ELmagyarosított európai második vonal

A cím kicsit csalóka, de elsőre ez jutott eszembe, és aki adott már címet egy témában évtizedeken keresztül, az tudja, hogy nem állunk neki másikon gondolkodni, hehe. Érdemes lesz figyelgetni egyébként, nem is csak a magyar csapatok miatt, hanem mert ha megnézzük az EL mostani mezőnyét, elég brutális a felhozatal, tekintsük is át mihamarabb! Vannak nagyon erős, és egészen simának tűnő csoportok is, vegyes a kép nagyon, míg a kisVeszprém szinte csak bajnokos, sőt BL-győztesbe húzott, addig a Fradinak pl. az ő keretükhöz mérve akár teljesíthető csoportja is van, a D pedig egyértelműen a leggyengébb, amiből kimagaslik a Füchse.

A csoport

Benfica

Címvédő, portugál, Chema, Jónás, JuhászÁdi, mi kell még? Néztem őket a Super Globe-on, oda fognak érni a BL-re, szvsz, főleg, hogy a Porto mostanság balfaszkodik Portugáliában. A Sportinggal és a Bragával állnak a bajnokság élén, de nyilván annak még messze van a vége. EL címvédőként viszont biztosan jól ismerik ezt a versenyt, mondjuk most kicsit kifinghattak Szaúd Arábiában, a negyeddöntő, aminek a 2/3-át emberhátrányban tolták, biztos kivett belőlük, szóval az első fordulós ellenfelük akár még jól is járhat. Eperjesre mennek.

Kadetten Schaffhausen

Svájci bajnok, Canellast üdvözölhetjük itt, és bár rég nem hallottunk róluk eggyel feljebb, azért gondolom a saját szemétdombjukon elkapargatnak rendesen. Ők a Montpelliert látják vendégül, hát, biztosan tudtak volna könnyebbet is kívánni maguknak.

Tatran Presov

Nekünk, veszprémieknek a SEHA révén ők folyamatosan jelen vannak az életünkben, hol kisebb, hol nagyobb örömünkre, de minden különösebb karaktert nélkülöznek. Egy Göppingen, vagy egy Montpellier nagyobb eséllyel szorongatta volna meg a címvédőt a SuperGlobe után, a szlovák örökbajnok viszont nem nagyon fogja, szerintem. Meglátjuk.

Göppingen

A bundásból érkező csapatok mindig nagy esélyesei ennek a sorozatnak, most sincs ez másképp, de mondjuk most nem éppen rájuk gondolok, hanem a másik kettőre. A Göppingen annyira nem hasítja szét az eget, nagy kár, hogy Élesék is elég tartalékosan érkeznek, mindenesetre menni kell mindhalálig, aztán lesz, ami lesz.

Montpellier

Nem hinném, hogy a franciákat bárkinek is be kellene mutatnunk, a másik nagy esélyesei ennek a sorozatnak idén biztosan ők lesznek. Elég erős ez a csoport, maradjunk annyiban, és ahogy Canayert és bandáját ismerjük, nem is lesz más céljuk ebben a versenyben sem. A Nantestól kaptak ki utoljára, ráadásul otthon, de ott vannak a bajnokságuk elején, természetesen.

Éles Veszprém

Nem úgy őket, egyelőre eléggé kérdéses, hogyan fogják abszolválni ezt a kettős terhelést, és nem is csak anyagilag értem ezt, hanem emberanyagban is akár. Mindenesetre nagy élmény lehet ez Konkoly Csaba fiainak, szurkolok, hogy szerezzenek pontokat. Göppingenben kezdenek, az övüké a második meccs, 18.45, Sport1 vagy 2, azt nem tudom pontosan.

B csoport

Flensburg

Újabb csapat, amelyet senkinek sem kell bemutatni, a Flensburg alapvető BL-csapat, a Magdeburg feltámadásának húszéves csúcsa miatt csúszott ki a megszokott BL-helyéről. Ezzel pedig a Benficához és a Montpellierhez csatlakozva biztosan címért mennek majd. Nem tudom, annyira nem figyeltem tavaly, most olybá tűnik, mintha egy lépcsőfokkal feljebb került volna ez a sorozat, színvonalban. Ráadsául, ahogy nézem, most nincsenek sokan széthullva a Flensburgban, az pedig Gottfriedssonnal, Gollával, Magnus Røddel, és Buriccsal hátul meglehetősen veretes keret, na. Ben

Ystads IF

A svéd - jelenleg - hetedik kicsit lefelé lóg ki az eddigi mezőny átlagából, de ez persze nem jelent semmit...A PAUC ellen kezdenek, mondjuk nem ezt a meccset választanám, ha ajánlanom kellene, de ha valaki rajtam kívül emlékszik még az amúgy tehetségéhez mérten kicsit méltatlan pályafutás befejezést abszolváló Oscar Carlénra, az itt most megtalálja. A svéd padon, ofkórsz. Ahol egy másik ismerős is lesz, Kim Anderssoné, hehe.

