Hogy miért nem félünk a Szegedtől?

Kicsit boncolgassuk az okokat több irányból megközelítve!

Lélektan

Hát igen, ez már a kupadöntő hete, ahhoz képest viszont elég nagy a csend, bár ez valószínűleg azért lehet, mert múlt héten mindenki kipuffogta magát szépen. Na de tekintsünk el az akkori szájkarate kibontásától, mert továbbra sem célunk a Szegedet és szurkolóit meggyőzni arról, hogy márpedig a valódi fejlődésüket - mint mindenkinek, nekik is - az erősebb ellenfelek ellen lejátszott rengeteg meccsel biztosíthatnák, még akkor is, ha ez nem mindig győztes, nem pedig a tespedéssel az NB1-ben, de ha ők inkább azt akarják hinni távolmaradásuk okaként, hogy a bohócliga (SEHA) sem erősebb, max. a döntő (muhaha), meg hogy csapatépíteni nem lehet ennyi utazással (muhaha), vagy hogy komolytalan és szervezetlen a liga, hiszen a Veszprém is 3 meccset játszott 3 nap alatt (muhaha) valódi indok helyett, akkor lelkük rajta.

Muszáj azt gondolnom, hogy a már említett valódi indok amúgy kb. annyi lehet, hogy mert Pastor nem akarja és kész. Sosem akarta. Hogy miért nem? Nos ez a jó kérdés, viszont úgy tűnik, csak szerintünk, mert ezt ennél bővebben senki sem kérdezi meg tőle Szegeden, vagy ha mégis, nem kötik az orrunkra ugye, de minek is, hiszen a többségnek elegek ezek a válaszok, amik másra sem jók, csak porhintésre. Lásd fenn. Akinek ennyi tényleg elég, az örüljön neki, bár szerintem ez pusztán egy téveszme. Mint ahogy az is, hogy Pastor akkora zseni volna, hogy nem lehet megkérdőjelezni a döntéseit vagy csupán megpróbálni megérteni, ergo megkérdezni az érveit. Mégis miért nem? Miért baj az, ha valaki konkrétabb válaszokat szeretne? Csak hogy mostantól aktuálisabbat feszegessek például arra az amúgy elég nyilvánvaló, de szépen elsunnyogott tényre, hogy hogy is lehet az, hogy Pastor a Veszprém ellen az egyik legrosszabb eredményekkel rendelkező szegedi edző ever (ha jól számolom, jelenleg 11:1, és az az 1 is egygólos, alapszakaszbeli hazai volt két és fél éve), ráadásul az eddigi legtekintélyesebb büdzsével. Hogy miért baj ez? Nekem igazából semmiért, a Szegednek meg hát, ők tudják. De mégis hogy lehet ez, ha a kommunikáció azt sugallja, hogy töretlen a fejlődés, hogy két év múlva letaszul trónjáról a Veszprém, és még FF-döntő is lesz, bizony ám. Hogymi? Mondd még egyszer hogymi, hogymi? Nem ellentmondásos ez? Vagy csak nekem? De mindegy, el tudom engedni ezt, ugyanakkor a címben szereplő kérdésre az egyik válaszom bővített változata ez. Amíg csak közleményekben jönnek közelebb a Veszprémhez, addig mitől tartsunk mi, veszprémiek?

Remélem a veszprémi öltözőben mindenki látta/olvasta eme nem gyenge kijelentést néhány hete, és ennek megfelelő súllyal készül majd - a minden bizonnyal - a Szeged ellen lejátszandó vasárnapi mérkőzésre, de ha megkopott kicsit az emlékezet, akkor kattintsatok a linkre. Amúgy a kinti Kiel-meccs előtt a Sport1 betette a videót is erről, úgyhogy még csak túlzásokba eséssel sem lehet vádolni a szerzőket, egészen pontosan ez és így hangzott el.

