Szkopjei weekend utórengései

Hát nem, most sem vagyok hajlandó beállni a sorba és azon a hétgólos cumin károgni, amit elszenvedtünk szombaton a Jane Sandranskiban, főleg azért nem, mert biztos vagyok benne, hogy ha nyertünk volna egy góllal, akkor is lennének edzőváltást követelő elégedetlenek. Engem meg nem érdekelt az eredmény, és a játékot sem lelketlennek láttam, hanem pusztán egy edzőmeccsnek. Nyerjen csak most a Vardar héttel, aztán tavasszal, egy idegenbeli BL-egyenes kiesésesen meg ismételjük magunkat tavalyról, rendben?

Mint itt már említettem, ezeket a mérkőzéseket kizárólag felkészülési meccsnek tekintettem, lévén jelen pillanatban olyan állapotban vagyunk, mint tavaly mondjuk augusztus huszadika környékén, hiszen akkor elkezdtük az alapozást júliusban. Ha pedig felkészülés, akkor tök mindegy az eredmény, látom ezt még mindig nem tudja felfogni a többség, de mindegy. Tízgólos győzelem esetén is ugyanezt mondanám, igen, semmi jelentősége azon túl, hogy a Vardar ellen esetleg rosszabb lesz a gólkülönbségünk az alapszakasz végén. Na bumm.

Külön kedvenceim azok a típusú kommentek, amikben azt taglalják vérmesen, hogy de ha már felkészülés, akkor miért nem ez vagy az valósult meg a pályán, miért nem ez vagy az játszott többet és miért nem az van, amit ők gondolnak jónak ugye. Hát emberek, WTF? Miért nem mentek el szakedzőire, kerültök egy élcsapat kispadjára, hogy kipróbálhassuk az elképzeléseiteket? Jó, sarkítok, nyilván, mert persze hogy lehet véleményt megfogalmazni, de ez az első kikapás után felboruló, edzőváltást követelő hiszti-cunami engem mindig teljesen hazavág, komolyan mondom. Vagy tényleg egyedül én számítottam arra, hogy kikaphatunk? Komolyan?

Mégis ki az, akinek valóban lehet fogalma arról, hogy Xavi mit akart ezzel a két meccsel? Nekem például úgy tűnt, hogy a védekezésre toltuk a hangsúlyt illetve annak különféle felállásaira, eredménytől függetlenül, a támadás csiszolására van még szűk két hét, és a spanyol rendszerben jellemzően a védelmet kell először összerakni a szezon elején. Aron hiányában ráadásul ugye még a szokásosnál is rövidebbek voltunk egy kettesvédővel, ez amúgy is problémás poszt volt az elmúlt évek alatt, hát megnéztük, hogy Laci mit alakít ott. Mondhatnám én is a saját rögeszmémet, hogy szerintem meg AncsinGabi alkatának és mozgás-struktúrájának jobb volna az élet szintén középen, de nyilván valakiből kettest is kell csinálni, mert hármasvédőkből lassan Dunát rekeszthetünk. A Vardar ellen látszott némi fizikai fáradtság - nyilván, hiszen ismétlem: a felkészülés derekán járunk, akár tetszik, akár nem - ilyenkor márpedig ez előfordul.

Aztán azt sem értem, hogy aki az újakat követeli huzamosabb időre pályára, mondván, a felkészülési meccs arra van, hogy beépítsük őket, az miért felejti el figyelembe venni, hogy minden szezon elején elölről kell kezdeni az építkezést, ergo egy felkészülési meccs a régi kapcsolatok újra felfedezésére is kellene, nem kizárólag Kopljar beépítésére. Mi azon csapatok egyike vagyunk, akiknek idén az alapcsapatukhoz sokat nem kellett nyúlni, nem frontvonalba igazoltunk, hanem kiegészítőket, de az alapembereknek is kell a játékperc így az elején, mert hosszú volt a nyár, az ember pedig felejt. A legfontosabb dolgunk az alapcsapat játékba hozásán túl talán a két balkezes (és az egy beálló, de ez tán még rá is ér kicsit) beillesztése a védelmünkbe.

Imádom azt a fajta lózungot is, hogy "jó, hogy felkészülés és nem számít sehova DE ENNEK A CSAPATNAK sábádá, sábádá, rengeteg féle bullshit tud elsülni ilyenkor. Nincs de, és nincs olyan, hogy egy ilyen meccsen ennek a csapatnak mit _kellene tudnia, mennyi gólt _kellene lőnie, mit _kellene teljesítenie, már ott elhibázott az egész gondolatmenet. Ez a hétgólos cumi is kb. többet ért, mint az eddig lejátszott bajnokik összesen. Na mindegy, ez a hétvége így sikerült, aki ebből akar messzemenő következtetéseket levonni a szezonra való tekintettel, az úgyis megteszi, én meg azt mondom, hogy szerintem bazi felesleges. Tizenkét nap van az első fontos meccsünkig, addig még kétszer utazunk, holnap Csurgóra, aztán jövő hétvégén a mindig csodálatos Bresztbe. Közben hat teljes nap lesz edzésmunkával készülni, az elég kell legyen a támadásunk finomítására.

Kiprüszköltem magam, na, jól esett, köszönöm a figyelmet.