KP7 - Kirajzolódó erővonalak

Éppen a csoportkör felénél tartunk, mostanra már körvonalazódni látszék az idei mezőny őszi teljesítménye, összesen három forduló van vissza a téli szünet előtt, ezt kell meghúzniuk még a srácoknak, hogy aztán a januári Eb ismét teljesen összekuszálja az erőviszonyokat. Mert hogy ez fog történni, azzal kapcsolatban sok kétségünk nincs, maradjunk annyiban. A világversenyek már csak ilyenek, lesznek a kizsigereltek, a sérültek, a csalódottak, az örömmámorban úszók, akik nem találják helyüket visszatérve a klubban, így megy ez évtizedek óta. Na de ne káráljunk ennyire előre, maradjunk az eheti dolgunknál, mert ez a:

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Pelister

Egyébként magukhoz képest egészen parádés meccset játszottak, nyilván ehhez kellett az is, hogy a Szeged komolyan vehető beálló nélkül maradjon, valamint a védekezésük is toprongyossá váljon, de azt is tudtuk, hogy más esetben ez az észak-macedóni csapat ezen a szinten igazából értelmezhetetlen. Hazai pályán lehet még meleg a pite a kékeknek, mert mégiscsak a balkán közepe az a Bitola, ha jól emlékszem, volt ott már balhé válogatott meccsen.

2023. november 22., 18.45 - Pelister vs Pick Szeged (2)

15. Celje

Nem nagyon látszik, hogyan tudnának feljebb kapaszkodni, ebből pedig az következik, hogy nem is fognak tudni. Nem akarok hülyeséget mondani, de nem rémlik, hogy mostanság lett volna olyan, hogy egyáltalán nem tudnak pontot szerezni a BL-ben, ami azért szomorú, azt hiszem. Ettől függetlenül mi remekül éreztük magunkat Celjében, a szokásos szervezési anomáliáktól eltekintve - a saját helyi erőnk sem tudta biztosra kideríteni például, hogy mégis HOL lesz a tombolasorsolás, a lefújás után konkrétan 3féle információnk volt erről, vagy hogy a fél lelátót miért engedték pályára a lefújás utáni második másodpercben, miközben az előtérre hirdették meg a játékossimogatót, hna az is érdekes kérdés volt - a régi jó hangulat fogadott bennünket szlovén pajtikáinknál, szóval egynek tényleg jó volt. Az ő szempontjukból már nem annyira, mert a meccs gyorsan eldőlt és eléggé egyoldalú volt, nem hinném, hogy itthon máshogy lesz.

2023. november 23., 18.45 - Telekom Veszprém vs Celje (1)

14. Plock

A vége ugyan elég vállalhatóra sikerült a Barca elleni hazain, de egy percig sem vezetett a Plock, valamint fél pillanatig nem volt kérdés a mérkőzés végkimenetele. Ez tény. És hát az őszt figyelembe véve a kiesőhelyek egyikén bebetonozódni sem túl jó dolog, főleg ahhoz mérten, hogy az előző szezonban a későbbi győztes ellen, egészen szoros negyeddöntős párharcban sikerült csak elvérezni. Most ideraknám a széttárt kezű emojimat, ha telefonról írnám a posztokat, így csak simán nem értem, mi van. Mindenesetre lengyel-magyar barátság ida vagy oda, nagyon remélem, hogy december elejéig velük már ez marad. Most mennek a visszavágóra napozni Barcelonába, hát nyerni szinte biztos, hogy nem fognak.