Nos ennek a csodás feladatnak - amit egyébként ugyanez a garnitúra vezetőség már a második (!!!) három éves periódusban vázol fel éppen Csányi Sándor elé, és hát az elsőt sem sikerült annyira kivitelezni, de erről nem nagyon beszélünk ugye, mert minek - neki kellene állni lehetőleg már most hétvégén. A bizalmatlanságot érző játékosokból amúgy én még valahol ki is nézném, hogy utolsó fricskaként Ilyés Feci meg Ancsin nekimegy ennek a kupának eléggé, de ahhoz, hogy ez az eredményen is látszódjék, szükség lenne egy kicsit bealudt Veszprémre. Sokáig ezt sem zárhattuk ki, de ha az elmúlt hetek lélektanát nézzük, ez mostanra már elég kevéssé valószínű. Mármint hogy Debrecenben láthatunk egy bealudt Veszprémet. Egyrészt nem túl rég volt rá példa, hogy mennyire csúszhatunk rá egy félgőzzel elkezdett mérkőzésre - Breszt, ugye - másrészt pedig bízom benne, hogy ezek a magvas kijelentések, miszerint márpedig két év múlva Magyarországon a Szeged uralkodik és Kölnbe is kijut, rögtön a döntőbe ráadásul, motiválólag hat minden pirosra. A szurkolókra biztosan, remélem hasonlóképpen a játékosokra is.

Egy dolog viszont nagyon a Szeged mellett szól természetesen: az esélytelenek nyugalma. Nyomás nélkül jöhetnek nekünk, mint lassan már mindig, évek óta, erre az idényre vonatkoztatva már senki nem kéri számon rajtuk az eredményeket, nem kell félteniük magukat, hiszen nincs mire várjanak, és hát idén is ez az a trófea, amit a legnagyobb eséllyel vihetnének haza. Ez nyilván egy hatalmas lökést adhat, és tulajdonképpen fel is szabadíthat minden játékost legbelül, nekünk ezt nyugodtan kell kezelnünk, okosan és taktikusan. Mészárlástól érdekes mód nem tartok, az nem igazán jellemző Pastor csapataira, de azért remélem nem lesz sérülés vasárnap.

Fizika

És akkor egy éles huszárvágással térjünk át a tényszerűbb dolgokra, egészen pontosan arra, hogy a két csapat játékosállományában, lövőerejében, taktikai variációk lehetőségében, ergo összességében a pályán hogyan is viszonyul egymáshoz? Posztonkénti összehasonlítást kezdjük mondjuk a kapuban.

Kapu

A Mirkó/Roló és a Sierra/Wysu páros összevetése nem túl bonyolult feladat, főleg ha onnan közelítjük meg az egészet, hogy kinél véd többet a mindenkori jobb formát mutató tag? Nehéz vitatni, hogy ez nálunk van jobban. Nincs olyan Szeged-meccs, ami után nem merül fel a kérdés, hogy miért nem jött Wysu hamarabb? Nem félek ezt lepötyögni, mert kétlem, hogy JCP olvasna hatosfalat, vagy egyáltalán hallgatna bárkire ezzel kapcsolatban is, de valószínűleg beljebb lennének a kékek, ha Pastor nem ragaszkodna annyira elvetemülten ahhoz, hogy Sierra az elsőszámú kapusa. De komolyan. Nálunk ezzel szemben az van, hogy Roli tavalyi elsősége idénre egyértelműen átfordult amiatt, ahogy Mirko beszállt a meccsekbe másodiknak. Az utóbbi hónapokban ő volt jobb formában, ettől függetlenül Xavi szépen próbálkozik Mikler tavalyi szintre hozásával, ami ugyan elég ufó volt úgy alapra, úgyhogy nekem már az is elég volna, ha annak a közelébe jutna. Remélem ez így is lesz az igazán lényeges tavaszra. Mindenesetre én vele kezdenék vasárnap, viszont ezt még nem írhatom így le, hiszen lesz egy Füred-meccsünk is addig.

