Francia krémes - KP9

Némi szerkesztőségi adok-kapok (adok sört vagy kapok sört formájában, leginkább) előzte meg a friss KP-t, hazudnék, ha azt mondanám, hogy bármiféle konszenzus lett, de ugye tudjuk, hogy

ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja.

Így hát jöjjön, aminek jönnie kell.

16. Kristianstad

Az eddig finoman szólva sem acélos kiscsapat nem csak, hogy megverte otthon a lengyel pajtikat, de a kvázi-visszavágón pontot csent Płockból, ami bizony néha még bizonyos nagycsapatnak sem sikerül, de legalábbis nem könnyen. Ezen felbuzdulva rögtön itt is tartjuk őket a listánkon, hogy aztán remélhetőleg a jövő heti írópajti kéjes vigyorral mégis csak kitegye őket. Ha itt maradnak, akkor bizony az nem sok jót jelent majd Dél-Alföldön.

Kristianstad - Szeged 2017. 11. 26., 19:00 (X2)

15. Velenje

Másik pajtiország második csapata is szépen, lassan, de biztosan megérkezett, semmi egetrengetőt nem csináltak, csak a tökutolsó románokat verték meg viszonylagos magabiztossággal. Ezzel viszont beneveztek egy kis legjobb 16 14 közötti párharcra, persze messze még a tavaszi szellő, de lehet, hogy ki lehet majd venni a Gorenjékből a pezsgőt a továbbjutás örömére. Ezt most a Rheinfall-menti óragyártók ellen húzhatják alá jó vastagon pirossal, hogy igen, jövünk. Vajon ki lesz a császár?

Velenje - Schaffhausen 2017. 11. 25., 19:30 (1)

Darabos svájci?

14. Celje

És voilà, a másik szlovén csapat is feltűnt errefelé. Először jól megleptek minket a kieli győzelemmel, hogy aztán most meg otthon egy őrült utolsó fél perc alatt először biztosnak látszó ikszre mentsenek, majd mégis jól kikapnak. Lehet, hogy ezzel a továbbjutást is eljátszották, pedig bizony egy hazaival jó nagyot léphettek volna előre. Hát, nem most hétvégén fogják kiköszörülni a csorbát - már amennyire egy Kiel elleni vereség csorbának számít.

Celje - Flensi 2017. 11. 26., 17:00 (2)

13. Skjern

Ezt az alsóház teteje vs. felsőház alja dolgot pontosan belőni, na nem egyszerű, az biztos. Mit ér egy CD csoport első helye, főleg 75%-os teljesítménnyel, a felsőháziak ellenében? Szerintünk náluk nem sokat. Tisztességes, melós kis csapat, nem tamáskodnánk túl sokat, de a tamástalan Elverumot elverni nem egy nagy dicsőség most. Persze, azt kell megverni, aki szembe jön, úgyhogy erre most ismét lehetőségük kínálkozik. Vajon nyernek-e León. Nem biztos az. Aztán akkor a továbbjutás is ficeghet.

León - Skjern 2017. 11. 25., 19:30 (2)

12. Breszt

A Breszt az a csapat, amely otthon bárkire veszélyes, idegenben már nem annyira, hogy finom legyek és nőies. Az utóbbi időben hazai pályán leginkább annyira futja, hogy megszorongatják az aktuálisat, de nem szereznek pontot, idegenben pedig a nem szereznek pontot szintén megáll, csak épp nem szorongatnak. Legutóbb épp a Flensi intézte el őket elegánsan és simán. Bebesko mesternek ki kell főznie valamit. Továbbra is a továbbjussak vagy ne jussak határán billegnek, egyik kimenetre se tegye fel senki a házát tipszmikszen.

Kiel - Breszt 2017. 11. 25., 17:30 (1)

Kielesz a jobb?

11. Kiel

Tegye fel a kezét, aki még érti Frédi mestert. Ugrálnak fel-le a listánkon, mint egyszerű gyerek az ugrálóvárban, de aztán hogy éppen most fent vagy lent lesznek, azt kristálygömbből sem lehet megmondani. Pocsék szezonkezdés, hogy aztán jól megfingassák a Veszprémet, a bundásban dettó, és amikor már épp azt hittük volna, hogy na, Duvnjak nélkül is alakul valami, puff, otthon cummantanak a Celjétől, ráadásul simán. Aztán persze nyernek Celjében, de a Bundásban már akkora a lemaradásuk, hogy szoknunk kell a gondolatot, jövőre zebrátlan BL-nek nézünk elébe, és nem azért, mert előrehozzák a német csapatok számának csökkentését. E sorok írásakor például éppen öttel szopnak Gummersbachban. Egyetlen esélyük a hétvégére, hogy a Breszt idegenben a régi Szegedre emlékeztet, amire most az izlandi mágusnak szüksége is lesz. De azért ne lepődjünk meg, ha tavasszal hirtelen kijön rajtuk a Red Bull-hatás.