2023. november 23., 20.45 - Barca vs Plock (1)

13. Porto

Csúnyául kikaptak, őszintén, én sokkal szorosabb meccsre számítottam, kicsit csalódtam. Lövésük sem volt, hogy milyen meccsen vannak, jó, hogy nem lőttek öngólt, annyira nem látszódott rajtuk, hogy tudnák, hol vannak. És nem mondanám, hogy a Pite éledt fel hamvaiból, mert ők csak játszották azt, amit tudnak, de hogy hol voltak a portugál fejek erről a meccsről, az egy valid kérdés. Ja, azt meg hozzá sem teszem, hogy úgy kaptak ki 11 góllal, hogy Mitrevski 37,5%-ot védett. Mehet a visszavágás, bár csodálkoznék, ha ennyire sima lenne. Sőt, most kicsit azon is, ha hazai lenne, de azért támogatás gyanánt arra rakom.

2023. november 23., 20.45 - Porto vs Montpellier (1)

12. Montpellier

Szépen elrendezték otthon a Portót, önbizalomnövelő győzelem volt, az biztos, de azért reálisan nézve a különbséget kicsit túlzónak éreztem. Persze ha a franciákok most odamennek, és ismét nyernek, akkor visszaszívom a múlt heti kp-ban írtakat, jelesül, hogy "hangyafasznyi különbséget érzek a két csapat között". Ráadásul a hétvégi bajnokijukon otthon botlottak, és pontot adtak a St. Raphael-nek, ez még később fájhat.

2023. november 23., 20.45 - Porto vs Montpellier (1)

11. Pick Szeged

A Pelister idei legnagyobb sikere, hogy félidőben vezetni tudott Szegeden, azért a végére helyreállt a rend, és a picikét megtépázott Szeged Mikler 59,26%-os védési hatékonyságával végül közé is tette a valódi különbséget. De nem lesz ez ilyen egyszerű idegenben. Zuhanyhíradó-ügyileg nagyban zajlik az élet Szegeden, Thulin után Máthé Dominikot is odavizionálja az RTHandball, de hallottam ezeknél is súlyosabb dolgokat. Ezek az igazolási pletyók - főleg, ha meg is valósulnak, és majd átalakulnak fizetési pletyóvá - egyre inkább csak azt támasztják alá, amit már évek óta pofázunk, hogy tovább halványul a költségvetésbeli különbség a két magyar élcsapat között. Lehet ezt tagadni és mismásolni, de igazából ez van. Na de, először is nyernie kell Bitolában még az idei Szegednek, elképesztően fontos pontok ezek, mert a Zágráb bizony ott liheg a szegedi nyakakban, és jövő héten még oda is menni kell. Koncentrált, taktikus, okos játékkal nem lehet gond, persze, kérdés, hogy ez meglesz-e?

2023. november 22., 18.45 - Pelister vs Pick Szeged (2)

10. Zágráb

Most ugyan szegedi lépéselőny van az ők egymás elleni kirajzolódó harcukban a továbbjutást illetően, de mint fentebb említettem, mindjárt megy a Szeged Zágrábba, és a Zágráb is Peliszterbe, csak hogy a fontos és fixen megszerezhető pontokat nézzük. De persze mindketten fogtak pontot a Kielcétől is, ami egyrészről bravúr, másrészt pedig a jelenlegi lengyel forma hanyatlásának mementója. Hogy úgymondjam. Horvátként most biztos nem lehajtott fejjel érkeznék Kielcébe, mert jól látszik, hogy a sárgák megfoghatóak, a Zágráb pedig évek óta a legjobb tartós formáját mutatja.

2023. november 23., 18.45 - Kielce vs Zágráb (x)

9. Kiel

Hát ez is most mi a lótúró volt? De tényleg!