Valur

Haha, itt is egy régi ismerős, voltak ők már Bajnokok Ligája főtáblán, ha jól emlékszem, mondjuk nem ellenük szaladtunk rá az izlandi blamánkra, hanem a Haukar ellen. Ugye? Mindenesetre vezetik az izlandi bajnokságot.

Aix PAUC

A francia tabella hatodik helyezettje, jelenleg, a svédek ellen kezdenek, hozzájuk pattant le Pardin, ahogy nézem, és Thierry Anti irányítja őket, akinek a neve azért garancia a színvonalra, azt gondolom.

Benidorm

A spanyol bajnokság ötödikje ebben a pillanatban, de a Flensburg ellen nem sok keresgetnivalójuk lesz, de az összes többi csoportmeccsen viszont bármi lehet, első ránézésre ezek nagyon egy szinten navigáló csapatok lehetnek. Az fog kiderülni itt a bében, hogyan rangsorolhatjuk az olyan európai bajnokságokat, amelyek azért nincsenek az élvonalban, hogy finom legyek.

Fradi

Pásztor Pista miatt is figyelgetni fogom az EL-t, meg nyilván a Balogh-Lékai-NagyBence trió ezen a szinten még bőven mutathat csodákat, kapuban is ismerős, jó lesz ez, de amúgy is remek lehetőség ez a ffi Fradinak, hogy az eléggé beragadt szerepkörükből előrébb léphessenek végre, és akár a magyar bajnokságban is profitálhassanak ebből. A Flensburg kivételével mindenki verhetőnek tűnik számukra, nem egy rossz sorsolás ez zöld szempontból.

A Valur ellen kezdenek, idegenben, ez lesz a magyar szempontból mai utolsó meccs, 20.45-kor adja a Sport TV.

C csoport

Fraikin BM. Granoller

Marha régen nem hallottam róluk sem, pedig gyerekkoromból ismerősnek cseng, de valószínűleg a KEK-ből jöhet. Az egyik legrégebbi spanyol kézilabda klub, vagy tíz Asobal címmel, úgyhogy nem szarral gurigáznak ők sem, ráadásul elég erősen fiatal kerettel jönnek, sőt, már itt is vannak, mert Balatonfüregen kezdenek, gyakorlatilag rögvest, 17.00. Hajrá Füred!

Skjern

Róluk frissebbek az emlékképeim, de közel sem ilyen pozitívak, ugye, mindenesetre a Nexe ellen kezdik meg a szereplésüket az EL-ben, a dán bajnokságban pedig az ötödik helyen állnak jelenleg. Ahogy a skandináv csapatoktól általában, úgy tőlük is sok futást várok, meglátjuk, mire lesznek elegek.

Balatonfüred

Nemsokára pályára is lépnek, mégpedig a Veszprém Arénában, ugye, úgyhogy nekünk idén nem lehet túl sok panaszunk a kevés sporteseményre, az tény. Aki teheti, menjen ki, jól jön a szurkolás, és amúgy is nagyon szarul néz ki az Aréna, ha kevés a nép benne. Fogalmam sincs, mire lehet elég ebben a csoportban a Füred, egy-két meccs után biztosan tisztábban látunk majd mindent. A mezőny legmagasabbja (Határ Péter, 214) és legsúlyosabbja (Szücs Bence, 139) is náluk van, ez mondjuk vajmi kevés jelentőséggel bír, de fun fact. Mindenesetre hajrá Balatonfüred!

