KP5 - CL is back!

A Bajnokok Ligája második felvonása egy válogatott és Super Globe-szünet és persze magyar szempontból egy bajnoki derbit, plusz az azzal kapcsolatos, különféle szurkolói reakciók tanulmányozásait követően tér vissza, ráadásul együtt a megboldogult KEK, új nevén EL csoportkörével, amelyben sporttörténeti különlegességként idén három magyar férficsapatunk is szerepel, egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel. Próbálunk időt, figyelmet és kapacitást szentelni rájuk is, majd valahogy meghajlítjuk a teret vagy mindig visszaugrunk kicsit az időben, mitöbb, továbbra is sok szeretettel, még több szóviccel várjuk az erre affinitást érző, újvágású szerzőinket, akikből még nem fogyott ki a kezdeti lendület, és hagyják magukat kulturálisan kizsigerelni. Humorral fizetünk, mint mindenkinek, az amúgy is megfizethetetlen.

Az EHF már múlt héten kilőtte a saját KP-ját, ahogy nézem, ez pedig itt a miénk lesz, mert:

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Elverum

Nem igazán van miért előrébb tenni őket, gyakorlatilag csak nekik nem volt eddig olyan meccsük, amin megvillant volna valami fény, értitek, mert nulla pontos csapat van rajtuk kívül több is, de tőlük tényleg semmi reménykeltő nem jött eddig, hacsak nem az a tény, hogy 30 gólt lőttek a Nantesnak, Barcának. Csak közben negyven felett kaptak. Kiesési rangadónak még nem tekinthetjük a soron következő mérkőzésüket, de nem is áll messze tőle semelyik csapat sem, de még túl korán van ehhez. Ma Szegedre érkeznek tehát, tavaly nyertek ott, most franc tudja mi lesz, mindkét csapat borzasztó passzban van.

2022. október 26., 18.45 - Szeged vs Elverum (1)

15. Porto

Továbbra is pont nélkül állnak, ami meglehetősen szokatlan, de ezt már kiveséztük. Nem nagyon látszik, hogy lesz ez máshogy is, de továbbra is szorítok értük itt, a bajnokságukban viszont átnyargaltam a Benficára, mert jövőre Lisszabonba szeretnék menni sportturistára. Igen, vannak önző pillanataim, ez éppen ilyen. És amúgy is rossz nézni, ahogy a Dinamo, a Plock és a Zágráb simázza a Portót, nem bírom, na, sajnálom. A Gudme a fiatalkákkal érkezik az óceán partjára, és egyáltalán nem esélytelenül, azt kell, hogy mondjam, de azért én tovább reménykedem.

2022. október 27., 20.45 - Porto vs GOG (1)

14. Pick Szeged

Nagyon utolsó utáni pillanat ez, ahol még megfoghatják ezt az őszt a szögediek, mert ha innen valahogy visszakapaszkodnak, és a következő meccseiket hozzák, akkor igazából pont olyan, mintha nem történt volna semmi. Kíváncsian várom, hogy van-e út vissza onnan, ahol ők voltak, szerintem amúgy van, és ehhez mi is hozzátettük a magunkét azzal, hogy nem döftük szügyön őket szombaton, amikor lehetett volna. Úgyhogy szívesen! Az Elverumot kötelező volna megverniük, ez nem az a jó lenne nyerni..., hanem a minden más blama, kategória. Csak mondom. A szurkolók már jeleztek, nem először, de most elég látványosan, azt ugyan kétlem, hogy ennek hatása lett volna a második félideji vállalható, de észbekapásnak jó lehet, és időben is vannak még ezzel. A képen látható srácokra ma is nagy szükség lesz.

2022. október 26., 18.45 - Szeged vs Elverum (1)

13. Zágráb

Ők viszont két évnyi ekézésem után most egész pofás kis szezonkezdést toltak, jó, ehhez nyilván kellett egy ilyen csoport, és bénázó többiek, például egy évek óta ilyen gyengén nem játszó Porto, de ez senkit nem fog érdekelni később. A pont az pont, és a győzelmet nem kell magyarázni. Most pedig a lengyel kékek érkeznek hozzájuk, hát igen, kivételesen örülnék egy Plock-blamának, vagy legalábbis egy komolyabb horvát védekezésnek ellenük, hogy a mi jövő heti útunk előtt kicsit letörjön a szarvuk. Mármint nem a Zágrábnak. Valamiért Varasdon játszanak, ez csak engem lep meg?

