Kielce vs Veszprém - Keleti klasszikus

Biztos észrevettétek már, hogy miután túl sok időnk nem maradt az indulásig posztolgatni, összehúztuk szűkebbre és nem darabonként, hanem elődöntőnként mutatjuk be a csapatokat, a szokásos, már kitett KP mögé. A későbbi klasszikusról Szandrufff már ki is csűrte a véleményét, amihez hasonlóan nekem is baromi nehéz megtippelnem, hogy mi lesz, de mivel én azért nagyon szeretek előzetesen bemondani valamit, most a Barcát fogom, mégpedig elsősorban a késői kieli sérülések miatt, de tényleg nagyon szorosnak tűnik az a meccs, na. Mint általában. Azért nem bánnánk egy hosszabbítást sem belőle, nem igaz? Szóval 30:30, és onnan megy tovább a Barca.

Említettem fent, hogy Szandrufff-hoz hasonlóan igazából fogalmam sincs, hogy mire számíthatok. Ajándéknak ajándék ez a Köln, de nem véletlen írtam le szászor előtte, hogy nekem most miért nem olyan fontos. Nem ez volt a fontos. Nem ez lett volna a fontos. Most amúgy sokkal fontosabb lett persze mindenkinek, de attól még nem lettünk okosabbak azzal kapcsolatban, hogy ezt az idei csapatunkat hova tudnánk belőni. Mondjuk úgy, hogy ajándék lehet egy péklapát is, csak ki szeretné, hogy fejbebasszák vele? Ugye?

Na, de azért jöttünk ma itt össze - mi mondjuk egyelőre a monitor előtt, de sokan már úton, csapatok már ott, és az első szurkolói fecskék is mindjárt megérkeznek Kölnbe - hogy kedvet csináljunk, és hitet erősítsünk erre a csodálatos, várhatóan ismét mediterrán kölni hétvégére. Kezdjük tehát azzal, hogy visszaemlékezünk a 2019-es elődöntőnkre, amit ellenük toltuk és beNenadicoztuk magunkat a döntőbe. Maradhat, annyi kiegészítéssel, hogy most szeretnénk, ha közülünk többen is extrát tolnának ezen a meccsen. A másik kölni szitut most nem idézgetem ide, ha nem baj, úgyis emlékszik mindenki. Ahelyett inkább mutatok egy egymás elleni örökmérleget, mert azért az még mindig gyönyörű ám, merítsünk belőle rengeteg erőt, ha lehet!

Na ugye.

Kielce

Gyakorlatilag végigvezették az idei KP-kat, és egyáltalán nem érdemtelenül, régóta folyik már a Dushebajevekre építkezés Kielcében, de most mintha még inkább rájuk dőlt volna valami bank, vagy nem tudom, pedig eddig sem voltak szegények. A Dusis-projekt viszont mostanra nagyon összeérett, régóta van már együtt a gerinc Kielcében, úgyhogy egymás gondolatait is olvassák, az biztos, és BL-t nyerni is tudnak már, az is biztos. Az első fordulóban volt egy kisiklásuk, éppen Bukarestben, de aztán hatalmasat hasítottak, egész ősszel szétvágták, akit csak eléjük sodort az élet, így például megvolt nekik a Barca is oda-vissza, de aztán Portóban ismét kicsit botlottak, amivel szépen keretbe tették az őszt.

A tavaszuk mondjuk már nem volt ennyire stabil, sérüléseket is összeszedtek, Veszprémben is kikaptak, ugye, de az egyenes kieséses párharcukat már könnyen abszolválták a Montpellier ellen. Ugyanakkor ne feledjük el, hogy hozzánk hasonlóan borzasztóan szenvedtek az otthoni versenyeikben, a bajnoki döntőnek számító második meccsük a Plock ellen például simán #évmeccse nálam, és nem a Kielce csodás játéka miatt, hanem a plocki küzdésért és a pofonokért, ofkórsz, imádom az ilyen meccseket. Abból a meccsből tudjuk jól, hogy a verekedős brusztolást eléggé jól bírják. A lengyel kupadöntőt borzasztó simán nyerte Xavi csapata a Kielce ellen, viszont az egy abszolút beáldozott meccs volt, amit Lijewski dirigált le, túl sok következtetést nem nagyon lehet levonni belőle, hacsak nem azt, hogy elég sokat gyakorolták a 7:6 ellenit, de nem ment nekik túl jól, de hangsúlyozom, hogy nem a kezdőnek nem ment túl jól.

A Kielce egyértelmű és hatalmas erőssége Wolff, de pl. ellenünk Kornecki is védett már ufón, kapuban tehát eléggé megvannak és nagyon hergelősek, úgyhogy borzasztó tudatosan kell meglőni minden egyes helyzetünket, az legyen világos. Karacic középen igen ijesztően összeszedett játékra is képes, ahogy Szandrufff is tartja róla, az összes balhéja ellenére egy kbsztt őstehetség a középső poszthoz szükséges összes fortélyjal a kisujjában. Bármire képes, de tényleg. Kintről, vonalról, magától, mástól, mindent. És ő irányítja azt a kisDusit, aki -vel már nyert együtt BL-t - amúgy az iszonyú balkezével együtt ugyanolyan parádésan lát a pályán és irányítja a társait, mint Karacic. Veszélyes egy páros ez, és még nem is tettem hozzá Kulesht, aki mára már eléggé kinőtte magát a hatalmas lövéseivel, plusz a beállók, Karalek és Tournat sem egyszerű eset.

