KP10 - Egy nagy hórukk

Nem tudom, ki hogy van vele, nálunk felé ez a december rém embert próbáló időszak, adventi naptár, Mikulás-party, több barát és a nagyobbik szülinapja, több fronton is, céges bulik, ajándékozások, ajándékozós osztály-húzás, csapathúzás, csajos karácsony meg a tökünkön a viharlámpa, csoda, hogy karácsonyra kitikkadnak az emberek? Nah, most én idén sem fogok, úgy döntöttem. Tavaly már elég jól beosztottam mindent, idén is kínosan ügyelni fogok erre. Viszont hátra van még egy fordulónyi BL, úgyhogy...

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Elverum

Ahogy az várható volt, a Celje nyerte a kiesési rangadó szlovéniai mérkőzését, mondjuk sok jelentősége nincsen, hiszen innen nehéz lenne visszakapaszkodniuk a norgéknek, persze matematikailag nem lehetetlen, de...A téli szünet előtti utolsó fordulóban a Szegedet fogadják, hátö, jól jönne nekik a pont, de a Szegednek is nagyon kellenek ezek az idegenbelik, és talán annál már jobban képben vannak, hogy ilyesmit elbukjanak.

2022. december 14., 18.45 - Elverum vs Pick Szeged (2)

15. Porto

A másik tutifix kiesők, szvsz, és bár az utóbbi időben, jelesül a PSG ellen is, már pislákolt némi fény a portói égen, nagyot kellene hasítani ahhoz, hogy azzal a jelenlegi 1 pöttyükkel valahogy továbbjussanak. A portugál bajnokságot viszont most éppen vezetik ugyan - de meccshátrányban vannak a közvetlen ellenfelek -, miután a Benfica vs Sporting is döntetlent hozott, ez pedig egészen jól jött ugye az északiaknak. Egészen parádés tavasz ígérkezik a portugál bajnokságban, abban biztos vagyok, hogy érdemes lesz majd nézni a rangadók visszavágóit. Odensébe utaznak, nálam nem ők az esélyesek, sajnos, de hajrá!

2022. december 14., 20.45 - GOG vs Porto (1)

14. Celje

Az Elverum elleni kötelezőt egész simán hozták, de így sem reális számukra a továbbjutás. Nem feltétlen van még vissza olyan meccs a csoportban, amit a Celjének illene hoznia, és hát ez a kielcei kirándulás sem az. Nem nekik áll, na, pedig e Plock által kicsit megtépázott Kielce biztosan sebezhetőbb, mint az egy héttel korábbi. De ahhoz egy frenetikus celjei menet kéne.

2022. december 15., 1845 - Kielce vs Celje (1)

13. Dinamo

Nem jött rosszul nekünk a bukaresti pontvesztés, ráadásul éppen a Zágráb ellenében, de mivel úgysincs két ugyanolyan meccs és teljesítmény, így felesleges is ezen csámcsogni. Xavi Pascual - a PSG-s pletyók ellenére vagy éppen dacára - a héten szerződést hosszabbított, úgyhogy az irány marad a bocskorosoknál, és annál nagyobb siker nem is biztos, hogy létezik nekik, mint hogy sikerült megtartaniuk egy ilyen kaliberű szakembert. Úgyhogy most örüljenek csak ennek, azt javaslom!

2022. december 15., 18.45 - Dinamo vs Veszprém (2)

12. Plock

A mi meccsünket gyakorlatilag elengedték a Kielce elleni bajnokijuk égisze mentén, a lengyel kiírás ugyanis gyakorlatilag az ő kettejük párharcának győztesét tekinti bajnoknak, külön döntő nélkül, így nyilvánvaló a prioritás, és két góllal nyertek is. Emiatt előrébb is húztam őket egy hellyel, de igazából kettővel szeretném, csak ahhoz meg kellene verjék a Zágrábot is, otthon. És abból a lendületből meg is fogják őket, szerintem, hiszen tudják, hogy különben ki is eshetnek.

2022. december 15., 20.45 - Plock vs Zágráb (1)

11. Zágráb

A bukaresti iksz is arra irányítja rá a figyelmet, hogy most valamit eltalálhatott Goluza a horvátkáknál, vagy nem tudom, de mindenesetre nem láttunk ilyen ütőképes (muhaha, hát igen) Zágrábot a szezon ezen szakaszában már rettentő régóta. Ugye? Na tessék, ki gondolta volna, hogy éppen a tizenvalahányadik edzőváltás jön be? Lengyelországba érkeznek, és miután szépen elgyűjtögetik itt a pontokat nem is oly nagy csendben, még a kiesésük is veszélybe került. Beelőzték a Plockot, kezdődik a könyöklés, az ő szempontjukból nagyon fontos meccs lesz!