Kiel - Breszt 2017. 11. 25., 17:30 (1)

10. Szeged

Mikor már épp szétszéledni látszott a nyáj, hétvégén hirtelen a kékek (szabad még őket úgy hívni azután az ocsmányul kinéző mez után?) magukhoz tértek, és egy kisebb megingással, de tulajdonképpen simán gyakták le a Barcát. Igaz, azt a Barcát, amelyik egyelőre csak nevében emlékeztet arra, amit Pascualtól megszoktunk, de így volt ez az utóbbi hetekben Pastor csapatával is. A legjobbkor jött ez a feltámadás, már csak az a kérdés, hogy követi-e örök élet. Az ötödik helyet, meg persze a továbbjutás pláne, semmi nem veszélyezteti, de azért jobbat tenne a szögedi lelkeknek és esélyeknek, ha minél feljebb lenne az a pozíció 14 kör után. Érdekes helyzet, mert két pontra vannak csak a második helytől, de mégis fényéveknek tűnnek. Ha sikerülne előásni a Vardar elleni Szegedet, akkor viszont a hipertérugrás sem kizárt.

Kristianstad - Szeged 2017. 11. 26., 19:00 (X2)

Ki szeletel fel kit?

9. Kielce

Kicsit Kiel, kicsit Szeged - mármint az eddigi szezonjuk. Képesek esélyes ellen nagyon nagyra fújni a pofikát, meg képesek bárkitől kikapni. Na de Talant is természetesen tavaszra készül, a tavalyi szezon blamáját nem hiszem, hogy még egyszer át akarja élni. Azt persze nem gondoljuk, hogy kivágják, ha mégis, mert nem azért hosszabbítottak vele ezer évre, hogy jó drágán egy hónappal utána kirúgják, de hogy a tavalyi gagyizás után idén sem tették ki a brét az asztalra, az eddig elég tiszta. Az Aalborg elleni győzelem sok minden volt, csak meggyőző nem. Hétvégén az eddigi bármikori önmagát három klasszissal túljátszó PSG a vendég, eléggé meglepődnénk, ha pont most lehetne szemügyre vételezni az említett szervet. Sima lesz ez. Sajnos.

Kielce - PSG 2017. 11. 26., 19:00 (2)

8. Barca

Ez a Barca nem az a Barca. Éreztünk már rajtunk korábban jó sok izzadtságszagot, és ezt Szegeden is megmutatták, hogy nem rosszul éreztük. Csapatépítünk, fiatalítunk, de valahogy nem ehhez vagyunk náluk szokva. Sőt nevek alapján nem is nagyon látni, hogy hol van luk a keretben, de valahol biztos, mert igencsak döcög a szekér. Na de ha valaki Frédin kívül még képes egy fullba mellétolt ősz után tavaszra kicserélni a csapatot, az pont Xavi. Illetve hát sokáig így volt, de már elmúlt. Aki tudja a megfejtést, hogy mi történt, az ne tartsa magában. Áron Lédi beépítése nem lehet magyarázat, mint ahogy az sem, hogy ők annyira biztosak voltak benne, hogy megy. Ha meg igen, akkor annál nagyobb kibaszás lett volna nem engedni. Mindegy, ez már elmúlt, mint ahogy a Barca fénye is. Persze azért Zágrábban nem gondoltuk, hogy botlanak.

Zagreb - Barca - na ezen már túlvagyunk, meglepetés nélkül

Lesz belőle égés a tetején?

7. Nantes

Nos, ők a Szeged elleni meccseikkel megalapozták (meg persze a Szeged hathatós közreműködésével), hogy kellemes pozícióból várhassák a tavaszt, illetve majd a "16" közötti meccseket. Faszán kezdték a szezont, aztán kicsit letérdeltek, és még mindig nem álltak fel újra, de már legalább nincs földön a két lábuk. Nem gondoljuk, hogy a lengyelek ellen huppannak újra vissza, de azt azért most már Nantes-ban is látják, a kétfrontos harc nem ugyanaz, mint amikor csak otthon kell vitézkedni.

Nantes - Płock 2017. 11. 25., 17:30 (1)

6. Veszprém

Hát igen. Nagyon szépen indult a Vranjes-Veszprém házasság, egészen új tulajdonságait ismerhettük meg a veszprémi csapatnak. Megtudtuk, hogy Blagi tavaly azért nem játszott, mert a fasz tudja, hogy Terza tényleg képes tartalommal megtölteni a kettesvédő-specialista fogalmát, hogy Andriska egy ufóviking, meg ilyenek. De sajnos míg egészen két fordulóval ezelőttig a kapusnihilt lehetett kompenzálni feszes, precíz védekezéssel és alakuló Vranjeses támadójátékkal, ez egy péeszzsé szintű csapat ellen nem elég. Na de persze ne is novemberben legyen elég itt bármi is, sőt ilyen szempontból még jól is jött, hogy kiderültek, hol vannak a csapat határai (van erre egy szép német kifejezés, Ljubo bizonyára ismeri, die Grenzen aufgezeigt bekommen). Abban teljesen biztos vagyok, hogy ez a két meccs lefelé ki fog lógni a szezonban, mint ahogy abban is, hogy Aalborgban semmi gond nem lesz. Ennek ellenére - ellenfél ide vagy oda - két meccsen mínusz tíz, benne egy hazaival, eléggé hátralökte a csapatot a rangsorban. De már Kovács elvtárs megmondta 2002-ben, hogy nem közvélemény-kutatást akarunk nyerni, hanem választásokat, nos, ez veszprémire lefordítva nem KP-t kell nyerni, hanem BL-t. Köln még messze van, de ahogy ez alakul, én már foglalnám a szállást. Mert van koncepció. Egyelőre ez a legfontosabb.

