Nulladik forduló

Sikerült kicsit lemaradni a nyitó KP-val, de sebaj, egész pofás meccseket kaptunk az arcunkba így szerda estére. A már lejátszott meccsekről egy-egy dőlt betűs mondatban emlékezünk csak meg, az eredményeket viszont nem számítottuk be a rangsorunkba, elvégre ez egy nyitóforduló előtti KP akart volna lenni. Meg egyébként is, ez

Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja.

16. Cocks

A hatosfal kollektíva mindig is rajta tartotta figyelő tekintetét a világ kézilabdázásának perifériáján, így évek óta követjük az Univerzum Legférfiasabb Rangadóját, a finn liga derbijét, a Cocks - Dickens összecsapást. Mivel idén kisebb meglepetésre a finn bajnok beverekedte magát a BL-be, nem hagyhattuk ki őket a nyitó Kápénkből. Pláne így, hogy a nyitófordulóban leikszeltek a Leonnal, wow!

Cocks - Leon 19:19

15. Zágráb

Idén nyáron megint sorcserét toltak Zágrábban, valami hasonló történt tavaly is, és legyünk őszinték, nem jöttek ki belőle különösebben jól, az a 6 pont és az utolsó hely a csoportban úgy, hogy közben ilyen Vori meg Mandalinic meg Horvat nevű alakok szaladgálnak a csapatodban, szóval az elég gyász volt, na. Amiben bízhatnak, az Lino Cervar sokadik eljövetele, mellette Tonci Valcic és Kelentric jelentik az állandóságot - az idősebb Valcic fivér a zormani utat követve a pályáról egyből a másodedzői státuszba igazolt, Kelentric pedig kapusedzőként már a sokadik vezetőedzőt éli túl. Cervar tavaly nem alakított maradandót a válogatottnál, nekünk úgy tűnt, az öreg már, khm, nem tartja rajta mutatóujját a nemzetközi kézilabdázás ütőerén. Ehhez képest bevállalt egy radikálisan megfiatalított keretet - igaz, valami hasonlót vitt a Metalurgnál az elmúlt pár évben is, szóval ki tudja, még az is lehet, hogy lesz bőven nafta az idei PPD-ben.

Zágráb - Szeged 2018.09.16. 20:00 (2)

14. Zaporozsije

Tavaly a Montpellier mellett ők domináltak az alsóházban, és ha addig nem is jutottak, mint a franciák, ők is jó emlékekkel tekinthetnek vissza az előző szezonjukra. A tervük minden bizonnyal idén is úgy szól, hogy masszív, fizikailag erős csapatként majd felőrlik, akit lehet. Mivel a tavalyi eredményüket egy felsőházba szóló jeggyel köszönte meg az EHF, erre markánsan kevesebb lehetőségük lesz idén. Rögtön szerda este bele is néztek a PSG késébe, ahogy kell.

Zaporozsije - PSG 29:35 (12:17)

13. Celje

Idén nyáron is elpasszolták a tavalyi góljaik úgy kétharmadát (Ziga Mlakar, Mackovsek, Daniel Dujsehebaev), meg egy frankó kapust (Lesjak), helyettük közepesen ismert neveket (Klemen Ferlin a kapuba, Drasko Nenadic ballövőbe) hoztak. Meg persze végtelen U21-es játékost. Nyilván megpróbálnak majd továbbmenni a csoportjukból, de érzésre Branko Tamsenak idén a tavalyihoz képest sokkal, de sokkal nehezebb dolga lesz.

Celje - Skjern 2018.09.16. 17:00 (2)

12. Breszt

Cadenassal ha jók is lesznek valamikor, az nem ősszel lesz, még akkor sem, ha Bebeshko is többé-kevésbé spanyol iskolát nyomott. Egész jól erősítettek az Obranovic - Darko Djukic - Sime Ivic trióval, igaz, Nikulenkau hiányozni fog középről. Ráadásul őt épp az SKA Minszk vitte el, úgy tűnik, megint lesz gondjuk a hazai bajnoksággal is. A Kristianstad ellen, ha idegenben biztosra nem is mehetnek, de azért inkább őket érezzük esélyesnek.

