Függönyt fel!

KP-kapcsán Szandrufff olyan gondolatmenetet villantott a listán, hogy rögvest feleslegesnek éreztem azon tovább tűnődni, rávágtuk, hogy ez egy poszt, az pedig felénk azt jelenti, hogy a szerzője köteles rendesen kitenni, ASAP. Haha, micsoda kis szabály, mi? Ráadásul nem tudom, ki olvasta az EHF-est, aki még nem, annak linkelem, de azután egészen valóságosnak tűnik, én legalábbis azonnal tudtam vele azonosulni.

Lassan visszatér belénk az élet, a SEHA-weekenden már mutatkoztak is ennek korai jelei, de mivel mi tervezetten nyújtottunk még un poco a nyarunkon, így nem maradtam különösebb meccslázas hangulatomban. Most viszont, hogy nyakunkon az első BL-meccs, annál inkább nyirkosodik a tenyerem. Többnyire tetszett, amit az előszezonban láttam, sőt, igazság szerint az első pillanatban sem voltam kiakadva, amikor az edzőpáros nevét hallottam, abban reménykedem, hogy a tömeg felfogja, ez most egy kicsit más irány és más világ, mint amit a spanyol-éra eleje óta élvezhettünk, és bizalmat szavaz a veszprémi kötődéseknek. Idén nem kimondott cél Köln, szerintem nem is lehet az, de persze kizárni sem kell, idén számomra egyértelműen az első és legfontosabb dolog a bajnokság visszaszerzése. Becsszó meg fogom bocsájtani, ha eközben kizúgunk a BL-ből, főleg, ha azt úgy tesszük, hogy közben építünk fel alkalmas emberanyagot a saját merítésünkből, de a bajnokságot kérem vissza! Azzal nem viccelek.

Na de, pre-szezon: azt látom, hogy megszabadultunk egy csomó felesleges kötöttségtől, elengedtük azokat, akikkel nem igazán kezdtünk semmit sem, és a maradékot összeráztuk egy shakerben, ebből pedig már most egy sokkal inkább működő védelem lett. Ami az alapja mindennek. Kell még néhány hét, hogy a kapusok is hozzácsiszolják magukat, de szerintem Sipos Adrián például mindenkit kellemesen lepett meg, csak hogy a legkézenfekvőbbet említsem. Nem? Az is mindenképpen említésre méltó változás, hogy a pad bele akar és bele is mer nyúlni a meccsbe, illetve az időkérések is új dimenziót mutatnak a tavalyiakhoz képest. Már csak azzal is, hogy vannak, ugye. Részemről tehát látjátok, hogy nincs túl magasan a léc, ugyanakkor folyamatos, töretlen fejlődést szeretnék látni ebben az évben, a padtól is, nem csak a játékosoktól. Ha csak ennyi meglesz, az már nekem megfelel, és az eredményt is fog hozni, szerintem.

Érdekes amúgy, hogy amennyire Szandrufff tart ettől a csütörtöki meccstől és a kinyíló ollótól, én attól pont nem. Nem is értem, miért, de egyáltalán nem érzem magunkat alárendeltnek, Zágráb elleni döntetlen ide vagy oda. Előttem inkább az a bátor, Kiel elleni felkészülésis játék sejlik fel, és nem is látok indokot arra, hogy máshogy lássam. A forduló slágermeccsei egyértelműen a magyar vs francia találkozók lesznek, a Szöged ugye a Montpellierrel ikszelt tegnap, idegenben, de lesz még - a miénk után közvetlenül - Flensburg vs Barca is, Carlos debütálásával, és ha még egy meccset kéne megnézésre választanom, bizton a Motor vs Porto lenne az.

Szóval véreim, indul a BL, Reméljük a legjobbakat, és azt, hogy idén már nem kell zártkapuban gondolkodnia senkinek sem!

