KP13 - Ébredezünk?

Miután momirCsilics helyettünk is jól érzi magát másfelé, megígértem, hogy kisegítem, lehet nem kellett volna, mert kicsit belefulladós már most a tavasz, pedig még el sem kezdődött, muhahaha! No, de a lényeg, hogy igyekszem röviden-tömören, mert többre nagyon nem futja és így is az utolsó pillanatban lesz kiposztolva.

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Elverum

Eleinte vezetett a norvég csapat hazai pályán a Nantes ellen, aztán végül mégiscsak egész simán kikapott. A hajrában kezdett el csak nyílni az olló, de a francia roham annyira jól sikerült – vagy a norvég csikócsapat fáradt el, nem tudom –, hogy a vége hat gól lett közte. Aalborgba látogat most a csapat, rohanás és góleső az tuti lesz, hurrá, éljen. Ha valamiben (egyébként sok mindenben) egyet értek momirCsiliccsel, akkor az az ilyen puffogtatós, szinte taktika nélküli eszeveszett rohanások elítélése, én sem szeretem, nem szép, nem élvezetes. Na ez a meccs is ilyen lesz, nem került fel a listámra sem a megnézendő tartalmak közé. Ja, és persze hazai, azaz Aalborg-győzelmet várok.

2023. február 22., 18.45 – Aalborg vs Elverum (1)

15. Porto

A Porto múlt heti meccse elmaradt a Zágráb ellen, miután utazási nehézségek miatt a horvát csapat nem tudott eljutni Portugáliába, így marad a korábbiakra támaszkodás és a jóslás. Nem látom fellángolni az együttest, sajnos valahogy eben a szezonban csak halvány emlékei önmaguknak, tudom, már írtam egy párszor, de én tényleg sajnálom, továbbra is ezt. Azt viszont remélem, hogy nem is terveznek most sem feltámadozni, mert hát ennek a Veszprémnek most nem vagyok benne biztos, hogy jót tenne a dolog. Ettől függetlenül, természetesen veszprémi győzelmet látott.

2023. február 23., 18.45 – Veszprém vs Porto (1)

14. Dinamo Bukarest

A Bukarest jól kezdett a múlt héten Párizsban, sokáig szoros volt az első félidő, sőt a román csapat vezetett is, de aztán a szünet előtt elkezdett nyílni az olló. Bár a második félidő közepén két gólra megint feltornázta magát a Xavi Pascual csapata, a hazai pályán játszó franciák bedarálták ellenfelüket. A Bukares nem igazán konzisztens teljesítményt mutat, kellemetlen stílusa pedig bizonyos csapatoknak nem fekszik – pl. Veszprém abszolút ilyen –, de ezt az északi mozgékony, gyors kézilabdával szemben nem érzem annyira. Ettől függetlenül hazai pályán ez a Bukarest szerintem mindig veszélyes tud lenni, így én szoros meccset várok a GOG ellen, amellett, hogy a dán együttesben elég komoly potenciált látok összességében.

2023. február 23., 18.45 – Bukarest vs GOG (x)

13. Zágráb

Mint azt fentebb említettem, múlt héten utazási nehézségek miatt nem jutott el Portóba a horvát csapat, amelyről mindenképp el kell mondani, hogy az edzőváltás jót tett neki. Az, hogy ez az impulzus meddig tart és milyen erővel hat, már más kérdés. Úgy gondolom, meg fogják tudni nehezíteni a Magdeburg dolgát hazai pályán, de ez a német csapat, ha bajban van – láthattuk többször – oda tud pörkölni, ha más nem, a hajrákban (a Plock elleni első meccset én itt nem venném alapnak). Tehát német győzelemre számítok ebben a párharcban.

2023. február 22., 20.45 – Zágráb vs Magdeburg (2)

12. Plock

A vb utáni visszatérést követő csoda számba menő Magdeburg elleni győzelmet követte egy meglehetősen nyögvenyelős meccs a GOG vendégeként, tök olyan érzésem volt a meccset nézve, mintha kipurcantak volna a lengyel csapat játékosai arra a találkozóra. Az viszont szintén elmondható, hogy Xavi Sabaté együttese, ha igazán felszívja magát, a nehézsúlyú csapatok ellen is tud meglepően szilárd teljesítményt nyújtani, meghazudtolva a keretek közötti különbséget. Nézhetünk egy jó kis Fazekas Gergő vs Máthé Dominik csatát, én várom, ahogy a PSG-től is, hogy azért ezt így is behúzza, jó formában van a francia csapat.

