Tájkép csata után - KP 10

1. Barca

Megcsapták a PSG-t Párizsban, ez nem jött össze senkinek hosszú évek óta. Meg amúgy is, a PSG és a Bárka idén is kimagaslik a mezőnyből, a meccsük is döbbenetes volt, kb minden második gól mehetett volna egyből a hét legjobbjai közé. Ha ez a két csapat teljes kerettel és igazán motiváltan lép pályára, akkor az a kézilabda abszolút csúcsa. A Barca ezt a kettőt magabiztosan hozza idén, leszámítva persze az év első meccsét. Elverumba utaznak a hétvégén, sok izgalmat nem várunk, így inkább csak Ugalde cuki posztját hagynánk itt, amivel búcsúzik a szezon végén visszavonuló Capitanotól. Nézegessetek ti is fiatal Victor Tomast (meg Entrerriost, Nagy Lacit, Romerót, hajasbaba Canellast és így tovább).

Elverum - Barca 2020.02.09. 19:00 (2)

2. Kiel

Ma este Szerda este Kielben kezdődött meg a 2019/20-as szezon második fele, legalábbis naptári szempontból. A Vardar ellen, akármilyen hangzatosan is próbálta az EHF felvezetni, nagyon szoros meccsre nem készülhettünk és ez be is jött, Jichaék rendesen elkalapálták a macedónokat.

Kiel - Vardar 34:23 (18:14)

3. Szeged

Ha van csapat, amelyiknek jót tett ez az Eb önbizalom szempontjából, az vitán felül a Szeged. Az hagyján, hogy Mikler és Bánhidi remek tornát tudtak le, de Stepancic, Canellas, Maqueda, Kasparek, Bombac, sőt még Henigman is húzóembere volt válogatottjának és többé-kevésbé mindannyian elégedettek lehetnek a végeredménnyel is. Oké, Bence nem teljesen volt az, de mostanra azért talán ő is átértékelte ezt a dolgot. Azt mondják, jó eredmény után kevésbé érzik a játékosok a fáradtságot. Ha ezt nem is tudhatjuk biztosan, az nem kérdés, hogy az Aalborg elleni meccsbe nem lehet kényelmesen belemenni, mert a dánok bizony eddig csúnyán odavertek a Flensburgtól lefelé mindenkinek a csoportban. Ugyanakkor azt is láttuk, ha fegyelmezetten, türelmesen játssza a saját játékát a Szeged, az a dánok ellen nagyon ül, pláne, ha Mirko és/vagy Mikler is hozza az őszi formáját. Vagy legalább valami hasonlót.

Szeged - Aalborg 2020.02.08. 18:00 (1)

4. Veszprém

Portoban senki nem mehet biztosra, de azért mi bízunk a vendéggyőzelemben. Erről Csilla aki mocsok módon megint elutazott idegenbe, hogy kapja el a rettenetes másnap attól a Porto nevű lőrétől, már dobott is egy posztot. Itt és most a KP-ben tehát letudjuk az Építőket a veszprémi szurkolókat a héten leginkább (fel)izgató témával:

Porto - Veszprém 2020.02.08. 16:00 (2)

5. PSG

Egyrészt a Barca elleni hazai zakó miatt, másrészt a a franciáik + Mikkel Hansen (azaz a keretük döntő többsége) pocsék Eb teljesítménye miatt soroltuk ennyire hátra őket ezúttal. A Szegeddel ellentétben ők nem sok pozitív energiát gyűjthettek az elmúlt két hónapban, tekintve, hogy úgy leégtek az Eb-n, mint Rubint Réka a szoliban egy kiadós szundi alatt. Apropó, franciák, nekünk valahogy úgy tűnik, a PSG szép csendben igazolási stratégiát váltott és a szupersztárok helyett elkezdték learatni a francia bajnokságot és az utánpótlást. Hogy ez inkább csak brandépítés, vagy már készülnek a katari pénzeső utáni esetleges szűkebb esztendőkre, egyelőre még nem lehet tudni, mindenesetre ebbe a sorba illik Sagosen, Corrales, Stepancic elengedése, és bár érkezik hozzájuk egy-egy olyan kész klasszis, mint Kristopans vagy Ferran Solé, azért közben komolyan építgetik az olyan tehetségeket, mint Konkoud, Adama Keita vagy Nahi. Az Eb óta nem volt még meccsük, azaz Celjében kezdik meg a "tavaszi" szezont, és ha már így alakult, ami azt illeti, nagyon tudnánk örülni egy frankó meglepetésnek.

