Csak ahogy eddig szinte mindig

Sipp-supp eltelt a válogatott szünet, most eszméltem egyáltalán, hogy ismét BL, úgyhogy a KP-t el is lustiztuk közösségileg.

Hét eején viszont, azon az első igazi őszi hétfőn, egy egyáltalán nem példátlan szurkolói-vezetői összeülésről maradtam le Veszprémben, mert kicsit szünetelni kellett a családkával, de mivel mi mindenhol ott vagyunk, még ott is, ahol igazából nem, így nem hagyunk senkit érdemi infó nélkül abból a kézilabdaügyileg ínséges időszakból sem. Kiküldött harctéri tudósítónk, Pitics koma ugyanis jelenléte mellett szorgalmasan körmölt is, hogy a mostanság a szurkolókat érintő vagy érdeklő dolgokat ilyen formában elétek tudjam tárni. Mindenképpen köszönöm is nagyon neki, aki látja, hívja meg egy tátrateára! #tátrateam

Fussunk át ezen, mielőtt visszacsöppennénk a BL-érvágásába.

Nyilván a manapság mindenkit leginkább foglalkoztató kérdéskör a kabala. Ami számomra még mindig elképesztően eltúlzott mértékű foscht kap a nyakába, de mindegy. A klub részéről jelenlévők felvázolták az elképzelést, ami mentén elindultak, és ami amúgy szerintem abszolút védhető is, de mondjuk ugye én elég mérsékelt voltam alapra is a hatalmas fröcsögéscunami közepén. Egyrészt, mert alapvetően tetszett az irány, sőt, a koncepció is, az, hogy nem egy szende, balga, böszmécske valamicske, és nem egy huszonynyolcadik erőltetett állatfigura lesz, hanem az építők a kiindulási alap. Kövezzetek meg, télleg tetszik, hogy ezen indultak el, főleg azért, mert amúgy külföldön is ezt kérdezik mindig, amikor valahol hallanak bennünket szurkolni, hogy az az építők, az micsoda. Emlékszem az első Kölnben legalább hat újságírónak magyaráztuk el az első kinti nap után. Másrészt pedig a másik is egy szar volt, és büdös is., de legalább az meg sem próbált beleilleszkedni a hagyományos szurkolói létbe. Egyértelmű, hogy a kivitelezés nem sikerült kielégítően, ezt próbálják orvosolni, aztán meglátjuk, de látom, hogy ez sem igazán tetszik a népnek. Miért is nem lehet megvárni, hogy mi lesz végül belőle? Komolyan érdekelne. November vége előtt semmiképpen sem lesz kész, így mindenki, főleg a jelmez kellőképpen ki tud simulni ezügyben. Haha. Csomó más témát is érintett még a meeting, de szerintem a túlnyomó többséget az összes közül csak ez érdekli, és szorít is az idő, úgyhogy térjünk rá a mérkőzésre.

Ahogy a Vardar, úgy a Kielce sem nyert túl sok tétmeccset ellenünk, de a legfontosabbat sajnos igen. (jótanács: VISSZA NE OLVASD!!!) Ez a tudat pedig akarva, akaratlanul bekúszik a bőrünk alá, odafészkeli magát, mint egy kis alien, nem is látod, nem is érzed, mégis valami furcsán rossz zsibogás kerít hatalmában, amikor ellenük kell menni. Na. Ezt hívják úgy, hogy szörnyű emlék. De azokon márpedig túl kell lépni, tavaly megtettük, kétszer is, úgyhogy most ne nyápickodjunk, ha kérhetem. Én sem fogok, megígérem.

Utoljára tavasszal jártunk Kielcében, ahova nem kikapni mentünk sosem, és ezt sikerült is abszolválni egy szenvedélyes, igazán gólgazdag meccsen, a tavaszi thrillerkedés harmadik felvonásában. Ahol a rendezők meglehetősen tirpákok voltak, de ez csak a személyes véleményem. Egyébként szerintem pont _ezért_ nem kedvelnek ott annyira bennünket, mint a kékeknél, ahova meg érdekes módon pofonért járunk jellemzően. Az örökmérleg csodás a lengyel rekordbajnok ellen, mutatom:

Na, csupán csak ezt kéne a hagyományoknak megfelelően folytatni.

