Őszi legfontosabb!

Mindenképpen azzal a felütéssel kezdeném, hogy egyáltalán nem vagyok nyugodt.

Ugyanis elég sok ilyen helyzetre futottunk már rá az elmúlt években, csak abban bízom, de rettenetesen, hogy mára már tanultunk belőle. Nincs olyan, hogy szar Szeged. Ellenünk ilyen sosem volt és vélhetően nem is lesz. Ezt véssük jól az eszünkbe! Aztán inkább legyen meglepetés egy 40:17, de erre nem kell és nem is lehet alapozni.

Pont elég idejük volt az otthoni csúfosság után arra, hogy lenyugtassák a kedélyeket, persze hallani ezt-azt, és a Bánhidi nyilatkozatot is lehet így vagy úgy értelmezni - ahogy azt a Vakszban mindenféle aspektusból megvizsgálták Viktorék, mi sem tudnánk másképp -, ergó továbbra is az van, hogy bármi lehet, fingunk nincsen. Mint ahogy arról sincs, hogy kapott-e valamiféle ultimátumot Pastor, vagy továbbra is töretlen SzűcsErnő bizalma feléje. Nem hangzott el olyan kubatovi mondat, ami nemrég a Fradinál, Elek Gáborral kapcsolatban, de nem is bontottak szerződést vele, mert a Szeged nem annyira tiszteletlen vagy micsoda. Már nem emlékszem pontosan.

Na szóval ezután következett a válogatott hét - amivel sajnos most nulla időnk volt foglalkozni, pedig aki látja lelkem, az tudja, hogy mindig nagyon szívesen teszem - és rögtön itt a sarkunkban a derby. A hullámok elcsitultak, a komplett tiszaparti város lélegzetvisszafojtva várja, hogy ma mi lesz, és ha valami lesz, annak mi avagy lesz-e egyáltalán bármi következménye. Ezt érzékelem, ha körülnézek. Vagy játszanak egy szoros meccset, és máris minden rendben lesz, ahogy eddig is. Ugye. Felettébb érdekes és izgalmas a helyzet. Azért mi törekedjünk egy újabb 40:17-re, csak a móka kedvéért, és hogy megnézzük, mi történne akkor, ha.

Ahogy az elején kezdtem, azzal is folytatnám, és már egy korábbi cikkben is ezt hangsúlyoztam ki, hogy nincs az a helyzet, ami a két csapat közötti meccsek előtt egyértelmű szituációt teremthetne. Teljesen mindegy, hogy eddig mi volt, lényegtelen, ki mit produkált a BL-ben, egyáltalán nincs jelentősége annak, hogy most éppen van-e szar a palacsintába edző és játékosok viszonylatban, egy Veszprém vs Szeged meccset mindig az éppen adott 60 perc dönti el. Hogy a játékosok hogyan állnak bele, hogy mi van akkor, abban a pillanatban a fejekben, ezek a lényeges dolgok, más nem. Ez persze a holnapira kivetítve azt is jelentheti, hogy gyorsan kiderülhet, mi a valódi helyzet Szegeden, de ne szaladjunk így előre!

Amivel egyértelműen előrébb lehetünk, az a hazai pálya légkörének megteremtése, és az, ha az első pillanattól kezdve úgy hajszoljuk bele a csapatunkat ebbe a mérkőzésbe, mintha itt és most ezen múlna minden. Az összes szurkoló és persze az összes játékosunk fejében is ez kell legyen. Nincs eladott labda, nincs reménytelen szituáció, nincs üresjárat, nincs várakozás arra, hogy majd kifinganak a végére, mert egész ősszel ezt tették, nem. Hatvan perces rongyolás a megoldás, és akkor meglátjuk, hogy a végén mire elég ez. Nem vagyok álszent és nem is fogom túldramatizálni, szerintem ha kellőképpen komolyan vesszük, akkor ez elég kell, hogy legyen egy normális, nem túl szoros meccsre.

De bármi megborulhat sajnos, ahogy azt az elmúlt két, itthon elbukott bajnokságunk csodálatosan fémjelezte.

A VeSzE pontosan tudja ezt, és a megfelelő komolysággal áll bele, a szurkolókat összefogván a FaJános előttről, 15:05-ös startolással vonulást szervez, aki teheti, jöjjön, és húzzuk fel a hangulatot már jó előre. Mondjuk ilyenkor az is nagyon lényeges lenne, hogy a vonulásról érkezők rögtön a helyükre menjenek, de legalábbis a büfék legyenek arra felkészülve, hogy 45 körül be fog esni egy regimentnyi ember, aki mihamarább sört szeretne, fel lehet erre készülni és kellene is, szerintem.