Szélek

Ez egy viszonylag kiegyensúlyozott poszt a két csapat tekintetében, persze ha mélységben nézzük, már nem annyira, de az biztos, hogy mindkét csapat tud eredményes szélsőjátékot tenni a placcra, mert ehhez az emberei megvannak, annyi, hogy nálunk két sor is tudja ugyanazt, míg náluk a cserék kicsit azért elmaradnak. Källman zsenialitása megkérdőjelezhetetlen, labdabiztossága mellett egyértelmű előnye a remekül variálható védekezési készsége, amely segítégével a Szeged tudja azt az 5+1-et, ami sok csapatot megzavart már az idényben. Ha kijön az ékbe, hosszú kezeivel halássza a labdákat, nyúlánksága - amely a sebességét egyáltalán nem befolyásolja hátrányosan - ugyanakkor a kaputól jóval távolabb kényszeríti az ellenfél lövőit, ezzel pedig csökkenti a lövőerőnket. Na most ez így leírva rémisztő lehet, de természetesen fel lehet rá készülni, a nyitott ellen Chema és Lékai a két pöpecül bevethető fegyverünk, na de ez már inkább taktika, mint posztonkénti összehasonlítás, úgyhogy térjünk vissza az eredeti kerékvágásba.

Nálunk is megvan az a típusú szélső, ami az ellenfélnél Jónás, ő pedig GulyásPeti. Egy jó Gulyi sosem rossz, és ha nem is 5+1-et építünk rá, ő például tökéletesen megállja a helyét kettes védőként ugye. Lassan visszatér teljesen remélhetőleg, bízom benne, hogy a lába egész tavasszal rendben lesz, mert hatalmas szükségünk volna rá innentől kb. minden meccsen. Na nem mintha Margucnak nehezére esne hoznia a szintet, de muszáj, hogy ketten legyenek. Ráadásul Gasi az utóbbi időben hagyott ki ziccereket, amit nagyon nem szoktunk meg tőle. De most Jónás posztjáról van szó, az pediglen pont az ellenkező, ott nálunk IG. hasít és Ugalde, előbbi mostanság remek formában, Ugalde pedig visszatérőben, és hát a spanyol olimpiás kudarc után remélhetőleg sikerre kiéhezve. Máris láthatjuk, hogy miről beszéltem mélység tekintetében, amíg nálunk tökéletesen egyenrangú felek a szélsők, addig Källmannak elég kockázatos a cseréje, és nem is elsősorban a támadás miatt, hanem hogy mi lesz nélküle védekezésben. A másik oldalon a Parrondo, Prodanovic-páros szalad, nos ezt még kiegyensúlyozottnak is tekinthetnénk, csak hát labdát nem kapnak annyit, amennyiből megélhetne a csapatuk ezen a szinten ugye.

Lövők

Ez az egyik poszt, ahol a leginkább egyértelműnek tűnik a veszprémi fölény, még úgy is, hogy AncsinGabiba látványosan visszatért az élet, és úgy is, hogy Guardiola azért túl sok vizet eddig nem zavart, ezt lássuk be. De az Ilic-Nallaci lövőpáros nemhogy a Szeged ellen hangzik erőteljesen, hanem tulajdonképpen bárki ellen. Ehhez jön még Pálma, ha kell, aki egyelőre ugyan adós azzal a lövőformával, amivel rendszeresen bennünket zsibbasztott le (mikor jöjjön ki belőle, ha nem most?), de még így is beakad néhány kinti lövése. Neki amúgy is feküdni fog a Szeged területpásztázó védekezése, legalábbis szerintem. Balogh Zsótti, Feci és Robledo van még a kék sarokban. előbbink talán ez lehet az első igazi meccse a könyökparájából visszatérte után, de az ő játéka azért nem éppen a veszprémi fal ellen szokott működni ugye. A testcseleit tilos megenni, akkor nagy baj nem lehet, bár Pálma esetleges védekeztetése esetén ott azért sebezhetőnek tűnünk nekem. Feci keze viszont el-elsülhet, ő is felszabadultabban játszik, már amikor Pastor megengedi neki, a Kiel ellenin éppen nem, pedig talán segíthetett volna, de mindegy. Tehát ott tartunk, hogy klasszikus átlövésre elsősorban az Ilyés-Ancsin párostól számíthatunk, Robledonak pedig a lendületből megindulásait kell megakadályoznunk időben, ő akkor veszélyes, ha van ideje és helye felgyorsulni, erőt szerezni, máskor azért nagyon nem. Nálunk még egy Sliskovic van a tarsolyban, aki kintről konkrét gólokat jelenthet, vele együtt pedig még úgy is erősebbnek tűnünk, hogy kicsit féloldalasnak is persze. Ha Gulyit tudnánk kétszer 5 percre használni Nallaci helyett, már egy szavam sem lenne.

