Erőközpontok, központi erők - KP 0., 2. rész

Azon túl, hogy végtelen hosszú lett volna egyben végignyalni mind a 16 KP-helyezett csapatot, egy másik, kevésbé praktikus, ámde legalább annyira fontos érv szólt amellett, hogy rendhagyó módon két részre szedjük a KP-t. Mégpedig az, hogy idén az első nyolc csapat mindegyikére igaz, hogy csak akkor lenne maradéktalanul elégedett a BL-szezonjával, ha bejutna a Final4-ba. Kezdjük is rögtön a

8. Flensburggal.

Oké, Machulla elsősorban a hazai triplára hajt, az nyilvánvaló. Azonban igazán akkor mondhatná el, hogy előrelépett, ha a BL-ben a tavalyihoz képest plusz egy kört tudnának menni. Tavasszal ugye a 8 között estek ki, közismert körülmények között.

De ha már szóba került: rohadt nehéz hova tenni a Bundesligát, az az én bajom. Mert hiába zárkózik fel lassan a német mellé a francia bajnokság, még mindig messze nem olyan kiélezett, mint a Bundás. Ld: négy meccs után szumma két 100%-os csapat van már csak a ligában, nem, nem a Kiel és a Flensburg, hanem a Magdeburg és a Hannover. De miből derül ki ez az erő, amikor évek óta nemhogy BL-t nem nyer német csapat, de már Kölnbe sem érnek oda? Egyrészt ne feledjük, az EHF-kupában évről-évre dominálnak a német csapatok, ráadásul a Bundás mezőnye nem feltétlenül technikai, taktikai képzettségben, hanem általában véve fizikai adottságaiban, dinamikájában és különösen keménységben több, mint amit a többi bajnokságban megszokhattunk. Röviden: kevesebb taktika, több futás és még annál is több rombolás. Talán az sem véletlen, hogy tavaly a bajnoki címért harcoló két csapat - Flensburg és Kiel, de ebből a szempontból ide vehetjük a szezon második felére kipukkadó Löwent is - épp ellentétes irányba mozdult el a játékával: a korábbinál is feszesebb, jobban szervezett védekezéssel, támadásban hosszabb lefolyású akciókkal próbálták visszafogni a rohanást. Ezt a statisztika is szépen visszaigazolja, a mezőnyre jellemző 870-900-zal szemben az első kettő lehozta a szezont 768, illetve 806 bekapott góllal.

Ami pedig a viszonylag szűkös taktikai repertoárt illeti, érdemes megfontolni a Flensi edzőjének, Maik Machullának a szavait, aki a Kreis Ab podcastben mesélt arról a Veszprém elleni kiesést követően, hogy nekik egy-egy BL-meccsre legfeljebb 2-3 napjuk van felkészülni, miközben az ellenfeleik többsége a bajnoki meccseik zömét is a BL-felkészülésre használhatja. Ez edzői szempontból nemcsak nagyobb terhelést jelent, de hatással van a formaidőzítésre és a taktikai finomságokra, extra húzásokra is, mivel a folyamatos nyomás miatt sokkal fontosabb számukra az alapjátékaik tökélyre fejlesztése, amivel a Bundás - egyébként többé-kevésbé hasonló játékot játszó - kisebb csapatai ellen érvényre juttathatják a képzettségbeli és fizikai fölényüket. Ráadásul tavaly is láttuk, hogy míg a BL-ben bőven beleférhet a gyengébb csoportkör (tekintetünket vessük egy pillanatra Szkopje, majd Kielce irányába), addig a Bundesligában egyetlen plusz vereséggel elment volna a Flensburg bajnoki címe.

Mindezt nyugodtan leírhattam csapatbemutató gyanánt, mert Flensburgban Rasmus Lauge régóta ismert távozásán, Tobias Karlsson - amúgy igazán szép és hangulatos - visszavonul(tat)ásán és az őket egy személyben pótolni hivatott Jurecki érkezésén kívül más nem történt, így talán nem szükséges különösebben bemutatni a keretüket. A KP 8. helye is ennek szól: bár sok mindent várunk tőlük, de parádés csoportkört semmiképp nem.

Celje - Flensburg 2019.09.15. 17:00 (2)

Ma 19:00-tól Nordderby, kövessétek a SportTV-n!

