KP14 - Minden vég egy új remény

Márpedig ez most itt éppen a csoportkör vége, úgyhogy kétségkívül véget fog érni valami. Úgyhogy kezdődni is fog valami új, akár tetszik, akár nem. Az már vagy egy hónapja eldőlt, hogy Párizs újra vár, de hogy milyen állapotban, milyen reményekkel és milyen jelentőségű meccsre érkezünk majd, az nem volt tiszta. Most már az, sokat nem számít, igazából, nem is baj. Hiszen tudjuk jól: "jók ezek a túrák, csak azok a kurva meccsek ne lennének". Szandrufff nagyot mentett múlt héten, innen is csókoltatom, most legalább el is olvasom a KP-ját, hiszen újra kell húznom a sorrendet. Na de...

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Elverum

Nagyon régen nem néztem már Elverum-meccset, és valószínűleg most sem futok majd rá, annyi gól mondjuk nem volt, mint azt egy skandináv, sehova sem számító meccstől várná manapság az ember lánya, de olyan simának tűnik utánaolvasva, hogy nem bánom a másik választást. Pár éve még egészen nagy sansz volt egy szoros Elverum vs Kielre, hátö, most nincs. A norgék tehát búcsúznak a csoportkör után, remélem összébb szedik magukat jövőre!

2023. március 1., 18.45 - Elverum vs Kiel (2)

15. Plock

Ez viszont vérre megy majd, már nem a Porto miatt, ahol az utolsó fordulóban a horvátkák játszanak, hanem mert a Zágráb elleni elcseszett oda-visszájuk révén a Plocknak bravúr kell a továbbjutáshoz, de az is csak akkor lesz jó, ha közben a horvátok Odensében meg kikapnak. Semmi sem lehetetlen egyébként itt most, tényleg bármelyik végkifejletet el tudom képzelni simán, az biztos, hogy a pontegyenlőség sem jó Xaviéknak. Kaparni kell, de nagyon, és hát az ő szempontjukból az sem volna rossz, ha a Porto hirtelen visszaesne az őszi formájába. De valószínűleg nem fog.

2023. március 2., 20.45 - Porto vs Plock (1)

14. Porto

És pont ezért is tettem őket előrébb, nagyot javultak őszhöz képest, persze volt is honnan, csak hát sajnos túl későn, mostanra nekik _tényleg_ nulla esélyük van a továbblépésre, jobb forma ide vagy oda. Kicsit mérges is vagyok rájuk emiatt, másik oldalról nézve pedig már ősszel is írtam, hogy nem bánom, ha mondjuk pár évig ismét Lisszabonba kell meccsre járni, na. A játékuk egyébként valóban minden elemében feljavult, de tényleg, talán egyedül Rui Silva volt Veszprémben az ő megszokottjánál jóval vakabban (úristen, milyen egy szó ez, most írtam le először és utoljára), de kapuban, védelemben, beállóban jók voltak, a hibáinkból szépen ellébecoltak, kétszer is kiegyenlítettek -4-ről, szóval ez a Porto vélhetően továbbjutott volna. De eddig nem ez volt. Meglátjuk, hogy hogyan állnak bele az utolsó meccsbe már kiesettként, aka esélyt adnak-e, hogy eldőljön ez a Plock/Zágráb kérdés, avagy belecsapnak rendesen a lecsóba.

2023. március 2., 20.45 - Porto vs Plock (1)

13. Celje

Itt a másik olyan kieső, akik túl későn álltak összel, azt ugyanis bizton állíthatjuk, hogy amit a Celje mutatott manapság - főleg a nagyok ellen -, azzal bizony néhány középcsapatot simán elkaphatott volna. De nem ez történt, úgyhogy szlovén pajtásainknak is itt a búcsúmeccsük, fussanak egy jót rajta. Az Aalborg ellen benne is lehet akár egy szép eredmény, ha esetleg jót akarnak a Szegednek mondjuk. Vagy nekünk, akik alapvetően szívesebben mennénk elsőre Dániába, haha, de mondjuk másodikra már nem is biztos, hogy jó lenne.

2023. március 1., 18.45 - Celje vs Aalborg (1)

12. Zágráb

Ha megcsinálják a továbbjutást, akkor végre tényleg értelmet nyert az egyik menet közbeni edzőváltásuk, ez mindenképpen pozitív, akárhonnan is nézem, és hát igazából nincsenek messze tőle. Ahogy a Plocknál is mondtam, ez mondjuk egy szoros befutó, de a Zágráb azzal tudna elébe menni a dolgoknak, ha Odensébe nyerni menne. Persze ez nem olyan egyszerű, mint ahogy azt leírom, de az első lépés kétségkívül ez. Persze ott vannak a dánok is egy másik irányú érdekkel, hiszen ők pedig a Bukaresttel állnak pontazonosságban - és az egymás ellenijük a románoknak kedvez, bár most, hogy ezt leírtam, nem is vagyok benne biztos, hogy ez a rangsorolási szempont -, gondolom ők is hajtani fognak. Szép célfotó lesz ez, maradjunk annyiban, ez dől el előbb.