Celje - PSG 2020.02.09. 17:00 (2)

6. Porto

Talán nem kell senkinek sem magyarázni, mennyire múlt a portugálkák fényes Eb menetelése azon, hogy Magnus Andersson rendes svéd módjára összerakta őket, mint az IKEA bútort. Ezzel a plusz töltettel lépnek pályára otthon, az Eb után először, hát, lesz hangulat, afelől nincs kétségünk. Meg persze mennek a mieink is csapatosan, másodpercek alatt fogytak el a jegyek, minő meglepetés, mindenki szívesen húzza ki a belét a napsütötte tengerpartra így február elején. Nem vagyunk irigyek, áh, dehogy! Sajgó szívünkre csodás gyógyír lenne egy frankó meccsen kiharcolt veszprémi győzelem.

Porto - Veszprém 2020.02.08. 16:00 (2)

Mint említettük, a Portóról bővebben Csilla posztjában:

7. Kielce

artmooney-t idézném, hogyaszondja: "Talanték többnyire ilyenkorra állnak össze". És tényleg, a bukdácsolós őszüket általában igen meggyőző tavasz szokta követni. A lengyel szövetség azért biztos, ami biztos alájuk tett egy fincsi Plock meccsel, gondolom úgy hiányzott az Eb-t megjárt játékosoknak ez a könnyed felhozómeccs, mint liberális közgazdásznak egy Matolcsy előadás. Ettől függetlenül behúzta ezt a keddi meccset a Kielce, méghozzá tükörsimán: már az első félidő felénél 5 volt közte, a vége 29:20 lett. Ez azért előrevetít valamit a formájukkal kapcsolatban,

8. a Montpellier

ellen viszont egyáltalán nem lesz könnyű dolguk. Egyrészt ha nyernek a franciák, visszaveszik a harmadik helyet a csoportban a lengyelektől, másrészt az eddigi csapatokkal ellentétben őket szinte semennyire nem érintette az Eb. A francia keretben Richardson, Porte és Grebille inkább kiegészítő emberek voltak (ld. még: 3 meccsen összesen 23 lövést eresztettek meg), plusz eleve hamar otthon lehettek, haha. Sego és Petterson volt sokáig érdekelt, de pl. Duarte vagy az őszi szezonban nagyot villantó Descat és Villeminot otthonról nézték végig a tornát. Szóval mi bennük látunk még fantáziát így a tavaszra, szépen megkavarhatják a csoportot egy Kielce elleni sikerrel. Veszprémi szempontból ez nem is lenne rossz kimenetel, tippelünk hát erre a meccsre is egy erős hazai (1)-est. Rutintalan KP olvasóknak mondjuk: a meccsidőpont után zárójelben a tippünket találjátok.

Montpellier - Kielce 2020.02.08. 17:15 (1)

9. Aalborg

Beszédes, hogy a dánokról a szerzőtársak egy emberként feledkeztek meg, pedig Møllgaard vezetésével ősszel magabiztosan gyűjtögették a pontokat. Még csak azt sem foghatjuk rájuk, hogy a sorsolás szeszélye folytán teleltek a csoport negyedik helyén, mert bizony mindenkit, aki mögöttük van, elkentek, ideértve a Flensit is - őket ráadásul már kétszer is. Nekik innentől elég lesz a Zágráb - Celje - Elverum ellen hozni a pontokat, amivel rögtön igen jó helyzetbe hoznák magukat a nyolcaddöntőre, mert a Porto vagy esetleg az idei Vardar ellen reális eséllyel pályázhatnának a továbblépésre. A legjobb nyolc manapság majdnem olyan siker egy dán csapatnak, mint mifelénk a Final4-ba jutás - emlékezzetek csak a Skjernre, ugye.

