 18.45 - Celje vs Kiel (2)

3. Veszprém

Hatalmas első meccset toltunk, soha rosszabbat, tényleg volt benne szó szerint minden, megkockáztatom, hogy a miénk volt a legjobb nyitómeccs, de nem ragadunk le itt, hanem megyünk tovább a nekünk már-már hagyományosan kötelező idegenbe: Portóba. Valahogy mindig jókat futottunk itt, akkor is, amikor még mindenki reszketve érkezett Portugália északi részére, és akkor is, amikor mi bukdácsoltunk mindenhol máshol. Itt sosem. Úgyhogy én mást nem is szeretnék kérni mára - apukám szülinapjára -, csak hogy ismételjük tovább ezeket a +7-es meccseket. Jobbak vagyunk egyébként, számomra ez nem kérdés, de ha a sport ilyen egyszerű lenne, ki sem kellene írni a versenyeket. Észnél kell lennünk, ez tény, de ebben a lebonyolításban nem igazán van már könnyű helyszín, idegenben, úgyhogy ez egy alapvetés, fel kell tudni készülni rá fejben. És szerintem mi fel is készültünk. Nagyon remélem.

2022. szeptember 21., 20.45 - Porto vs Veszprém (2)

2. Kielce

Azért a statisztika fényében valóban nem volt olyan fényes ez a kielcei győzelem, mint amennyire elsőre látszódott, ettől függetlenül idén is őket tartom az egyik fő favoritnak a mezőnyben. De hogy ez valamivel tisztább lehessen, jöjjön a MOTW egy igazán klasszikus helyszínen, a Palauban, és nézzük meg, mire mennek. Dusikák már a fedélzeten, Remili is kezd megérkezni Kielcébe, nincs hiányposztjuk, továbbra is bődületes egy keret ez. Ettől és attól is függetlenül, hogy elég gyorsan megismétlődik a tavalyi BL-döntő, én őszintén remélem, hogy nem nyernek. Sajnálom.

2022. szeptember 22., 20.45 - Barca vs Kielce (1)

1. Barca

Persze nem gondolnám, hogy túl nagy különbségek lesznek, sőt, kapuban kb. kettővel több védéssel meg lehet nyerni ezt a meccset. Carlos keze nyomán kaptam egy olyan Barcát, amit már-már képes voltam szimpatikusnak látni a döntőben, ami annyira ambivalens egy érzés nekem, hogy rettenet. És ez tovább folytatódott idén Emilkével, akitől nem csak emészthetőbbek, hanem még ijesztőbbek lettek, pedig azért nem volt egyszerű fokozni még ezt. Egyébként pikáns meccs lesz, szerintem, nem csodálkoznék, ha egymásnak esnének.

2022. szeptember 22., 20.45 - Barca vs Kielce (1)