Jó, érdekes módon eddig sem volt nálam Kölnben a Kiel, az egyértelmű csoportelsőségük ellenére, de hogy otthon legyenek tönkreverve, hát nem tudom. Nehéz ügy, mert Párizsban ők nyertek idegenben, aztán jött ez, közben viszont megverték otthon a Füchsét, hát kíváncsi vagyok, mikor kezd el zúgolódni a német néplélek, egyáltalán elkezd-e, és arra is, hogy beigazolódik-e a vélt összefüggésem a német klubcsapatok taknyolása a BL-ben és a német válogatott hazai tornán való szereplése között, de ezt január vége előtt nem tudjuk meg. Illetve már látjuk majd a közepén is, szerintem. Mindenesetre csúfondáros vereséget könyveltek el a zebrák, az első félidei 6 lőtt gólra nem is tudom, mit mondjak, mint a beágyazott bejegyzésben olvasható, azért nem példátlan, de viszonylag ritkán fordul elő. Még furcsább az egész annak fényében, hogy a bajnoksággal szemben a BL-ben parádésan mentek eddig előre. Persze ehhez is kellett egy kapus, bizonyos Niklas Landin, aki összesen 51%-on védett (65% az első félidőben), de igazából Bellahcene is 41%-on zárt, te atyaúristen.

Hát nem hinném, hogy az Aalborg elengedi a gyeplőt a hazai meccsre, bizony ki is leng a jó meccs-alertem, én biztos MOTW-nek adnám, mert a bosszúszomjas zebrák biztos nem zabot esznek. Döntetlennel még továbbra is a Kiel vezetné a csoportot, de ennyire zavaros teljesítményt tán még sosem láttunk tőlük, legalábbis az én életemből nem emlékszem ilyesmire.

2023. november 22., 18.45 - Aalborg vs Kiel (1)

8. Kielce

Továbbra sincs csúcson a Kielce, hogy finom legyek, pedig visszatértek a fontos sérültek, közülük egyébként nem is védett rosszul Wolffinger (35%), csak hát szembe vele Mantic hozott 47%-ot, ezen a meccsen. Nyilván nem kapuban dől el minden, de érdekes, hogy ez a forduló most mennyire róluk szólt, több meccsen produkáltak elképesztő számokat, tényleg hogy van ez? Nem? Mindenesetre fel kell kötni a gatyót Kielcében, mert a Szeged/Zágráb tengely eléggé közel van hozzájuk is, ezzel együtt pedig a kieső hely is, az viszont hatalmas blama lenne ezzel a kerettel, költségvetéssel és az elmúlt két szezon fényében. Meg amúgy is. Hát na. Azért szorítsunk már kicsit a Zágrábnak, csak az érdekesebb célfotó érdekében!

2023. november 23., 18.45 - Kielce vs Zágráb (x)

7. Kolstad

Ahogy kicsit leírtam az északi csapatokat, nyomban feltámadtak, az Aalborg azóta hazavágta a Kielt, a Kolstad pedig (Kiel után két héttel) a PSG-t, na tessék. Szívesen! Kit savazzak jövő héten? Jöhetnek a javaslatok! Mindenesetre valami összeállni látszódék a norgéknél is, ez már csak folytatni kellene, és a kicsit összeszottyadt parizer látszatát keltő PSG-nél is kellene keresni azt a keresnivalót, hátha tényleg ott van valahol. A papír azért még mindig inkább hazait mutat, de ki nézi azt, nem igaz?

2023. november 22., 20.45 - PSG vs Kolstad (1)

6. PSG

Nem láttam végig, de nem is kellett, a Kiel párizsi győzelme után újabb fájó és elkerülhető vereségbe szaladtak bele Máthé Dominikék, nem is értem. Valami olyasmit érzékelek, hogy az ősz elején stabil csapatoknál valami megpattant, és most ők lettek az amplitudójukat feszegetők, mondjuk az is világos, hogy nem tud senki nyélen menni egész szezonban. Ezt a hazait muszáj lenne hozniuk, mert nagy a könyöklés az Aladár csoport második sorában, és az északiak mellett még a Kielce is itt van. Meg a PSG.

