Óvatosan várt találkozás

Visszakerestem a plocki kalandozásaink történeteit, hogy felfrissítsem emlékezetemet, de miután elolvastam a következő mondatot:

"Nem emlékszem olyanra, hogy egy ennyivel kijelenthetően gyengébb csapatnál ennyi időn keresztül ponto(ka)t hagyjunk, ergo köszöntsük hivatalosan is az elsőszámú mumusunkat. Elég dühítő ez, mert szinte mindenki más meg tudja oldani őket évek óta, illetve mi is mindenki mást meg tudunk oldani kb., áhhh...."

...és úgy döntöttem itt a hátsó tengely csehországi szakaszán éppen, hogy talán jobban járunk, ha inkább hagyom a picsába. Amúgy nem kellene Lengyelországnak autópálya, de most komolyan? Inkább onnan közelíteném, hogy 2016-os, utolsó döntetlenünk óta nem voltunk errefelé, úgyhogy sorsolás után nagyon gyorsan eldőlt, hogy ez a vodkás sporttúra bizony meg lesz tartva. Hah. Közel voltunk hozzá, hogy szinte pöpecre ugyanolyan összeállításban induljunk neki, de ezt sajnos a testvérem gyakorlatilag megakadályozta.

Sok összefonódás van a két klub történelmében, a linkelt poszt idején pl. Corrales még náluk védett, csak hogy messzebb ne menjek, és ugye edzőügyileg is kalamajkában álltunk. Xavit nem kell bemutatni a Veszprém-szurkolóknak, nekem máig ambivalens érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Mármint, hogy vele kapcsolatban. Pedig azért nyilván mostanra már leülepedett bennünk minden, mégsem tudom eldönteni, hogy hálás vagyok vagy inkább dühös. Jó volt az a két szezon vagy nem? Sikernek lehet-e elkönyvelni két BL-döntőt vagy kudarcnak, mert kettő vesztett lett? Mondom, egyszerűen a mai napig nem tudom ezeket magamnak kielégítően sem behatárolni, egyébként nyilván van is egy gát az agyamban ezzel kapcsolatban, de igazából többször komolyan elgondolkodtam rajta, beszélgettem is erről nálam okosabbakkal, és valahogy nincs rá válasz. Elképzelhető, hogy kell pont egy ilyen egymás elleni, vagy csak egy sima találkozás ehhez majd, meglátjuk. Okosabb leszek szerintem ma.

Mindenesetre objektíve elmondható, hogy Xavi kezdeti edzői kibontakozásaiból biztosan megmaradt a hangsúly a csapata védekezésére fektetve, ami valószínűleg alapvető spanyol vonás is egyben. Mostanra összerakott egy olyan Plockot, aminek a védekezése több, mint működőképes, sikerült néha megszorongatniuk a Kielce nyakát, és a BL-be visszakerülve is helytáll. Sarmiento szerintem nagy húzás volt, bár ugyanígy Lékai is az lett volna, nyilván, Terza pedig bennünket csak nem fog 27 másodperc alatt kiKOzni, nem igaz?

A plocki védelemtől viszont függetleníteni kell magunkat, és megpróbálni alapvetően széthúzni azt a kék falat. Ehhez mondjuk szükség volna arra, hogy a szélsőink ne balfaszkodjanak el vagy 6 ziccert, mert az biztosan nem fog beleférni ma, döntetlent pedig nem szeretnék látni ma, még idegenben sem. Jól van? A plocki védelemről mondanék még egy szemléltető adatot, öt forduló után a második legkevesebb kapott góllal tolják a mezőnyben, és ezt nehéz máshogy nézni, mint hogy jajjj. Persze dobogósok a lőtt gólok tekintetében is, negatívan, olyan illusztris társaságban, mint a Porto és Szeged.

Továbbra sem lesz Mahé, Elderaa kell, hogy odarakjon még egy szintet a már múltkori egészen pöpec játékára, és egyébként a védekezésére is, ha ő ezt meg tudja tenni, már nem leszünk bajban. Egyébként nélküle sincs reménytelen helyzet, ha megy a Nenadic/Lauge duó valamelyikének ÉS természetesen Yahíának. Ahogy hallom, nem állunk jól sérültekből és betegekből, kisIlic el sem utazott, és a pályára lépők közül is vannak fájdalmaink, de nagyon bízom benne, hogy átérezzük a helyzet komolyságát, és nyerni tudunk ma. Cserélgessünk kapusokat, könyörgöm, ha másért nem is, csak hogy Pitics pajtásomba beléfojtsuk a háborgást, de amúgy azért is, mert lehet ez is akár a győzelmünk kulcsa. Fussunk vissza, de szorgalmasan, zárjunk vissza fegyelmezetten és nem kell hősködni, egyénieskedni, hanem játsszuk le okosan, taktikusan a támadásainkat. Csodálkoznék, ha Xavi nem játszaná ki ellenünk a rohanós kártyát, a múlt hetiből okulva, bár valószínűleg ők ezt nem fogják tudni addig tolni, amíg a Magdeburg, és amúgy ez a tempószint nekünk is.

Hajrá Veszprém!

Ja, és TILOS INNI, úgyhogy nem tudom, mi lesz, mind meghalunk ma.