KP1 - Karma is a bitch!

...boldog új évet minden kedves sportszerető pajtásnak...és kivételesen a nem annyira kedveseknek is, csak mert az önzetlen kedvességet, a türelmet gyakorlom ezen a héten!

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, úgy hussant el mellettem (fölöttem) a pre-season, hogy felnézni sem volt időm. Szoktam volt pedzegetni, hogy a felnőttkor egy nagy átverés, egy humbuk, egy illúzió, mert gyermekként azt gondolod, felnőttként majd te döntesz mindenről, főleg az idődről, de ez egyáltalán nem így van. Például dönthetek én úgy, hogy az utolsó mare-lógatás alatt majd nagy nyugalomban, zen-állapotban, két boros jóga között posztokat írogatok, de ha családi és baráti körben egy hajón benyaltok egy hányós vírust, akkor nem igazán marad idő ilyen úri hóbortokra. Aztán kétgyermekes iskolába indítást is először abszolváltunk az idén, atyaég, hova tűntek az éveim?

Mindenesetre ismét nem sikerült időben nekiállnom a szezonra hangolódásnak, de majd most turbó-hangolódom itthon, és türelmesen kivárom, hogy tényleg csak a befőttezés és az előszezonból végső következtetéseket vonogatás legyen a szeptember eleji dolgom. Haha, alig várom. Ehelyett most gyakorlatilag luszart nem láttam az augusztusunkból, amit mégis, azt helyszínen, de ez nem zárja ki, hogy úgy érezzem, teljesen képbe vagyok. Más csapatokkal nem nagyon, és a Zágráb a legmagasabban kvalifikált ellenfél, aki ellen láttam magunkat, de szokás szerint ez nem akadályoz meg abban, hogy sorrendet állítsak. Főleg, mert mindig ez a legmókásabb. Ez a teljesen vakon, szezon eleji sorrendállítás. Essünk is neki az ismétlésnek, mi az a KP? Tudja valaki? Pistike?

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

A sorsolással kapcsolatban egyébként veszprémi szívvel némiképp bánatos vagyok, jobb szeretem az erősebb csoportokat, hiszen azután van esély egy sokkal teljesíthetőbb tavaszra, könnyebb egyenes kiesésesre, de igazából ez a lebonyolítás továbbra is azt irányozza elő, hogy nem bukj meg, fiam, tavaszig, aztán ott lesz négy meccsed, amiből hármat meg kell nyerni. Kicsit sarkítva ugyan, de ez van, nem? Annyiban pedig kicsit örülök, hogy rég nem látott ismerősökkel hozott össze bennünket a sors, helyszínek, ahol rég voltunk már, pedig hagyományosan jó túrahelyszínek, mint pl. Magdeburg és Plock. Egyre inkább úgy tűnik, hogy utazós szempontból Porto most ki fog maradni, sajnos, de nehezen engedem el, mert nagyon imádom.

Na de nézzük a sorrendet, aztán majd ott filózunk a dolgokon.

16. Zágráb

De ezt az utolsó helyet csak azért mondom ilyen egyértelműen, mert emlékszem az utolsó 3-4 szezonjukra, amit szintén ilyen agresszívra felfújt védekezéssel és elég pofás támadással kezdtek, aztán belecsúsztak a már-már szokásos, téli edzőcserébe, és mire összekapták volna magukat, már ki is estek. Ugyanakkor egy Dibirov szinte bármelyik balkáni csapatnak erősítés lehet, sőt, és Cupiccsal ellenoldalon már van is tapasztalatuk, ugye. Kapuban egyébként nem voltak rosszak a SEHA-döntőn, és amit még fontos elmondanunk, az az, hogy Borozan természetesen hozzájuk sem érkezett meg végül, őszintén kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz előtte már minden európai klub-kapu bezárva. A keret alapján akár még jók is lehetnének, meglátjuk, idén mi lesz belőle. Az első fordulóban az Odensét fogadják, ergó élet-halál meccsel kezdenek, amit érzésem szerint akár meg is nyerhetnek még, a nyári lendületükkel.