2023. november 22., 20.45 - PSG vs Kolstad (1)

5. GOG

Hát ők most nagyon rácsúsztak a SuperGlobe címvédéstől mámoros Magdeburgra, ezért komolyabb következtetést inkább csak a hazai meccsük után állapítanék majd meg azzal kapcsolatban, hogy visszaesett-e a teljesítményük az elmúlt fordulókban. Nem állnak rosszul amúgy, igazából most kb. a helyükön vannak, és a Magdeburg ellen tudnak ők nyerni otthon, ha nagyon akarnak. Persze ehhez Wiegertnek is lesz egy-két szava, de ha bennünket oktatni tudtak, akkor őket is már na!

2023. november 23., 18.45 - GOG vs Magdeburg (2)

4. Aalborg

Nesze, kell két győzelem és rögtön Kölnben van, aki jókor csinálja. Micsoda körbeverések vannak egyébként itt az A-ban, ez a Kiel/Aalborg/PSG/Kolstad/Kielce ötös teljes zűrzavarba taszította a csoportot, csak annyit mondok, hogy míg itt az első és az ötödik helyezett között összesen 2 pont különbség van, addig a mi szépen rendezett Bé csoportunkban ugyanezek között 6. Most fenn vannak egy jó hullámon az öregebbik dánok, de franc se tudja, pont a Kiel egyébként olyan csapat, amelyik már ma helyrerakja ezt a múlt hetit, akár Aalborgban. Mármint egy jó Kiel. Amelyik megverte a Berlint. De vajon az a Kiel megy-e éppen Dániába? Kiderül ma.

2023. november 22., 18.45 - Aalborg vs Kiel (1)

3. Magdeburg

Szépen összekapta magát a mindenféle címvédő itt időközben, a Berlin vereségének köszönhetően jelenleg vezetik a Bundesligát, mintegy mellékesen megvédték a SuperGlobe címüket, valamint szépen megverték a GOG-ot is. Nem panaszkodhatnak mostanában, nem is teszik, igazából a két KP-ban is előttük lévő csapaton kívül mindenkit szépen vertek mindenhol a csoportban, a másik csoportot ugyanígy 5 győzelemmel a Kiel például vezetni tudja. Odensébe látogatnak, várhatóan most egy szorosabb meccsre a GOG ellen, de abszolút nem esélytelenül, azt kell mondjam.

2023. november 23., 18.45 - GOG vs Magdeburg (2)

2. Barca

Mint kiderült, nem csak én vártam kíváncsian a Plock vs Barca lefújását, hogy megnézzem, hogyan fog kezet egymással az egykori veszprémi edzőpáros, de nem volt erre kihelyezve a lengyelországi közvetítés. Gyanítom, hogy mivel ez csak nekünk érdekfeszítő szitu, az eheti meccsen sem fogjuk majd látni, de volna rá egy ezresem, hogy nagy összeborulást nem látni majd a kézfogás után. Hogy Sabate meg tudja-e nehezíteni Ortega dolgát hazai pályán, az is kérdés, szerintem nem, de sokszor láttunk már karón varjút, ugye. Nem teszem magunk elé a Barcát, mert szerintem jelen pillanatban jobban hasítunk, remélem ez jövő hétre is kitart majd.

2023. november 23., 20.45 - Barca vs Plock (1)

1. Telekom Veszprém

Ezt most tudni kell viselni itt, az első helyen, és ez talán még nehezebb, mint időnként felfutni ide, majd visszaesni. De úgy látom, hogy most stabilan tudjuk hozni a játékunkat, működni látszék a kapunk, játszanak a szélsőink, a beállóink elképesztőek, vannak átlövéseink, szóval a támadásunk eléggé rendben van. Ugyan az én ízlésem szerint jóval kevesebb gólt kellene kapnunk, összességében, de tényleg. Azonban annyi gólt lövünk, mint a nyúlszar, és hát ebben a játékban igazából az számít, hogy végül ki lövi a több gólt, nem igaz? Három forduló van még hátra az őszi BL-ből, nagyon jó lenne minden meccset megnyerni, de most csak a hazai, Celje ellenit kell, amire minden esélyünk meg is van.

2023. november 23., 18.45 - Telekom Veszprém vs Celje (1)