2022. október 26., 18.45 - Zágráb vs Plock (x)

12. Plock

A két következő csapatot nagyon egy szinten érzem, de mivel a románok szereztek több pontot, őket teszem előrébb. A lengyelkékre viszont kicsit készülök már lelkileg, hét éve voltam ott utoljára, az akkori körülményekre, történésekre mindenki jól emlékszik, bennem meg is maradt egy alap-ronyó azzal a helyszínnel kapcsolatban. Carlos kivágásáig is mumus Aréna volt nekünk az Orlen, azután pedig nyilván van bennem félsz, főleg Xavival a padon. Ugye. De addig még van egy forduló, ők Zágrábba mennek, ahol egyébként igazából nyerniük kellene. De most remélem nem fognak.

2022. október 26., 18.45 - Zágráb vs Plock (x)

11. Dinamo

Nekik még nagyobb feladat jön, de az legalább otthon, a PSG érkezik Bukarestbe, hogy elvigye Xaviéktól a pontokat. Ha valaki, akkor mi pontosan tudjuk, hogy ez egyáltalán nem egyszerű feladat, ilyenkor kell bízni abban, hogy másnak is törhetnek borsot az orra alá. Egészen kemény védelmet tudnak felhúzni a románok, el tudom képzelni, hogy beletörik majd Steinsék bicskája, de persze Gonzalesnek is lesz ehhez néhány szava. Már csak az edzők miatt is érdemes lesz nézni, ígéretes taktikai csata van kilátásban.

2022. október 26., 18.45 - Dinamo vs PSG (2)

10. Celje

Volt egy pöpec időszakuk, megverték a Kielt, Barcelonában Barcát szorongattak, fogalmazzuk úgy, hogy nagyon remélem ezzel kapcsolatban nem az idénre már lezárt múltidőt kell használnom. Vannak ezek a váratlan teljesítmények, amitől az ember lánya egy ideig úgy érzi, hogy a sportban tényleg bárhol, bármikor, bármi lehet, és hát, miért is ne lehetne most ismét bármi a SuperGlobe-on kicsit megtépázott Kielce ellen? He? Na ugye. Jó, mondjuk győzelemre nem tennék, azt hiszem, de félidei ikszre például simán.

2022. október 27., 18.45 - Celje vs Kielce (2)

9. GOG

Láttuk, hogy mire képesek ezek a kis dán suhancok, ugyan az eddigiek alapján meglehetősen hullámoznak, de egyrészt ki nem, másrészt pedig nagyon szép dolgokat mutattak ellenünk, nekem helyszínen kifejezetten tetszett a játékuk, és biztos vagyok benne, hogy mások is fognak még szenvedni ellenük. Náluk legalábbis mindenképpen. Portugáliába utaznak, továbbra sem gondolom őket esélytelennek, de azért bízom a hazai pontok megtartásában.

2022. október 27., 20.45 - Porto vs GOG (1)

8. Kiel

A németek sem mehetnek halálos nyugalommal Nantesbe, sőt, jelen formájukban éppenséggel a franciák esélyesebbnek tűnnek, pedig a Kielnek is nagyon jól jönne ám egy győzelem, mert ők sem állnak túl veretesen. Mondjuk ők nem is nagyon szoktak foglalkozni ezzel ilyen szinten az ősszel, de kiesni azért nyilván nem szeretnének. A bundást is hektikusan menedzselik, utoljára a Löwent kapták el, de előtte becsúszott egy vaskos, Füchse elleni cumi az októberükbe.

2022. október 27., 20.45 - Nantes vs Kiel (1)

7. PSG

A párizsiaknak is volt ugye rontott meccse a Starliguében, de a BL-formájukra nem lehet panasz, az első forduló óta egészen parádésat toltak, főleg a magdeburgi győzelmüket fogom jobban bevizsgálni, mert azt nekünk sem árt majd megtudnunk, hogyan lehet simán nyerni Németországban. Ez volt a legtanulságosabb meccsük eddig. Most pedig Bukarestbe érkeznek, vizionálok ide egy taktikai harcot, mert ugyan Raul nagy varázsló azzal kapcsolatban, ha fel kell készülni valakiből egy meccsre, de mivel vele szemben hasonló, ha nem komolyabb kvalitás fog ülni a padon, így tényleg várhatóak erőteljes harcok. Kíváncsi leszek, szerintem nem lesz annyira sima.