2022. szeptember 14., 20.45 - Zágráb vs GOG (1)

15. Celje

Szlovén pajtikáink egy év kihagyás után megkezdik 27. BL-körüket, ami elég szép szám, tekintve, hogy voltak már győztesek is, 2004-ben. Egy korábbi hősük, Alem Toskic vezetésével ugranak neki a szezonnak, kívánok ehhez minden jót. Fontosabb játékosaik közül Poteko lépett le Göppingenbe, hogy aztán meg is sérüljön rendesen, de ez már másik történet. A Szeged csoportjába kerültek, és az Aalborg otthonában kezdenek, hát az túl sok örömet nem ígér, így előre.

2022. szeptember 15., 18.45 - Aalborg vs Celje (1)

14. Bukarest

Őket szívesen elcseréltem volna mondjuk éppen a Celjére, de tudjuk, hogy a karma is a bitch, miattunk vannak itt, úgyhogy essünk ennek neki még egyszer, úgyis addig fogja elénk tolni az élet, amíg meg nem oldjuk rendesen. Xavi Pascual elég versenyképes hadsereget verbuvált az elképesztően vegyes keretből, idén sem lesznek se puhábbak, se kedvesebbek, azt gondolom, hogy ellenük mindenkinek nagyon ott kell majd lennie fejben. Hét, mondom HÉT korábbi BL-győztes játékossal futnak ki idén a flaszterre, ami nem csak elképesztő szám, hanem rendesen ijesztő is, szerintem.

2022. szeptember 15., 18.45 - Bukarest vs Magdeburg (2)

13. GOG

A Gudme ugyan nem ismeretlen ezen a szinten, viszont nem is biztos pontok ők a BL-ben, utoljára ugyan csupán két éve voltak, addig viszont majd egy évtizedig nem. Hogy ismét itt lehessenek, ahhoz bajnokságot kellett nyerniük az évek óta erősen felfelé caplató Aalborg előtt, amit két meglehetősen szoros meccsen tettek meg összesen 1 góllal. Ilyenek ezek a bajnoki döntők, nem de? Ettől függetlenül nem lettem jobban képbe az ő erősségeikkel, és nem is kezdek most őrületes GOG-meccsek nézésébe, gondolom, hogy erőteljes skandináv alapjaik vannak, ergó rengeteget futnak, amit lehet, gyorsan lehúznak szélre, és a védelmük egy fellépegetős, de zárt hatosfal. Erre tippelek. Nagy neveik nincsenek, nem is szokott jót tenni az ilyesmi a dán csapatoknak, és ha tényleg tudják azt, amit ide előrevetítettem, akkor lesznek ők ennél jobb helyen ezen a listán. De a légkört azért nyilván szokniuk kell.

2022. szeptember 14., 20.45 - Zágráb vs GOG (1)

12. Plock

Ha Sabaté Plockján valamit észre lehetett venni az elmúlt években, az a védekezés folyamatos és egyértelmű felkeményedése, az pedig mindig jól jön a BL-ben. Mondjuk az igaz, hogy utoljára az ötpiroslapos lengyel bajnoki döntőn láttam működni - oh, illetve az EHF-finalon, de ott már rottyon volt a komplett csapat -, mert a felkészülési tornás időpontban pedig éppen Lékais-búcsú volt. Nagyon durva, hogy Xavinak már az ötödik szezonja ott, Szita Zotyi viszont már nincs ott, Terza ellenben igen, úgyhogy van kinek örülni és szurkolni. Majd mindenki más ellen, lehetőleg. Otthon, a Porto ellen kezdenek, parázs kis meccseket szoktak ők játszani egymás ellen, reméljük most is így lesz, mert imádjuk az ilyeneket.

