Mocskos Kielce!

Jól mondod, fiam, egy lesz, több nem.

"Eme tartalom - és a „Mocskos mindenki!” sorozat összes többi része is, melyek jönnek majd Köln elé - kizárólag saját felelősségű fogyasztásra készültek, elsősorban olyan célközönségnek, akik értik és szeretik a szatirikus ábrázolásmódú műveket. Ősősősapánk, a sajnos azóta már megboldogult NST méltán népszerű sorozatát szeretnénk megidézni ezekkel a tudományos megfigyeléseken alapuló észrevételeket tartalmazó LA-kel. Aki tudott már akkortájt is olvasni, és megtalálta a magyar internet mély bugyraiban a hasonló tartalmakat, plusz a haja, a humora és az önkritikája azóta is tart, annak nem kell külön magyarázni, hogy ezmijez. A többiek pedig fogadják el, hogy a „mocskos...!” című posztok helyenként túlzóak, nyomokban rosszindulatúak, jellemzően gúnyosak, előfordul benne csúnya beszéd és gyakran gyökerek vagyunk, direkt. De most ez esik jól, ha neked nem, mert menstruálsz vagy csak simán érzékeny a lelkivilágod, akkor ne is olvasd tovább, kérlek! Megértéseteket köszönjük, én szóltam. Többieknek jó mókát!"

Polska, wengry dwa bratanki, mi? Hát a nagy lófaszt.

Általánosságban egyébként talán még alá is lehet támasztani ezt a lengyel köznemesség által a 16. században kitalált nyalizást, amivel valószínűleg a már akkor is tőlünk importált bor árát akarták lejjebb nyomni, sőt, a plocki barátainkra egyértelműen tudom vonatkoztatni is, de hogy a Kielcével pajtáskodjak, nos az nagyon távol áll tőlem. És nem, nem kifejezetten azóta a bizonyos BL-döntő óta, amit konkrétan megnyertünk nekik, de erről majd később társalgunk, elöljáróban csak annyit: szívesen.

A világ legjobb csapatsportjának legnagyobb szégyene lenne, ha ezek a jellegtelen sárga lengyelkék másodszor is BL-t nyernének, látom ám a plocki, bólogató fejeket, főleg a valóban tiszteletreméltó aranygenerációjuk kihullása után. Hát emberek, ki maradt itt, aki karakteres? Jó, Jurecki, adjuk meg, de egyrészt ő nem játszik most sem, ráadásul nagyjából két hetet volt idén egészséges, másrészt tiplizik is Flensburgba rögvest. Hogy ki még? Lijewski? Hát, apám, még ha a bátyja lenne, elnézegetném, lányok, ugye értjük, miért?

...de az öcskösnek még a szeme sem áll jól. Vagyis sehogy sem áll, na.

Ennek a csapatnak már régen se íze, se bűze, ráadásul az edzőjük is megbukott csodálatos kishazánkban, mégis mire fel nyerhetnének megint BL-t? És ha már belementünk a kirgiz/spanyol edző témájába, rángassuk is ide azt az arcátlan korrupciót, ahogyan Talant Dujshebaev a csapatát építi. Kell a hely a családnak, mi? Hát így könnyű. Apukáról egyébként tíz éve próbáljuk testületileg eldönteni, hogy egy kevesek által megértett zseni, akinek ad a gép (4 BL-győzelem két külön csapattal azért nem sikerült sok mindenkinek...) vagy egy ápolásra szoruló pszichopata. Aki beszélt már vele személyesen is, az valószínűleg az utóbbira szavaz jellegzetes tikkelését látva. Igen bátran nyúl a fiatalokhoz – már nem úgy, mint egy tetszőleges katolikus pap, reméljük legalábbis – tán túlzottan is, ahogy azt a válogatottbeli rombolásait látva felróhatjuk neki: a magyar nemzeti csapat túlfiatalítása után ugyanis most épp a lengyelekét talicskázza lefelé a másodvonal mocsarába. Hatalmas szerencséjére manapság már elnöki kupát is osztogatnak, a rendes polskáknak meg igazából mindegy milyen, a lényeg, hogy jól dönthető legyen belőle a Żubrówka. És ahogy azt már megállapítottuk a hajrá! posztban, Jurecki különösen jól ért a kupák emelgetéséhez, a President Cup mellett sajnos a robotkar is megvolt neki, szívesen, de aztán ennyi elég is lesz.