7. Szeged

A felemásra sikerült tavalyi szezon végén azért kapott némi gyógyírt az önértékelésén esett sebekre Juan Carlos Pastor azzal, hogy Vardar végül behúzta a BL-t. Mindez azért is fontos lehetett számára, mert korábbi szegedi működésével ellentétben idén nyáron nem cserélte le a teljes csapatát, pedig eddig ezt kétévente megtette. A legnagyobb változás egyértelműen Balogh Zsolti távozása, a helyére érkező Stepancic azonban előzetesen abszolút minőségi cserének igérkezik, ahogy a Mikler - Sego váltástól sem fogja senki a fejét az Újszegedi környékén. Radivojevic és Rosta inkább a keret mélyítése miatt volt fontos, azaz elmondhatjuk, a Szeged kerete egyértelműen erősebb lett erre a szezonra. Egyáltalán nem alaptalan tehát a klubvezetésnek az a várakozása, hogy otthon idén is veretlen maradjon a csapat. Aztán hogy ez elég lesz-e a szintlépésre, azaz a Final4-ba jutásra? Előbb legyünk túl a csoportkörön, mert a német-spanyol-francia bajnokot felvonultató A-csoportra a tavalyival ellentétben senki nem mondhatja, hogy gyengébb lenne a másik csoportnál. Mi a magunk részéről épp ezért fogjuk vissza a várakozásainkat: a Szegednek idén akár beleférhet egy valamivel gyengébb ősz, mert könnyen lehet, hogy a gyengébb csoportkörös helyezés ellenére megoldható ellenféllel futhatnak majd össze az egyenes kiesés során.

Pick Szeged - Barca 2019.09.14. 17:30 (x)

6. Vardar

A SEHA második fordulójában kikaptak a Motor Zaporozsjétől, ez elég jól mutatja, mire lehet számítani tőlük idén. Zsinórban a harmadik nyáron lépett le tőlük 2-3 kulcsember, és mivel tavaly már csak egyetlen igazán ütős soruk volt, kis fejszámolás után kijön, hogy idénre már csak egy bő fél sorra olvadt a minőség a macedón..., oppardon, észak-macedónoknál. A 2019-es Final4 MVP, Igor Karacic Kielcébe ment, Borozan és Moraes Veszprémbe költözött, a csodakölyök Milosavljev pedig immár nem Perictől, hanem a berlini Heinevettertől lesheti el az extázisban védés művészetét. A BL-győzelmet csodával határos módon kiharcoló keret vezérei közül Skube, Kristopans, Cupic és Dibirov maradnak, a távozók helyére érkezőktől (Atman, Toledo, Gorpishin, Kugis) nem igazán számítunk hasonló teljesítményre. Ha mindez nem lenne elég, Parrondo is a biztos megélhetést választotta az egyiptomi válogatott képében. Ezúttal nem egy nullkilométeres, hanem egy majdnem-nullkilométeres edzőre, David Pisonerora esett Koksarovék választása. Pisonero tősgyökeres valladolidi, azaz nemcsak a spanyol vonal folytatódik Szkopjéban, hanem a Pastor-növendék éra is. Az persze nagy kérdés, idén is sikeresebb lesz-e a tanítvány a mentoránál.

Montpellier - Vardar 2019.09.14 17:15 (2)

5. Kiel

A Kielt Gislason még egyszer, utoljára összerakta tavaly. Nem volt BL, cserébe végigsasszéztak az EHF-kupa teljes mezőnyén, ami nekik így kevésbé a plusz terhelésről szólt, inkább csak néhány plusz edzőmeccset jelentett. Meg plusz egy kupát Alfrednak, búcsúajándékként. A keretet ennek megfelelően egyben tartották, érdemi távozónak egyedül Wolff tekinthető, akinek elege lett a csatározásból Nicklas Landinnal, ezért inkább elment elsőszámúnak Kielcébe. Meg gondolom, BL-t szeretne nyerni, amire német csapatnak az elmúlt pár évben szikrányi sansza nem volt. Itt emlékezzünk meg Marko Vujinról is egy pillanatra, aki pont a BL-győzelem reményében ment Kielbe, ami ugyan nem jött össze neki, de egy sokkal fontosabb csatát minden jel szerint megnyert (a hírek szerint rákkal kezelték). Mindenesetre az aktív játékkal nem hagy fel, mint említettük, a szintén volt veszprémi Ruesga csapatába, a Sportingba igazolt, azaz továbbra is találkozhatunk majd vele a BL-ben. Ehhez persze előbb tovább kell jutniuk a mindig tűzforró C-D ágról, de ha ez meglesz, őszintén kívánjuk neki, hogy kerüljön össze valamelyik magyar csapattal, hogy annyi év zrikálás után végre egyszer jól megtapsolhassa a magyar közönség. Hasonlóan a kielihez, amely igazán megható módon búcsúzott Markotól.