Sporting

A Sporting várhatóan nagyot harcol idén a portugál bajnokságban, és ha ott tud, akkor itt is fog, meglátjuk. Bármikor tudok szurkolni a lisszaboni egyesületeknek, de azért most piros oldalon városon belül is több a magyar kötődés, illetve a semleges magyaroknak is szívesen tapsikolok, ha van miért, továbbá mindenkit közepes szinten irigyelek, aki Lisszabonba mehet meccsre. Lapozgatván a kereteket, valami hidrogénhajú divathullám érhetett partot az Atlanti-óceán felől, mert a fél brigád hirtelenszőke. Nálunk ez, baráti társaságban, úgy 2003 körül csengett le, de mindegy.

Nexe

Egy újabb SEHA-csapat, nincs túl sok a mezőnyben, de nagy jövőt annak ellenére sem jósolok nekik, hogy tavaly azért odaértek a végére. Most egy hangyafasznyival erősebbnek látom a mezőnyt.

Alpla HC Hard

Alapra fingom nem lett volna róluk, hogy őszinte legyek, de alapos munkát végeztem, és utánanéztem. Voltak ők már BL-csapat is, 2003/04-ben, viszont túl sok európai kupaszereplésük azóta sem esett be. Egy izlandi trénerrel értek most ide, és vezetik az osztrák bajnokságot.

D csoport

Füchse Berlin

Ők is az a kategória, amelyik mehet, és nyilván menni is fog a végső győzelemért, régi ismerősök közül felhívnám a figyelmet az egykori hamburgi heteslövőre, a babaarcú gyilkosra, Hans Lindbergre, aki még csak nem is a legidősebb aktív a mezőnyben, Drux is róka és Kopljar is itt van még, Berlinben, sőt, a most érkezettek közül a kapus, Victor Kireev neve sem ismeretlen.

Eurofarm Pelister

Szintén SEHA-fronton ismerős, de nagyon futottak még kategória a Berlinhez, mondjuk a Motorhoz képest nem is tudom, meglátjuk. Igazoltak egy dán edzőt Babic helyett, ez akár még jól is elsülhet.

Motor

Nagyon utána kellett nézzek, hogy mégis mit csinálnak ők itt, miközben a hazájukban háború van éppen, és az a helyzet, hogy gyakorlatilag Düsseldorfba költöztek, hogy tovább tudjanak létezni professzionális szinten, miközben a Bundesliga másodosztályában versenyeznek, és nem annyira az élmezőnyben vannak éppen, de most szerezték meg az első győzelmüket. Miután szinte minden külföldi játékosuk megpattant, egészen erős párhuzamot mutatnak az ukrán válogatottal, ebből pedig az ukrán kézilabda mindenképpen profitálhat.

Bidasoa Irun

Az egykori BL-győztes szintén gyermekkorom kézilabdás emlékképeit villantják be, mikor is a Március 15-i spori kakasülőjén terpeszkedem, hogy apukáméknak foglaljam a helyet. Bár lehet, hogy ők már kicsit későbbi emlékek, és akkor már az ellenkező kapu mögött nyomultunk az összes UP-ban érdekelt pajtikával. Mindenesetre ők tavaly ebben a sorozatban harmadikak lettek, most sem hinném, hogy FF-nél lejjebb adnák a célokat. Aguinagaldet üdvözölhetjük itt, de Sierra is nyárig itt védett.

Skanderborg-Aarhus

Hátö, róluk sem volt kialakult képem, hogy őszinte legyek, és miután végignyálaztam a keretüket, sem lett. Azt is megnéztem, hogy két döntetlennel állnak a dán tabella 8. helyén, és itt beugrott, hogy a dán bajnokságban jelentős erősödést érzékelhetünk, ugye, úgyhogy ki tudja, mire lesz ez elég ebben a csoportban. Akár akármire.

Aguas Santas

Ezt tudom, ezttudom, esztom, bibibiiii!

De csak azért, mert amikor KP-t írtam a Porto elleni idegenbelink előtt, akkor néztem utána, hogy kitől kaptak ki a portugál barátkáink a bajnokságban, és hát igen, ők voltak azok. Stabil, portugál középcsapat, vagy mi, igazából 5-6. helyen rugóznak régóta, de ez a 3. európai kupaszereplésük. Szóval a dánokhoz hasonlóan nagyon új csirkék a mezőnyben.

Azt nem ígérem, hogy ilyen posztot rakok össze minden héten ebből, mert ez is éppen a KP-író időm volt, de igyekszünk azért nyomon követni a magyar vonatkozásokat, és persze az érdekességeket is, ha van.

Hajrá mogyorók!