Adidas Stabil Boost 2.0 - Cipőposzt

Az Adidas Handball kérésére lehetőséget kaptunk egy új adidas cipő, a stabil boost 2.0 tesztelésére, de mivel a miénknél némiképp nagyobb csukát kaptunk kézhez, kerítenünk kellett valakit, akinek Hamupipőként illik a lábára eme csodás viselet. Nem kellett sokat keresgélnünk, Jancsi személyében meg is találtuk az emberünket, innentől az ő észrevételeit olvashatjátok az Adidas legújabb teremcipőjéről. Remélhetőleg lesznek a jövőben ilyen jellegű kampányaink, fogadjátok nyitott elmével! Köszönjük!

Előtte

A kapott cipő a kézilabdakörökben manapság divatos zöld színben pompázik. Érdekes, hogy fociban körübelül a kétezres évek elejétől szinte teljesen eltűnt a hagyományos fekete színű cipő, és mindenki elkezdte hordani a pink, sárga, piros, és zöld színű neoncsukákat. Egy idő után aztán jött a következő hullám, amikor már aszinkron párokat hordtak, ás színű volt a jobb és a bal. Ennek a színesedésnek köszönhetően mára eljutottunk oda, ha az ember fekete színű futbalcipőt szeretne venni, akkor nagyon-nagyon kell keresnie, hogy találjon egyet.

Kézilabdában ez a fajta színesedés jóval később köszöntött be, hiszen évtizedeken keresztül elvoltak a kézisek, fekete, fehér, illetve a klasszikus kék Adidas Handball Spezial volt ami minden kézis lábán ott volt. Mostanra a vezető márkák felhozatalát megnézve a kézilabda is eljutott oda, hogy a színes lépők korszakát éljük, és ha egy jellemző színt kell választani, hogy melyik a korunk legnépszerűbb színe, akkor a zöld lesz az (bocs Nilsson, a tied piros). Szóval ebbe a környezetbe jól beleillik a kapott zöld cipő. De azért még lehet játszani a színekkel tovább is, elég csak ezt a cipőt megnézni.

A cipő egyik érdekessége a talp. Ha közelről megnézzük, akkor olyan, mintha egy hungarocell lap lenne, látjuk az egymáshoz kapcsolódó kis fehér gömböket, amelyek azért hasznosak, mert hozzák az adott felületre eső legnagyobb térfogatot, gömb alakúak, azaz az energiát elég hatékonyan tudják elnyelni. Leegyszerűsítve ez a lényege az Adidas 2013-ban kitalált Boost technológiájának, amelyben minden az energiáról szól, hogyan lehet a leghatékonyabban visszatáplálni, annak érdekében, hogy minden lépésünk kényelmes, könnyű, és erőteljes legyen. A német BASF segítégével kifejlesztett szivacsgyöngyöket egyszerűen csak energiakapszuláknak hívják. Ők felelnek azért, hogy a lábunknak jó legyen ugrálás közben. Ennek az előnyeit nem kell magyarázni azoknak, akik már csináltak végig kézilabdaedzést tornadorkóban. Szóval a talp lelke a Boost, ebből is a 2.0.

A talp futófelülete olyan gumi, ami nem hagy nyomot, másfelől pedig olyan tapadást biztosít, aminek segítségével lazán abszolválhatjuk a v betűs irányváltásokat, úgynevezett lékaimátézást (régi nevén andjelkovicsozást), maximális menetstabilitással, bármilyen tornatermi padlófelületen, akár Kölnben, akár Budakalászon pattogtatunk.

