A legjobb négyek csatája

Régen nem volt ilyen, az egész szezont figyelembe véve egyértelműen igazságos, meglepetés nélküli mezőny van kinn Kölnben, a csoportok első két helyezettje van ott, ráadásul tényleg különösebb ingadozások nélkül, mindannyian. Mondhatjuk úgy is, hogy idén én nem látok sem sötét lovat, sem kiugróan esélyest, ha nagyon kéne mondanom valakit, az Carlos Barcája lenne, és a tavalyi évhez hasonlóan szurkolni is tudok nekik így, itthonról.

De ne szaladjunk ennyire előre!

A héten még mozgott ez a kölni túra a fantáziánkban, Gáborral pár napon át ingadoztunk, nekem pl. egészen nagy érvem volt mellette, hogy életemben először úgy ülhetnék úgy Kölnben, a lelátón, hogy négyből négy meccset végignézhetnék, állandó rohanás és meló nélkül tölthetnék el két csúcskézilabdával telített napot, ami külön kuriózum lett volna nekem. De aztán egyéb családi okai is vannak, hogy végül örülök neki, hogy itthon maradtunk, szóval jó lesz ez így, legalább láthatjuk a lassításokat!

Hétévnyi rutin mondatja velem, hogy mostanra már túl lennénk a media call-on, ami mindig egy tök jó hangulatú rendezvény, kijelölt játékosokkal csacsoghatnak a sajtó munkatársai a Radisson Blue bárjában, vicces szokott lenni. Utána Opening Party, játékossimogatóval, talán ez az általam legkevésbé értékelt program a hétvégén, de utána a szokásos, péntek esti, sportbáros partyt mindenki imádja. Az eddigi tapasztalataink szerint egy óvatos alkoholmérgezésen már túl lennénk, mostanra felszáradt a nép a tegnap estéből, és szép lassan terjednek a Lanxess felé. Mert dél van, a kapu mindjárt nyitva, és van mit molyolni az Aréna környékén is. Na, kicsit odaképzeltünk magunkat.

Állítsunk sorrendet, egy utolsó KP-t a szezonban, párosítások fényében fogom, nyilván, mert ez itt a...

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

4. Magdeburg

Furcsa utolsó helyre tenni őket, de túl sok helyezés itt már nincs, mellettük szól a német környezet, hogy valószínűleg tízezer szurkolójuk lesz, hogy egyébként eléggé együtt vannak, és nagyjából fel is épültek a sérültek. Ha tudnak futni, mert extrát hoz a kapujuk, akkor akár még reális esélyt is látnék a döntőzésükre, illetve bármelyik másik csapat ellen sokkal nagyobb sanszot adtam volna nekik, de a Barca az a Barca. Az ellenfél mindenképpen ellenük szól, még akkor is, ha az elmúlt években ők tudták csak kétszer megverni a katalán brigádot, sőt, talán pont ez az oka annak, hogy azt gondolom, harmadszorra nem fogja ezt Carlos engedni.

Szép szezont futottak már így is, persze ezt nem merném így bemondani Wiegert arcába, azt hiszem, de annak ellenére, hogy nem tudták megvédeni a bajnoki címüket - Kiel -, az utolsó pillanatig harcban voltak, és ide is kijutottak. Az újoncokkal az szokott lenni, hogy vagy megnyerik, vagy kétszer kikapnak (nyilván van máshogy is), én most utóbbira tenném a voksom. Az első meccset tolják, szerintem már izgulnak, talán ők az egyetlenek, akik különösebb nyomás nélkül játszhatnak a hétvégén. Ahogy olvastam a nyilatkozataikat, ezt tudják is.

2023. június 17., 15.15 - Magdeburg vs Barca (2)

3. PSG

Na, őket sem szívesen teszem ide, mert az azt jelenti, hogy kikapnak, pedig Máthé Dominik és Peppa miatt én rendesen nekik fogok szurkolni ma, de a Kielcét egy fokkal esélyesebbnek érzem most, sajna. Azért azt kihangsúlyozom, hogy ezen a szinten egyszerűen eltűnnek a látható különbségek, elég eggyel több klasszis teljesítmény, eggyel több megfogott hetes, tényleg nüanszok dönthetnek. A Párizs idénre csodásan összeállt, nem is igen emlékszem olyan szezonjukra, amin ennyire kiegyensúlyozott teljesítményt tudtak volna nyújtani, ugyanakkor a klubjukból kifolyólag nyomás rajtuk mindig van. A media callon kérdezték Steinset arról, hogy mit szólnának a focista teammate-ek, ha a kézisek nyernének először BL-t, haha, illetve arról is, hogy milyen megduplázni a holland résztvevők számát az F4-on, hiszen Kay Smits és ő is jelen van, azt mondta rá, hogy ebből is az látszik, mennyit fejlődött a holland kézi az utóbbi években. És hogy örülne, ha döntőt játszhatnának egymás ellen. A PSG nagylövőinek teljesítményében látom a kulcsot, egyébként, ha őket nem szedi ki a kielcei védelem, akkor bármi lehet. Akár még hosszabbítás is.

2023. június 17., 18.00 - Kielce vs PSG (1)

2. Kielce

Szépen kinőtték magukat az általam egyik legkevésbé kedvelt csapattá az évek során, de ez sajnos semmit nem von le a teljesítményükből. Tavaly is egy paraszthajszálon múlt a címük, de elbuktak hetesekkel, gondolom azokat most gyakorolták. A PSG ellen valamiért őket érzem inkább, de örülnék neki, ha rosszul érezném, valahogy kompaktabbnak látom őket, Wolffot Palickánál kicsit stabilabbnak, Talantot Raulnál szintén jobbnak, szóval ilyen összehasonlítások miatt voksolok inkább rájuk. És talán nagyobb a bizonyítási vágy is bennük a tavalyi elbukott döntő és az idei egész szezonos anyagi helyzetből fakadó bizonytalanság miatt. Viszont szoros meccset várok, sőt, egész hétvégére szorosakat, nagyon együtt az élmezőny idén, nem jósolok simázásokat, de meglátjuk.

2023. június 17., 18.00 - Kielce vs PSG (1)

1. Barca

Szerintem egy olyan KP sem volt idén, aminek ne ők lettek volna az elején, és hát, nem is kaptak ki egyszer sem, szóval ebből a szempontból ez egy abszolút védhető dolog, ugye. Leírtam már menet közben is, azt hiszem, de most is elmondom, hogy a Barca előrelépését illetve Ortega keze nyomát ezen a Barcán én elsősorban ott látom, hogy az elmúlt években megszokottnál jóval kevesebb gólt kapnak, miközben meglövik az ugyanannyit. Carlos nem híve a l"őjjünk eggyel több gólt"-féle rohanásnak, persze, tud rengeteg gólt lőni a csapata, de emellett jól láthatóan megköveteli a védelmet is, és ez az, ami igazán ijesztővé teszi ezt a csapatot. Hogy már nem csak a támadópotenciál az egyik, ha nem a legerősebb a világon, hanem bizony a védelem is, a dán jóllakott óvodás típusú zsenivel és egy Perez de Vargassal a hátuk mögött. Értitek. Ááá. Nyerjék csak meg, én ezt tartanám a legigazságosabbnak idénre. Ha meg nem vagyunk ott, akkor győzzön az igazság, nem?

2023. június 17., 15.15 - Magdeburg vs Barca (2)