KP18 - Legyen szép a szezon utolsó tánca

Jöhet a szokásos forduló előtti KP, ebben a szezonban az utolsó, ám épp ezért talán a legizgalmasabb erősorrend. A szezonbeli összteljesítmény, a közelmúlt eseményei, a személyes meglátásaim és némi hozzáértésem keverékének, belső harcainak szüleménye az alábbi sorrend. Csak annyit tennék hozzá: ne legyen igazam, röhögjünk egy jót vasárnap este ezen a listán!

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

4. Kiel

Kiesett Sagosennel és Pekelerrel, bár egy reaktivált Myrhollal, érkezik Kölnbe a 2019/20-as szezon decemberre elhalasztott négyes döntőjének győztese. Filip Jichának véleményem szerint így rendkívül nehéz dolga lesz, bár azért panaszra még így sem lehet oka, hiszen Reinkind és Weinhold egyaránt remek formában van. Na meg, Landin bármikor le tudja húzni a rolót a kapuban, aztán csinálhat bármit bármelyik ellenfél. Azt is tudjuk, hogy az esélytelenebbeknek szinte mindig jobban jön ki a lépés a LANXESS Arenában, és ki ne emlékezne a sérülésektől szabdalt, alig másfél sorra elegendő emberrel felálló Kiel-re, amely rendre remekül teljesített. Ettől függetlenül is úgy gondolom azonban, hogy az igazi erősségeit hátul és elől is elveszítette a német együttes, ami nyomot hagy(hat) a játékán, főleg ebben a lebonyolítási rendszerben, hogy két egymást követő napon is nagyon magas szinten kell teljesíteni.

2022. június 18., 18.00 - Kiel vs Barca (2)

3. Veszprém

Sokat vacilláltam, hova is tegyem a mi magyar csapatunkat, több szempontból is rakhattam volna a negyedik helyre, hiszen sokan ebből a négyesből éppen a bakonyiakat tartják a legesélytelenebbnek az idei győzelemre (néha én is így gondolom), de rakhattam volna előrébb is, tekintve, hogy a nagy csapatok ellen ebben a szezonban eléggé meggyőző volt a Momir Ilics-Gulyás Péter kettős által összerakott játék. Az is kétségtelen, hogy valamilyen hatása lesz ennek a hétvégi hazai blamának a bajnoki döntőben, hogy plusz motiváció és harapósság, vagy bizonytalanság, az majd Kölnben derül csak ki, reméljük az előbbi. Ami számomra aggasztó volt szombaton, az az ötlettelennek tűnő játék, a képtelenség a megújulásra, a rizikósabb szituációkban a labda egymásnak tologatása. Ahogy momirCsilics is írta, én is hiányoltam, hogy egy befutást vagy tényleges két beállós játékot kipróbáljon a csapat a meglehetősen feltolódott, mélyen kilépegető, mozgékony szegedi fal ellen. Ezek tehát nem csak a játékosok, hanem valahol az edző döntéseit is megkérőjelezik, de bízunk (bízzunk!) a szezonban látott fejlődésben, a magabiztos teljesítményekben, a csapatjátékban, Momo taktikai húzásaiban. No meg abban, hogy a BL-ben már szinte megszokott módon a Corrales-Cupara duó megint extrát tol, a rossz teljesítmény után általában a jó, kimagasló szokott jönni, legyen ez most is így.

2022. június 18., 15.15 - Veszprém vs Kielce (2)

2. Barca

A Barcával kapcsolatban maximum azt kell magyaráznom, hogy miért a második és miért is nem az első helyre kerültek. Erről inkább a Kielcénél (lentebb) olvasható gondolataim adnak majd igazi választ, itt inkább a katalán gárda erősségeit, erényeit említeném meg. A gránátvörös-kékek a tavasz során szintén “szép” sérüléshullámmal küzdöttek, Frade és Fabregas mellett N’Guessan sem állhatott Ortega rendelkezésére, igaz utóbbi alig tudott játszani a szezonban. Fabregas és Frade visszatérése már megtörtént nemrég, valamint viszonylag friss információ, hogy a francia átlövő is bevethető lesz elvileg a kölni hétvégén. Ortega munkálkodása annyiban meglátszik a csapaton, hogy nem feltétlenül olyan stabil, acélos a teljesítménye, mint Xavi Pascual alatt volt, de ez természetes az ilyen-olyan módosítások miatt. Meg egyébként is, azért óriási panaszra nem lehet okuk, mert így is egész szezonban az egyik legesélyesebb együttesnek tűntek a BL-cím megnyerésére. Pérez de Vargas-faktor itt is bármikor jöhet, de Dika Mem keze is sülhet rendesen, Aleix Gómez stabil, gólerős teljesítményét (ha már csak a büntetők értékesítését nézzük, akkor is) senkinek nem kell bemutatni.

2022. június 18., 18.00 - Kiel vs Barca (2)

1. Kielce

Igaz, a Kielce megsemmisítő vereséget szenvedett a Wisla Plock ellen a lengyel kupában, és néhány héttel korábban (azon a bizonyos 5 piros lapos meccsen) a bajnokságot is csak nehezen húzta be a Xavi Sabaté vezette nagy hazai rivális ellen, azért Talent Dujshebaev csapata letett egyet s mást a BL-ben az asztalra az idén. Elég régóta folyik az építkezés a csapatnál, az “öreg” Dujshebaevet az egyik legjobb jelenleg praktizáló edzőnek tartom, jól felkészült, megújulni, de legfőképp játékosait feltüzelni képes szakember, aki játékosként és a kispadon egyaránt nem kevés kiélezett helyzetet, nagy csatát és annál is nagyobb diadalokat élt már meg. Alex Dujshebaev lenne a következő, akit mindenképp kiemelnék, jelenleg a világ egyik legjobb játékosa, nagyon nehéz ellenfél, remek látással a pályán, és kellő rafinériával felvértezve. Hozzá csatlakozik, és hasonló jellemzést írhatnék róla is, Igor Karacic, egyik személyes kedvencem, minden balhéja és hisztije ellenére, remek kvalitásokkal bíró játékos. És így mehetnénk még szépen végig, Wolffot is meg kell említeni a kapuban, aztán ott van a fiatal francia tehetség Dylan Nahi, vagy a lengyelek (joggal) nagy reménysége, Moryto is, és így tovább. Ami viszont ennél is fontosabb, a nagy egyéniségek mellett a lengyel alakulat egy igazi csapatként, egységes játékrendszert képes kivinni a pályára, és szerintem ez az igazi erősségük.

2022. június 18., 15.15 - Veszprém vs Kielce (2)

Száz szónak is egy a vége, mindegyik csapatnál lehetne részletezni, melyik játékos miért remek, melyik edző miért jó, és hogy ki, mit nyert össze az utóbbi hetekben. Természetesen ezek mind fontosak, számítanak, de nem véletlenül ez a négy csapat jutott be a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé, mind nagyon magas színvonalat képviselnek sok tekintetben. Ami Kölnben mindig dönt (tudom, nagyon elcsépelt, de így van) az a napi forma, és még nem is a motiváltság, hanem sokkal inkább az, hogy ki tojja össze magát kevésbé a pályára lépve (a bemutatásnál az oldalvonalban megbotló falfehér Mikler Roli képe sejlik fel ilyenkor mindig előttem). Utána jöhet a szakma, reméljük jön is és remek csatákat látunk, minél szebb, jobb magyar teljesítménnyel, a hangulattal biztos nem lesz gond, ott találkozunk! :)

Hajrá, Veszprém!