Senki nem lehet nagyobb, mint a klub

Aki járatos a veszprémi fórumon, vagy régóta olvas bennünket, annak bizonyára nem kell bemutatni Zizut, aki többször örvendeztetett már meg bennünket objektív szemléletű, rendesen kifejtett véleményével. Room303 tegnap megírta, mit gondol, most jöjjön tehát Zizu, aki nyilván a szurkolói cicaharc kapcsán értekezett kicsit messzebbről nézve, olvassátok, értelmezzézek, véleményezzétek! De normális hangvitelben, ha kérhetem. (m_Cs)

"Érdekes mérkőzés volt a mai több szempontból is. Miközben szeretett csapatunk több hét erőgyűjtés után megtette az első lépést a gödörből kifelé, addig az O szektor némi meggondolatlanság és egy kis félreértés után saját maga ugrott bele ugyanabba a mély gödörbe. Nem kis bravúr volt a múlt héten, ahogy az egyik (legyen második) legnagyobb költségvetéssel rendelkező klubot oktatják a töredék fizuért játszó 20-21 éves svéd fiatalok, de most sikerült elérni, hogy az Aréna közönsége fütyülje ki és halkíttassa el az O szektort.

Előrebocsátom, hogy minden tiszteletem szektortól függetlenül azoké a szurkolóké, akik egész meccsen űzik-hajtják-buzdítják a csapatot. Értelemszerűen ide tartozik az O szektor jelentős része is! És mielőtt a véleményemet leírom, nem felejtkezhetek el természetesen a „Tisztelet a kivételnek!” elvről sem, mert valószínűleg az O szektorban sem mindenki azonosult minden lépéssel. A mai figyelemfelhívó akció viszont nagyon félresiklott, nem hogy a célját nem érte el, hanem kifejezetten olyan helyzetet eredményezett, ami biztosan nem volt cél: sikerült szembefordulni az Aréna másik 4500 szurkolójával. Az eredeti ötlet, hogy 5 perc elteltével jöjjenek be a szurkolók, kifejezetten kulturált formája a véleménynyilvánításnak. Távolmaradással tüntetni teljesen normális dolog, és hatásos is tud lenni, ha kellően sokan csinálják. Ez volt az első kisebb hiba a történetben, mert ha az 5 perces távolmaradást nyilvánosan meghirdetik, akkor ahhoz valószínűleg a közönség jelentős része csatlakozott volna. Ha nem csak egy szektor hiányzik, hanem a fél vagy háromnegyed csarnok, az ütős lett volna. És nem szembe állította volna az O szektort az Aréna többi részével, hanem összekovácsolta volna. Akkor az első 5 percben biztosan nem lett volna semmi szurkolás, még nagyobb lett volna a kontraszt. Így viszont a „maradék” 4500 ember úgy gondolta, hogy csak azért is megmutatja a hangját, bármiféle szervezettség, dobok és vezérszurkoló nélkül is...

A második hiba a fekete öltözet volt. Lehet, hogy jó poénnak tűnt gyászolni a csapatot, de a többségnek nem jött be. Nem csak azért, mert a vendégcsapat idegenbeli meze köztudottan fekete. A kézilabda mérkőzésre járók többsége örül annak, hogy itt még nem jelent meg az a szurkolói kultúra, ami a labdarúgó mérkőzéseken szokott lenni, és aminek ma már szerves része a tömeg erejét demonstráló fekete öltözet (megj: a fekete öltözetet anno a klasszikus focihuligánok kezdték el használni azért, hogy ruházat alapján a felvételeken ne tudják utólag beazonosítani őket). A nagyobb probléma a fekete egyenöltözet üzenete volt: tovább erősítette az O szektor különállását az Aréna többi, megszokás szerint pirosba öltözött részétől.

Mindezen entreé után következett a legkínosabb pillanat, amikor végre idén talán először igazán jól játszik a csapat, az O szektor elkezdte a „Játékosok figyelem! Elfogyott a türelem!” rigmust. A 4500 "divatszurkoló" pedig megint csak bármiféle szervezettség és vezérszurkoló nélkül belefojtotta a szót „Európa legjobb szurkolótáborába” (sic). Nem egyszer, hanem kétszer. Több próbálkozás szerencsére nem volt. Lehet neheztelni a „divatszurkolókra”, de mielőtt ítélkezünk, mindenkinek érdemes belehelyezni magát a másik fél helyzetébe. A fent részletezett előzmények (különállás, fekete öltözet stb) után a csapatot támogatni jött 4500 embernek az első két sor bőven elég volt a mondókából ahhoz, hogy kifejezze: köszöni, de nem ezért jött, nem erre vett jegyet. Hanem a csapatot akarja támogatni jóban és rosszban egyaránt. Honnan lett volna fogalma a 4500 szurkolóknak, hogy az első két sor után mi következik??? Az előzmények után elég volt két sor, hogy véleményt nyilvánítsanak. Ha az O szektor úgy gondolja, hogy véleményt nyilváníthat, akkor vajon vajon a 4500 ember nem nyilváníthat véleményt? A 4500 embert ugyanúgy megilleti a véleménynyilvánítás joga, mert ugyanolyan bérletet/jegyet vett mint az O szektor tagjai (de még az is lehet, hogy kicsit drágábbat...). Erre bizony nem lenne szabad megsértődni. Az O szektor néhány tagjánál itt szakadt el a cérna, következett a mutogatás, hogy még mélyebb nyomok maradjanak, még nehezebben gyógyuljanak majd a ma szerzett sebek.

Konklúzió. Senki ne gondolja magáról azt, hogy több lenne, mint a másik szurkoló, pláne ne gondolja, hogy több és nagyobb lenne a klubnál. Még csoportosan sem. Még egy egész szektor sem. Mert kellemetlen meglepetés érheti már rövid távon is: kifütyüli a többi lenézett „divatszurkoló”. Középtávon pedig még nagyobb meglepetés lehet, ha esetleg a klubvezetés azt gondolja, hogy senki sem pótolhatatlan.

Bármiféle különállás (csak a szektor marad távol, feketébe öltözik stb) soha nem szokott összekovácsoló erő lenni. A klubnak és a csapatnak van most ezer baja, ez az a helyzet, amikor összefogás és támogatás kell! Minden hiányzott, csak az nem, hogy a szurkolók szétszakadjanak. Van egy örök mondás: mindig van lejjebb... Cáfoljunk rá erre! A csapatnak szüksége van a szurkolókra, ezen belül a 4500 szurkolónak szüksége van az O szektorra, és az O szektornak is szüksége van a másik 4500 emberre. Egyedül senki nem ér semmit. Érdemes pár napot aludni és utána higgadt fejjel átgondolni a történteket. Mindenki hibázik, hiba nélkül nincs ember. Az egyik legnagyobb hiba az, ha nem látjuk be a tévedésünket.

És ha a cikkből nem ez jött volna át: O szektor érted haragszom, nem ellened!"