2022. szeptember 15., 20.45 - Plock vs Porto (x)

11. Elverum

Ők tavaly igazi csalódásként maradtak benne a fejemben, de persze lehet, hogy túlzásra hajlamos a memóriám, ettől függetlenül tényleg ez van. A nagyobb csapatok lehalászták az ütőképes játékosaikat, pl. Máthé (PSG) és Johansson (Kiel), ugye, helyettük fiatalokkal startolnak el, de ez kifejezetten jót szokott tenni a skandináv csapatoknak a BL-ben, és Børge Lund is jobb szereti az ilyen jellegű kihívásokat. Kíváncsi leszek. Kielbe utaznak először, ráadásul az Elverum ott nem is nagyon szokott túlságosan megrettenni, meglátjuk. Azért ingatlant nem pakolnék a vendégre, ingóságot is csak mértékkel.

2022. szeptember 14., 20.45 - Kiel vs Elverum (1)

10. Porto

Rettenetesen nehéz nem repjegyeket vadászni most, Porto előtt egy héttel, persze azért ránéztem az imént, és találtam is bőven vállalhatót, franc essen belé, csak még annyira friss a kétgyermekes iskolábajárás, hogy nem merem kiadni a kezemből napokra a gyeplőt. Mindegy, majd valahogyan túlélem itthon, van egy üveg portóim, csinálok pastel de Belémet és bekapcsolom a hősugárzót arcbarnítósra...Komolyabban pedig bőven elérték már a stabil BL-szintet, az a lépés viszont továbbra is nagy nekik, hogy az egyenes kiesésesben villanatani tudjanak egy igazit. A gerinc maradt, Diego Silva lépett le az alapemberek közül, meg Sliskovic, helyettük pedig skandinávokat igazoltak - na de hova tart a világ, hogy nem portugál fiatalokkal tölti fel a keretet Magnus, hát nem igaz??? -, a kezdőjük gyakorlatilag változatlan. És az nem gyenge ám, csak hogy néhányukat soroljam, kapuban Mitrevski többnyire bármire képes, széleken szintén rendben vannak: Branquinho, Areia, beállóban és a védelem tengelyében továbbra is Salinas és Iturriza, Rui Silva irányít, igazából lövőben lehet problémájuk, mert Valdésen kívül nem rémlik más onnan, de meg fogjuk látni hamarost. Remélem, hogy lesznek ők előrébb a KP-n, mert mint azt jól tudod, kedves olvasó, én imádom őket. Fontos és erős meccsel rúgják be a szezont, ezeknek a pont(ok)nak még bőven lehet később jelentősége.

2022. szeptember 15., 20.45 - Plock vs Porto (x)

9. Nantes

Mint mindenhol, itt is van régi ismerősünk, például Ivan Pesic a kapuban, a frissen távozott Makita és az egyik portugál kiskedvencem, Cavalcanti pedig mezőnyben tolja, Portelo és Valera a széleken, szóval a Nantes sem lesz rossz idén, nem véletlenül vezetik a bajnokságukat (jó, tudom, hogy csak a Csákberény elleni gólkülönbség miatt), még ha egy Kiroval mindenképpen kevesebb is lett az a keret mostanra. Kifejezetten szeretnék ebben a szezonban sportturistáskodni Nantesba, de ez pedig csak tavasszal lesz lehetséges, legkorábban, de ennyire tán még ne szaladjunk előre a pre-KP-ban! Kielcében kezdenek, hátö, nem pont a legoptimálisabb felhozómeccsnek, de szokták volt mondani, hogy ami nem öl meg, az megerősít, na most ezen a nyomon elindulva remek kis erősítés lesz a ma esti program, Maquedáéknak.

