KP8 - Idegtépelődéses hét

Nem csak arról van szó, hogy jön a Barca, sőt, arról a legkevésbé, hanem egyébként felettébb furcsa heteket élünk, tipikus november végi, depressziós, kamasszal küzdős, kisebbik gyermek-köhögésétől hetek óta hangos, reménytelent. Kicsit el is vagyok kenődve tehetetlenségemben, ilyenkor pedig az embernek elmegy a kedve az élettől is, hogy őszinte legyek. Ráadásul mindjárt kezdődik egy női világverseny. Na és ebbe a hangulatba cseppen bele most az ősz meccse, amit ép ésszel végiggondolva nekünk kell megnyerjünk, de...a fentebb ecseteltek biztosan kikezdik most a méltán híres kincstári optimizmusomat. Addig viszont jöjjön a...

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Celje

Ellenünk oda-vissza ugyan nem szerezték meg az első (!!!) pontjaikat, a Plock elleni hazain viszont ez abszolválhatónak tűnik, ha jobban belegondolok. Sabatéék is eléggé cudar teljesítménnyel kullognak idén hátul, ha őket otthon nem tudják megszorongatni Toskicék, akkor idén már senkit sem fognak tudni. Ez biztos.

2023. november 29., 18.45 - Celje vs Plock (1)

15. Pelister

Hajszálnyira volt a Szeged elleni pontszerzés, és hát, lehet panaszkodni az EHF-nél a játékvezetésre, meg minden, de ennél feleslegesebb dolgot elképzelni sem tudnék. Ráadásul - ahogy arra szépen rá is világított néhány kommentelő a facebookon - Bombacnak is volt egy pont ennyire nem megadott gólja a meccsen, szóval ha már nekiállunk, csináljuk rendesen! Az észak-macedónkák Kielcébe mennek, ami mostanság ugyan nem egy mission impossible, de azért nekik még mindig az, szerintem!

2023. november 30., 20.45 - Kielce vs Pelister (1)

14. Plock

Említettem már a Celjénél, hogy a lengyelek sem futnak meggyőző őszt - hogy finom legyek -, a továbbjutást csak azért nem kapálom el már most számukra, mert az előttük lévő Porto is szörnyen szar formákat mutat, de hogy idén nem a kisebb/közép-csapatok vitézkedéséről szól a Bajnokok Ligája, azt leszögezhetjük. A saját szintjükön lehet ebből jó meccs, amúgy.

2023. november 29., 18.45 - Celje vs Plock (1)

13. Porto

Innen nézve fingom sincs, hogyan tudták megverni a Plockot, a Celjét és a GOG-ot, de meg tudták, pont ennyivel vannak beljebb a többieknél. De nagyon messze vannak attól a Portótól, amelyik néhány éve még simán rémisztgette a nagyokat. Bízom benne, hogy nem februárra fogják majd összekapni magukat, és ha ebben a fordulóban szurkolni kellene valamelyiküknek, azok is ők lennének, de ha a GOG nem tudja behúzni ellenük sem otthon, akkor biztos, hogy Odensében is furcsa dolgok zajlanak.

2023. november 29., 20.45 - GOG vs Porto (1)

12. Zágráb

Sokáig tartották szorosan a kinti Kielce-meccset, de aztán a lengyelek bedarálták őket a végén, úgyhogy nem tudtak egész konkrét lépéselőnyt összeharácsolni a Szegeddel szemben, most viszont éppen őket fogadják. Az otthon igen vérmes Zágráb biztosan megéhesedett ősszel a komolyabb sikerre, nem fogják könnyen adni azt a továbbjutást, ahhoz pedig mindenképpen nyerniük kell a közvetlen vetélytárs, Pick Szeged ellen.

2023. november 29., 18.45 - Zágráb vs Szeged (1)

11. Pick Szeged

Nagy kérdés, hogy ki tud-e valamit találni erre a meccsre a Szeged, mert a Pelister elleni összteljesítmény valószínűleg kevésnek fog bizonyulni Zágrábra. De gondolom ezt tudja minden illetékes Szegeden és éppen kötik felfelé a kék gatyákat, mert azért ezzel a kerettel egyáltalán nem lehetetlen nyerni, csak hát tenni kell érte. A jelenlegi Zágrábban rengeteget kell majd tenni érte. Verekedős, bonyolult meccsre számítok, és akárhogy is nézem, a papírforma jelenleg nem a vendéggyőzelem felé mutat. De mondom: azért nem lehetetlen.

2023. november 29., 18.45 - Zágráb vs Szeged (1)

10. Montpellier

Érdekes, hogy őket kicsit mindig alábecsülöm mostanában. Nagyon simán intézték el a Porto elleni oda-visszát, természetesen az is fontos, hogy ez a Porto már vagy most épp nem AZ A Porto, de akkor is elég tekintélyt parancsoló két meccs volt ez. Valahol itt van a vízválasztó a futottak még kategória idei szereplői és a tényleges versenyzők között a Bajnokok Ligájában. A németek viszont most szintén remek szériában vannak, el fogják kenni a francia szájakat.

