KP12 - Egy sima, három kacifántos

Eltelt hat hét (!!!) valamirevaló mérkőzés nélkül - már klubszinten, mert közben a válogatottat elnézegettük szívesen -, kicsit sokallom is ezt a nyújtást a két egyenes kieséses között, de bízom benne, hogy az EHF épp csak tapogatózik a sötétben, és nem ezt tartjuk meg innentől alapvető lebonyolításnak. Kis túlzással egy törés meggyógyul ennyi idő alatt, és hát maradjunk annyiban, hogy visszaolvasva az előző posztot, a való világban is történt egy csomó dolog, például nap mint nap szociális intézményekbe járkálnak a kiskorúak, és ezt már egészen meg is szokhatták a szerencsésebbek. Mint én. Végre.

És most újabb lépcsőt ugrunk meg az életünk felé visszavezető úton, meccsre mehetünk, mégpedig a lelátóra. Édesistenem, el sem hiszem, annyira kell ez, nekem legalábbis mindenképpen, biztos, hogy szétordítom magam végre. De nem úgy, ahogy egy átlagos anyuka az átlagos reggelén az átlagos gyermekeivel, amit már csípőből hozunk rengetegen, hanem úgy minden porcikámmal, hogy izomlázam legyen másnap, és hangom sem. Aaa, el sem hiszem, tényleg. Menjünk tehát elébe, nézzük meg, hogy a párosítások fényében kik azok, akik nekem sokkal vagy egy hangyafasznyival, de Kölnre esélyesebbnek tűnnek. Addig néhány érdekes adat: két negyeddöntős debütálót köszönthetünk idén az Aalborg és a Breszt személyében, rajtuk kívül két német (Kiel, Flensi), két franszoá (PSG, Nantes), egy spanyol (vagy katalán, Barca) és egy magyar (MI). A nyolc edző közül öt, azaz 5 spanyol, azt tehát kijelenthetjük, hogy a spanyol edzős dominancia nem nagyon múlik szeretett sportágunkból. Továbbra sem védett még címet senki, de a Kielnek idén erre esélye adódik, ráadásul mindössze hat hónappal az előző bezsebelése után.

És akkor jöjjenek a párok, vastaggal az általam vélt továbbjutó, alul pedig a KP-ban már jól megszokott kimenetele az adott mérkőzésnek.

4. Flensburg vs Aalborg

Miután a Flensburg játék nélkül jutott negyeddöntőbe, és kb. februárban láthattuk őket ebben a sorozatban utoljára pályán, nos lássuk be, hogy az akkori teljesítményükből meglehetősen nagy böszmeség lenne bármilyen következtetést levonnunk, mondjuk úgy, hogy ők a sötét ló a negyeddöntőben. A bajnokságukban stabilan a második helyen ficánkolnak, ugyanakkor becsúszott nekik egy döntetlen nemrégiben a Göppingen ellen, de még ez sem az a releváns infó, amiből kiolvashatnánk akármit is, ugye. Inkább a kávézacc. A párosítás egyébként kifejezetten pikáns, nekik az elmúlt években csak szoros egymás ellenijük volt, két régi hagyományokat ápoló dán csapat, ugye, csak az egyik német székhelyen. Nyilván a papírforma első ránézésre még (de már MH, Lady Aron, és Jesper Nielsennel a fedélzeten nem annyira) a Flensi továbbjutását vetíti előre, de ha valaki képes megviccelni őket, az éppenséggel pont egy ilyen Aalborg lehet, főleg, hogy az utolsó két egymás ellenijüket - ami a tavalyi kiírás csoportmeccsei során történt meg - ők dánok nyerték, nem is kicsivel. Három góllal mindkét meccsen. Az már sokat nem számít, hogy ki jött szoros nyolcaddöntőből és ki nem, ez a hat hét igazából mindenkit visszapenderített a startgépbe, azt hiszem, de tény, hogy az Aalborg idegenben lőtt több góllal túrta csak ki innen örök liblingemet, a Portót.

Kicsit előrenézve pedig azt sem árt tudni, hogy amikor a Flensi kijutott Kölnbe, akkor meg is nyerte azt.