2022. december 15., 20.45 - Plock vs Zágráb (1)

10. GOG

A dán fiatalok meglehetősen vállalható meccseket toltak ugyan Magdeburgban, de végül pont nélkül tértek haza, ezzel pedig nyakukon a Zágráb/Plock-duó, aminek nem hinném, hogy nagyon örülnének. Mindenesetre most kicsit fellélegezhetnek - aztán ki tudja -, mert a Porto érkezik vendégségbe, őket szét kellene futniuk ma.

A dánok kapcsán ismét felhívnám a figyelmet a dán UP-témájú podcastjeinkre (#1, #2), amelyek kifejezetten érdekesre, tanulságosra és könnyen megérthetőre sikeredtek, ezzel a szemmel nézve a különbségeinket mindig sírhatnékom támad, és egyszerűen nem értem, hogy ha három kollégám önszorgalomból ilyen remekül össze tudja foglalni másfél óra alatt a különbségeket, amik ráadásul egyáltalán nem kizárólag megfoghatatlan dolgokból tevődnek össze, akkor azok a tisztségviselők, akik ezügyben prominensek, mégis miért nem tesznek valamit a változás érdekében? Jó, tudom, ez költői kérdés, de komolyan, nem lenne MINDENKINEK érdeke a fejlődés?

2022. december 14., 20.45 - GOG vs Porto (1)

9. Aalborg

Furcsa, mert mostnaság alapra diszfunkcionális csapatnak tűnnek, mégis vezettek Barcában vagy 40 percig, onnantól viszont úgy hagyták őket állva a katalánok, mintha nem egy Kölnbe vágyó, inkább egy véletlenül bajnokságot nyerő és a nagyok közé keveredő brigád volnának. Mondom, furcsa, na. A Kiel érkezik hozzájuk, ennek hazainak kellene lennie, de én most nem érzem benne.

2022. december 15., 20.45 - Aalborg vs Kiel (2)

8. Pick Szeged

Mondanám, hogy lépést láthattunk előre, de nem láttunk különösebben, azt kell mondjam, igazi esélye nem volt a Kielce ellenében ennek a Szegednek, itthon sem. És hát, azóta már tudjuk azt is, hogy a Plock viszont megverte a Kielcét, szóval tegyük össze, mi következik ebből, na mi? Ugye? Na de, ha pedig abszolút őszinték szeretnénk lenni, akkor kimondjuk, hogy a Szeged nincs a Kielcével egy szinten, ez pontosan látszódott ezen a meccsen, ahol ismét egyszer sem vezettek a kékek. Pont. Elverumban viszont muszáj nyerni, és hát, nem hogy ez nem lehetetlen, de egyenesen kötelező kell legyen. Ha pedig állás nélküli gazdasági szakember vagy, a Pick Szeged téged keres!

2022. december 14., 18.45 - Elverum vs Pick Szeged (2)

7. Magdeburg

Nagy rangadót nyertek a Bundásban, a Berlint verték meg szűken, ráadásul idegenben, ez mindenképpen nagy fegyvertény lehet, és ezzel a lendülettel nekieshetnek a mai, PSG elleni meccsnek, ahol innen és onnan is nézve, amilyen szorosat játszottak a parizerek Portóban, nem is annyira mission impossible. És milyen jól jönne nekünk, nem mellékesen. Meglátjuk, ez akár egy jó kis meccs is lehet, remélem az is lesz, mai korábbi időpont, még foci elődöntő előtt, helyettem is nézzétek meg!

2022. december 14., 18.45 - PSG vs Magdeburg (x)

6. Nantes

Nehéz menetben van éppen a Nantes, a kieli meccs töksima volt, számomra egyébként kicsit meglepő módon, és bár a Barca elleni hazai lesz, de nem érzem benne a francia siker lehetőségét. Ettől függetlenül nem lenne példa nélküli, hogy a Nantes megszorongatja a katalánokat, de most. Egyébként a franciák elég nagy árat fognak fizetni azért a Toulouse elleni vereségért a bajnokságukban, de ne legyen igazam, mert ott bőven tudok szurkolni nekik, szimpatikus csapat.

2022. december 15., 20.45 - Nantes vs Barca (2)

5. Veszprém

Bukarest finoman szólva sem a kedvenc helyszínünk az idegenbeli meccsek tekintetében sem, ráadásul nagyon fontos találkozó lesz, most nem kellene pontot veszíteni, és ez nagyon remélem, hogy benne van a fejekben, de motiváló, nem lefagyó jelleggel. Talán (de nincs infóm) Lauge már lesz, bár igazából ezt most nélküle is meg kell nyernünk valahogyan, legyen ez az alapvetés, és ne az, hogy úristen, tavaly mi volt, Zágrábban mi volt, és jajjj, mi lesz nélküle.