2023. március 1., 20.45 - GOG vs Zágráb (1)

11. Dinamo

Nagy hajrát tolnak ők is, legutoljára éppen a GOG-ot kapták el otthon, így pedig rendesen versenyben vannak a csoport negyedik helyéért. És hát ez a vetület már hozzánk is felér, hiszen az utolsó fordulóban azzal a Magdeburggal mérkőznek, akikkel pedig mi vagyunk pontazonos versenyfutásban, ergo a románok tudnának tenni egy szívességet. Atyaég, nem gondoltam volna, hogy valaha leírom ezt a mondatot ebben a formában, de hát most ez van. Ők mennek a németekhez, de a meccsük később lesz.

2023. március 2., 20.45 - Magdeburg vs Dinamo (1)

10. Szeged

A Szeged pont úgy ezer sebből vérzik, ahogy a Veszprém, fogalmazzunk úgy, hogy nem a magyaroknak állt a zászló az eddig lezajlott tavasszal, de legalább van honnan visszajönni az egyenes kieséses szakaszra. Bánhidi biztosan fáj, de ha egészen őszinte akarok lenni, idén annyira ritkán volt, hogy nem is nagyon emlékszem rá, és ahogy hallani, ismét nem egy ujjrándulása van. RostaMiki tavasza lehet tehát, és ugyan Barcelonában nem sokra mentek, de otthon, a Nantes ellen akár lehet is keresnivalója a Szegednek. És ha el szeretnének kerülni bennünket tavasszal, akkor az ő részekről az a feladat, hogy mindenképpen nyerjenek, hátha az Aalborgot közben elkapja a Celje, és akkor nem egymás ellenizünk hetet, hanem lesznek más ellenfeleink is a tavaszra. Nekik a Bukarest/GOG-duó valamelyike jöhetne még, ugye. Ha jól nézem.

2023. március 1., 18.45 - Pick Szeged vs Nantes (1)

9. GOG

Jobban belegondolva a mi két meccsünkbe ellenük, elképzelhető, hogy a Szeged még mindig velünk járna jobban, haha. Na de kicsit komolyabban, ők is beleszaladtak Xavi Pascual élesre fényezett szablyájába, és mivel pontazonosan állnak, dániai jobb gólkülönbséggel, de egymás ellen jobb román eredménnyel, minden bizonnyal hajtani fognak. Otthon, a Zágráb ellen, akik viszont szintén kaparni fognak, mert hajszálon múlnak. Jó kis utolsó forduló lesz ez, na, ez a meccs a miénkkel lesz egyidőben.

2023. március 1., 20.45 - GOG vs Zágráb (1)

8. Nantes

Annak ellenére, hogy nekem érzésre volt némi hiányérzetem velük kapcsolatban, most, hogy megvizslattam a tabellát meg mindent, azt kell mondjam, hogy pedig nem is nagyon lehetett volna. A Barca/Kielce páros ugyan még messze van, de a Kiel elleni befutójuk olyan szoros, mint a másik csoport középtájéka. És biztosan szívesebben játszanának a Zágráb/Plock-duó, mint a Bukarest/GOG-páros valamelyikével, ergo ők is kaparni fognak. Akkor most tényleg mindenki harapni fog az utolsó fordulóban?

2023. március 1., 18.45 - Pick Szeged vs Nantes (1)

7. Aalborg

Na, ahogy feltettem a kérdést, rögvest jött is egy olyan párosítás, ami szinte sehova sem számít, úgyhogy túl sem ragoznám. Na jó, annyiban talán mégis, hogy a dánok esetleg futnak majd a Szeged elől, de a Celje már kiesett, ők feljebb már nem tudnak lépni, csak lejjebb. Meglátjuk.

2023. március 1., 18.45 - Celje vs Aalborg (1)

6. Veszprém

Mondanám, hogy hatalmas előrelépést konstatálhattunk a múlt héten, de ez nem volna igaz. Persze látszódott egy kis felszabadultság, voltak jobb egyéni teljesítmények, de az igazi előrelépés még biztosan nem ez volt az. Eléggé bízom abban, hogy egy újabb lépést teszünk ma előre, ehhez összeállni látszódék minden külső körülmény, elsősorban például az, hogy a PSG-nek aztán baromi mindegy lesz ez a meccs. Nekünk viszont jól jönne, ha úgy tudnánk kicsit épülgetni, sebet nyalogatni, és készülni a tavaszra, hogy közben nyerünk is. Vagy legalább jót játsszunk. De inkább nyerjünk, jó? Nem először megyünk pontért Párizsba, régebben egyenes kiesésesekre mentünk, és egyébként elég nagy arányban pozitívan is jöttünk ki belőle, de voltunk csoportzárásos meccsen is - tavaly -, pont ilyen szituban, és nyerni is tudtunk valami rengeteg gólos lóti-futiban. Ha nem akarunk tavasszal kb. hétszer hőzöngeni a Szeged ellen, akkor kutya kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy összeállás legyen, és ne kelljen velük nyolcaddöntőzni. Hajrá! Ehhez biztosan kelleni fog egy jobb kapu, mint amit a tárgyévben eddig láthattunk nemzetközi szinten, egy számottevő védelem, és a támadójáték is lehetne sokkal kreatívabb, kombinatívabb, pontosabb. Egy mondatban összefoglalva tényleg csak ennyi kéne. Kész szerencse, hogy esti meccs, bízom benne, hogy oda is érünk végül.

