2023/24 - Aladár csoport

Aalborg

A tavalyi kör egyik, ha nem a legnagyobb csalódása számomra az Aalborg tavaszi teljesítménye volt, MH és sérülések ide-vagy oda, érzésem szerint maradt bennük kraft elég, de mindegy, ez legyen az ő bajuk. Amúgy eléggé látványosan visszatérő probléma náluk a tavaszra minimalizálódó létszám, egyszer tényleg megnézném az egyenes kiesésesben őket full teammel, de persze csak ha nem ellenünk jönnek.

Nyáron megérkezett Vlah a Celjéből, valamint Niklas Landin a Kielből, Mikkel Hansen is bejelentette, hogy ismét bevetésre kész, úgyhogy Jesper Nielsennel és Møllgaarddal egészen komoly, érett félcsapatot tudnak alkotni, olyan meccseket eldöntőt is, akár, ez tényleg kiugró éve lehet az Aalborgnak, ha nem dől ki senki huzamosabb időre. Túl vannak már egy szuperkupán, azt mondjuk pont elvesztették a GOG ellenében, ahogy a tavalyi bajnokságot is, de az idei fordulóikat - a fiatalokkal ellentétben - eddig ők hibátlanul teljesítették, a Skjernet és a Mors-t is simán verték és a közben a harmadikat is behúzták szépen.

Nem lesz egyszerű startjuk, Kielcébe kell utazniuk, hát, előzetesen ez elég fontos meccsnek tűnik, de persze nézhetjük onnan is, hogy Kielcében bárkinek ér kikapnia, ergo gyakorlatilag mindegy, mi lesz. Kinek melyik tetszik jobban.

PSG

Tovább folyik a parizer-project, vagy hogyan is fogalmazzam, velünk együtt ők is tovább hasítanak az első, áhított BL-címükért, ugyan felmerült az edzőcsere lehetősége a tavalyi szízön alatt, volt ott már mindenféle pletyka is, de inkább megerősítették posztján Raul Gonzalest, és nem is tették feltétlen rosszul, bár közben meg hogy felszabadult a 30 éves padjáról Patrice Canayer. Hm. Kicsit kiemelkedett az előszezonos információhadból Karabatic utolsó szezonjának bejelentése, hatalmas játékos volt, akárhonnan is nézzük, mindent megnyert már, többször is, nem hinném, hogy összességében lehet hiányérzete. Még akkor sem, ha esetleg idén sem nyernek BL-t, amit meg őszintén remélek.

Keretük idén is rendben, bár ezt a Tönne vs Kristopans-cserét azért én annyira nem adom, nem tudom, mit láttak az elmúlt évek szögedi meccseiből, hogy elvitték a norgét, abszolút értetlenül állok a helyzet előtt, de hát az ő dolguk. Persze benne van az is, hogy Raul keze alatt kivirul, kurvajól védekezik és gólkirály lesz a BL-ben, de azért erre nem sok esélyt látok. És ha rohadtul őszinte akarok lenni, szerintem Yahía tűpontosan ugyanez a kategória lesz jövőre, ráadásul teljesen hasonló karakterek, már előre látom, ahogy a két önbizalomhiányos egymást váltogatja a poszton, de lepjenek meg! Bármelyik srác helyett inkább Máthé Dominikot választottam volna, ha nekem kellett volna, de ugye nem nekem kellett. Na de ne szaladjunk így előre.

Kapuban rendben lesz a Palicka/Green-duó, ezzel igazából tavaly sem volt gondjuk, ha jól emlékszem, széleken, beállóban szintén nem érzek problémát, most inkább azt nem látom elsőre, hogy ki fog itt rendesen ketteseket védekezni, valamint arra is, hogy ha ne adj isten Steins kidől, ki fogja megkomponálni a támadásokat? Nyilván ehhez látnom kell egy-két meccsüket, és akkor lesznek válaszaim, de látatlanban ezek merülnek fel bennem. Meg az, hogy hova a viharba rohan úgy az idő, hogy a PSG első keretében Noa Narcisse legyen BL-re nevezve, hát nem igaz. Az előbb vonult csak vissza az apja, hova kell így rohanni ezzel a felnövéssel? Egy konkrét generáció utódai értek most fel egyszerre a nemzetközi színtérre, meglátjuk majd, hogy mennyi szerepet osztanak rájuk. Mindenesetre túl sok változás nem érte a keretet, edző is maradt, ergo elég stabil PSG-t várhatunk, szerintem. Elkezdődött már a Starligue, nyertek is, elég simán, az első BL-re pedig éppen Szegedre érkeznek.

