Nagy összezárás kell!

"Nem jó, de nem is tragikus"...nem tudom, hogy illik-e Gyatlov-idézettel jönni ilyenkor, de mivel egy hete ez jár a fejemben, ha a visszavágóra gondolok, inkább engedem a flowt, miközben remélem, hogy nem úgy lesz nem tragikus, ahogy akkor volt. Értitek. Az viszont tény, hogy négy gól pont az a határ, ami ugyan nem könnyen, de ledolgozható, és a Nantes pont az a csapat, amelyik ellen meg is lehet, de csak véres vizelettel. Direkt megvártam a Flensburg meccsét ezzel a poszttal, mert ahogy írtam az KP-ban is, eléggé hajaz rá a miénk, remélem a végjáték jobban sikerül majd nekünk. Azt mondjuk így is gyönyörűen modellezték a németek, hogy ezek a különbségek (sőt, nekik volt összesítésben 7-8 is) egy jól sikerült 15 perccel úgy eltüntethetők, hogy nyoma sem lesz, de ehhez bizony rengeteg feltételnek kell egyszerre teljesülnie.

Nézzük csak magunkra vetítve, hogy mik is kellenének.

Egy jó kapus

Nos, ez az egyik alapvetése a kézilabdának, ez tudott. Érdekes egyébként, hogy éppen a legnagyobb párharcot és legfaszább játékot hozó Kiel vs PSG két meccsén összesen nem volt negyed óra értékelhető kapu, ennek ellenére volt mindkét meccs borzasztóan érdekes és élvezetes. A mi kintinken két elképesztő kapusteljesítmény volt, és míg így is lett 4 gól közte. Ez azt jelenti, hogy Corralesnek (és társának) igazából sokat fejlődniük nem kell mára, nem nagyon van hova, viszont baromira kéne stabilan az, ami kinn volt, miközben valahogyan túl kellene járnunk Emil eszén is. Bezony. Remélem nagyon kivideóztuk az első negyedórás lövéseinket, amikor még sansza nem volt a védésre. Olyanokat kellene most is, csak 60 percig. Nem olyan bonyolult ez. A számokból amúgy kitűnően kiolvasható az is, hogy nem is feltétlen a lövéshatákonyságunk veszett oda az odavágón, hanem gyakorlatilag nem jutottunk lövőhelyzetbe. Ennek egyetlen biztos megoldása létezik, a rengeteg labda nélküli mozgás, de erre majd a támadásnál visszatérünk.

Stabil védelem

Következő kézilabdás alaptézis, kell egy jól működő védelem. Pont. Ha ma mindenkinek magenta színűt kell húgyoznia a végére, engem az sem érdekel, nincs mire tartalékolni, nincs mire erőt spórolni, ez AZ a meccs, amire minden kurva erőmorzsát össze kell lapátolni egy helyre. Blago védekezése egyébként eléggé letisztult mostanra, de nem hinném, hogy Ligi ne tudná pótolni a mérkőzés szakaszaiban, ami szinte biztos, hogy tilos akkor sort cserélnünk, amikor elkaptunk valami fonalat, akár támadásban, akár védekezésben. Bele kell kapaszkodnunk a jó szakaszokba! Cseréljünk csak óvatosan, egyesével, nézzük meg 1-2 támadás alatt, hogy működik-e a delikvens, be tud-e helyezkedni rendesen, ha nem, vissza az egészet, mindenkinek ki kell bírnie egy-egy egész meccset, arra vannak kalibrálva a játékosok, nem a félidő felére. Szóval ha vért is köp a végén a védelem, akkor is az legyen fenn, amelyik képes megállítani a Nantes amúgy tudatosan középre súlyozott betöréseit. Nyilván nem véletlen szívtuk a fogunkat a két - nyitott zavarójában leginkább használható - szélsőnk kiesése miatt, nos ha ma csak az egyik is rendben lesz - amit nagyon remélek -, akkor meg lehet próbálni azt valóban. De Mahéval is előbb próbálnám, mint Borozannal, azért Vuko nem egy Duvnjak, na, nem is ott van a súlypontja, ha már lombrágót akarunk oda próbálni, próbáljuk Markussent, így látatlanban. Mert nem tudom, hogy neki a térde kalácsa hogy bírna ilyesmit, de maradjunk inkább valami fickándozó szélsőnél, jobb az.

Nagyon határon kell védekezni, viszont ésszel, de muszáj odarakni a kemény faultokat, muszáj beleállni már az elején, ilyen szinten, hogy ne az legyen, ami a Flensinél tegnap, fokozatosan építsük fel magunkat, hogy a végén legyen a csúcspont. Rendben. De mondom, ehhez nagyon tudatos, kiszámolt, agresszív, de nem durva védelem fog kelleni ez ellen a gyors, taktikus, de kintről is veszélyes Nantes ellen. Kicsit ijesztő, na, de nem lehetetlen.