Dule és Marko barátsága a horvát-szerb megbékélés egy szép példája

A Jicha (edző) - Sprenger (másodedző) - Mattias "UFO" Andersson (kapusedző) - Szilágyi Viktor (sportigazgató) kvartett a SuperGlobe néven közismert(?) szaúd-arábiai zsíroskenyér-túrával melegített az új szezonra. Az elődöntőben lelépték a kiherélt Vardart, a döntőt viszont 34-32-re elvesztették a Barca ellen. De ennél talán fontosabb, hogy az előző szezonban teljesen átalakították a Kiel játékát, immár a védekezést az előtérbe helyezve. A Flensburggal együtt ebben a tekintetben lógnak ki leginkább a Bundesliga mezőnyéből, és az is beszédes, hogy a Wolff pótlására érkező Quenstedten túl mindössze egyetlen játékost hoztak, a védekezőspecialista Pavel Horákot. Szóval ez egy új, korábban sosem látott Kiel lesz és nemcsak azért, mert 56 év után szakítottak az adidas-szal és immár ők is Hummelben nyomulnak.

Kiel - Kielce 2019.09.15. 19:00 (1)

4. Kielce

Jurecki Flensburgba igazolásával idén nyáron lényegében befejeződött a generációváltás Kielcében. A BL-győztes keretből Aguinagalde, Lijewski és Jurkiewicz maradtak mindössze, de egyet visszalépve ők már inkább fontos kiegészítői voltak a csapat játékának, mintsem kulcsszereplői. Ugyanakkor a rengeteg sérüléssel terhelt előző idény azt is megmutatta, ha kell, rájuk még mindig lehet számítani, és ez minden bizonnyal idén sem lesz másként. Normál esetben azonban az eredményt már nem nekik kell majd szállítani, hanem a korban és játéktudásban is a fiatal tehetség státuszból kinövő Alex Dusebajevnek és a Vardar után újra Cindric örökét átvenni készülő Igor Karacicra. Meg persze Jancra, Kulesre, Karaljokra, Morytóra és az újak közül minden bizonnyal Gebalára és főleg Wolffra. Utóbbinak elege lett a rivalizálásból Kielben, hát, ami azt illeti, ezzel Kielcében nem lesz gondja, egyrészt egyből megkapta a cséká-szalagot a karjára, másrészt minden bizonnyal sem a Zabrzéből igazolt Kornecki, sem a saját nevelés Walach nem lesz igazi riválisa a németek első számú kapusának.

Kiel - Kielce 2019.09.15. 19:00 (1)

Wolff finoman a középpontba helyezte magát

3. Veszprém

A klubevezetővé és (fél)maratonistává előlépett Nagy Laci nélkül kissé talán féloldalas, ugyanakkor papíron rendesen megerősített Veszprémet egyelőre nem merjük előrébb tenni. Amiben - papíron - még mindig ott van Lacika. Ami a klasszisok darabszámát illeti, ma már a PSG előtt jár a Veszprém, de mint tudjuk, annál (szerencsére) már jóval kiegyensúlyozottabbá vált a kézilabda, hogy egy(-két) csapatra való sztár elég legyen az üdvösséghez, ugye, Ljubó? Davis egy bő fél szezon alatt bizonyította, ért a csapatépítéshez, idén viszont az lesz a kérdés, a csapatmenedzsmenthez is konyít-e. Talán utoljára még játékosként, a Ciudad Real fénykorában lehetett dolga hasonlóan kiegyenlített kerettel, ahol a legfőbb problémát az jelentheti, hogy el tudja-e az edző úgy osztani a játékperceket a sztárok között, hogy azzal mindenki elégedett legyen. A rengeteg plusz utazás mellett talán 5-6 éles meccsel kecsegtető SEHA nem fogja különösebben motiválni a keret nagy részét, a magyar bajnokságról nem is beszélve. Így érthető módon elsősorban a BL-ért töri majd magát mindenki, de a legszűkebb számítások szerint is 20 fős keretből legalább 4 kimaradó lesz meccsenként, ami elsősorban a kapusposzton és a balátlövőknél-irányítóknál jelenthet majd konfliktusforrást. Egy edző már ráment Veszprémben a SEHA+bajnokság+BL kombóra, de - jobb híján - bízzunk DD és a szakmai stáb tapasztalatában!

