KP13 - Két sima, egy meglátjuk

Háromhetes - a csoportgyőztes és második csapatoknak 6, azaz hathetes - pihit követően folytatódik a BL, most következik a BL igazán érdekes része. Amíg a csapatkák készülődnek, mi nem csupán megpróbáljuk, hanem sorrendbe vágjuk őket, ahogy azt már megszokhattátok tőlünk, az elmúlt 14 évben. Volt némi kihagyás az érdeklődésemben, az előző forduló odavágója után mérsékelt lelkesedést éreztem csak a visszavágó iránt, főképpen, hogy másnap el is utaztam szépen, és hát mi tagadás, a pénteki alapszakaszos Veszprém vs Szeged sem érte el az írás-küszöbömet. Képeket viszont majd szedek onnan, mert azok jók lettek, csak valahova eltökítettem az új kártyaolvasómat, amit nagyjából egyszer sikerült használnom összesen.

Na de, rég nem érzett lelkesedéssel jöjjön most a...:

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

...az elv ugyanaz, mint múltkor, a sorrendet a vastaggal kiemelt csapatok adják, figyelembe véve a párosításokat - máshogy elképzelni sem tudom - a százalék pedig a továbbjutási esélyeket tükrözi. Na.

8. Montpellier vs Kiel (20% vs 80%)

Számomra már az is egy kisebb fajta csoda, hogy eljutottak idáig, nem igazán láttam bennük idén a negyeddöntőt, olyan álmosan, melankólikusan tolták végig a csoportkört, hogy a Zágráb ellen már rendesen féltettem is őket. Jó, azt is írtam, hogy a magaslati rutin mellettük van, és hogy a Kiel ellen is nekik lehet több esélyük, de nem győztek meg. Mindazonáltal itt vannak, szóval tolhatjuk a resetet, és kezdődhet egy új verseny. Mert két meccs van Kölnig, és itt, ezen a ponton ki ne gondolná komolyan, hogy valahogy odaérhet? Canayer komolyan gondolja, ebben biztos vagyok. Hattyúdal. Kellene valami meglepő, valami nagyon extra tőlük, egy olyan védekezés és kapus, ami megfogja a kieli szélsőket mindenképpen, de ahogy azt már említettem, azért nem igazán látom most bennük ezt. Pedig szokták húzogatni a kieli bajszokat, de inkább csak csoportmeccseken, ahogy az szépen látszik a kivágott head to headből is.

Szóval _én_ nem sok esélyt adok a Montpelliernek, hiszen a Kiel nem játék, ezt ugye régóta tudjuk, ezen a ponton pedig már nem is szokták kiengedni az irányítást a kezükből. Nem így gondolkodnak az EHF expertjei, akik közül ketten is Canayeréket látják Kölnben, nem is értem. Mint ahogy azt sem, hogy mitől ennyire egyértelmű a Magdeburg vs Kielce, nálam az fifty-fifty, a szó legvalósabb értelmében, írom is lejjebb. Na mindegy, meglátjuk, kinek lesz igaza.

2024. április 24., 20.45 - Montpellier vs THW Kiel (2)

7. PSG vs Barca (20% vs 80%)

Jelenleg ezt a párharcot is éppen annyira egyértelműnek látom, mint az előzőt, a Kiel és a Barca ugyanis épp azok a csapatok, amelyek ezt a ziccert itt már nem hagyják ki, bármi is történt eddig és bárki is az ellenfél. Ráadásul a PSG - számomra érthetetlenül - mostanra eléggé összeszakadt, próbálom megfejteni az okát, elképzelhető, hogy inkább a francia bajnokság erősödött fel olyannyira, hogy külső szemlélőnk így tünjön, de a Barca ellen minden ki fog derülni. A regnáló francia bajnok áprilisban kétszer is kikapott a Nantestól, egyszer a bajnokságban, ami kb. bele is fért volna, de viszont a szombati kupadöntőn annyira, hogy az már tényleg csúnya, ráadásul Párizsban. 23:31. Persze az is lehet, hogy ezt elengedték, és Gonzales már nagyon a Barcára hegyezi őket, de attól még ez édeskevés.