Átlövések

A kinti meccen 24 kilencesről eleresztett lövésből 8 gólt rakott össze 8 ember. Ebből az egyik Andriska(!!!) volt. Remélem nem kell sokat bizonygatnom, hogy ez lópikula, ezen a szinten. A négy hivatalosan is átlövőként foglalkoztatott játékosunk 3/13-as lőlapot tolt, nem az a célom, hogy ezt most az orruk alá dörgöljem, hanem hogy lássuk, itt, ezen poszton tudunk annyit javulni, amennyi elég lehet a továbbjutáshoz. Ez nagy kulcs lesz, bizony. Oda kell tenni az átlövéseket, nincs mese. Lékai előkészítéseivel ez egyáltalán nem lehetetlen, de amikor végre Petar is hajlandó volt felnézni abból a sávból, ahonnan csak a kaput látja maga előtt, akkor az övéivel sem volt gond, akkor már inkább a szar lövésekkel sültünk be. Na, ezt most nem lehet, az már nem fér bele, hogy a játék bármelyik elemében ennyire nihilt hozzunk.

Pad

Mint ahogyan az sem, hogy végignézzük, hogyan csordogál elfele a mérkőzés, mert a sémák nem működnek. Ilyen nincs, baszki. Az első olyan reccsenésnél időt kell kérni és bele kell nyúlni, ahol kicsit is érezzük ezt. Muszáj. Ha én érzem, érezze már a pad is, légyszi! Ezt a továbbjutást kizárólag úgy lehet megcsinálni, ha minden egyes reakció időben jön, ha minden csere működik, ha nem baszunk el semmit, de tényleg semmit. Akkor. Én értem, hogy ezek a játékosok profik, azt is értem, hogy egy felépített taktika mentén halad a mérkőzés, de ha arra van szükség, ne szégyelljük már leordítani a fejeket egy időkérésnél. Szerintem mindenki igényli ezt, simán lehet, hogy nem is kell több egy-egy adott szituációban, ne hagyjuk veszni a potenciálisan a játékot befolyásolni képes lehetőségeinket, nem véletlenül lettek azok kitalálva. Értem? Ma irányítani kell ezt a meccset az első percétől az utolsóig ahhoz, hogy megcsináljuk közösen. Nem fér bele, hogy bárki egy másodpercig is céltalanul lődörögjön a 20x40-en, nem fér bele, hogy akár egy epizódszereppel megbízott játékos ne úgy lépjen pályára, hogy szétszed mindenkit és mindent, nem fér bele, hogy bárki tanácstalan legyen, felépített taktika kell és kurva nagy motiváció. Füstöljön a gerflor és ezt kizárólag DD tudja elintézni, hiszen az ő dolga EZ. Szerencsére ma lesz a lelátón is néhány ezer edző (csak viccelek, nehogy komolyan vegyétek), akik remélem szólni fognak, amikor para van, és ezzel át is csatoltam a következő sarkallatos pontra. Ami a:

Szurkolás

Október 14-én (!!!), 7 hónapja és 1 hete voltunk utoljára BL-meccsen közösen, ennek a ténynek már önmagában elégnek kellene lennie ahhoz, hogy ma kirúgjuk az Aréna oldalát. De nem csak hőzöngeni kell, és megmondani a tuti, aztán meg arra várni, hogy hullámozni lehessen, mert ha nem vezetünk az első perctől, akkor "mennyenapicsábamindenkiasokezresfizetésével". Nem ez a dolgunk, emberek! Érzem én is, mennyire frusztrált már az egész világ, ez egy remek lehetőség - nekem biztos az lesz -, hogy kiordítsuk magunkból az előző bő fél évet. Kicsit fáj a vállam, azzal nem tudom, mi lesz, de őszintén? Most nem is érdekel. Ha lesérülök a lelátón, én akkor is üvöltve fogok szurkolni végre, és erre a kicsit több, mint hatvan percre ezt várom mindannyiunktól el! Ha nem sikerül, majd háborgunk utána, de amíg a pályán megy a meccs, addig lécci, tényleg SZURKOLJUNK ezerrel. Rajtunk ne múljon semmi, ez a dolgunk, ez a küldetésünk, ezért vagyunk Veszprém-szurkolók. Tök jó lesz! Ez a Nantes az egyik legjobb formában lévő csapat jelenleg, nem lehet elintézni annyival, hogy "ellenük blama kiesni", mert amúgy rohadtul nem. A blama az a 7-8 gólos különbség volt a kinti meccs nagyobbik részében, de onnan is felálltunk valahogy, és visszavarázsoltuk magunkat meccsbe, ebből merítsünk erőt, ezt építsük tovább fel, és ebben segítsünk mi, a lelátóról. Mi most tényleg nagyot lökhetünk a szekéren, kérlek benneteket, ne hagyjuk benn ezt a ziccert, ez a mi felelősségünk is, és a mi továbbjutásunk is lehet. Nem lesz egyszerű, de nincs is minden veszve. Nem jó, de nem is tragikus. Ugye!?

Hajrá Veszprém!