Mint minden rendes veszprémi, én is rengeteget dúdolgatom a Vardar átköltött énekét, miszerint: Żubrówkával jó az almalé, jó az almalé, jó az almalé. Ugye? Na, akkor intézzük is úgy, hogy a bölényfüvesek tolhassanak egy bronzmeccset az almalésekkel a második napon, mi pedig döntsük el a Barcelonával.

Vannak további érveim is, természetesen, a tudományosan megalapozottak közé tartozik például, hogy az egész szezonban figyelgetett – és sok veszprémi szurkoló által már jó előre lefikázott – Cupara remélhetőleg tudni fogja a helyét ebben a párharcban, és hozza azt, amiért itthon kiabálják. Jó, hivatalosan ugyan még a Kielce fizeti, de már nem sokáig, szóval mindenképpen megér néhány odaszólást, hátha magára veszi.

Piszkálgatom tovább ezt a keretet, és hát továbbra sem értem, hogy a PSG hogyan volt képes két meccsen elvérezni ellenük, értem én, hogy felépült néhány sérült, de könyörgöm, így sem lettek összesen tízen. Vannak a srácok, akiknek kevés a magánhangzó a nevükben, a spanyol kontigens, köztük Alex, és akikre érdemes figyelni, Blaz Janc és Cindric, nevezetesen. Egyébként az mindenkinek megvan, hogy soha nem kaptunk ki a Kielcétől rendes játékidőben? SOHA. Összesen egyszer buktunk ellenük egy hosszabbításos meccset, hetesekkel, tudjuk melyik volt az, ugye? És amiatt a meccs miatt van nekik több BL-címük, bakker. Fú, még mindig reszketek, ha arra gondolok, hát tényleg szívesen. Mekkora mákjuk volt, hogy velünk kerültek ott össze, senki más nem adta volna nekik oda azt a robotkart ilyen könnyen.

A lengyel aranygeneráció nyugdíjba vonulása után a szimpatikus elemek száma is erősen leredukálódott a lengyel bajnok hadrendjében, a fentebb is említett Jurecki és Lijewski maradt összesen, a másodvonal pedig olyan, amilyen. Egy rendes sort egyébként nyilván ki tud állítani Talant, hiszen az összes fiát leigazolta, remélem nincs neki több elszórva, szerte a világban, a középen duhajkodó Cindric pedig a gólkirályságra törő Alex mellett gakorlatilag a legnagyobb veszélyt jelenti az ellenfél kapujára. Mármint a miénkre. A tikkelős kirgíznek egyébként eléggé kapóra jött az egész éves sérüléshullám, nem vagyok benne biztos, hogy kényszer nélkül ilyen szintűre építette volna fel a Kuleshokban gazdag második sorát, persze lehet, de mivel ez a mocskos Kielce poszt, nem a hajrá, ezért ezen a ponton muszáj kételkedést fogalmazzak meg.

A lengyel elődöntő első meccsén aztán külső szemlélő számára meglepően véreztek el az általunk még sosem hallott Gwardia Opole otthonában, de én hajlok rá, hogy azt higgyem, ezt is tudják ők, hehe. Mármint ezt a semmit, amit ott mutattak. Meg amit a plocki meccsen, ahol ahogy hallom még olyan csúfság is történt, hogy az Orlen Arénából kitessékelt vehemensebb szurkolót megbüntették a zsernyákok, mert hogy, kapaszkodjatok meg, hangos volt. Ismétlem, hangos. Nyolc méterre a lengyel bajnoki döntő első meccsének helyszínétől. Mik vannak, mi? Fura. Csak a régi Hamburghoz tudom hasonlítani a Kielce állandó szerencséjét nemzetközi vizeken, döbbenetes, amit mindig is, mindenben bezsebelhettek. Emlékeim szerint határozottan sokszor kaptak lehető legkönnyebb ellenfelet, amikor pedig végre jut nekik egy rendes, hát nem elköveti az egyetlen elkövethetőt ellenük, hogy lenézi őket?!. A PSG megtette nekik ezt a szívességet, mi soha többet nem, ebben mondjuk biztos vagyok.

Szóval ahogy plocki pajtikáink mondják: 100% JP, Kielce, JP!