Szeged - Aalborg 2020.02.08. 18:00 (1)

10. Flensburg

Ők és a Vardar a szegénylegények a BL KP-nkben, gondolta volna ezt bárki a szezon előtt? Machulláék az elmúlt évek legszorosabb Bundesligája mellett láthatóan nem tudnak/akarnak túlságosan sok energiát fektetni a BL-re, ami meg is látszik az eredményeiken. Ettől még az Aalborg elleni dupla zakó legalábbis kínos, noha tudjuk, ott északon egy elbaltázott BL csoportkörből nem szoktak lelkiismereti problémát csinálni. Kizúgni feltehetően azért nem akarnak, ehhez viszont ezt a holnapi rangadót csak meg kellene oldaniuk Zágrábban, akkor is, ha náluk jobban kevés csapatot facsart ki az Eb - ld. Johannessen és Gottfridsson. Ha a szimpla fáradtság nem lenne elég, Rød az Eb végén, Steinhauser pedig az első idei Bundesliga meccsen szedett össze sérülést. Így pláne érdekes meccsnek ígérkezik ez a szombat esti találkozó.

Zágráb - Flensburg 2020.02.08. 18:00 (x)

Harcos Flensburg: hét közben 21:20-ra nyertek idegenben egy végletekig kiélezett meccsen a Bergischer HC ellen

11. Vardar

Újra idézném artmooneyt: "ez az év elég hattyúdalosra van hangolva Szkopjéban". Ha az ősz és az Eb nem lett volna elég sokk nekik, BL kezdésnek utazhattak Kielbe, egy méretes pofonért. Ellenük ősszel egy magabiztos -11-be futottak bele otthon, ami aztán Pisonero vezetőedzői székébe került, tőle Koksarov vette át az Eb-ig a csapatot, majd a téli szünetben kinevezte maga helyett Sztevcse Alusovszkit, aki Pepi Manaszkov és Lazarov mellett a macedón kézilabdázás egyik élő legendája. És nagyjából ennyit tudunk róla, mert edzőként minimális tapasztalata van, aki nézte tavaly a Tatabánya EHF Kupa illetve idén a BL C csoportjának meccseit, az a Rabotnik edzőjeként láthatta esetleg. Baromi jó kérdés, hogy a BL-ben és az a válogatottban is csalódást csalódásra halmozó orosz magot mennyire lehet még felpörgetni, pláne úgy, hogy Dissinger újra kiesett, ha minden igaz, a teljes hátralevő szezonra. Az egyetlen örömük az lehet, hogy legalább De Toledo felépült, így ha minden kötél szakad, játszhatnak akár három balkezessel is. Tőlük nem is állnak távol az ilyen megoldások, lásd még az őszi utolsó meccsüket, ahol támadásban a Cupic-Skube-Atman hármassal álltak ki a Veszprém ellen. Mondjuk komoly mészárlás lett abból is, ahogy a szerdai kieli kirándulásból is. Ennyit Alusovszki sikeres debütálásáról...

Kiel - Vardar 34:23 (18:14)

12. Celje

Nyár végén még arra számítottunk, hogy az A csoport utolsó továbbjutó helyéért őrületes küzdelem lesz majd a Celje-Elverum-Zágráb-Aalborg négyes között, erre tessék, a dánok elkezdtek belepiszkálni a "nagyok" dolgába, ezzel már gyakorlatilag a karácsonyi szünetre bebiztosították a továbbjutásukat, ráadásul a Celje elverte oda-vissza a Zágrábot, aztán egyszer otthon elkapta a norvégokat is, amivel könnyen lehet, hogy el is döntötte a továbbjutásért vívott harcot, mert 3 pont előnyt kellene elveszítenie a Zágráb vagy az Elverum ellen úgy, hogy négy meccs van hátra és ők hárman már nem játszanak egymás ellen. Azaz a szlovénok lassacskán elkezdhetnek készülni az egyenes kieséses szakaszra. Pláne, ha még 1-2 pontot tudnának szerezni a maradék négy fordulóban, mondjuk akár most szombaton a PSG ellen. Ha ez összejönne nekik, még az is lehet, hogy befutna nekik egy-két rúd jóféle szalámi Szeged irányából.

Celje - PSG 2020.02.09. 17:00 (2)

Az alsó ágon befejeződtek a csoportmeccsek. Bár a Sävehof nagyot hajrázott, a Sporting ellen idegenben nem tudtak nyerni, ezzel lecsúsztak a továbbjutásról. A C-t az Irun, a D csoportot a Bukerest húzta be tükörsimán. A románok mögé a vártnál küzdelemesebben (10 meccs után +7-es gólkülönbséggel!), de végül csak befutott a Plock. Azaz a playoffban a Bukarest a Sportinggal, az Irun a Plockkal találkozik majd február végén, így velük most egyelőre nem foglalkozunk, emiatt fogyatkozott a KP mezőnye 12 csapatosra.