2023. március 1., 20.45 - PSG vs Telekom Veszprém (2)

5. Magdeburg

Egyébként nálunk mindenhogy jobbak, pontazonosság ugyan éppen van, de egymás ellen is, és gólkülönbségben is jobbak, igazából igazságtalan volna, ha mi lennénk a harmadikak, de ki mondta, hogy a sport mindig igazságos? Durva, hogy a Lipcse megverte őket a hétvégi fordulóban, ez még kerülhet nekik nagyon sokba a Bundesligában, mert ezzel a két ponttal valószínűleg számoltak, és ugyan meccs-lemaradásban vannak, de tartják a lépést a Berlinnel és az élbollyal. Ezt a kétfrontost ilyen szinten már régen kellett végigjátszaniuk, kíváncsi leszek, bírják-e végig a tavaszt. Most meglátjuk, mennyire ragaszkodnak a harmadik helyhez, szerintem fognak.

2023. március 2., 20.45 - Magdeburg vs Dinamo (1)

4. PSG

Egészen stabil szezont futnak eddig, de ez a Karabatic-sérülés biztosan nem jött jól nekik most, tavasz előtt. Mindenesetre pont tudnak igazolni valakit, és rá is tudnak készülni rendesen, mert a következő BL-meccsük csak május 10-e környékén lesz. A Starligue-ben is nagyot kell majd tolniuk a végén majd a Montpellier ellen, lesz elég meló, az biztos, de tényleg összeszedettebbnek tűnnek, mint eddig bármikor. Azért remélem ma pont tudnak engedni egy kicsit a gyeplőn, mert nyilván meccsre csak úgy megyünk, ha hiszünk a csapatunk győzelmében.

2023. március 1., 20.45 - PSG vs Telekom Veszprém (2)

3. Kielce

Az a fő kérdésem, egyébként már régóta, hogy jó-e, ha május második hetéig nincs BL-meccsed vagy tényleg képes arra egy csapat, hogy éles maradjon a bajnokságában, esetleg egy kupadöntővel, és úgy térjen vissza 10 hét után a BL-be, hogy teljesen képben legyen? Ahogy a Magdeburgnál és a Kielnél pl. azt tippelném, hogy jót tehet nekik a pihi, a Kielcénél nem vagyok benne egészen biztos. De úgy tűnik, idén ez is ki fog derülni. Az utolsó csoportmeccs igen szép lesz, az első-második eldönti, hogy akar-e játszani egy jót a hosszú nihil előtt?

2023. március 2., 18.45 - Kielce vs Barca (x)

2. Kiel

Az ég kék, a fű zöld, a Kiel pedig feltámad tavaszra. Furcsa mi, hogy mennyire el lehet engedni az őszt. Ebben ők nagyon profik, nálunk itt gurulnának a fejek, hőzöngene a komplett Aréna, de mondjuk mi legalább úgy is tudunk szarok lenni, hogy nem is elengedjük, hehe. Na de a németek B3/4-ért mennek a Nantes ellen, és rohadjak meg, szerintem nekik tökmindegy, de ha jobban megnézem, amennyiben előrébb tudnánk kapaszkodni, elkerülvén a Szögedet, ők jönnének Kölnért. Úgy pedig a Kielce, ha minden igaz. Hát a franc tudja, melyik volna a jobb, olyan gondolom nincs, hogy egyik sem?! Elverumba mennek, sima kettes.

2023. március 1., 18.45 - Elverum vs Kiel (2)

1. Barca

Ahogy már megszokhattuk, a katalánok ismét némiképp kimagaslanak a mezőnyből, náluk mindig az a kérdés, hogy végigtolják-e a csoportot erőből, mert amikor igen, akkor egyértelmű a helyzet, valamint az is, hogy mennyire szundiznak be abba az ominózus 10 hétbe. Az nagyon sok idő egyébként, addig bármi megtörténhet. Bármi, de mondjuk az ritkán, hogy a Barca szarabb legyen. Kielcébe mennek, levezetőnek jó lesz.

2023. március 2., 18.45 - Kielce vs Barca (x)