2022. szeptember 14., 20.45 - Kielce vs Nantes (1)

8. Szeged

A magyar bajnoknál nem sok mozgás volt a nyáron, ami mutathat abba az irányba is, hogy hatalmasat léphetnek előre. De hogy ez idén elég lesz-e Kölnre, az májusig nyitott kérdés marad. Az biztos, hogy a sorsolásuk ilyen szempontból szerencsésebb ebben a szezonban, hiszen ha talpon maradnak abban a csoportban, akkor most ők kaphatnak viszonylag könnyebb ellenfelet tavasszal, és ez egyáltalán nem lehetetlen feladat. Ki kellene küszöbölniük azt a második félévi kezdés-parát, amire ráment több BL-szezonjuk már, gyakorlatilg, de mivel a csapat szinte úgy, ahogy bajnokságot nyert, idén is együttmaradt, a Misternek valójában csak erre kellene idén fókuszálnia. Örülök neki, hogy Szita Zotyi hazatért, annak annyira nem, hogy a keleti partra, de bízom benne, hogy jó lépcsőfok lesz neki ez. Szinte már szokás szerint a Barcelona látogat Szegedre az első fordulóban, és ilyenkor egyébként még hagyományosan fogható is a címvédő, ez a meccs már ma lesz.

2022. szeptember 14., 18.45 - Szeged vs Barca (2)

7. Magdeburg

Úristen, ők mikor voltak itt utoljára, mi? Mondjam? 2005/06! Azt pedig csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy összesen öt BL-szezonjukkal produkáltak már győzelmet, khm, ugye, be is fejezem inkább. Na de ez már egy másik Bajnokok Ligája, nézzük meg, mit tud a német bajnok ebben a sorozatban! Az biztos, hogy Bennet Wiegert nagyon erős kötődéssel tolja a magdeburgi kispadon, ugyanis játékosként nyert BL-t itt _azzal_ a csapattal. A kerete tele fiatal, és nem annyira fiatal, ellenben tapasztaltabb skandival, plusz a svájci Portnert hozták a PSG-be távozó Green helyére, ráadásul az igazi berobbanását a januári Eb-n produkáló Kay Smits is náluk pattogtat. Sok bajnokságot meg lehet nyerni véletlenül, haha, de a Bundesligát soha, ők pedig ezt abszolválták tavaly, úgyhogy muszáj komolyan venni őket. Kívülálló számára nagyon fasza nyitómeccset tolnak, ők mennek először a bukaresti viperafészekbe, az összes szemem rajta.

2022. szeptember 15., 18.45 - Bukarest vs Magdeburg (2)

6. Aalborg

Kurta, furcsa egy szezont futottak tavaly, nekem mondjuk szent meggyőződésem volt és még mindig az, hogy a skandi csapatok felsztárosításával valahogy mindig kontraproduktív lesz az eredmény, egyszerűen náluk nem jól működnek a sztárok, sokkal veszélyesebb kézilabdát produkálnak a feltörekvő csapatok a fiatal skandinávjaikkal. Az Aalborgon szerintem kifejezetten jól látszódott ez tavaly, amikor a Lady sérült volt, sokkal jobban játszottak. Most, hogy lesz még egy Mikkel Hansen is, baromi kíváncsi vagyok, hogy hogyan oldják ezt meg, mert persze elsülhet ez pozitívan is, és akkor tényleg reszkess Európa, de ki is olthatják egymást. Persze nagynevezhetünk itt kedvünkre, de eközben az Aalborgban az ilyen nevek mellé felnőttek olyan játékosok, mint Claar és Sandell, plusz Møllgaard sem ment még nyugdíjba, úgyhogy fogalmazhatunk úgy, hogy a keret továbbra sem szar. Sőt.