Nagyot kell javulniuk a kulcsposztjaikon, ha akarnak valamit a Barca ellen, mert most az történik, hogy ha nem megy a játék Steinsnek vagy Palickának (Green), akkor megáll a komplett Pariii, pedig azért van ott még néhány húzónév, na. Ha Syprzakig eljut a labda, akkor megvannak, csak ugye, ki játsza be neki, ha nem megy a kicsi hollandnak. Tonnének, Prandinak és a Karabaticoknak ezt csukott szemmel is illene tudnia, de valahogy mégsem megy nekik mostanában. Meglátjuk, de csodálkoznék, ha összességében veszélyben lenne a Barca FinalFourja.

2024. április 25., 20.45 - PSG vs Barca (2)

6. Telekom Veszprém vs Aalborg (60% vs 40%)

Továbbra sem tagadom, hogy magam is ezt az utat választottam volna Kölnbe, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármilyen szinten is leírnám az Aalborgot. Sőt. Idén például produkálni tudták azt a furcsa statisztikai adatot, hogy ugyan jobbak voltak a Kielnél egymás elleni összevetésben, mégis alul maradtak ellenük a csoportban. Ez pedig a többi botlásnak volt köszönhető, nyilvánvalóan. Az egymás elleni BL-mérlegünk ijesztően kiegyenlített, de persze ez nem rengetheti meg az én híresen stabil kincstári optimizmusomat, ugye. Mutatom, mennyire ikszes:

Persze azért tegyük hozzá azt is, hogy az egyetlen egyenes kieséses találkozón - éppen pont két éve - már az első meccsen eldöntöttük a lényeges kérdéseket, a visszavágó gyakorlatilag formalitássá lett, én most sem bánnám ezt. Az egyik utolsó hibátlan hangulatú meccs volt a mostani időkből, Veszprémben, ha azt a körülményt meg tudnánk ismételni, szerintem ugyanez az eredmény születne, de most az Aalborg szempontjából vizsgáljuk a dolgot, erre még visszatérünk nálunk. Mostanra már tényleg remek keret jött össze Dániában, vannak sztárok, de mellettük elég vízhordó is van, és hatalmas formában kéziznek a fiatalok, MH-nek pedig villantania kell valamit, ha oda akar érni az utolsó olimpiájára. Tipikusan univerzális játékosokkal számolnak, a belső posztok átjárhatóak, a skandináv kézilabdázás egyik legfőbb jellemzője amúgy is ez, hogy nem elsősorban posztra nevelnek, hanem pályára. Barthold és Lukas Nilsson az utolsó meccsükön sérült volt, de szerintem feltámadnak, ráadásul a szlovén Vlah, Arnoldsen és Hoxer is nagyot mennek a rájátszásban, korábban vagyunk, mint máskor, mostanra még nem örlődtek fel, szóval jó lesz rájuk is figyelni a szokásos Møllgaard, Mikkel Hansen, Jesper Nielsen, szélsők és Landin mellett.

Az Aalborgból mindig kijöhet egy jó teljesítmény, és ahogy a beépített embereinktől halljuk, tényleg egyre jobb formába kerülnek, kapuban pl. egy extrább negyedórával is eldönthető az a párharc, ami szoros tud maradni 105 percig. Landin pedig igazi nagypályás még úgy is, hogy idén futottak még kategóriásra álcázta magát. Aztán lehet, hogy csak taktikai pihenést tartott az olimpia előtt. Ő pont tudja azt, amit a nagyok, hogy elég jókor jól védeni, nem kötelező állandóan. Mindezzel együtt szerintem nincs félnivalónk, borulni ugyan nem látom annyira az esélyeket, mint az előző két párosításban, de csodálkoznék rajta, ha a fogadóirodák nem bennünket raknának továbbjutóra. Ezzel kapcsolatban igyekszem bővebben is jönni még majd. Azért veszprémiként erőst remélem, hogy nem most fogják újabb kölni részvétellel kiegészíteni a portfóliójukat. Az első kijutásuk a 2020/21-es szízönre datálható, akkor egy PSG-verés után hirtelen döntőben találták magukat, de Xavi Pascual utolsó Barcája gyakorlatilag kivégezte a dánokat. De ez már a múlt.