Kristianstad - Breszt 2018.09.15. (2)

11. Skjern

Ha már a frankó erősítéseknél tartunk, a Skjern sem panaszkodhat. Mogensen nem fiatal már, de még mindig erősítés lenne gyakorlatilag bármelyik csapatnak, ahogy a flepnis-hajpátos Gustavsson és a legutóbbi EB-n a szlovénok kiegészítőembereként feltűnt Jan Grebenc is egész jó fogásnak tűnik. És amint azt tavaly láttuk, a csapategységgel náluk eddig nem volt gond. Nincs kizárva, hogy lesznek ők még feljebb is ezen a listán, mondjuk ehhez kezdésnek Celjéből kellene két pontot hazavinnük.

Celje - Skjern 2018.09.16. 17:00 (2)

10. Kielce

Talant nem lehetett különösebben elégedett a tavalyi erőnléttel, vagy mi lehet arrafelé, mindenesetre a Veszprém elleni szezonkezdetre kidőlt a fél csapat, a legutóbbi meccsükre mindössze 10 emberrel álltak ki úgy, hogy ebben már benne volt a celjei kölcsönadásból az utolsó utáni pillanatban visszarántott legkisebb Dujsebajev. Mivel őt a Celje már korábban benevezte a sorozatba, így leginkább az EHF vonatkozó szabályzatának hiányosságait kihasználva játszathatja majd a Kielce, ugyanakkor a legfőbb gondjukat Dani sem fogja megoldani: lényegében Cindric az egyetlen irányítójuk, ami okozhat még fejtörést a Dujesebajev - Zorman edzőpárosnak.

Veszprém - Kielce 2018.09.15. (1)

9. Veszprém

Nem véletlenül tettük a Veszprémet közvetlenül a Kielce elé és az élcsoport végére. Sem a tavalyi szezon, sem az idei felkészülés nem ad okot olyan nagy bizakodásra, és bár az igazolások közül többen - elsősorban Mackovsek és Strlek - jó benyomást tettek, a "régieken" továbbra sem látni azt, mitől lenne faszább ez a szezon a tavalyinál. Aztán meglátjuk persze, neveket tekintve megvagyunk, de azt most már pontosan tudjuk, hogy mindez semmit nem ér addig, amíg a pályán is csak nevek vannak, nem csapat.

Veszprém - Kielce 2018.09.15. (1)

8. Löwen

#1Team1Ziel, ez a hivatalos mottójuk, haha, nyilván marha fontos lesz nekik a BL idén is. Pláne azok után, amit tavaly egész évben - akkor még német bajnokként - kaptak az EHF-től. Garantáltan le fogják szarni az idegenbelieket, a hazaiakat talán megpróbálják majd behúzni azért, hogy meglegyen a továbbjutás, azzal pedig a plusz 1-2 teltházas SAP Arena. Mindeközben a keretüket elnézve mindenre, sőt, mindenre is jók lennének, hogy mást ne mondjunk, Abutovic és Nielsen gyönyörűen fogja kiegészíteni Guardiolát a fal közepén - mondjuk ebben az esetben azt a gyönyörűt olyan BDSM-esen tessék érteni. Kezdésnek szépen megmogyorózták a Barcát odahaza, a végeredmény ellenére ráadásul elég simán - bár azért Palicka a pályán töltött három percében összehozta a forduló védését.

Löwen - Barca 35:34

El ne felejtsük: aki nem látta volna, annak itt az előszezon legcukibb jelenete, ahogy Mensah megkéri a barátnője kezét az aktuális Bundesliga meccsük után a pályán. Bónusz: az egy percnyi adásidőre jutó totálisan megilletődött német (szak)kommentátorok Guinness rekordja.

7. Vardar

Nehéz őket a helyükre tenni, meg elvonatkoztatni 2018. első felének oroszrulettjétől kedvenc bulvársztorijától, miszerint megy a tulaj avagy nem megy a tulaj. Végül aztán csodás félmegoldás született, maradt a csapat, de masszívan megvágott költségvetéssel, ebből következően jelentősen megváltozott kerettel. Egy erős első soruk így is akad azért, de pl. Gorbok jó fél éves kiesése biztosan érzékenyen érintette őket. Parrondo belehúzott rendesen, ha a csoport középmezőnyében tudná tartani ezt a Vardart, már az is szép eredény lenne. Bele is húztak rendesen, kezdésnek mehetnek Montpellier-be, minden bizonnyal egy jóféle pofonért.