2022. szeptember 15., 18.45 - Aalborg vs Celje (1)

5. PSG

Nem voltam benne biztos, hogy kitart a türelem Raul Gonzales felé, de itt van, a tavalyi stabil játékoskerettel történt szezonkezdés után pedig idén építkeznie kell, ugyanis négy játékos távozott a nyáron a PSG-ből. Mikkel Hansenről már volt szó, de lépett Remili, Kounkoud (mindketten a Kielcébe, jesszusom) és Gerard is, aki nélkül pedig már nem is emlékszem a parizerekre. Jött Palicka - szóval ha most nem kedvelem meg őket, akkor sosem - és Green, kapuban tehát meglesznek, de hogy magyar vonatkozást is említsek, Máthé Dominik is hozzájuk igazolt ugye, reméljük mielőbb csatlakozni is tud a kerethez, bár ahogy hallom, erre még jócskán várni kell. Steins, Kristopans, Keita, Sole, Balaguer, Grebille, Syprzak, Prandi és a Karabatic bro., csak hogy a legismertebb neveket említsem, mondjuk úgy, hogy játékos-szűkével ők sem küzdenek. Reméljük az első pontaikért viszont kell majd nekik rettenetesen, hozzánk érkeznek ugyanis, tavaly már sikerült pont ilyen időben megtréfálni őket, remélem idén is ezt a filmet fűzzük be.

2022. szeptember 15., 18.45 - Veszprém vs PSG (1)

4. Kiel

A tavalyi hullámzásuknak a bajnokság elvesztése lett a vége, van ez így, nálunk jobban nem tudja senki, ettől függetlenül felhívnám a figyelmet, hogy van az a veszprémi szólás-mondás, amit évtizedek óta használok serényen, úgy szól, hogy "a Kiel nem játék", és ez minden szezonban, kerettől és edzőtől, addigi eredményektől, felkészülési meccsektől teljesen független. Olyan nincs, hogy a Kiel ne legyen esélyes egy sorozatban, amiben elindul, vagy ne legyen esélyese egy mérkőzésnek, amiben érdekelt, történjen bármi is körülötte. Most is így van ez. Sagosen és Pekeler nélkül kezdik ugyan a szezont, mindketten sérültek, előbbi decemberig nem is lesz, elvileg, de mivel Németországban pontosan tudják, hogy nem ősszel kell BL-t nyerni, így túl sok jelentősége nincs ennek. Az viszont durva, hogy Landinnak és Sagosennek is az utolsó szezonja Kielben, azért előbbi után lesz némi űr, valószínűleg. Na de még itt van nekik ez a hattyúdal szezon Kielben, és hát az ilyesmi mindig jót is tesz a német motivációnak. Az Elverum ellen kezdenek, és hát az elmúlt évekből kiindulva, ez akár még meleg is lehet, hiába kéne, hogy papírforma legyen. Azért csak meglesz.

2022. szeptember 14., 20.45 - Kiel vs Elverum (1)

3. Veszprém

Némi jövés-menés itt is volt, kezdjük azzal, hogy sorravesszük az érkezetteket: a legnagyobb fogásnak egyértelműen Pechmalbec tűnik, azonnal röghöz kellene kötni a következő tíz évre azt a gyermeket, nagyon gyorsan pöccre illeszkedett a védelmünkbe, Ligettel rendkívül fain belsőt alkotnak, és hát támadásban is messze a várakozásokon felüli stabilitással teljesít. Jó lesz, illetve már most jó, Blagival pedig összevethetetlen, tényleg win-win, hogy le tudott lépni Göppingenbe, még szép kis búcsúmeccse is volt, ennyike. A két szélső is eddig hozta, amit várok tőlük, igazából szavunk sem lehet, az egyiptomi srácra várunk még kicsit, de az ő helyzete bonyolultabb valamivel, a mezőny közepéről mindig nehezebb átlátni mindent. Meglátjuk. Liget mellett egyértelműen Lauge lesz az idei kedvencem, remélem fut egy csodás búcsúszezont nálunk. A kapusaink kilengéseivel kezdeni kell valamit, muszáj, hogy hozzanak egy minimum átlagot minden meccsre, mert tavaly ez a hektikusság elég sok bonyoldalmat okozott. Yahía egészen szépen beleállt a szezonkezdetbe, Petartól ez megszokott dolog, Mahétól pedig azt várnám idén, hogy fokozatosan, de egyértelműen vegye át a vezér szerepét. Andriska sokadik virágzását látom eddig, így összevetve az egészet pedig azt gondolom, hogy ahogy tavaly, úgy idén is bármi megtörténhet, de egy dolognak viszont KÖTELEZŐ megtörténnie: bármi áron bajnokságot kell nyernünk, nincs mese. De az egy másik történet. Holnap meccs, bízom benne, hogy remek hangulatban kezdjük az évet. Lehet, hogy jövök még külön LA-vel, azt tudom megígérni, hogy igyexem, de mivel egy ilyen KP összerakása úgy 6-8 nettó munkaóra, nem feltétlen jut idő másra.