2023. november 30., 20.45 - Magdeburg vs Montpellier (1)

9. GOG

Na igen, a GOG most pont el tudja mesélni, milyen az, ha a Magdeburg elken valakit. Két meccsen -15 gól, hááát. Nagyon durva, hogy bennünket pedig, mint szódás a lovát verték még el az elején. Mindenesetre a GOG sem hinném, hogy az utóbbi heteket teszi majd ki az ablakba, a német bajnok elleni oda-visszát is egy portói zakó előzte meg, most pedig visszavághatnak, elindulhatnak a győzelmi úton. Vagy valami ilyesmi. Mindenesetre továbbra is fennáll az a rettentően furcsa helyzet, hogy a GOG előkelőbb helyen áll a BL-csoportjában, mint a hazai bajnokságában. Ezt a szuperképességet rajtuk kívül még a Kiel birtokolja. Én viszont most hátrébb soroltam őket, még akkor is ha minden bizonnyal nyerni fognak. Nem véletlenül.

2023. november 29., 20.45 - GOG vs Porto (1)

8. Kiel

Azt sejtettem, hogy a hazai randa zakójuk után Aalborgba nyerni mennek, mégiscsak hatalmas presztízs-veszteség egy ilyesmi bárki másnak is, pláne a Kielnek. Úgy is mentek ki, ahogy kellett, vért ittak, nem zabot ettek, egészen pompásan haladtak a visszavágás útján, aztán...az ötvenedik percben 20:26 volt az állás, 9 perc alatt 1 gólt lőtt a Kiel, a hazaiak 7:1-re nyerték az utolsó tíz percet. Hátö. Szerencséjükre a PSG is most van megroggyanva, és mivel nem hinném, hogy a zebráknak belefér még egy otthoni blama, gondolom most hatvan percesre kaparják össze magukat. Hát erre kíváncsi leszek, sok potenciális MOTW lehet a héten amúgy is.

2023. november 30., 18.45 - Kiel vs PSG (1)

7. Kielce

Nem most kell BL-t nerni, ez mondjuk nagy igazság, de eléggé fura, hogy a Kiel/Kielce/PSG-trió mit botladozik össze-vissza. Jó, a Kielce most pont hozta a kötelezőt, de ahogy az állás alakulását figyelgettük, hát nem éppen stabilan és meggyőzően. Szóval érdekes a szitu itt is, de legalább a kieséses hely közeléből ezzel a győzelemmel most elléptek. Mondjuk továbbra is elég szoros az A-csoport, olyannyira, hogy összesen két pont van az első és az utolsó továbbjutó között, durva. Na de a lengyelek most talán fújhatnak egy kisebbet, a Pelistert fogadják, ha ez is szoros lesz, komolyabban elgondolkodnék, azt hiszem.

2023. november 30., 20.45 - Kielce vs Pelister (1)

6. PSG

A Párizs is csiki-csukizik, teljesen rapszódikus, amit nyomatnak, de legalább ez a Kolstad elleni hazai a második félidőben egy kifejezetten kurvajó meccs lett, és ez mindenképpen örvendetes. Ahogyan az is, hogy az előző forduló A csoportjának a meccsei igen szorosak és mostani szemmel szokatlanul kevés gólosak lettek, mindenki 30 alatt lőtt, bőven. Én nagyon bírnám, ha ismét ilyenek lennének az átlagos kézimeccsek, gondolom ezzel senkit sem lepek meg. Jönnek a zebrák, hát nagyon kíváncsi leszek, hogy a két bénázó nagy mit kezd egymás ellen.

2023. november 30., 18.45 - Kiel vs PSG (1)

5. Kolstad

Valami mintha most meglenne a norgéknál, a párizsi meccs is ezt mutatta, szinte végig tudtak iramot diktálni, aztán mondjuk egyszer csak megébredtek a hazaiak, és ott elkezdődött egy másik mérkőzés, de lassan talán tényleg megérkeznek a BL-be az újhullámos norvégok.

2023. november 29., 18.45 - Kolstad vs Aalborg (1)

4. Aalborg

Nagy hajrát toltak a Kiel ellen, de mindjárt itt az északi-derby, és ők mindketten éppen egy nagycsapat elleni ikszből jönnek, viszonylag stabil helyük van, jómeccs-alert , itt is. Talán ők ketten a felfelé ívelő teljesítmények jelenleg a BL-ben, a Magdeburg mellett, úgyhogy meg kellene néznem ezt a meccset, azt hiszem, de csajos vacsi okán ez vélhetően elmarad. Nézze, aki tudja. A dán bajnokságban döntetlen-eső hullt, a GOG is és az Aalborg is ikszelt, viszont az öregebbikek továbbra is vezetik a tabellát.