Montpellier - Vardar 2018.09.15. 17:30 (1)

6. Szeged

Pastor a Canellas - Maqueda párossal csodás kiegészítőket kapott a már amúgy is szinte tökéletes gyűjteményébe, aztán egyszercsak beesett még Bombac is, velük - nomeg Aliloviccal - ha akarja, ha nem, a Szeged megérkezett az abszulút esélyes kategóriába. A két rutinos spanyol miatt idén építkezésre sincs akkora szükség, kíváncsiak vagyunk, hogyan fog megküzdeni ezzel a státuszváltozással a szegedi pad és persze a játékosok.

Zágráb - Szeged 2018.09.16. 20:00 (2)

5. Flensburg

Papíron több felsőpolcos játékost is vesztettek, de közülük igazából tavasszal már csak Matthias Andersson volt tényleg meghatározó. Nyugodtan mondhatjuk, tavasszal Machulla már tudatosan az idei szezonra készült, miközben azért csak behúzta a Bundesligát is. Ettől még nem ők lesznek a BL elsőszámú esélyesei, arra ott vannak az olyan franciák, mint első idei ellenfelük, a Nantes, de mivel arrafelé nem szokás olyan látványosan telibeszarni a BL-t, mint például Mannheimban, ezért cserébe mi is feljebb húztuk őket a listánkon.

Nantes - Flensburg 2018.09.16. 19:00 (1)

4. Nantes

A Montpellier mellett nekik is sikerült azt a csodát végrehajtaniuk, hogy együtt tartották a tavalyi meglepetést összehozó keretüket. Meghatározó játékos mindössze kettő távozott, Klein és Saurina, de előbbit Valero Rivera több mint megfelelő színvonalon pótolja, utóbbi pedig már inkább csak az öltözőben volt vezér, mint a pályán.

Nantes - Flensburg 2018.09.16. 19:00 (1)

3. Barca

A Barcat (igen, idén már hivatalosan is Barca Lassa néven futnak) a keretük és az igazolásaik miatt muszáj minden szezon elején a KP elejére tenni. A frissen gránátvörös-kékbe öltöző Fabregas és Casper Mortensen mellett a majd' egy év kihagyás után visszatérő Lasse Andersson jelentheti azt a pluszt, ami tavaly hiányzott. Viran Morrost Thiagus Petrussal, a kölcsönadott Jallouz-t pedig Duarteval pótolták, ergo a távozók miatt sem gyengültek semmit, a kérdés már csak az, az idei szezonjukat vajon megint agyoncsapják-e a sérülések, vagy idén újra egy domináns Barcát látunk-e? És habár láttunk tőlük szép dolgokat, meg egy végtelen hosszú padot, a Löwen ennek ellenére rendesen megcibálta őket a nyitókörben.

Löwen - Barca 35:34

2. PSG

Náluk nem kérdés, a legnagyobb fogás Raul Gonzales elcsaklizása volt a csőd szélén billegő Vardarból. Az más kérdés, hogy az eddig leginkább a fantasztikus egyéni képességekre építő, elsősorban kontrakézit játszó PSG-t megpróbálja-e Raul a saját ízlésére formálni, vagy inkább saját elképzeléseit formálja majd át a csapat kvalitásáinak ismeretében? A Mollgaard - Viran Morros csere tökéletesen mutatja a két filizófia közötti különbséget, de azért ebből hosszú távú következtetéseket ne vonjunk le, Raul egy rendkívül intelligens pali, így - sajnos - nem igazán kell attól tartanunk, hogy ne tudná megtalálni az optimális megoldást. Ukrajnában sikerült, könnyedén húzták be az első kötelezőt.

Zaporozsije - PSG 29:35 (12:17)

1. Montpellier

Aktuális bajnokként máshova nem igazán illene tenni őket, nomeg szinte tökéletesen együtt is tartották a bajnoki keretet. Mondjuk Fabregas hiányozni fog, mert azért arra reálisan nem számíthatnak, hogy mondjuk Mamdouh minden meccsen olyan teljesítményt nyújt majd, mint Kölnben, és bár Petterson egyáltalán nem rossz játékos, ő sem Fabregas szint. És hogy mindez mit jelent? Esetükben pont semmit, mert ahogy azt tavaly megmutatták, egy jól felépített játékrendszerben, megfelelő önbizalommal, megfelelően elosztott terheléssel és felelősséggel bármire képesek lehetnek.

Montpellier - Vardar 2018.09.15. 17:30 (1)