Idegenben jó az iksz?

Kicsit elnéztem az órát, úgyhogy már 17.30-kor néztem, mint hal a szatyorban, hogy mi a lufasz van, ha Elverum vs Szeged megy a tévében. Aztán megvilágosodtam, úgyhogy gyorsan kavartam egy italt magamnak, hogy a lehető legnagyobb örömmel és bizakodóan várjam a bukaresti vendégjátékunkat. Már-már karácsony szellemében, semmiképpen sem Grincsében. Ahogy a kiérkező szurkolók, akik figyelemreméltó kanyar után érkeztek meg a román fővárosba, úgy a klub képviselete is meglátogatta Marian Cozma sírját, mint mindig, amikor gyakorlatilag bárki Veszprémből Bukarestben jár, és ez így is van jól, az itthonmaradók nevében köszönjük a gesztust!

A csapat körülről olyan hírek jöttek a nap folyamán, hogy Lauge ugyan már lesz, de nem 100%-osan, Zoran Ilic ugyanez a story, kicsit tehát megfogyatkoztunk az utolsó BL-fordulóra, de nekem valahogy egész nap jó érzéseim voltak. Tavaly sokkal inkább fostam ettől a meccstől, vagy nem tudom. Bízom benne, hogy tanultunk az akkori, és a kora őszi otthoni meccsből, mindegyikből lehet dögivel, ha a maradék csapatunk habzó szájjal, elvetemülten megy csatába, úgy nekem szavam sem lesz. Viszont a tegnapi eredmények mindenképpen arra sarkallnak bennünket, hogy borzasztóan fontos megnyernünk ezt a meccset, nagyon remélem, hogy ezzel mindenki tisztában van jelenleg. Ahogy a közvetlen ellenfeleink, nekünk is pontosan úgy kellene ledarálnunk ezt a mai mérkőzést, okosan, tudatosan, higgadtan, átgondoltan. Ha belemegyünk a bírkózásba, elbukunk. Ha nem akadályozzuk meg, hogy ránkfussanak, elbukunk. Ha nem tudjuk a saját, gyors játékunkat játszani, elbukunk. Úgyhogy ezeket zárjuk ki, fussunk vissza, lőjjük be a ziccereinket, ne adjunk tiszta labdákat a kezükbe, és védekezzünk! Ha ez meglesz és lesz kapusunk is az első pillanattól kezdve ma, akkor nyerünk.

És lassan kezdődik a meccs, szokásaimtól igencsak eltérően felvezető műsort nézek, Yahía pólóban melegít a csapat, volt szó mindenről, tán túl sok mindenről is, és maradjunk ennyinél. Xavi Pascual a héten hosszabbított, ezt írtam a KP-ban, az ő szempontjukból ez mindenképpen megnyugtató dolog.

Lauge kezdett jobblövőben, Sipi-Nilsson hármassal kezdtünk, Nenadic ballövőben, Mikita és Elisson a széleken, Elderaa irányított, és egy Petar átlövéssel egyenlítünk ki, miután a Bukarest vezetést szerzett. Egy cserével tudtunk tehát kezdeni, nézzük, jó lesz-e. Jó, Andriska védekezése után ő kapta a labdát az egyiptomitól, és vágta is be szépen, 1:2. Hű, mekkora passz ment le Peppától szélre, de sajnos lefújták, viszont egészen szorosan védekeztünk ebben a felállásban, még ha kaptunk is egy hetest, amit Corrales feje fölött behelyeztek.

Nenadic és Lauge is betalált, sőt, Andriska is, és a hazai meccshez hasonlóan a 8. percben ismét néma csend honolt a csarnokban. Nilssont szépen megtaláltuk a falban, és bár az első pár védekezésünk után kicsit lazult a fal, még mindig lépéselőnyben voltunk, plusz a hármasaink elég stabilak voltak. 10. perc, 5:6. Két kihagyott ziccer, egy itt, egy ott, Corrales feje környékét nagyon lőtték amúgy, Corrales pedig végre meg is fogta a szintén felfelé irányuló hetest. Támadásban viszont belehibáztunk, egy eladott labda után először vezettek a hazaiak, de szerencsére nem sokáig tartott ez az állapot, Petar kiegyenlített. Lauge hatalmas indítására sajnos visszazártak a hazaiak, és egyébként is jól csinálták ezt, sajnos. 18. perc, 8:8.