2023. november 29., 18.45 - Kolstad vs Aalborg (1)

3. Magdeburg

Mostanra már nyélen megy a címvédő is, innen nézve kicsit sem kell bánnunk, hogy az odavágót letudhattuk az első fordulóban, most mindenki kicsit vágóhídra érkezhet Magdeburgba. Pedig a Montpellier is győzelmekből jön, kb. ugyanolyan stabilan nyerték az utánuk következők elleni oda-visszákat, ugyanakkor egyértelműen érzek közöttük különbséget játékban a németek javára. A Bundesliga jelenlegi éllovasát (gólkülönbséggel, ugyan, de) most nem tudom, hogy ki tudná megállítani a Barcán és rajtunk kívül, de mindkettőnkkel csak február/márciusban játszanak. És halványan jelzem, hogy Gisli Kristjansson még nem is tért vissza.

2023. november 30., 20.45 - Magdeburg vs Montpellier (1)

2. Barca

A három dobogós csapat most eléggé kiemelkedik a mezőnyből, nem csak stabilitásban és mutatott játékban, de az alapvető számokban is. Ahogy Ortega fogalmazott, a szezon legnehezebb meccse jön, de legalábbis az őszé, én éppen ezt címet adtam már vasárnap, máshova, ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban. Sok kétségünk nincs, hogy milyen lesz Veszprémben Carlos fogadtatása, megható pillanatok lesznek ezek, mint mindig, de a feladat adott, arra kell koncentrálni, hogy itthon is meg tudjuk verni őket. Ez most elég fontos két pont lesz, fontosabb, mint aminek elsőre látszik, átvehetjük a vezetést a csoport élén.

Lehet, hogy most kicsit esélyesebbek is vagyunk, mint a Barca, de egyrészt olyan kerete van a katalánoknak is, hogy bárki villant egy nagyobbat, eldöntheti a meccset, másrészt én tartok attól is, hogy Carlos összerak valami meglepő taktikát, kitalál valami váratlant, ami működhet ellenünk. És akkor még nem is beszéltem Emil Nielsenről. Mindenesetre a hosszútávú lépéselőny megtartásához baromi fontos, hogy behúzzuk ezt, mi már voltunk Magdeburgban, ők még oda is mennek tavasszal, gyakorlatilag a legstílusosabb helyen javítanánk ki az odensei botlásunkat, ha ezt is sikerülne mellé lehozni. Persze, hogy MOTW, azért ezt nehéz lenne másnak hívni.

2023. november 30., 18.45 - Telekom Veszprém vs Barca (1)

1. Telekom Veszprém

Nem panaszkodom, mert nincs miért, de azért látom a hiányosságainkat is. Kezdjük a jóval, elképesztő mennyiségű gólt lövünk, 290-et, ez 36 meccsenként, iszonyat. A mögöttünk lévő Barca majd húsz góllal kevesebbet lőtt eddig, az tehát elég egyértelmű, hogy a támadásunkkal semmi probléma nincsen. Rengeteg a variációs lehetőségünk, és ezeket most már hosszú meccsek óta remekül használja is a pad. Nem megyek végig a posztokon, az előzőben leírtam, de a támadásunk egy hatalmas pipa. Amíg több gólt lövünk, mint amennyit kapunk, addig nincs baj, mondja, ugye, a kézilabdás közhelyszótár.

Ugyanakkor én egy fafejű, hagyományos kézilabda-párti őskövület vagyok, úgynevezett boomer, szóval nekem fontos a védelem és annak teljesítménye. Sorry, de ez van. Jó, nem fogok nyifogni, ha 45-40-re nyerünk holnap, és ebben a szezonban mindent, de azért muszáj beszélnem arról, hogy védekezésben valahogyan előrébb kéne lépnünk, szerintem. Nem csak a holnapi meccs miatt, hanem azért is, mert mi van, ha egyszer csak megáll a támadásunk? Vagy megsérülnek az ottani kulcsjátékosaink? Vagy bármi? Mindig kell egy másik láb is, szóval én nagyon bízom benne, hogy sikerül még ezen is faragnunk, de legalábbis dolgozunk rajta nagyon. Most lehet, hogy nem tűnik fontosnak, mert gólfosásban vagyunk, de bármikor lehet még az. A negyedik legtöbb gólt kapjuk a mezőnyben, a komplett A-csoport kevesebb gólt nyal be, mint mi, csak viszonyításképpen! Mindenesetre egyértelműen mi vagyunk most a legjobb formában az egész mezőnyben, és ez maradjon is így, zárjunk szépen őszt, ha kérhetem! Szombaton az utolsó hazai meccs is lemegy, idén elég hosszú lesz a téli szünet.

2023. november 30., 18.45 - Telekom Veszprém vs Barca (1)