Erre a két meccsre futkosós, pontosan passzolós, gyors befejezésekre törekvős, zárt hatosfalból szépen fellépkedős, kemény, de nem agresszív, olyan igazi, színvonalas dán párharcot vizionálok, aztán meglátjuk, hogy a Flensburg szekerét toló három (Lasse Svan, Simon Hald and Mads Mensah) vagy az aalborgi négy (Henrik Møllgård, Nikolaj Læsø, Benjamin Jakobsen and Magnus Saugstrup) világbajnok örül-e jobban. Egyébként itt nem nagyon lesz különösebben csalódott fél, és nem csak a dán életérzés, a hygge miatt.

2021. május 13., 18.45 - Aalborg vs Flensburg (1)

3. Veszprém vs Nantes

Én viszont csalódnék, ezt bevallom derekasan, de nyilván ezt akkor is el tudtam volna mondani magamról, ha a Kielce ellen kellett volna felkészülnünk. Természetesen egyáltalán nem könnyű Kölnbe jutást várok, még mielőtt bárki belém akadna, dehogyis, sőt, igazából egyedül a Barca párharca tűnik előzetesen egyértelműnek, de azért én nem félek kimondani, hogy bizony magunkat tartom esélyesebbnek ebben a párosításban. Ezzel pedig nem visszaélnünk kell, hanem élnünk. Na de ne szaladjunk így előre!

Ahogy mi, úgy a Nantes is szépen, fokozatosan rázódott bele az idénybe, kicsit csalóka nyalóka, hogy az első csoportmeccsünkön négy góllal vertük meg őket idegenben, mert ugye annak a meccsnek a visszavágója többszörösen elmaradt, márpedig az inkább mutatott volna irányt ebben a dilemmánkban. PSG, Montpellier után harmadikak a hazai bajnokságban, viszont épp a holtszezonban verték meg a PSG-t Párizsban, és elég régen nem kaptak már ki a LNH-ban. Biztos vagyok benne, hogy a még mindig pofátlanul fiatal (24) Emil Nielsenre minden veszprémi szurkoló jól emlékszik, már a kielceiek is, hehe, őt muszáj lesz tényleg komolyan venni, és rendesen felkészülni az ellene célzott lövéseinkre. Pattintottakkal például nem bánik olyan jól, illetve nem egy pókhálózós kapus, remélem nem adunk esélyt neki még egyszer egy egyenes kiesésesben. Alberto Entrerrios ismét összerakott egy faszán működő védelmet, a támadásaikban pedig elég sokszor hozzák a 7 a 6 ellenit, vagy csak simán bíznak a zsenijeikben. Ha előbbi dominál majd, akkor nem félek, ebben a szezonban számtalanszor láthattuk elvérezni az ellenük 7 a 6 ellenit erőltetőket, bízom benne, hogy Alberto is szépen benézi ezt, és tolni fogja, ha kell, ha nem.

Mindenesetre tőlünk nagyon fegyelmezett védelem kell, amit szerencsére egyre gyakrabban láthattunk a tavasz beköszöntével, igazából nincs okunk azt feltételezni, hogy ez a látható fejlődés elakadt volna bármiben, persze mi is csak tapogatózhatunk, hiszen a Bányász elleni meccs volt az utolsó, amiből ki lehetne indulni, az meg finoman szólva sem érte el a szintet. Mármint mi jól toltuk, de nem ártott volna egy fokkal jobban játszó ellenfél, ugye. A kapunk is elég stabil tavasszal, ami jó hír, de nagyon kell majd egy olyan átlövő, aki odavágja kilenc méterről az első pillanattól kezdve, hogy ez ki lesz, Borozan vagy Makita, esetleg Yaya, vagy Markussen, az nem is érdekel, csak legyen. Az irányítóink is egyértelműen felszállóban vannak, Yahía remélem mostanra leregenerálódott, azért ez a hat hét arra talán elég lehetett, és ami szerintem sorsdöntő lehet, az bizony a szélsőink foglalkoztatása lesz. Ők azok, akik közül ketten a legnagyobb fosban is hozták a szintet, botorság volna nem építeni rájuk ezen a két meccsen, de ez nyilván DD és az irányítóink feladatköre. A beállóinkat nem féltem, sőt, Moares feltűnően jött fel, bízom benne, hogy meg is maradt azon az íven, de Andriska és Blago megoldják, amit kell. DD-től várok még bátrabb meccselést, sokkal gyorsabb reakciókat pl. kapuscsere szinten, ha szükséges, de igazából tavasszal rá sem nagyon lehetett panasz.