2022. október 26., 18.45 - Dinamo vs PSG (2)

6. Nantes

Ezek a franciák viszont egészen kiegyensúlyozott teljesítményt tudnak mutatni idén, az első fordulós Kielce elleni vereségüktől eltekintve lesimáztak mindenhol, mindenkit, a Kiel ellen ugyanakkor elég felemás a mérlegük. Nyertek már Németországban is, viszont kaptak nagy pofont otthon is, de talán most ők vannak jobb formában, ha ez mérhető egyáltalán ilyen szinten. Mindenesetre az eddig 100%-os teljesítménnyel hozott bajnokságukból önbizalmat meríthetnek erre a meccsre, és persze a többire is.

2022. október 27., 20.45 - Nantes vs Kiel (1)

5. Kielce

Érdekes, amennyire kimagaslónak láttam őket eleinte, most már annyira sebezhetőnek is, nem igazán tudom hova tenni tőlük sem ezt az amplitudót a teljesítményükben, hatalmas pofont kaptak a Barcától a Super Globe elődöntőjében, de persze nem az a fontos verseny, az is igaz. Kérdés, hogy azt még hordozzák-e magukban, vagy felálltak a csapásból azzal a bronzzal, amit végül behúztak. Franc sem tudja, ezt meg fogjuk látni csütörtökön, Celjében.

2022. október 27., 18.45 - Celje vs Kielce (2)

4. Magdeburg

Ők viszont megnyerték a klubvilágbajnokságot, két hosszabbításban megvédték a címüket ismét a Barca ellen, úgyhogy fogalmazzunk úgy, hogy a régi izgalmamat visszahozták ezzel, egyáltalán nem vagyok nyugodt a csütörtökivel kapcsolatban. Elmondtam már többször, Bundesligát pont nem lehet véletlenül nyerni, úgyhogy ezt az ellenfelet innen közelítsük meg. Vagy történelmi távlatokból akár, hiszen a BL-címüket ellenünk szerezték meg majdnem pontosan húsz éve. Atyaúristen, mekkora csapatok voltak azok és mekkora meccseket toltunk azokban az években. De mindez nem jogosítja fel a németeket arra, hogy nyerni érkezzenek.

2022. október 27., 18.45 - Veszprém vs Magdeburg (1)

3. Telekom Veszprém

Ahogy azt eggyel feljebb is írtam, a sporttörténelmünk egy nagyon fontos állomásán találkoztunk a németekkel, és az a durva, hogy úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna minden. Sok szempontból várom az összecsapást, de van bennem némi drukk is, hogy őszinte legyek, főleg, miután megnéztem a Super Globe döntőt, ugye. Nagyon gyors támadásépítésre kell felkészülnünk, és határozott faultokra, főleg ami a lövőinket illeti. A legkevesebb gólt kapó csapat ők jelenleg a BL-ben, a Barcának is gyakorlatilag egy stabilan működő ellenszere volt rájuk, Fabregas mégpedig, de nyerni nem tudtak vele. Beálló(k)ból azért szerencsére nem állunk rosszul idén sem, úgyhogy szerintem nyerünk, hehe, de majd jövök még bővebbel is, ha összejön.

2022. október 27., 18.45 - Veszprém vs Magdeburg (1)

2. Aalborg

Nem csak a Szeged elleni miatt, egyébként is érett már ez, úgyhogy egy huszáros vágással megléptem a cserét a dobogón. Az Aalborg szépen menetel eddig, de várható is tőlük ilyesmi, ezzel a kerettel. A második legkevesebb gólt kapták eddig a mezőnyben, a Barcával karöltve, és hát nem szégyellnek negyven fölött dobni akár, ahogy azt láthattuk is az előzőben. Volt ugyan egy döntetlenjük a bajnokságban, és a Kielce is nyerni tudott Aalborgban, de az már vagy egy hónapja történt. Jó lesz vigyázni a dánokkal, de most ez Carlos problémája, ők utaznak ugyanis Dániába.

2022. október 26., 20.45 - Aalborg vs Barca (2)

1. Barca

Nem megy ez a Super Globe Ortegának, ha jól számolom 0/3, és tényleg, mindig német csapatok ellen. Ez persze semmit nem jelent a BL-re nézve azon kívül, hogy kiderült, ez az idei katalán brigád sem verhetetlen. És ez jó, mert nem szeretem a bálványépítést, legalább nem kellett tavaszig várni, hogy kiderüljön mindez. Ráadásul nem is laza testmozgásra készülhetnek, ha Aalborgba mennek, gondolom ez lesz a MOTW is, bár talán a miénk is lehetne. Azért én beírom a vendéget ide, de simán lehet ellenkező, sőt, nagyon ikszes meccs is.

2022. október 26., 20.45 - Aalborg vs Barca (2)

Azok a képek, amik nem a mieink, azok a Magdeburg, a Kielce és a Barca FB-oldaláról csenődtek el.