Aalborg - Veszprém 2017. 11. 25., 17:30 (2)

5. Löwen

Nem keveset, hanem sokat szapultuk Jacobsent már, és erre tessék, idevágnak egy olyan szezonkezdetet, hogy csak lesünk. Ő maga mondta egy-két napja, hogy élete legkeményebb kézilabdás időszakán van túl, rengeteg meccs idegenben (a 24 órán belüli lipcsei, majd barcelonai meccs iszonyatosan wtf), úgyhogy végre otthon is játszhatnak, akármit is jelent ez löweniül a nyolc hazai pálya közül. Most bizony én kinézem belőlük a címvédő-verést. Ha meg elmarad, akkor ott a csoportelső már el is dőlt. Bár a mai (csütörök) göppingeni zakó nem a jó főpróba jele.

Löwen - Vardar 2017. 11. 26., 19:00 (1)

4. Krémes Pite

A leginkább megosztó helyezés hatosfal-levlistailag, és bizony van is rajta mit magyarázni, hogy mit keres itt egy CD-ágas. Pedig egyszerű a magyarázat: a Pite idesorolásának az oka az volt, hogy nem akart az EHF három franszoát is itt nézegetni, persze a három némettel semmi gond, nyilván, és akkor már a tavalyi harmadikat kellett idetolni. Hogy ez jó-e a Pitének vagy nem, azt nehéz megmondani, mert hogy mit érnek a CD-ág csapatai elleni győzelmek a nagyok elleni meccsekhez viszonyítva, az nagy kérdés. De nyolc meccs után +48-as gólkülönbség, 100%-os mérleg, ennél többet nehéz, ráadásul ez a 100% nem most lesz kétjegyű. És hogy hogyan mérjük, hogy mit érne ez AB-s csapatok ellen? Erre meg válasz, hogy a BL-KP-t vezető PSG előtt két ponttal vezetik a francia bajnokságot.

A valós értékük meg kiderül tavasszal.

Montpellier - Beşiktaş 2017. 11. 26., 17:00 (1)

3. Flensburg

Döcögős kezdés után bizony elég rendesen belehúztak, annyira, hogy néhány órája ünnepélyesen átvették az első helyet a bundásban. Úgy látszik, jót húztak Machullával, nulla edzői tapasztalattal is zökkenőmentesen vette át Ljubo melóját, csapatát, és nem látjuk, hogy annyira nagy forradalmat csinált volna, de egész egyszerűen működik, amit Vranjes kitalált és felépített. Félreértés ne essék, nem könnyű ám egy ilyen várat erősnek megtartani, erről Guardiola tudna mesélni egy másik sportágban. Nem Celjében szenvedi el Machulla az első kellemetlen vereségét.

Ezúttal a hazaiakból készül majd lóburger

Celje - Flensburg 2017. 11. 26. 17:00 (2)

2. Vardar

Ismét a "jövőre kiszállok" fázisban tart az orosz csóka, és akárhogy is lesz a szezon végén a pénzügyi helyzet, az már most biztosnak látszik, hogy jövőre akkor sem lesznek olyan erősek, mint idén, ha mégis marad a lóvé, Árpád és Raúl elvesztése pont elég lenne ehhez, de nem csak ők távoznak. Most viszont még nincs jövőre, most még idén van, és továbbra is elkerüli a Vardart a címvédő-betegség, a kurvagyenge szezonkezdet. Eddig nagyon magabiztosak (pont Szegeden sikerült pontot hagyniuk, mik vannak), úgyhogy most épp ideje lenne belenézni egy maflásba. Ha valamikor, akkor arra most van esély.

Löwen - Vardar 2017. 11. 26., 19:00 (1)

1. PSG

Azóta sem értik a flensburgi pontvesztést, meg hát a hazai bajnokságban is hullajtottak már két pöttyöt. Viszont idén valami olyat látunk tőlük, amitől évek óta tartunk. Úgy látszik, az öreg a búcsúzóévében még utoljára oda akar verni egyet, és egy kurva ronda robotkarral a kezében búcsúzni. Egyelőre nem tudjuk elképzelni, hogy ebben valaki megakadályozza őket.

Kielce - PSG 2017. 11. 26., 19:00 (2)