Holnap még igyekszem összerakni egy LA-t, ha nem sikerül, akkor ez lesz az, de bízom magunkban, és bízom egy jó első meccsben! Idegenben jó az iksz alapon nyugszom, aki régóta olvas bennünket, az tudja, hogy ez pontosan mit is jelent.

2021. május 13., 20.45 - Nantes vs Veszprém (2)

2. Kiel vs PSG

Ez a párosítás egyenesen szimfónia szemeimnek, még ha szinte biztosra is veszem a Kölnbe jutó felet. De attól még lehetnének ezek remek kis meccsek, ha a PSG végre összetákolná magát az szízön eme szakaszára, ami nem akkora erősségük, lássuk be. Ellenben a német kolléga, aki címvédő is egyben, mindig pontosan belövi csúcsra ezt az időszakot, de ki csodálkozik ezen. Az első meccs Párizsban lesz, és mivel a Kiel bazira nem Celje, és biztosak lehetünk benne, hogy négybe mennének, ezért én már az első meccset is minimum szorosra, de lehet, hogy vendégre tenném meg. Nem tehetek róla, valahogy nem bízom a franszoákban, pedig lássátok tiszta lelkem, nekik jobban tudnék örülni Kölnben, mint a Kielnek. Ugye.

Utolsó meccsüket nyerték ugyan a parizerek, de előtte lévő fordulóban - április végén - 24:25-es vereséget szenvedtek hazai pályán attól a Nantes-tól, akikkel mi megyünk csörtézni csütörtökön, ugye. A Kiel természetesen hibátlan felvezetőkkel várja a párharcot, kicsit megizzadniuk is max a Berlin ellen kellhetett, szóval ideális állapotban vannak, és valószínűleg vért isznak, mint a BL ezen szakaszában gyakorlatilag minden évben. Akármennyire is tűnik ez nagyon kiélezettnek, én egyértelműen kieli esélyt mondanék, hogy őszinte legyek. Egy meccset vihetnek a franciák, de a két csapat múltja azt mutatja, hogy a németek sokkal inkább ki tudnak hegyeződni a számukra fontos meccsekre, annál pedig mi lehetne fontosabb, mint hogy történelmet írjanak egy fél éven belüli címvédéssel? Az első találkozó már ma lemegy, nyilván eldőlni nem fog, valószínűleg, mindenesetre a semleges nézők nevében remélem, hogy bazi jó két meccs lesz, és láthatunk taktikai összefeszüléseket a két padról is. Nagyon mást játszanak ugyanis, és ha mindenki hozza tudása közel tetejét, akkor az nagyon szurkolóbarát lehet.

2021. május 12., 20.45 - Kiel vs PSG (1)

1. Barca vs Breszt

Erről a párharcról biztos nem tudok összehozni annyi karaktert, mint a fentiek, a legérdekesebb, ami történt, hogy bejelentették, Xavi Pascual nem tölti ki 2022-ig tartó szerződését, hanem pattan már a nyáron, de ezen is csak annyiban akadok fenn, hogy miért most, az egyenes kieséses előtt kellett bejelenteni mindezt, sőt, mivel a Barca mestere az ilyen hírek időzítésének, ezt igazából kifejezetten furcsállom, tuti valami kényszer szülte. Mindenesetre Carlost rebesgetik a helyére, nos, azon sem kell csodálkozni.

A Bresztnek itt várhatóan sansza sem lesz, a katalánok már az első meccsen eldönthetik, ha akarják, egyszerűen a fehérorosz csapatka még nem az a szint, ami egy esetleges barcai zavarodottságot ki tudna használni, ha ilyesmi egyáltalán megadatik, persze, szóval ez részemről nem kérdéses. Ettől függetlenül természetesen tudunk szurkolni ennek, meg Pesicnek, de jobb világosan látni a lehetőségeket.

2021. május 12., 18.45 - Breszt vs Barca (2)