Veszprém - Motor 2019.09.15. 17:00 (1)

Egyetlen képben összefoglalva, mit vár a Veszprém Rasmus Laugétól

2. PSG

Nyugodtan kijelenthető, Raul Gonzalez bemutatkozó szezonja kudarc volt a PSG kispadján: a bajnokságot és a kupát ugyan simán behúzták, de a BL-ben minden idők egyik legdöbbenetesebb kiesését produkálva nem jutottak el a Final4-ba. Számára ez a szezon tehát különös fontossággal bír, mert a szezon végén bizony újra kell formálnia a csapat gerincét: Nikola Karabatic már 36 lesz tavasszal, Sagosen nyáron lelép Kielbe, márpedig ilyen klasszisból eleve nem sok van, így az ő megfelelő pótlásuk mindennek ígérkezik, csak könnyűnek nem - így talán érthető, Raúl miért is akarta annyira Cindricet.

Épp az "utolsó esély"-effektus miatt várjuk a PSG-tól idén is azt a dominanciát, amit tavaly mutattak, ugyanakkor jó kérdés, fenn tudja-e tartani Raúl a motivációt. Mindenesetre a francia bajnokság ebből a szempontból nem lesz a segítségére, mert a közvetlen riválisaik jelentősen átalakultak, és első blikkre egyikük sem tűnik a tavalyinál erősebbnek, azaz nem a Starligue csapatai fogják meghozni a párizsiak harci kedvét.

A párizsi keret idei legjelentősebb változása Omeyer visszavonulása, őt Gerard pótolja (itt vissza is utalnánk gyorsan a mega-klasszisok pótlásának nehézkességére), mellette Gensheimer igazolt vissza igazi otthonába, a helyére Gudjon Valur "40 is the new 30" Sigurdsson érkezett. Plusz a kihívásokat bizonyára kedvelő Syprzak beállóba, aki a barcelonai Sorhaindo-Fabregas páros után Párizsban a Luka Karabatic - Henrik Toft párossal küzdhet meg a játékpercekért. Érdekes náluk még a jobblökőposzt is, mivel Stepancic Szegedre igazolt, a helyére kinézett Kristopanst viszont végül csak 2020 nyártól szerezték meg, így Remilinek nincs igazi váltótársa, azaz várhatóan a már nem éppen fiatal, ámde annál rutinosabb Abalo avanzsálhat csere-jobblövővé. Abalo cselezőkészségét ismerve a bal oldali kettesvédők fel is készülhetnek pár extra kétperces pihenőre.

Zágráb - PSG 2019.09.14. 20:00 (2)

1. Barca

Rendesen bajban lettem volna, ha nekem kellett volna kitalálnom, hogyan lehetne a Barca keretét tovább erősíteni. Aztán a tavasz megmutatta, hogy hiába Palmarsson, hiába a félig-meddig irányítóvá átnevelt Lasse Andersson, a Barca szellemi vezére megiscsak Raúl Entrerrios maradt. Rá azonban - a Liga Asobal MVP cím ellenére - koránál fogva egyre kevesebbet számíthat Pascual, így Cindric tehát nemcsak a pályán érkezik Raúl helyére, hanem úgy is, mint Pascual meghosszabbított karja. Lukának biztosan nem lesz gondja ezzel a szereppel, elvégre az elmúlt években a Lino Cervar - Raúl González - Talant Dujsebajev triótól tanulta a szakmát. Elég jó pedigré, nemde?

Cindric a győztes mentalitást is hozza magával, a Vardarral két éve BL-t nyert, így minden bizonnyal a respekttel sem lesz gondja. Legfeljebb Palmarsson húzhatja a száját, de Aront a szép város, jó fizu kombó állítólag jobban érdekli, mint a vezérbikaszerep, miközben a csapat is sokkal jobban jár, ha a rázós helyzetekben Cindricre kell bízni a megoldást. Az atombrutál, ámde még mindig rettentően fiatal keretből, mint említettük, elengedték Syprzakot, akit egy annyira már nem is fiatal spanyollal, Abel Serdióval pótoltak - a Barca scoutjait ismerve valószínűleg nem fog kilógni a keretből. Ellentétben a Barcával, akik minden bizonnyal idén is dominálni fogják a csoportkört. Mi azért bízunk abban, hogy a nagy menetelést idén is egy elrontott első BL-meccsel kezdik, mert az egyúttal értékes pont(oka)t jelentene a Szegednek.

Pick Szeged - Barca 2019.09.14. 17:30 (x)