2024. április 25., 18.45 - Telekom Veszprém vs Aalborg (1)

5. Kielce vs Magdeburg (50% vs 50%)

Ez itt egyértelműen a legszorosabb párosítás, és bár szeretném inkább a Kielcét látni Kölnben, az agyam a Magdeburgot diktálta az ujjaimnak. Egyébként magam sem értem, hogy miért, ugyanis a Kielce felfelé futásában van valami nagyon aggasztó. Ami még sorsdöntő lehet ebben az esetben, az Portner hiánya lehet, de a Flensi ellen különösebben nem hiányzott, a Sergey Hernandez Ferrer egészen szépen megoldotta a feladatot.

Kielcében viszont továbbra is vannak anyagi gondok, és itt más szempont szerint is tovább érdekesedik a párharc is, ugyanis Portner várható eltiltása miatt a Magdeburg nyilván kényszerhelyzetbe került, hogy hosszútávon megoldja a kapusposztot, ha még nem is az ideit, de a következő évekbelit. És hát, ki jutott eszükbe, na ki? Hát persze, hogy Wolffie, amit a lengyelek pedig nem is nagyon cáfolnak meg. Hmmm. Mondom, hogy érdekes. Mondjuk én nagyon sajnálom Portnert, elképzelhető, hogy egy hosszabb eltiltás után az ő karrierjének be is fellegzett - 4 évről hallani, az rengeteg - szóval fúúú, de nem lennék a helyében.

2024. április 24., 18.45 - Kielce vs Magdeburg (1)

4. Montpellier vs Kiel (20% vs 80%)

Amennyire kicsúszott már ősszel a kezükből a bundás, annyira hibátlanul tolták végig a BL csoportkörét, rég nem látott lelkesedéssel és tényleg komolyabb üresjárat nélkül, ha jól emlékszem egyszer kaptak nagyon ki, mondjuk pont a mi ellenfelünk Aalborg verte agyon őket, de még novemberben. Időközben jól láthatóan átfordították a figyelmüket a BL-re, és bár van egy élő fogadásom arra, hogy kaphatnak szabadkártyát jövőre, azért ahhoz nagyon ott kéne lenniük Kölnben. És hát, ezzel a párosítással ez gyakorlatilag kötelező kell legyen.

A Kiel egyébként semmi meglepőt nem mutatott, a rájuk jellemző, gyors, elsősorban betörésekre épülő támadásokat tolták, a legjobb góllövőik a szélsők és egyébként a kortalan Wiencek, de a feröeri fiú is gyorsan feltalálta magát és az első komolyabb európai szezonjában Bilyk szintjére lőtte magát, ami egyáltalán nem szar. Talán kapuban hagytak némi kívánnivalót, mivel nem találtam értelmezhető kapus statokat, így összeadtam magamnak, hogy a friss Eb-winner Bellahcene 12 meccsen 30 %-ot mutatott, és jellemzően a magasabb kvalitású csapatok ellen nem ment neki annyira. Úgyhogy a Pite ellen menni fog vagy ha nem, hát jön a rutinosabb cseh: Mrkva. Széleken, beállóban és igazából a belső posztokon is szépen megvannak, a rutin és a fiatalos hév remek elegyet alkot, nézzük csak meg a Duvnjak/á Skipagøtu-duót a saját posztjukon, de folytathatnám a sort: Reinkind, Weinhold, Gurbindo, Johansson, Bilyk, hátö. És az imént ikszeltek a hatalmas szezont futó Berlin otthonában, szóval nem érdemes félvállról venni őket most sem. A védelem a Pekeler-Wiencek-tengellyel többnyire stabil, nem is kaptak túl sok gólt a csoportkörben, sőt, a második legkevesebbet kapták a Zágráb után, ami pedig 12 meccs után már elég mérvadó. Ez a párharc nálam egyértelmű, a legfőbb kérdés az, hogy marad-e igazi izgalom a második meccsre.

