Üdvözlünk Veszprémben!

Veszprém, a kézilabda hazai fellegvára

Csendes sikátorok, mindig zúgó harangok, macskakő és szél. A borostyánnal beszőtt ódon várfalak tövében zöld pázsitos modern családi házak. Fülledt, romantikus nyári esték, állandósult fesztiválhangulat, kis- és nagykoncertek, kiülős és beülős helyek, kis lépcsők, tátongó mélységű boltívek, égig érő tornyok. Dombok és völgyek. Fergeteges bulik, csendes áhítat. Ez Veszprém. Fenséges királyi múlt és innovatív, dinamikus jövőkép. Ismerje meg ezerarcú városunkat, büszkén vállalt örökségünket; járja be Veszprém szűk utcáit és tágas tereit. Nálunk ezer élmény várja!

Veszprém fekvése

  • Európai Unió, Magyarország, Közép-Dunántúl, Veszprém megye székhelye.
  • Budapesttől 110 km-re, délnyugatra
  • A Balatontól 15 km-re, északra
  • A Bakonytól 25 km-re, délre
  • GPS koordináták: 47.09456, 17.90612

A királynék városa a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, három kistáj találkozásánál: északról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék, keletről pedig a sík Mezőföld északnyugati nyúlványa, a Veszprémi-fennsík határolja. Ez a központi helyzet jelentős szerepet játszott a város kialakulásában. Veszprém a legmagasabban fekvő megyeszékhely: felszíne átlagosan 260 méterrel található a tengerszint fölött. A városon belül ugyanakkor nem ritkák a 30-40 méteres szintkülönbségek sem. Különösen szembetűnőek ezek a Séd-völgy déli és keleti oldalán, ahol az északnyugati szelek munkájának köszönhetően meredek dolomitsziklák törnek a magasba.

Veszprém – a név eredete

A város neve eredetileg Bezprem volt, mely szláv eredetű összetett szó. Jelentése nyelvészeink szerint: egyenetlen. Gizella királyné emlékét idézi Bonfini (Mátyás király történetírója) mondaszerű névmagyarázata: Gizella királyné „Vessz, prém!” felkiáltással mondott le drágakövekkel díszített bundájáról, hogy hozzájáruljon a Szent Mihály Székesegyház építési költségeihez. Elterjedt volt az a vélemény is, amely Veszprém nevét a város egyik kútjának, a Fehér kútnak német nevétől, „Weissbrunn”- tól származtatta.

Kiemelt látnivalók

  • Veszprémi Vár - Egyházi értékek és modern galériák. A Veszprémi Várban található barokk műemlék épületegyüttes egész évben vonzza a térségbe érkező vendégeket.
  • Tartalmas időtöltés a Vár utca értékes tárlatainak felfedezése, az egyházi kincsek és a modern képzőművészeti galériák megtekintése.
  • Veszprémi Állatkert - Hazánk egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje, mely folyamatosan újdonságokkal szolgál! 2014-től elefántok, 2015-től fókák, pingvinek, és egy óriási madárröpde is látható az állatkertben. Az év minden napján nyitva!

További információ: www.veszpreminfo.hu

Repül a labda, szakad a háló… a Veszprém Arénában

Több ezer szurkolótól hangos az év minden időszakában a 2008-ban átadott Veszprém Aréna. Az ország második legnagyobb vidéki sport- és rendezvénycsarnoka jelenti a hazai pályát a város világhírű kézilabdacsapatának, az Telekom Veszprémnek! A fényes múlttal és jelennel rendelkező Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapat a város büszkesége, hiszen huszonhatszoros magyar bajnok, huszonhétszeres MK-győztes, kétszeres magyar szuperkupa-győztes, kétszeres Kupagyőztesek Európa Kupája-győztes, háromszoros SEHA liga-győztes és négyszeres EHF bajnokok ligája-döntős férfi kézilabdacsapat. Otthona a Veszprém Aréna.

A modern létesítmény a sporteseményeken túl helyt ad táncversenyeknek, kiállításoknak és divatbemutatóknak, de rendeztek már itt jégrevüt, autós- és lovasprogramokat is. A Veszprém Aréna színpadán olyan világsztárok léptek már fel, mint a Lord of the Dance és a Boney M formációk, Diana Krall, a Buena Vista Social Club, vagy DJ Tiesto. A rendezvénycsarnok egyúttal a VeszprémFest esőhelyszínéül is szolgál évről-évre. A Veszprém Aréna kiváló adottságaira nemcsak a sportszakemberek, hanem a hazai- és nemzetközi kongresszusok szervezőstábjai is felfigyeltek, ennek köszönhetően a létesítményben egyre több ilyen jellegű programot is szerveznek. Az exkluzív belsőépítészeti megoldásokat hordozó, impozáns akadálymentesített terek – konferenciatermek, VIP-blokk, előcsarnok – a félszáz fős partnertalálkozóktól akár több ezres nemzetközi konferenciák lebonyolítását is lehetővé teszik.

Az Aréna Veszprém belvárosából gyalogosan és kerékpárral is könnyen elérhető, de érkezhet a Kedves Vendég a világ másik feléről, hiszen az ezer parkolóhely mellett saját helikopter-leszállópálya is rendelkezésre áll.

További információ: www.veszpremarena.hu

Veszprém megközelítése

Repülővel - Veszprém a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről és a sármelléki Balaton Airportról egyaránt mintegy másfél órányi autózással érhető el. Budapestet közvetlen járatok kötik össze Európa számos városával, Sármellék charterjáratokat fogad a legfontosabb küldőországokból.

Autóval - Veszprém több országos főút csomópontjában található, ami bel- és külföldről egyaránt könnyen megközelíthetővé teszi. Budapesttel az M7-es autópálya és a 8-as gyorsforgalmi út köti össze. A fővárosból és a dunántúli városokból (Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Siófok) 1-2 óra alatt elérhető.

Busszal - Számos menetrendszerinti autóbuszjárat köti össze Budapesttel és a megyeszékhelyekkel.

Vonattal - Veszprém a Budapest-Szombathely vasúti fővonalon fekszik, amelyen naponta több gyorsvonat közlekedik. A város átszállás nélkül érhető el a szlovén fővárosból, Ljubjanaból. A Veszprém-Győr vasútvonal részben a Cuha-patak vadregényes völgyében halad, ami magát az utazást is élménnyé teszi.

Kerékpáron - Belvároson is átvezető kerékpárútja Szentkirályszabadján át Balatonalmádinál kapcsolódik a Balatoni kerékpár-körúthoz. Kiépített bringaúton eljuthatunk Nemesvámosra, Kádártára és Gyulafirátótra is.

Lakosok száma - 61.000 fő

Testvérvárosok

Bottrop (D), Gladsaxe (DK), Nitra (SK), Ottignies-Louvain-la-Neuve (B), Passau (D), Rovaniemi (FIN), Sepsiszentgyörgy (RO), Tarnów (PL), Tartu (EST), Tirat-Carmel (IL)

Partnervárosok 

Ningbo (CN), Saumur (F)

Szeretettel várja Önt is a királynék városa!

További információ: www.veszprem.hu, www.veszpreminfo.hu