Kintről egészen bátran lövöldözhettünk, túl sok lövésbe nem nyúlt bele a hazaiak kapusa, Corralesnek viszont volt fontos és szép védése, ezt mindenképpen jó jelnek vettem, mondjuk a színészkedésért kétperc után felszaladt a szemöldököm, atyaég, mennyien lennének egy random meccsen pályán, ha ezt mindenki lefújná mindenhol. Na mindegy, Peppa persze igazi szerb, hogy finoman fogalmazzak, én távolról sem vitattam sosem, hogy ezeket nem kellene, na. Mahé és Pechmalbec a pályán, Liget védekezésben, Mahé rárohanása után kaptunk egy ajcsi hetest, köszöntük szépen, és mivel a a védekezésünk továbbra is elég stabilan működött, el tudtunk nyúlni hárommal. 23. perc, 9:12. Ezt kell végigvinni, így kell figyelni, lábbal menni, cserélni is, úgyvan!

Elderaa labdavezetése hagyott némi kívánnivalót maga után, amiből közelebb tudtak jönni, és az időkérésük után a védelmük is eléggé felkeményedett középen, ilyenkor kellene kihúzni szélre, főleg, hogy nagyon jól tolta Elisson végre. És Corrales is komolyan tolta bizony, bár benne volt nagyon a sérülésveszély, mert egyszerűen minden védése után valahogy balesetveszélyes helyzetbe került, aggódtam érte, na, remélem nem lesz baja. Mahé szabálytalan visszazárása miatti hetes után időt kért Momo, és bár pöpecül kiosztotta a lehetséges felállások szerepeit, egy rossz passz sikerült összehoznia Ilicnek és Nenadicnak, és üreskapust szoptunk be az utolsó másodpercekben. 13:16, de ezzel együtt sem volt túl sok okunk a panaszra, mert amit szerettünk volna látni, azt láthattuk az első harminc perc alatt. Nyilván amplitudókkal, de biztató félidőt produkáltunk. Ezt kell megismételni.

Hátö, nem pont úgy történt az első két perc, ahogy azt szerettük volna, három perc alatt kiegyenlítettek a hazaiak, és ennek megfelelően a hangulat is elkezdett elmozdulni az ijesztő irányba, időt kért Ilic 16:16-nál. Jött a 7:6 elleni, szar bejátszásból pedig üreskapus gólt lőtt Gurbindo. Jesszusom. Túl kellene lendülni ezen a támadásbeli holtponton, de ismét elszarakodtunk egy akciót, ami után Corrales védése kellett nagyon, majd Elisson kapufája után végül hetesből kettőre növelték az előnyüket. Elderaa átemeléséből a 37. percben lőttük a második félidei első gólunkat, és ezután jöttek faultok a védelemben végre, hú. Hát nem tudom, mit mondhatott Xavi a félidőben a hazaiaknak, de hogy vért ittak, az holtziher. Lehet, hogy medvevért. Nagyon komoly menetet toltak, de észnél kell lennünk, ez most a legfontosabb. Elképesztően mozgékony 7:6 ellenit játszottak, nem beállóra kijátszva, de nem tudtak gólt lőni belőle, Elisson pedig kihagyta sajnos a szélre húzottat, majd még emberelőnyből Mikita is a rövidre húzta, ahol a hazai kapus várta. Ááá.

