A győzelemnél fontosabb

Világos, hogy egy elvileg - de amúgy gyakorlatilag szintén - tét nélküli derby áll előttünk, ugyanakkor valahova néhány napja fejtettem ki, hogy szerintem miért is akkora oximoron ez. Ha mondjuk pontok tekintetében, vagy aktuális helyezésben, vagy bármiben tényleg nem is fontos éppen az, hogy ki nyer, ez akkor is A MECCS. Amiből a győztes építkezik, a vesztes pedig gyakorta gödörbe kerül, beláthatatlan időre. Volt már példa mindenre, természetesen, nekünk nyilván az őszi hazai szopacs előtt a tavaly tavaszi ámokfutás fájt legjobban, a Szeged pedig utoljára másfél éve fázott rá erre. Úgyhogy most leszögezem, hogy márpedig nincs tét nélküli derby, sőt, sosem volt, bárki bármit is mond. Nyilván el lehet engedni meccseket, és lehet ezt így vagy úgy kenegetni, persze, csak akkor számolni is kell a következményekkel, arról nem is beszélve, hogy nem árt jó előre tudni, hogy ezek mik lehetnek.

Ezért nem értek egyet sokakkal, akik szerint erre a meccsre elég lenne ifit küldeni, annyira tökmindegy, mert szerintem meg nem. Nagyon nem. A feltámadásunk, a tavaszunk, a fejünk, a lelkünk és az önbizalmunk miatt nem, mert ezek mehetnek rá. Meg a lendületünk. Annyit egész egyszerűen nem ér egy meccs, hogy ezeket feladjuk. Plusz egy épkézláb mentalitással rendelkezett játékosnak szintén nem magyarázod meg, hogy jól van fiam, tudom, hogy az ilyen meccsekért igazoltál ide, de hidd el, hogy ez most tökmindegy. Nincs az a profi élsportoló, aki egy ilyen meccsen nem annyit ad ki magából, amennyi a csövön kifér, oszt lesz, ami lesz. Ebben szintén teljesen biztos vagyok.

Az, hogy mi fog történni ezen a meccsen, szerintem megjósolhatatlan, egy dologban reménykedem igazából, hogy nem lesz sérülés. A többitől ugyanakkor nem félek, valahogy nagyon kizártnak tartok részünkről egy összeomlást, ha pedig ezt ki tudjuk zárni, akkor túl sok gond nem lehet. Nincs győzelmi kényszerünk, mondjuk a Szegednek is csak a hazai pálya az, viszont az mindenképpen nagyobb presszió, mint a mienk.

Mindenképpen jó jel, hogy a Tbányát önmagunk többszörös tökön lövése ellenére tudtuk magabiztosan hozni, pedig aztán ha valahol, ott volt nyomás rendesen, ugyanakkor a Szeged nem Tatabánya. Nagyon észnél kell lennünk, és nagyon megfogni az elejét, mert ha bemegyünk azzal a BL-ben mutatott első félidei formánkkal, akkor nagyon rácsúszhatunk, az meg most baromira nem esne jól. De szerintem ezt mindenki más is tudja rajtam kívül, valahogy érzem is, hogy ezzel most nem lesz gond.

Nagyon szeretnék egy stabil, 32-33%-os kapusteljesítményt, mert az mindenképpen kelleni fog bármilyen értelmes meccshez, márpedig ennek annak kell lennie. Nagyon szeretnék ebből és a fantasztikus védelmünkből következő megindulásokat látni, nagyon szeretném, ha felállt fal ellen változatos támadásokat tudnánk vezetni, és nagyon szeretném, ha kizárnánk a játékunkból az amatőr hibákat, amivel a saját dolgunkat nehezítjük meg állandóan. Ha ezeket meg tudjuk oldani, akkor bármi is a vége, ismét teszünk egy lépést előre. És most ez a legfontosabb. Mindenki kapja meg a kis idejét, a lehetőségét, DD és a stáb pedig újra jó érzékkel válassza ki a megfelelő csapatot a végjátékra. Ezek a fontosak, és ha ezek megvannak, akkor esküszöm nem háborgok eredmény miatt. Mert ezek a jelek most a győzelemnél is fontosabbak lennének.

Persze nem volna rossz nyenri, de nem feltétlen ez a realitás. Attól még tudok bízni benne.

Mindenesetre a Szeged eléggé stagnált eddig február/márciusban, hogy részükről ez mennyire volt tudatos vagy taktika, az biztosan ki fog derülni ma. Én viszont nem akarok lendületvesztést, úgyhogy ne taknyoljunk sokat, ki kell tenni a brét az asztalra, aztán megnézni, hogy kié hosszabb. Ha nem megy, el kell engedni, ha lehet, meg kell nyerni, viszont muszáj ebből is profitálnunk valamilyen szinten, mert itt a nyakunkon a tavasz, jönnek sorba a fontosabbnál fontosabb meccsek, nincs olyan ok, ami miatt bármilyen építő jellegű meccset el szabadna engednünk, szerintem ennyi ez.

Mint mindig, természetesen most is tele lesz a szögedi vendégszektor abban a szaunában ott, úgyhogy hangulatügyileg biztosan nem lesz ok a panaszra.

Hajrá Veszprém!