A PSG-t persze nem csak a KP-szerző gondolja pre annyira bivalynak, tényleg megvan ez a mikor, ha most nem? - érzet, de nyilván veszprémiként azért akad is néhány önironikus válaszom erre, hehe. Szerencsére most a párizsiakról szólunk. Amit továbbra is kicsit kevésnek érzek náluk, az a kapu, de ha meg azt nézem, hogy éppenséggel az olimpiai bajnok párosról beszélek, akkor némileg bele is keveredem ebbe. Nahi távozásával a balszélen kicsit egyedül maradt ugyan Keita, az EHF honlapja szerint Grebille lesz még ezen a poszton, akit a sérülése utántól itt foglalkoztatnak, de valahogy én inkább egy fiatal francia fiút vizionálnék ide, akit előrántanak valahonnan menet közben. Persze Grebillenek sincs egyszerű dolga a visszaépüléssel, mert ha valamiben nagyon erős a PSG, azok a belső posztok, ahol bőven megvannak számban és lövőerőben is. Mondjuk úgy, hogy elég szívesen fogadnám bármelyik jobbkezes lövőjüket, jelenleg. Nikola felépült, Mikkel idén még itt, ugye, Prandi feltörekvőben, középen első kettő közül bármelyik ki tudja egészíteni a holland srácot, aki nagyot ment a tavalyi BL-ben, a másik oldalon pedig Remili és Kristopans bármit megold, amit csak kell. Beállóban nem kevesebb, mint három rutinos tag, kisKarabatic, Syprzak és a fiatalabbik Toft Hansen tolja, szóval, khm.

Hát elég ütős a keret, de ismervén a sporttörténelmet, ez nem mindig számít, sőt.

És igazából a mi keretünkkel sincsen túl sok baj, egyedül egy nehéztüzér hiányzik nekem baloldalról, de az nagyon, ugyanakkor alapvetően egy sokkal tisztább helyzetet teremtett a töltelék-emberkék elengedése/küldése. És az sosem baj. Nyilván nagyon bízunk benne, hogy nem lesz több olyan szinten #fuckcovidos szízön, mint az előző, és abban is bízunk, hogy elkerülnek bennünket a sérülések, ha pedig beüt valami, majd fiatalokhoz nyúlunk. A francia bajnok ellen amúgy nagyon gyors lábakra lesz szükség, legalábbis biztosan betörésekkel igyekeznék megtörni azt a behemót falat, hátha be lehet bújkálni a hónaljak alatt. Ugyanerre mondjuk vigyáznunk is kell majd, ugyanis Steins még nálam is alacsonyabb (172 cm), nagyon észnél kell lenni lábbal, hogy ne a nyakára verjünk oda.

Amit nagyon erőltetnék még, az a szélsőjáték, de a végtelenségig, egyrészt, mert Marguc annyira régóta a legmegbízhatóbb befejezőnk, hogy ihajjj, de a többiek is fel fognak nőni a feladathoz, abban bízom. Strlekben, leginkább. Nagyon kelleni fognak az előnyszerzések középről, muszáj lesz _labda nélkül_ mozogni rengeteget, és kötelezők a pontos passzok, lehetőleg egymásnak. Valamelyik kapustól kelleni fog egy átlagosnál jobb teljesítmény, Corrales kezdhet felőlem az excsapata ellen, de szépen kérem, hogy előtte jól takarjuk a lövőket, ő pedig fogdozza a folyosókat, és pár ziccert! Lauge még nem lesz, ha minden igaz, Lékai, Mahé, Nenadic és Ligi kell megoldja a jobbkezes posztokat. Remélem menni is fog mindannyiuknak.

Átlövéseket inkább másik oldalról remélhetünk, és nagyon kellene is, hiszen a beállóinkat csak akkor fogjuk tudni rendesen megtalálni, ha a kilépő védők mögött némi levegőhöz jutnak, vagy esetleg Andriska megoldhatja miattam négy franciával a nyakában is, ha úgy jobban tetszik neki, csak legyen megoldva. Makitától idén már tényleg várnék valami komolyabbat, neki is, és Yahíának is meg kell majd találnia az optimális távolságot az átlövéseikhez, mert azok nélkül nehéz lesz, na. És szóljon a lelátó is rendesen, ebben az Arénában az egyik legnagyobb hangulat épp egy PSG ellenin jött össze, nincsenek illúzióim, olyan ma biztosan nem lesz, de célnak azért megfelel. Üvöltsétek ki magatokból a felgyülemlett feszültséget, gondolom van mindenkinek olyanja, nem csak nekem.

Hajrá Veszprém!