2022. szeptember 15., 18.45 - Veszprém vs PSG (1)

2. Kielce

A keretük szerint egyébként valószínűleg nekik kellene vezessék ezt a KP-t, de mivel sarkallatos pontnak tartom, hogy végül tavaly ki nyert, így Carloséké a trón. Karma is a bitch, mostani, visszatérő gondolatom ez, és hát, igen, mindezt a júniusi BL-döntő is hűen tükrözte. Az előző szezonban szinte végig ők voltak a favoritok, ez most tovább erősödik az új igazolásokkal, bár Kulesh sem volt rossz a végére, de Remili nyilván egy kategóriával feljebb áll jelenleg. Dusi bro., Wolff, Karacic, Tournet, Moryto, Karalek, hát szerényebbek gondolom nem lesznek, nincs is nekik mire, mert igazából pöpecre fejlesztett kerettel vágnak neki az új évnek. Ugyanakkor pont ennek kapcsán némi nyomást érzékelek, szerintem rendesen győzelmi kényszerrel vannak útnak eresztve. Nagyon remélem viszont, hogy a hisztijeikre felhívták a jv-k figyelmét már az szezont megelőzően, mert amit a tavalyi végjátékban megengedhetett magának az egész klán és a többiek, az szerintem elképesztően gusztustalan volt, ezt nem szeretném végigasszisztálni akár csak egyszer. A Nantes érkezik hozzájuk, nekik ez remek felvezetés lehet, sosem rosszabb nyitómeccset, egyszer már mi is kaphatnánk egy ilyet.

2022. szeptember 14., 20.45 - Kielce vs Nantes (1)

1. Barca

Azt kell mondjam - bár már talán említettem itt -, hogy Carlos miatt képes voltam szurkolni nekik, sőt, még szerethető dolgokat is találtam bennük, amihez nyilván kellett egy bődületesen antipatikus Kielce, de hát mindig van gyújtópont, mindenhez. Az igazi kérdést már feszegették az EHF-nél, és az valóban az lehet, hogy éhes-e még ez a Barca bármire, de hogy őszinte legyek, olyan szezont ritkán láttam, hogy ők ne lennének azok, pedig már minden létező rekordot megdöntöttek. Illetve Ortega sem az a hátradőlös típus, szvsz. Úgyhogy nyilvánvalóan számolni kell az ő esélyességükkel, de ez most a másik csoport gondja, nekünk majd az lesz a dolgunk, hogy Kölnig valahogy elkerüljük őket. Hehe. Érkezett hozzájuk Emil Nielssen, kíváncsi vagyok, mennyi ideje lesz Perez de Vargas mellett és Hampus Wanne is a szélre, nor, gyengébbek tőlük sem lesznek. Szegedre érkeznek nyitómeccsre, és ez ilyenkor, mint mondtam, a kékek szempontjából sosem esélytelen. Ilyenkor nem.

2022. szeptember 14., 18.45 - Szeged vs Barca (2)

A fotók az EHF hivatalos oldaláról vannak.