A védekezés mintha ismét szorosabbnak tűnt volna, és Elderaa ki is egyenlített, de ismét lépéselőnybe kerültek a hazaiak, 42. perc 20:20. És egy kikényszerített lövésük után, második hullámos lerohanás végén Mikita végre meglőtte hosszúra, 10 perces rövidzárlat után ismét a kezünkben volt a vezetés, majd újra remek védekezést követően üres kapura is rávezettük, biztos gólig. Na. De nem fér bele semmi könnyelmű már ma, Mahé pedig nagyon hirtelen akarta megoldani a meccset, de ezt ilyenkor és főleg itt nem szabad, basszus. Belecseréltünk a szélsőkbe, Strlek pedig szépen meg is oldotta az első labdaérintésből, gyakorlatilag. Aztán még kettőt hozzátett gyors egymásutánban.

Elderaa góljai végre valamit mutattak abból, amit ő tud, és ő remélhetőleg bírni is fogja, de ismét nagyon régóta nem lőttünk átlövésgólt, ahogy náluk viszont megjött Ali Zein bátorsága. Liget sérülése ehh, nem jött jókor, de mondjuk Sipos megoldotta nagyjából a helyét. A hetesek lövésével szerencsére nem akart problémánk, és ezek kellettek is nagyon, de elképesztően szoros végjátékot vetít előre. Mi is 7:6 ellenire váltottunk, de ők maradtak nyitottan, és majdnem el is szórtunk egy labdát, Mikita egyéni akciója kellett ahhoz, hogy gólt lássunk egy többször elásott támadásunkból. Cupi jött és rögtön fogott is, gyerekek, kövezzetek meg, de nálunk kapus poszton ez a felállás működik, pofázhatunk bármi másról, ez így jó. Ma kicsit kései volt ismét, de mégis ez a sorrend, pont.

Petar labdaeladása után üreskapust kaptunk, ezzel ismét iksz, de utána ugyanő érkezett passzívnál lendületből, amit be is pattintott. Felváltva estek a gólok, döntetlennel mentünk a money time-ba, aaaaa. Kivédekeztük, jesszusom, vetődéses labdaszerzésből lettünk végül eredményesek, de továbbra sem tudunk stabil előnyt összerakni, így pedig nagyon hajhullásos végjáték van, ami szerencsére megy Petarnak. Kinek másnak.

31:31, utolsó támadásunk előtt időt is tudott kérni Momo, és ugyan nagy nehezen, de lőni tudott Petar, viszont a labda gólvonalon kívül maradt, így döntetlen lett az idei bukaresti túra. Na most, mondhatnám, hogy idegenben jó az iksz, de ezzel némi problémám azért van, mert amúgy ez egy sokkal tudatosabb Veszprém volt a hiányosságok ellenére, mint akár a tavalyi, és sokkal jobb, mint a zágrábi meccseken. Viszont elvesztettünk egy pontot, mert ott a második félidő elejében, közepében sok minden benne maradt, a kicsit korábbi kapuscsere is hozhatta volna ezt az egy gólt, vagy ha egy hangyafasznyival fegyelmezettebbek vagyunk a kritikus időszakokban. Nem értem, miért nem maradt Elderaa, aki végre ma mintha megtalált volna valamit, Mahé sajnos jelenleg teljesen cseh2-őt néz, ott a kritikus időszakban elszórt 2-3 labdát tökfeleslegesen, és a két félidő teljesen mást mutatott.

Összességében nem igazságtalan a döntetlen, még ha kicsit van is bennem hiányérzet, meglátjuk, mire lesz elég ez. Egyébként nem kell úgy kezelni a két hátralévő idegenbelit sem, mintha az valami ufó dolog lenne, Párizsban kifejezetten jó a mérlegünk, és azt is láthattuk idén, hogyan kell Magdeburgban nyerni. Semmi sem lehetetlen, és a vébé után új lapokat osztunk, az mindenkinek világos kell legyen. Igaz, tudtunk volna nyerni, de nyerhetünk még máshol is, meg kell nézni a PSG vs Magdeburg oda-visszákat, ki kell elemezni a vendégcsapatok szempontjából, és úgy csinálni mindent. Kész. Szóval a videós elemzéseken sok fog múlni a tavaszi vendégjátékainkban, haha.

Mindenkinek jó pihit a karácsonyi időszakra, aztán jövünk vissza a vébére.

Fotót a hivatalos oldal fb-ról loptam, köszi érte!