Irányítók

Biztos most majd a fejemet követelik néhányan, de én a csúcsformában pörgő Dekitől sem voltam elájulva, most meg, hát, mintha kicsit maga alatt volna. Mindégia viszont ennek köszönhetően ismét remek formában, ami nekünk nem annyira jó hír, mert mi mindig is jobban éreztük a szlovén elleni védekezést, Niko higanymozgása Timu számára sokkal kiszámíthatatlanabb. Ugyanakkor egy jól záró veszprémi falon semelyik említett irányító nem andjelkovicozhatja be magát túl gyakran, maradunk annyiban. Aztán igazi lövők hiányában a szögedi irányítók tevékenységi köre kb. ennyiben ki is merül, illetve hát megtalálhatják még a beállójukat, aki inkább Vranjes mostanában, mióta Pastor ráeszmélt, hogy ha nem védekezteti, akkor nagyobb eséllyel számíthat rá egész meccsen, illetve látványosan feljavult a támadópotenciálja, de ezt majd a beállóknál. És persze eldurranthatnak kintről is néhányat - mármint az irányító - de itt újra meg kell említenem, hogy egy motivált, rendesen záró veszprémi falon túl sok rés nem lehet.

Nálunk igazi irányítónak Chemát és Mátét tekintem, utóbbi franciákok elleni teljesítményével simán meccset nyernénk Debrecenben. Chema faltörő stílusa a szögedi védelem gyors szétzilálására többnyire alkalmas szokott lenni, és az ő előkészítése akármelyik oldali lövőnek tulajdonképpen ziccer, ezen lehet vitázni, csak felesleges. Máté kb. tudja ugyanezt azzal a különbséggel, hogy őt nem akarják véres cafatokra marcangolni hét méter környékén mindenképpen, talán simulékonyabb a fizimiskája, vagy nem tudom, de tényleg. Illetve a kinti lövés is benne van ugye, és a gyakoribb egyéni megoldások. Pálmát már egyszer felsoroltam, ő ebből a szempontból jolly joker, akit én továbbra is inkább középső lövőnek tekintek, de azért idekívánkozik a neve, szóval megvagyunk középen.

Beállók

Újabb egyértelmű poszt, Rencsike és Andriska tudják a dolgukat, mindketten elég kevés hibaszázalékkal dolgoznak, és szokatlanul erős terhelést is kibírnak. Előbbivel nem is tudom mi lesz most, hogy valószínűleg nem sokat fog védekezni Vranjes pajtása, akivel rengeteg szép közös emlékük - és kettős kiállításuk - van. A Zubai - Vranjes párosból most utóbbi hasít jobban, mint azt már említettem, mióta nem kell védekeznie, tényleg feljavult támadásban, illetve nekem jóval fegyelmezettebbnek is tűnik, meg összeszedettebbnek, valószínűleg csak az egyik feladatot képes eredményesen feldolgozni az agya, hát vannak ilyenek. De legalább ezt felismerték Szegeden, úgyhogy itt a tavalyihoz képest azért rögzíthetünk némi előrelépést, de még így sem eleget. Szegedi beálló nem dobott egy meccsen két gólnál többet nekünk a tavalyi idényben, nem úgy a másik oldalon mondjuk Sulic, aki nyolcat vágott az egyik meccsen, összességében tehát a tavalyi jegyzőkönyveket végiglapozva kijelenthetük, hogy valószínűleg nem beállóból fognak meccset nyerni ellenünk, már ha lesz ilyen.

A posztonkénti így néz ki tehát, még összevethetném az edzőket persze, de ez annyira érzékeny téma, hogy nem merem, legyen elég annyi, hogy Xavit az összes maximalista hozzáállású tapasztalatlanságával sem cserélném el világbajnok JCP-re, és ezt írásba is adom külön kérésre.