Kiel

Hátö. Nem feltétlen szokták ők olyan nagyon felfújt arccal kezdeni a szezont, ezt azért tudjuk, sőt, tavalyról is felrémlik ez az őszi, bundesligás bukdácsolás, most sincs ez másképp: az északi derby után a Melsungen elleni ötödik fordulót is elveszítették, amivel egyébként Sipiék éppen vezetik a tabellát. És hát egy csomó rettentő fontosat vesztettek a nyáron: Zarabec-et, Sagosent és Landint, ugye. Az nagy kérdés lesz, hogy Gerard és Mrkva (vagy a fiatal Bierfreund) hogyan oldja meg a kaput majd, mert az Kielben azért elég hagyományosan szokott erős lenni.

Fentiektől függetlenül mezőnyben alapvetően szépen megvannak, még ha megbízhatóan rutinosodnak is a kulcsjátékosaik, gondolok itt Duvnjakra, Pekelerre, Wiencekre, Weinholdra plusz a Bukarestből érkezett Gurbindora. Ekberg, kisLandin és Dahmke neve a széleken továbbra is garancia a posztra, mögéjük fiatalok sorjáznak, középre - Zarabec helyére - pedig a feröeri talentet, Ellefsen á Skipagøtut hozták el Svédországból, aki ha valahol, itt fog is játszani minden bizonnyal.

Kiel nem egy karaktergyilkos desztináció, Jicha likes this, de valahogy nála is azt érzem most, hogy ideje lesz Európában valamit villantani, főleg, hogy a bajnokságuk valahogy még inkább összetömbösödött erre az évre, ott elég nehéz lesz. Aztán persze lehet, hogy ez csak a szezon eleji fellángolás a kisebb csapatoktól, hosszú még a szízön, persze, persze, de sokan nem bánnánk, ha ilyen maradna a bundás végig. Zágrábban kezdenek, a horvátoktól és pillanatnyi formától függően ez akár lehet még meleg is, első meccsnek, de szerintem nem lesz.

Kolstad

A norge újonc, aki kifizetési problémáival már jóval az idény előtt felhívta magára Európa figyelmét, hát na, szimpatikusak nem lettek ettől, maradjunk annyiban. Nekem mondjuk épp Sagosentől sem, de az nem vitás, hogy számukra egészen pompás projektben dolgozhat Berge és két edzőtársa, Stin Gomo valamint Erland Sagosen. Igen, Sander apukája, aki a kapusedző-szerűség a csapatnál. Trondheim nem mellékesen Berge szülővárosa, elég egyértelmű volt, hogy szeretné ezt a projektet, de a válogatott kispadján ült éppen, azonban a norge szövetség sem nézi jó szemmel a titulus-halmozást, így az ötven éves edzőnek döntenie kellett. És ő döntött.

Szimpatikus viszont maga a város, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy valamikor összekerülünk velük még a közeljövőben, mert norge-tourra tuti megyek, úgyhogy figyelgetem majd őket. Christian Berge és Trondheim mellett még Bergerudot is felettébb megkedveltem eddigi pályafutása alatt, és a norge válogatott játékát is szeretem nézni, többnyire, de az Elverumot is sajnálom - Pepe miatt most főleg - úgyhogy némi ambivalens hozzáállással várom a Kolstad bemutatkozását a BL-ben. Négymeccses bajnoki döntőn nyertek bajnokságot, ez nyilván nem lehet érdemtelen, és azóta erősödtek is persze, nézzük meg, hova fut ki a norge-projekt.

Egy izlandival, a jobbszélső Gudjonssonnal és minimális túlzással a komplett válogatottjukkal versenyeznek Európában, ami lássuk be, sokkal érdekesebb kísérlet, mint annak idején XVII. phD prof. genius Lajosé volt, itt, Veszprémben, hiszen ők ezzel a generációval _tényleg_ ott vannak az élvonalban a világversenyeken. Kíváncsi leszek, na, Bitolában kezdenek ma.

Pick Szeged

Átmeneti évet kezdenek a kékek, véget ért a Pastor-system, ugyan biztosan nem lesz túl könnyű új utat kijelölni a csapatnak, ugyanakkor különösebb teher nélkül teheti meg most Kárpáti Krisztián, aki az UP-ből lett elővarázsolva. A tavalyi információ-dömpingben valahol elveszett a lényeg, de ha jól rémlik jövőre svéd vezetőedzővel vagy -kkel építkezik a Szeged újra, mert Jonas Källman neve felmerült már mindenhogyan, végleges verzió pedig gondolom majd akkor lesz, ha megérkezik jövő júliusban.