2023. február 23., 18.45 – Plock vs PSG (2)

11. Celje

Lehet, hogy ismét csak „szezon eleji” csodában van részünk, de az biztos, hogy a vb-re nem szétszéledő csapat a téli szünetet jól használta ki, legalábbis egyelőre úgy tűnik. Épphogy alulmaradtak idegenben a Nantes ellen, de még ha ezt véletlennek is könyvelhettük el, a múlt heti Barca ellen mutatott teljesítményük mellett már nem lehet egy legyintéssel elmenni. A meccs hajráját láttam csak, az alapján sem érdemelt feltétlen a Barca győzelmet, sajnáltam is a szlovénokat, mert tényleg hatalmasat hajtottak – amellett, hogy ez persze egy jobb és megnyugtató eredmény volt magyar, egészen pontosan szegedi szempontból, aminek azért tudtam örülni, nyilván. Egy félelmem van, hogy megint elfogynak hirtelen, ahogy ősszel is, hiszen hatalmas menetben és terhelés alatt vannak: a következő ellenfél a Kiel lesz, ráadásul idegenben. A realitás talaján maradva a németek behúzzák, kérdés nélkül, de jelenleg őszintén nem tudom, hogy mire számítsak, drukkolok egy jó meccsnek, mert szimpik ezek a szlovén fiatalkák.

2023. február 22., 18.45 – Kiel vs Celje (1)

10. Nantes

Első vb utáni fordulóban majdnem egy blama – bár a nagy csapatok jó része hasonlóan járt, a vb után ennyi idő nem volt elég a testben és fejben való visszarázódáshoz is –, aztán múlt héten ismét, eleinte kikerekedett szemekkel követtem az Elverum elleni eredményeket. A végére persze simán behúzták, a meccsből semmit nem láttam, így nem tudom, ki milyen formában van, de talán a Nantes ennyi idő alatt észhez tért, amire szükségük is lesz a Kielce ellen, amelyet nem nagyon tépázott meg látszólag a klub háza táján a háttérben zajló dolgok miatti stressz. Én egy kiélezett meccset várok, és tényleg nem tudom eldönteni, hogy az alapvetően jó formában lévő és hazai pályán általában lehengerlően játszó Nantes mire lesz képes a szintén jó formában lévő lengyel együttessel szemben.

2023. február 23., 20.45 – Nantes vs Kielce (x)

9. Szeged

Az eddigi eléggé hánytatottan alakuló szezon üde színfoltja volt a múlt heti Kiel elleni hazai meccs. Az első félidő alapján őszintén, én eleinte öt-hatgólos vereségre számítottam, na ehhez képest jött a meglepi a szünet után, jól kidolgozott helyzetekkel, megbontott német fallal, a beállósjáték és a hatékony átlövések egészséges és egyébként mutatós arányával. Tényleg jó volt nézni. Ez persze sajnos még nem jelent semmit, reményre adhat okot, természetesen, bár látva, hogy se Bodó, se Bánhidi, se Gaber nincs az utazó keretben, Barcelonában ez lehet, hogy megint eléggé vékonyka lesz. Alapvetően is katalán győzelemre számítottam, korábban is, így végképp, de remélem, hogy a teher nélküli játék, a korábban kevesebb lehetőséget kapó, most viszont a hiányzók miatt pályára kényszerülő játékosok ezt lehetőségnek tekintik és ki is tudják használni.

2023. február 22., 20.45 – Barca vs Szeged (1)

8. Veszprém

Mit is mondjak, kicsit ijesztő eddig ez a vb utáni időszak. Látva a GOG és a Magdeburg elleni elképzelés, energia és megújulás nélküli játékot, és felidézve a tavalyihoz hasonló időszakban lezajló, szintén kissé nihilbe fulladó Porto-meccset, hát, nem vagyok nyugodt. Valami nem kerek most Veszprémben, és lassan éledezni kéne, mert a nem túl kecsegtetőnek kinéző potenciális Szeged elleni nyolcaddöntő gondolata, meg a tavaszi fontos meccsek vészesen közeledő szele szintén nem kellemes nyomásként nehezedik a vállakra és sötétíti el – legalábbis az én – gondolataimat.

2023. február 23., 18.45 – Veszprém vs Porto (1)

7. Aalborg

Az Aalborg nekem kicsit egysíkú, de lehet csak azért, mert különösebben egyik játékosa és összességében a játékstílusuk sem hoz lázba, nem is tudom, hogy kb. két meccsüknél láttam-e többet eddig a szezonban. Így itt nem is szaporítanám a szót, és leírtam az Elverumnél is, rohanós meccsre számítok, temérdek góllal, igazi skandináv stílusban, – sima – hazai győzelemmel.