A cipő felsőrésze a ma már minden performance terméknél kötelező mesh hálós anyag, ami a 3D textúrájának köszönhetően könnyű, ugyanakkor tartós, és biztosítja a jó szellőzést, ami nem egy utolsó szempont egy sportcipőnél. Az orrészre bele van gravírozva, hogy Adituff, ez is egy Adidas által kifejlesztett technológia, abból a célból, hogy a lábujjaknál kopásálló anyagú bevonat legyen. Ezt a technológiát a kidörzsölést megelőzendő, olyan sportoknál használják, ahol a cipőorr kemény, érdes, felületekkel érintkezhet, mint például a tenisz vagy a baseball. De nem csak a lépő tartóssága a cél itt, hanem a lábujjsérülések megelőzése is a megfelelő szintű védelemmel. Kicsit furán hat, hogy a cipő három csíkot nem varrással rögzítették, hanem a zöld mesh anyagra rá van festve, kicsit olyan érzést adva, mintha valaki sablont használva fújta volna fel neolux-szal. A cipő sarkán találunk még egy fekete színű extra merevítést, ami segít a láb megfelelő tartásában, illetve oda kenhetjük a wax-ot, amíg Moustafa be nem tiltja jövőre. Addig meg mehet a ragasztószalag, meg a fenyőgyanta.

A cipő nyelve gyöngyvászon anyag, jól illeszkedik a lábfej tetejéhez, és a kettesével tagolt cipőfűzőlyukak is kényelmesek. A cipőfűző természetesen csúszásgátló anyagból készült, hogy ne kelljen a sporinál kiverni a biztosítékot azzal, hogy fél percenként meg kell állítani a játékot cipőkötésért. A fűzőlyukak alumínium hatású fényvisszaverő anyaggal vannak megerősítve, ha esetleg vaksötétben kellene kézilabdáznunk. ;)

Összességében egy nagyon professzionális sportcipővel van dolgunk, ami kinézetében hajaz kicsit az 1989-es Adidas Torsionra, és nem véletlen az sem, hogy ahhoz hasonlítom, mert hozza azt a fajta innovációt a Boost-tal, amit annak idején a Torsion technológia.

Közben

A külsőségek után irány a terem, megnézzük, hogy milyen is a cipő akció közben. Első benyomások a felhúzás után, hogy szinte kosarascipő szintű bokabiztonságérzetet kapunk, de mellette megvan a mozgás szabadsága. Érezni a bokánál, saroknál, talpnál, hogy itt bizony van tartás, és nyugodtan vethetjük bele magunkat a hatosfal közé. A méretezése is jónak tűnik, az utcára használt Adidas Superstarnak megfelelő méretem a cipő, és tökéletesen illeszkedik a lábra, tehát megvan a márkán belüli méretkövetkezetesség, ez mindenképpen fontos információ mielőtt berendeljük a cipőt.

Az első mozdulatok a pályán már éreztetik velünk, hogy itt tényleg valamilyen mágikus energiavisszanyeréssel van dolgunk. A lépések, futások könnyedén mennek, nem csak a Boost technológiának köszönhetően, hanem még legalább kétvéle innovációnak köszönhetően, amit a talpra ragasztottak. Egyik a lábfej első része mögé elhelyezett rugalmas SPRINTPLATE (rohanótányér), ami extra erőt ad a felugrásoknak és a leérkezéseknek, ha valakit át akarunk lőni. Legalább 5 centi mentális emelkedést okoz. A másik hightech dolog az ún. top-grip bevonat a talpon. A talp tapadása kiválló, minden beltéri felületre alkalmas. Jó tapadást biztosít parkettán, PVC-c, linóleumon, terraflex vagy gerflor felületen is.

Sajnos labdás edzésen nem volt lehetőségem még kipróbálni, de a cipő arra is jó, ha az edzőterembe megyünk le valamilyen erősítőgyakorlatokat végezni. A cipő ebben a közegben a különböző gugolás, terpesz-zár, jumping squat gyakorlatoknál nagyon hálás, ahol a láb erősítése a cél. És a láb mindenképpen kell a kézilabdához. A cipő hozta azt a könnyűséget, amit az Adidas ígért, ugyanakkor a szellőzés is megfelelő volt, bár ez mindig egy olyan dolog, hogy ahol kiugró teljesítmény kell, ott azért nagyon meg kell izzadni.

Az edzés végén érezni lehetett, hogy mennyire hálás a talp egy ilyen szintű támogatásért, amit a cipő nyújt a Boost technológiával. Nekünk csak a sportra kell koncentrálni, aki komolyan gondolja annak jó választás az Adidas Boost 2.0 kézilabdacipő. Ilic mellett Nikola Karabatic is ilyen cipőben tolta a pályán vasárnap délután. Sajnos.