Taktika

Nyilván mindenki szerint ebben Pastor a jobb, nos szerintem nem egyértelműen. De ha igen, akkor nem igazán értem, miért titkolja annyira éppen a Veszprém elleni meccseken? Az a 11:1 elég súlyos arány, és ez onnan nézve is az, hogy a játékosállományunk nyilván előrébb van jelenleg, de ez azért elég gyakran volt így az elmúlt évtizedekben, ennek ellenére többnyire cumizni jártunk Szegedre. Mostanában viszon nem, ezt is nehéz máshogy látni az eredmények ismeretében. Taktikai harcot persze várok, mondjuk nyilván nehéz mindkét oldalnak meglepnie a másikat, ilyesmire nem is számítok nagyon, inkább csak mondjuk egy Wysu-kezdésre a nyilván 5+1-es védekezés mellé, vagy egy két beállós felállást, hátha ketten többre mennek a falunkkal szemben, hiszen a lövöerejük kiszámíthatóságát esetleg a cseréktől érkező betörésekkel tudnák ellensúlyozni (Bombac, BaloghZsolt, Robledo, Mindégia, akik képesek lennének erre), ahhoz pedig pompásan illeszkedne két beálló könyöklése a falunkban. A védekezésükön sokat nem tudnak variálni, az az 5+1 Källmannal elöl egyértelműen működőképes, ugyanakkor képtelenség azt végigtolni egy egész meccsen, főleg, ha Vranjes mondjuk ki is esik ebből ugye, de meglátjuk.

Ugyanakkor nyilván nekünk muszáj volt készülnünk erre, tuti, hogy Xavi a komplett idényét levideóztatta a Szegednek, úgy meg ezzel tudunk majd mit kezdeni, szerintem. Nyitott ellen Chema vagy Máté, esetleg úgy is, hogy Pálma van kettesben, ezt talán még hátul is elbírnánk a Szeged ellen. Bár nyilván Momo kezd, reméljük a Vardar elleni lövőformáját viszi Debrecenbe. Nyitott ellen persze nem a távoli lövésekkel kell kezdenünk a meccset, hanem a beálló megtalálásával, és a betörésekkel, majd ha ezek mennek, és muszáj lesz visszaállniuk hat méterre, akkor kintről is megszórhatjuk őket. AncsinGabit mielőbb el kell bizonytalanítani a lövéseiben, ez fontos sarkpont lehet, Fecit is ismerjük, ha korai lövései nem akadnak be, nyert ügyünk van, tehát Sulic feladata az ő faultolása lehetőleg már kilenc méteren. Zárt hatosfallal tudtuk az elmúlt években megenni őket, ez nem változott szemernyit sem, ha azt összerakjuk rendesen, nem lehet gond egy szál sem. Amit viszont nem engednék el, az a mostanság örvendetesen aktív szélsőjátékunk bizony, azt mindenképpen erőltetni kell. Nyitottnál befutásokkal, amit mostanában az összes szélsőnk precízen tol, remek ütemben észlelve az adódó lehetőségeket, zártabbnál pedig egy legkésőbb középről induló húzással összerántva a belső védőket. Tudjuk mindegyiket több emberrel is, csak amikor jók a lövések és működik a beálló is, akkor az ember könnyebben engedi el ezt a játékelemet, pedig nem szabad. Tudatosan gyakorolnunk kell, amit idén eddig csináltunk is szépen, hiszen meccseket nyertünk szélről, szóval lényeg az, hogy ne felejtsük el azt sem!

Összességében én egy 4-6 gólos győzelemre számítok, ha minden klappol és a motivációnk is stimmel. Illetve annyit szeretnék még kérni, hogy most nem engedjük el a végét semmiképpen sem, mint például a Szuperkupáét Győrben. Tegyük csak közé azt, ami van jelenleg!

Nemsokára indulunk Debrecenbe, megnézzük, hogy az ég ott is kék-e, gyerekkoromban voltam utolára, úgyhogy bízom benne, hogy klafis kis túra lesz ez. Hajrá Veszprém, illetve mi, jó utat mindenkinek!