2023. február 22., 18.45 – Aalborg vs Elverum (1)

6. GOG

Üde színfolt ez a csapat, annak ellenére, ahogy már emlegettem többször, nem vagyok az északi kézilabda nagy rajongója, mégis szimpi ez az alapvetően eléggé fiatal, de fizikálisan jól összerakott, csapatként funkciónáló együttes. A dánokat én összességében jobb és agilisebb csapatnak tartom a Bukarestnél, és szerintem a gyors kézilabda fog is működni a románok ellen, ettől függetlenül hazai pályán, Xavi Pascual eszességével vegyítve nem lebecsülendő egyáltalán a Bukarest. Nagy küzdésre, sok könnyő dán gólra és nyögvenyelős feláltt fal elleni támadásokra, összességében pedig egy szoros meccsre számítok.

2023. február 23., 18.45 – Bukarest vs GOG (x)

5. Magdeburg

A Magdeburg az a csapat, amelyik, mire egy-egy bajoki és BL-meccs alapján már azt érzem és félig el is könyvelem magamban, hogy na, most kicsit elfogytak, sok a sérültjük ésatöbbi, utána mindig produkálnak egy olyat, hogy totál hülyének érzem magam. Most is valami ilyesmi történt, a vb után a bajnokságban sem szárnyaltak, a Plock elleni meccsük egy nagy szenvedés volt, aztán olyan simán elverték a Veszprémet hazai pályán, hogy az ember csak nézett. A Zágráb az edzőváltást követően eléggé pozitív életjeleket mutat, ettől függetlenül, ha a Magdeburg komolyan tudja venni ezt a meccset, nem lehet kérdés, hogy melyik csapat a jobb.

2023. február 22., 20.45 – Zágráb vs Magdeburg (2)

4. Kiel

A Kielnek mindig vannak kisebb megingásai, most a Szeged ellen be is mutattak egy ilyet, nem tuom, mi történt a második félidőben, szerintem maga Filip Jicha sem, legalábbis ahogy meccs közben nézegettem az arcát, nem láttam rajta, hogy elő tudna húzni bármit is a tarsolyból még. A Celje teljes extázisban, és ne feledjük, hazai pályán nagyot mentek a Kiel ellen ősszel, most pedig hasonló flow-ban vannak Alan Toszkics tanítványai. Mégis, nem hiszem, hogy Kielben lenne komoly esélye a szlovénoknak, még ezzel együtt is.

2023. február 22., 18.45 – Kiel vs Celje (1)

3. PSG

Fentebb is írtam, elsősorban a Fazekas–Máthé vonal miatt várom ezt a meccset. A párizsiak jó formában vannak, Domi rendre nagyot megy a meccseken, ezt jó látni és nézni minden héten. A Plock hazai pályán, ha felszívja magát okozhat fejtörést, de nem kételkedem benne, hogy a PSG szétszedi, elsősorban a támadójátékával, a Plockot Lengyelországban is.

2023. február 23., 18.45 – Plock vs PSG (2)

2. Kielce

Az elmúlt hetek mozgalmasak voltak a csapat számára, a klub körüli bizonytalanságok, Remili eligazolása, a csapat szétszéledéséről szóló hírek azonban úgy tűnik, nem mutatják jeleiket a csapat játékán, a játékosok hozzáállásán. Múlt héten az Aalborg ellen viszonylag sok hibával, de eléggé meggyőzően játszottak a lengyelek, a Nantes ellen is biztos, hogy ezerrel fognak menni, azt nem tudom, ez idegenben, a franciák ellen mire lesz elég. Én egy nagyon jó meccsre számítok, remélem, azt is kapunk.

2023. február 23., 20.45 – Nantes vs Kielce (x)

1. Barca

A múlt heti nem túl acélos teljesítmény, de azért valahogy nyögvenyelősen behúzott celjei győzelem után sem tudtam hátrébb csúsztatni ezt a csapatot. Egyrészt azért, mert most a vb után – igen, itt is ezzel hozakodok – a válogatottakba sok játékost adó csapatoknak láthatóan nem ment zökkenőmentesen a visszarázódás. Másrészt azért, mert továbbra is egy olyan kaliberű játékosokból álló, mély kerettel rendelkező, és a padon is rendben lévő csapatnak látom a Barcát, amivel a mezőnyben jelenleg nem igazán veszi fel egyik csapat sem a versenyt – esetleg a Kielce. Egyértelműen katalán győzelemre számítok a Szeged ellen, de abban is bízok, hogy nem lesz túl egyoldalú és a végén kicsit csúnyán alakuló találkozó ez az esti.

2023. február 22., 20.45 – Barca vs Szeged (1)