Ha Alexnek mindenképpen pihiznie kell, Vujovic is megoldja a balkezes posztot, sőt, három balkezest is simán tudnak játszani a lengyelek. Széleken szintén nincs túl sok problémájuk, Moryto és Nahi is mindent tud, amit azon a poszton tudni kell. A védelem szervezése általában Gebala és DaniDusi feladatköre, Talant pedig egy minden hájjal megkent szakember, aki a meccs bármelyik szakaszába képes remekül és váratlanul belenyúlni, úgyhogy nem lesz könnyű dolgunk ebben az elődöntőben. De én hiszek benne. Csak arra kell koncentrálnunk, amit jól tudunk!

Veszprém

Márpedig egész tavasszal jól tudtunk felszabadultan játszani nyomás alatt, emlékezzünk csak a kinti Vardar és a hazai Aalborg elleni meccsre, ergo a BL-ben jól viseltük ezt. Nagyon szeretném, ha továbbra is tudnánk örülni a játéknak, Kölnnek, hogy újra itt vagyunk és hogy két meccsen bármi lehet majd, mert akkor tényleg így is lesz. Nem érkezünk esélyesként, sőt, és ez nem is baj. Ahhoz, hogy az első meccsen maradandót tudjunk alkotni, nagyon össze kell álljon minden, ami tavasszal jó volt. Egyszerre kellene minden: kapus, védekezés és kreatív, de mégis fegyelmezett, okos támadások, amik végén változatos befejezésekre kell hegyeznünk magunkat. Nagyon kellenének a szélsőink, és hogy megfelelő mennyiségű labdát kapjanak, mert szélesíten kell a játékunkat.

Nem az erősségünk az átlövés, tudjuk jól, DE amikor nagyon erőltettük ezeket (az egyenes kieséses meccseken fokozatosan), akkor egyre inkább ment is, egyébként. Lauge, Mahé, Lékai és Petár is tud kintről veszélyes lenni, Liget is mondjuk, de sajnos nem hinném, hogy azért jegeltük a támadásait végig tavasszal, mert Kölnre tartogattuk, szóval maradjunk a fentieknél. Egy jó Makita is borzasztóan sokat lökne, de annyira benne sem tudok bízni, pedig milyen szép hattyúdal lenne, nem? Yahía azzal biztosan előrébb lenne, ha nem úgy kezelnénk, mint egyetlen átlövőt ebben a csapatban.

Ugyanakkor kreatív és gyors játékban igen erősek tudunk lenni, Blaginak remélem megtanította valaki a pattintott lövést a héten, beállóból nem olyan bonyolult az, illetve Andriskának simán több időt kell pályán lennie, de amúgy az itthoni Kielce meccsen ő védekezett többet - mellette Mahéval -, ha jól emlékszem, és nem is akárhogyan. A Kielce ellen sokkal inkább egy mozgolódósabb, mint statikus hatosfal kell majd, igazából ez így össze is állhat. De persze a kreatív és gyors játékhoz mindenképpen kellene valami: egy STABIL kapusteljesítmény az elejétől a végéig. Nem kiugró, nem 48%, hanem egy olyan stabil, amire számíthat a fal. Ez nagyon nem ment nekünk egész tavasszal, vagy kurvajó kapu volt vagy semmi, egy arany középút sokszor hiányzott volna. Az Aalborgot ki tudtuk ejteni 22%-kal, a Kielcét nem fogjuk tudni, ebben szinte biztos vagyok. Vagy olyan védelem kell, hogy ne lássák a kaput, de ez azért elég ritka egy FF-ban.

Köln mindig egészen más kávéház, mint bármi más, ezt nem győzzük hangsúlyozni. Nem lehet szezonbeli formát vagy bármi mást idecitálni, illetve nem érdemes, az a helyzet, hogy remekül fel lehet készülni egymásból, de ezen a hétvégén itt minden más benyomás jobban számít, mint mindez. Nagyon jó hangulatban szeretnék érkezni immáron nem is tudom pontosan, hányadjára, hogy megpróbáljuk megszerezni most ezt az aranyhálószerűséget. Aztán lesz, ami lesz. Én elégedetlen nem akarok lenni már többet, az bőven megvolt ezen a héten, de igazából elvárásaim továbbra sincsenek. Talán csak annyi, hogy ne csússzunk össze a szezon végére!

Jövünk még az útról, meg helyszínről, opening partyval, esetleg szurkolóssal is, ha lesz mit, azt kitoljuk facebookra, instára, illetve itt van ez a csodás how to know, a VeSze tette össze, ezt minden helyszínre kilátogató kispajtás olvassa el, rengeteg minden benne van, de majd kivonatolom is a legfontosabbakat. Szombat este magyar buli, vasárnap Dóm téri gyülekező, amire a lengyelek is rászerveztek kicsit furcsamód, de mindegy, majd elnyomjuk őket. Ilyenkor a rendőrség amúgy mindkét tábornak ad engedélyt? Vagy nem értem. Honnan tudják, hogy nem lesz balhé belőle? Na mindegy, majd nem lesz.

Hajrá Veszprém!