A Dusi-klánra épülő Kielcében lement egy komolyabb generációváltás, Talant, a spanyol iskolának egyébként abszolút megfelelően igyekszik komplex játékosokkal tolni a kézilabdát, ami az utolsó évek igazolásait tekintve papíron sikerült. Nyilván nem is csak papíron, hiszen tavaly is FF lett belőle, idén pedig ebbe a sorba Karacic is beállt, aki a két BL-győzelme ellenére nem annyira brillírozik Kielcében, hallani ezt-azt ennek okáról, de ez nem a mi problémánk. Wolff viszont igen, és erre most baromira figyelnünk kell.

Tilos az a fajta koncentráció-szegénység, amit október elején toltunk, túl jó kapus ő ahhoz, hogy ezt most megengedhessük magunknak. Ugyan a szélsőink már a Vardar ellen is látványosan voltak jobbak, de sajnos elég hosszú volt ez a két hét ahhoz, hogy kizökkenhessenek. Remélem nem ez történt. Elképesztő fontos lenne a meccs első szakaszában kívülről megszórni őket, hogy az amúgy meglehetősen mozgékony és agresszív lengyel fal kénytelen legyen még inkább kilépegetni, és ezzel kis helyet adni az ad.1: szélsőinknek, ad.2: a jól cselező, gyors lábú irányítóinknak és persze a beállóinknak. Kifejezetten erőltetném a befutásokat, hogy kicsit megzavarjuk a falat, alapra Lékai előkészítő-játéka tűnne nekem jó döntésnek a kezdőbe, de ahhoz tényleg olyan felfújt arcú lövők kellenének mellé, mint a Vardar elleni Borozan és/vagy Yahia. Márpedig pont nem ők fognak kezdeni gondolom, de bízom benne, hogy Tönnesennek is menni fog a lövés ma, neki amúgy is jót szokott tenni a válogatott-szünet. Érdekes módon Laugével kapcsolatban nincs sok kétségem, ő remek versenyzőtípus, ha nem ül az első, majd bevágja harmadikra, és kész. DD helyében biztosan megpróbálkoznék valami újjal, mondjuk egy kétbeállóssal, vagy ilyesmi, jó lenne váratlant húzni Talant orra alá, hadd tűnődjön rajta.

A támadásunkat ugye elég szépen összekalapáltuk már az elmúlt forduló(k)ra, most kellene a védekezést is odatennünk, amennyire csak tudjuk, minden idegenben szerzett pont iszonyúan fontos lehet ugyanis ebben a csoportban. Aguinagaldénél sokkal szarabb beállók is megtalálták a helyüket a falunkban, ahogy támadásban a kapuralövések koncentrálása, úgy védekezésben ez legyen most az elsődleges szempont, hogy a beállót tartsuk meg valahogyan. Ha a stabil hármasvédelmünk megvan, akkor nyerünk, ez van bennem. Mostanság talán Terza és Mackósajt tolják ezt a legstabilabban, nyilván Terzával kicsit kockázatos kezdeni, főleg az elmúlt néhány egymás elleni gólzáporos mérkőzéseink tudatában. Hah. Franc se tudja, mi lenne a jó, most nyernünk kell, csak azt tudom. Gondolom Árpád kezd a kapuban, ami helyes is, és nyilván Cupara utazott ki még, ez is egyértelmű, azt hiszem, nem nagyon kell magyarázni, miért. Sőt, lehet neki kellene kezdenie, ha már itt tartunk. Mahé sérüléséről nincs semmi infóm, csak ami mindenkinek, hogy edzésen már elég mozgékony, Moraes is lesz, ahogy nézem, számszerűen minden poszton megvagyunk, remélem kellő önbizalommal utaztunk ki, és nem hagyjuk kizökkenteni magunkat.

Mert képesek vagyunk rá. Idén is. Nyernünk kell, mert kaptunk már ki elégszer idén. Nyernünk kell, mert ha nem is a kétpont a létfontosságú, mint tavasszal, de a lendület, amit a győzelem adhat, az borzasztóan az. Nem lehet minden meccset megnyerni, világos, de a Kielce ellen kötelező, nálam. Nincsenek pontos információim a kiutazókról, de lengyel-túrákon mindig sok a magyar, szóval biztosan most is fullon lesz a vendégszektor, mindenkinek jó utat, és szurkoljatok egy jót! Meg nyerjetek meccset és egyetek zurekot!

Hajrá Veszprém!