2024. április 24., 20.45 - Montpellier vs THW Kiel (2)

3. Telekom Veszprém vs Aalborg (60% vs 40%)

Nagyon szilárd védelemmel, mögötte egy átlagosnál kicsit jobb kapuval, minimális hibával támadásban megfogható az Aalborg, ebben biztos vagyok. Ez pedig egyáltalán nem lehetetlen, két jó meccs kell, ennyi. Nagyon motiváltnak érzem most magunkat, szóval ezzel szerintem nem lesz gond, egy jó kezdés nagyot lendítene, és akkor csatoljunk is vissza a fentebb említett hangulathoz. Fontos, mert ez most újra múlhat rajtunk is. Az Aalborg még nem olyan rutinos csapat, ezen a szinten, ezen a hőfokon, ilyen téten, hogy ne lehessen meglepni őket Veszprémben egy IGAZI hangulattal. Talán itt érzem őket a leginkább foghatónak, úgyhogy ezzel most nekünk, szurkolóknak is komoly feladatunk van. Vagy legalábbis ez az, amit mi hozzá tudunk tenni ehhez a párharchoz a lelátóról, és ha tudjuk, akkor kutya kötelességünk hozzá is tenni holnap! Ez legyen a heti legfontosabb dolgunk! Tééé mínusz fél órától a lefújásig nincs más, csak ez a meccs és a pálya. Pont. Meggyőződésem, hogy ha meg tudjuk ismételni a két évvel ezelőtti szurkolásunkat, azzal nagyot léphetünk előre a céljaink felé.

És bízom abban is, hogy szakmailag szintén rendesen felkészülünk belőlük. Landinból remélem mindenki kapott egy komolyabb videót, mert nagyon fontos lesz neki bevágni az adódó helyzeteinket, és nem engedni, hogy ellenünk pörögjön rá a szezon végére. Nekem tökéletesen megfelelt az Eb-n mutatott teljesítménye, maradjon is így még egy bő hetet, okés? A fiatalokkal is jó lesz vigyázni, meglehetősen jó formában vannak, Hoxer már a csoportkör végén is beköszönt 12 góllal a Kielce ellen, és azóta sem lett rosszabb, Vlah nekem már a Celjében is nagyon tetszett, mostanra megérkezett a dán bajnokhoz is. Komplex csapattal kell megvívnunk, de fel kell venni a kesztyűt és hinni abban, hogy jobbak vagyunk, majd a pályán és a lelátón is bebizonyítani ezt! Én hiszem, egyébként, és ezzel még jövök bővebben is.

2024. április 25., 18.45 - Telekom Veszprém vs Aalborg (1)

2. Kielce vs Magdeburg (50% vs 50%)

Nagyon kényes a szitu, kizárólag azért őket teszem most ide, mert a második meccset ők játsszák majd otthon, egyébként nagyon ikszesnek érzem ezt a két csapatot. Azt is megvallom, hogy személy szerint jobban örülnék a Kielce kölni jelenlétének, az ismert közös történelmünk ellenére is, mert valahogy a Magdeburg ellen érzem magunkat a legsebezhetőbbnek. Pedig biztosan ki fog bukni belőlük valahol ez a Portner-sztori, amin azóta is csak hápogok, metamfetamint találni a vizeletében annyira nem rá vall, annyira nem svájci élsportolós, nem? Furcsa, mindenesetre. Nyilván nem discóban volt és beletették az italába, mert ahogy kicsit megtúrtam az ügyet, kiderült, hogy olyan csekély a mennyiség is, ami nem ennek a szernek a használati átlaga, hanem annak csupán töredéke, de ettől függetlenül ez akárhogy is csűrjük-csavarjuk, egy dopping-vétség lesz, ami eltiltással fog járni. Sajnálom amúgy, nagyon. Simán lehet karrier-vég is ebből, ha szigorút kap, márpedig négy évről is hallottam már, szóval jujjjj.