Tehát azt várom, hogy zárjunk ki mindent, és azzal a csapattal, amelyikkel éppen pályára tudunk lépni Bukarestben, nyerjük meg ezt a meccset. Ehhez az kell, de nagyon, hogy feltegyük pályára a működő védelmünket, és ne menjünk bele a bírkózásba, hanem amennyire csak tudjuk, gyorsítsuk a temót és a meccset. Akárhogy is nézem, a védelmünk elég nagyot lépett előre a tavalyihoz képest, már csak számszerűsítve is, hiszen a mezőny 2. legkevesebb gólját kapjuk a Barca után, és ez kilenc forduló elteltével nem lehet véletlen. Holnap játszunk csak, addig nézzük a többieket, én biztos, hogy a múlt heti kezdővel próbálnám meg megtolni az elejét, hogy őszinte legyek.

2022. december 15., 18.45 - Dinamo vs Veszprém (2)

4. Kielce

Azért két gól nem a világ vége hazai versenyben egy Kielcének, azt mindenképpen szögezzük le, arra célzok, hogy örülhet a Plock a győzelemnek, de nehezen tudom elképzelni, hogy ne nyerjenek a sárgák három góllal tavasszal a Plock ellen. Vagy amennyivel éppenséggel kell. Ezek a derbyk mindig élesek - remek példa erre a portugál bajnokság első három helyén álló csapatok egymás elleni döntetlenjei - , teljesen mindegy, kivel mi van éppen, úgyhogy kár ebből komoly következtetéseket levonni, illetve hát nem kell. Az utolsó fordulóban a Celjét fogadják, remek levezetéseként az évnek, számomra itt nincsenek nyitott kérdések.

Itt viszont kurvanagy mák, hogy nem lett semmi komolyabb, mármint az agyrázkódásnál komolyabb, aki nem érti, miért kell konzekvensen büntetni a levegőben lévő ember kétkezes lökését, annak ez egy tanulóvideó. Csak erős idegzetűeknek!

2022. december 15., 1845 - Kielce vs Celje (1)

3. Kiel

Nagyot hajráztak az őszi szízön téli szakaszában, és még ha ez a pontokon egyelőre nem is látszódik annyira, azért én már látom azt a Kielt, amelyik nem játék. Persze mindjárt itt a félidő, és a világverseny majd csodásan lekaszabolja az élcsapatokat, ez mindig gyakorlatilag egy zsákbamacska, hogy ki hogy érkezik meg a tavaszra, de szép mentés volt ez is a Kieltől, azt kell mondjam. A bajnokságban pedig még szebb, hiszen átvették a vezetést a Berlintől. Aalborgba érkeznek, ez alapvetően egy háromesélyes meccs kellene legyen, kis szerencsével az is lesz, de az utolsó hetek formája alapján inkább vendégre tenném az ikszet. Szorosan, de vendégre.

2022. december 15., 20.45 - Aalborg vs Kiel (2)

2. PSG

Rettentő stabilak, az első forduló vereségük óta nullát hibáztak, szóval képtelenség beléjük kötni, maradjunk annyiban. Velünk szemben is lépéselőnyben vannak, ráadásul a hot helyszíneket már lejárták korábban, simáztak Magdeburgban, Odensében, és Bukarestben, úgyhogy abszolút megérdemelten vezetik a csoportunkat, még ha nem is örülünk neki. Magdeburg érkezik Párizsba, nem hiszem, hogy az utolsó meccset fogják ellazázni az őszi szezonban, főleg miután előnybe kerültek. De hát a remény hal meg utoljára, nem igaz?

2022. december 14., 18.45 - PSG vs Magdeburg (x)

1. Barca

Ők az egyetlen veretlen brigád a BL-mezőnyben és ezt nem is kell tovább ragozni, nyilván nem véletlen. De azért nézzünk rá a számokra is kicsit, 258 kapott góllal ővüké a legjobb kapu/védelem, lőtt gólok tekintetében pedig szintén vezetik a listát, nem véletlen. Az ő hullámvölgyeik úgy vannak, hogy akár negyven percig is szoros lehet a meccs, aztán pedig az utolsó tíz percben kibeleznek bárkit, ahogy kell. Most is ez lesz, szerintem.

2022. december 15., 20.45 - Nantes vs Barca (2)