A szakmai szempontok ilyenkor vajmi keveset számítanak, de azt azért elmondhatjuk, hogy mindkét szegedi kapus valószínűleg jól fog védeni ellenünk, csak úgy, mint általában. Ezt egy dologgal lehet ellensúlyozni, a koncentrált, pontos lövésekkel. Számítok több fejbelövésre is a meccsen, de nem tippelném meg előre, hogy melyik oldalról többre, hehe. Amire számítok még, az a tervezett, szögedi kemény védekezés, a meccs első szakaszában mindenképpen, remélem erre mindenki más is számít, és mi még keményebb védekezéssel megyünk ennek a dolognak elébe, mert ha gyorsan sok könnyű gólt tudnánk szerezni, és diktálni tudnánk a mérkőzés ütemét, azzal talán megspórolhatnánk az őszülésbe hajló végjátékot, holnap.

Amit én mindenképpen szeretnék elkerülni.

Erre a meccsre gondolom a halottak is feltápászkodnak, Bánhidi mindenképpen, ugye, rá Chema is számíthatott a válogatottban, Mackósajtról is kiderült, hogy érkezik Veszprémbe, de igazából ezek azért nem kell, hogy kimenetelt befolyásoló tényezők legyenek. Mi sem úsztuk meg sérülés nélkül a válogatott hetet, nem is feltétlen lesz mindenki játékra képes, ez van, meg kell oldani így ezt a meccset. Egyértelműen a szögedi szélektől, és beállóktól tartok legjobban, ezeket pedig egy pöpec hatosfallal lehet kivenni a játékból, miközben törekedni kell arra, hogy ne kerüljenek emberfölénybe a támadásaikban. És akkor nagy bajunk nem lehet. Mostanában nem sok panaszunk lehet a kapura, valamelyik srác hozza magát mindenképpen, én továbbra is ragaszkodnék az alap felálláshoz, Corrales kezdjen, aztán ha nem megy, jöhet Károly, és ez mehet egész meccsen oda-vissza.

A támadásainktól tartok kicsikét, bár egy pihent Nenadic/Nilsson duónk ugye mindenképpen van, viszont nem biztos, hogy ez elég 60 percre. A szélsőink sokkal több terhet elbírnának, pakoljunk rájuk csak nyugodtan. Nagyon szeretném látni, ahogy Yahía tovább hergeli magát igazi jobblövővé, idén ezt a betegségéig egészen jól hozta, onnan kellene folytatnia. Én El Deraa-t sem kapáltam még teljesen el magamban, át kell törjön benne egy gát, úgy látszik, ezek az egyiptomi srácok ilyen szégyellőskék, vagy mittudomén, néhány hónapja erre nálam még van. Mondjuk jó lenne, ha már ma berepedne néhány pillér, nem sértődnénk meg, főleg, hogy középen kevesebben is leszünk, ugye, és nem jönne rosszul egy friss hús, aki meg tudja lepni a szögedi falat. Ez a valaki Lukács Pepe is lehet, miattam, nekem tényleg 8, csak oldjuk meg!

Eddig nem feltétlen kezdtük túl jó a mérkőzéseket, meggyőződésem, hogy ezen holnap muszáj lesz mindenkinek átlendülnie, mert pont egy ilyen állapotban lévő Szeged ellen lehet a legveszélyesebb az, amit műveltünk pl. itthon, a Bukarest ellen. Hogy nem vettük túl komolyan az elejét, aztán több, mint fél meccsnyit loholtunk az eredmény után, hogy vissza tudjuk fordítani. Na, ugyanezt a bármikor itt játszó Szeged ellen nem biztos, hogy meg tudjuk tenni, mert képesek a legmélyebb szituból is a testünkön át kikecmeregni, szóval most mindenkinek légyszi, ne tegyük meg nekik azt a szívességet, hogy esélyt kínálunk erre.

Jobbak vagyunk, csak legyünk még emellé koncentráltak, hajtósak, alázatosak, kreatívak és szerethetőek. Rendben? És nagyon AKARJUK megverni ezt a Szegedet, ha másért nem, hát azért a júniusi blamáért, na.

Hajrá Veszprém!