Két eltérő stílus fog itt egymásnak esni, amiből valami frankó is kikerekedhet, az előző kiírás BL-döntője ismétlődik egyébként, és összesen az az egy jegyzett tétmérkőzésük van eleddig, szóval túl sok következtetést semmiből sem tudunk levonni. Nyíltsisakos, gyilkos meccseket várok, Bielecki is, és ő, aki mindkét klubot megjárta játékosként azt gondolja, hogy ezúttal Wolff lehet a mérleg nyelve, amiben igaza is van. A német kapus a nyolcaddöntő mindkét meccsén a forduló kapusává védte magát, fogalmazhatunk tehát úgy, hogy remek formában van, és hát ő szolgáltatja a párharc külön pikantériáját is.

Mégpedig azzal, hogy a pletyók szerint Portner helyére Magdeburgban pompásan el tudják képzelni a hosszútávú szerződéssel Kielcéhez kötött Wolffiet, aki viszont hova menne szívesebben, mint haza, egy BL-győztes csapat kapujába? Nem lesz olcsó mulacka, ha megesik ez az eset a szemünk láttára, mert a Kielce továbbra is anyagi problémákkal küzd, mindenesetre tárgyalások biztosan vannak, ez pedig tovább fokozza az amúgy is kényes helyzetet. A magdeburgi teljesítményen egyelőre nem látszik semmi ebből, bántóan simán megnyerték a kupát, öles léptekkel haladnak a bajnokság felé, amit egyedül a Füchse Berlin tud veszélyeztetni. De igazából ők sem, nagy összezuhanás kéne hozzá. Nehezen tudom tehát elképzelni, hogy ez a Magdeburg ne legyen ott Kölnben, de a legesélyesebb csapat a kiejtésükre éppen pont a Kielce. Úgyhogy ennek a 120 percnek egy pillanatáról sem kívánnék lemaradni, maradjunk annyiban.

2024. április 24., 18.45 - Kielce vs Magdeburg (1)

1. PSG vs Barca (20% vs 80%)

Nagy a csend Katalóniában, ez a hat hét nihil az ő szintjükön, nekik nem annyira szokott jót tenni, bár Carlos ezen már sikeresen és látványosan faragni tudott, de mindig van benne némi kockázat. Szerencséjükre a PSG viszont meglehetősen ki van facsarva, ahogy írtam náluk is, vagy nagyon altatnak, vagy a francia bajnokság erősödött fel baromira (ez valamilyen szinten biztos, hogy benne van, mert a Nantes európai teljesítményén is mérhető), vagy egyszerűen most csak ennyit tudnak. A Barca persze biztosan nem ezzel foglalatoskodik mostanában, hanem inkább önmagukkal, márpedig egészen parádés állapotban vannak.

Ortega nem csak beszélt róla, hanem BL-szinten is beépítette a fiatalkákat - ha emlékeztek rá, az Eb. előtt bőszen csodálkoztam is rajta, hogy a spanyol válogatott ezt ostobán figyelmen kívül hagyja, hát meg is látszódott a teljesítményükön, de ez nem a mi bajunk, szerencsére - úgyhogy mostanra vélhetően két abszolút versenyképes sorral, köztük sikerre éhező fiatalkákkal indulnak Kölnért. Meglépték, amit meg kellett, kikaptak Magdeburgban azért, hogy ne a Kielcével negyeddöntőzzenek, meglátjuk, hogy jól választottak-e. Szerintem amúgy igen.

Gyakorlatilag megnyerték az Asobalt, 14 ponttal vezetnek, miközben talán 3 forduló van vissza belőle, tudnak kizárólag a BL-re, és a hosszabbításaikra koncentrálni, N1Guessen és Carlsbogard hosszabbítottak most éppen. Kettős győzelmet várok, szerintem most van ekkora különbség közöttük.

2024. április 25., 20.45 - PSG vs Barca (2)