Addig viszont van egy szezonja a fiatal, magyar szakvezetőnek arra, hogy a nemzetközi élvonalban tesztelje szakmai tudását ráadásul egy viszonylag stabil csapattal, hiszen akkora nagy mozgás tán nem volt most a Picknél, hogy ne legyen meg az alap. Mirko helyett jött a 25 éves Imsgard, valamint Kalarash, Molina, Jelinic (Radivojevic helyére, akit azért biztosan nem lesz egyszerű pótolni) és talán előtérbe kerülnek kicsit a fiatalok, de ezt majd menet közben látjuk. Mindenesetre a kezdő nagyjából megmaradt, Mikler, Bánhidi, Bodó, Bombac, Gaber, Mackósajt, Frimmel és Garciandia már elég stabil alapot ad a szögedi játéknak, meglátjuk, hogy Stepancic végi tud-e tolni egy szezont végre, mert az ő jó játéka akár komoly erősítést is jelenthetne a Tisza partjára, nagy kérdés, hogy van-e neki még olyanja?

Mint ahogy az is érdekes lesz, hogy mennyire szabadulnak fel a srácok, Bombacra milyen hatással lesz a Pastor nélküli lét, és a szurkolók milyen elvárásokkal indulnak neki a szezonnak. Sok a nyitott kérdés, és mivel ismét hullaszag terjeng a szögedi szerzők felől a hatosfalas listán, így ezekre nem is igazán tudok választ. Reméljük a legjobbakat. A PSG elleni hazaival nyit a Szeged, hazai fronton pedig nehezen bár, de legyűrte a Fradit az első fordulóban.

Kielce

Talán idén is övüké a legerősebb keret, mindent összevetve, hiszen külön skill, ha nem egyenesen a legfontosabb, hogy nem sok poszton változott a tavalyi, tavalyelőtti BL-döntős összetétele, ami a pályán lévőket illeti. Bertus Servaas távozása viszont lehet érdekes, azért egy ilyen korszak-váltás minden szinten gerjeszt érzelmeket, problémákat, új helyzeteket, feszültségeket, meglátjuk, hogy a Kielcénél hogyan megy majd végbe mindez. Nekem az is furcsa kicsit, hogy miért éppen most, de persze emögött nem feltétlen van simli, csak hát elég rapszódikusra sikerült az elmúlt szezon, azért is kaptam rá fel a fejemet.

A csapat viszont nem nagyon változott az elmúlt évek alatt, a gerinc legalábbis nagyon kőbe van vésve, Wolffinger, a Dusi-klán, Karacic, Kounkoud, Moryto, Sicko, Nahi és Tournat már elég régóta veretnek együtt ezen a szinten, Karalek és Gebala pedig a védelem tengelyében, azon viszont rettentően csodálkozom amúgy, hogy Korneckit elengedték, illetve azon még inkább, hogy az Eisenachnál nagyobb klub nem vitte, rohadt jó kis kapus, szerintem, nem is értem, de tényleg, fura. Amit fel tudtam kutatni ennek okáról, az összesen annyi, hogy ki akart lépni Wolff árnyékából, és bizonyítani a bundesligában, amit az ember akár meg is tud érteni, na de, a feljutónál éppenséggel találhatott volna erősebb csapatot is magának. Na mindegy, nagyon sajnálom, mert benne látok fantáziát hosszútávon, van még vagy tíz éve biztos azon a poszton.

Mindenesetre a Kielce ismét BL-t szeretne nyerni, nyilvánvalóan, és ismét mindenük megvan hozzá. Egyelőre. A megcombosodott Aalborg érkezik hozzájuk az első fordulóban, szóval kileng a jómeccs-barométerünk.

Pelister

Mi pont tudjuk, hogy kicsodák ők, hiszen jelen vannak a SEHA-ban, de nem feltétlen van ezzel mindenki így. A regnáló macedón bajnokhoz igazolt éppenséggel Radivojevic is a Szegedből, bár a csapatképen még nem szerepelt, valószínűleg kicsit megcsúszott ez az üzlet. De rajta kívül is találunk ismerős neveket, pl. Lesjakét a kapuban, aki rutinja legnagyobb részét a Celjében szerválta, vagy a szintén szlovén Cehte, a Gorenje Velenjéből, sőt, Uros Borzas is itt pattogtat. Nos, mindenhonnan nézve is kieső-jelöltként kell elkönyvelni őket, de készen állok a meglepetésekre! Bitolában kezdenek a Kolstad ellen, hátö, szeretném azt hinni, hogy bármi lehet, de őszintén nem hiszem.

Zágráb

Tavaly egész jó szinten fejezték be a BL-t, a csoportkör végén iszonyú nagyot meneteltek, de végül lecsúsztak a továbbjutásról. Idén is Cupic és Dibirov szélekkel tolják, ami önmagában ad egy mértékű méltóságot a horvát bajnoknak, aztán meglátjuk, hogy erre tud-e idén építkezni Goluza, vagy ismét jön a már-már megszokott téli edzőcsere Zágrábban? Jó, nyilván ez sarkos, de valójában tényleg ez a legnagyobb kérdés velük kapcsolatban, ebből a csoportból nem túl reális a továbbjutás gondolata. A Kiel ellen kezdenek, túl sok jót ez nem szokott jelenteni.