Újabb fontos pipa

Hát elég kalamajkás egy nap volt ez a tegnapi, ebbe pedig gyönyörűen illeszkedett a meccs és a körítése. Összességében persze remekül éreztem magam, ha pedig végiggondolom azt a tényt, hogy milyen ügymeneteket intéztem T +/-1 órán belül az Arénában, kijelenthetjük, hogy a meccsrejárás már nem csak egy félig munka, félig szórákozási program, hanem rendesen szociális kapocs, jelmezkölcsönző, közösségi tér, ergo minden egyben. Jut eszembe, a villogó képernyős cumó - a mi sorunkban legalábbis - jellemzően az androidokkal nem működött, ez máshol hogy volt? Csak hogy legyen visszajelzés, és legközelebb jobb legyen.

Nem különösebben izgultam a mérkőzést megelőzően, értem én, hogy az elmúlt években - és úgy általában is - a fiatal skandik ellen szoktunk besülni, pont ellenük ugye elég gyakori, de nem hagytam magam magam elvinni abba az irányba, hogy a GOG-tól tartanunk kellene. Ha őket itthon nem tudjuk stabilan megverni, akkor nincs keresnivalónk Kölnben. Márpedig az ezzel a kerettel egészen nagy blama lenne, úgyhogy ne legyen!

Remekül kezdtük a meccset, nekem az első félidő kifejezetten tetszett, abszolút koncentráltan álltunk bele, úgy, ahogy kell, kemény, kilépegetős, beálló elől labdát elszedő védelemmel. Az első gólunk ebből is született meg, Fabregas elpiszkálása után Remili rohant végig a pályán, és fejezte be középről könnyedén. A széleken Mikita Vailupau és Descat kezdett Yahía és Elderaa lövőkben, az említett franciákkal beállóban és középen, Corrales pedig a kapuban, egy cserével Liget jött a védelembe. Ami amúgy az első félidő egészében igen remekül működött is, a másodikban mondjuk már bőven volt kivetnivaló, de gyakorlatilag azzal a 30 perccel sikerült eldöntenünk ezt a meccset. Azon kívül, hogy a beállót ebben a szakaszban egészen jól takartuk el, a visszazárások is faszán működtek, egyedül Mensinggel nem tudtunk mit kezdeni, ő felettébb gólerősen kezdett, és .

Nálunk eleinte a balkezesek villogtak, Remili a lerohanások vezetésével/befejezésével és felállt fal ellen is nagyot ment, Yahía pedig elsősorban betörésekből volt veszélyes, de bemutatott úgynevezett igazi átlövést is, amit annyira várunk tőle. Felszabadult és gyors játékot mutattunk összességében, ment minden szépen. A héten apukává váló Rodri (GRATULÁLUNK) bele-belekapott egy-egy ziccerbe, szaladhattunk belőle, és mentünk is Mikita felé húzva végig a ziccereket. Kicsit megfutottuk a dán fiatalkákat és borzasztóan örültem ennek. Mi ugyan sem dánok nem vagyunk, sem annyira fiatalkák, de tavaly óta pofázom, hogy nekünk is a gyors játék az éles fegyverünk, ha nekiállunk dödörögni, felállt fal ellen bumszlizni, mi leginkább abba tudunk belehalni, és ezt sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Pont, mint tegnap a második félidőben.

A kicsit lézengő, tróger, nekem Raikönnenre hajazó Thulin-fiú (teljesen szimpi, majd szegedi mezben nyilván nem lesz az) ezen a ponton kicsit rámijesztett, mert az eddigi nihil után elkezdett védeni, Elderaa kapufájából szerencsésen Vailupauhoz keveredő labdát fogta meg, és hát, foglamazzunk úgy, hogy láttunk már általa megnyert meccset. Szerencsére összességében nem kellett aggódnunk miatta, végül nem is zárt nagy százalékon - az EHF szerint -, de jókor fogott nagyokat, annyi szent. Én a 27%-nál a pálya mellől kicsit többnek is éreztem.

És ha már kapu, mi pedig ismét jó ütemben, abszolút időben cseréltünk bele, ebből a szempontból teljesen védhetőnek érzem Jensen korai idehozatalát, már az első két meccsén jól láthatóan jobban bízik benne a stáb, mint az elmúlt években bármelyik kapusban Corralesen kívül, ha pedig ez így marad, és ezeket a teljesítményeket hozni fogja, akkor nem nagyon van min vitázni ezzel kapcsolatban. Portóihoz hasonlóan ma is egészen parádés teljesítménnyel hálálta meg a bizalmat. Az első félidőben a játékosok forgatását is kb. rendben éreztem, Pechmalbek érkezett először a padról az addig eléggé eltakart Fabregas helyére, és gyorsan kapott is labdát, amit be is vert, szigorúan, jött Koszorotov is, és azt is leszögezhettük, hogy a védelmünk a Liget/Dragan duóval sem lett rosszabb, sőt, később Andriskával sem, azt kell mondjam, az a kiharcolt belemenés például egészen fantasztikus volt, és valóban tök szabályos.

Ez az, ami amúgy a tegnapi meccsben előramutató volt, hogy amikor igazán koncentráltunk, volt védelmünk és mögötte kapunk is van. Sandell érkezett a 20. perc környékén és Remili széles előkészítéséből a svéd gyorsan be is vitte szinte ziccerig. A következő bombája sem volt rossz, csak hát pont rossz helyen volt Thulin feje, ugye, hát hogy azt hogy élte túl a kisgyerek, azt nem is értem. Az első félidőt tényleg időben cseréltük végig, Remilinek a hajrában éppen már kezdett kicsit elgurulni a gyógyszere, amire most remekül és gyorsan reagált a pad, hálistennek. 19:13-mal vonultunk félidőre, és ez nagyon rendben volt, nekem.

A második félidőt viszont érzésem szerint elcsaltuk kicsit, sajnos, plusz volt egy 10 percnyi ámokfutásuk a litvánoknak is, maradjunk annyiban, de közösen, mindannyian. Nekem az első félideji szurkolás is rendben volt, a második nagyrészét a lelátó is kicsit csalta, de aztán a hajrát ismét hoztuk, na. Amúgy is voltak mókás, új elemek a szurkolásban, és a lelátói viselkedésben, a zsiványok, zsiványok-rigmus például abszolút ül, én imádom, kéne még valami szette-vette-teremtette is, csak hogy megtréfáljunk mindenkit.

A következő 30 percet elég lassan, gyámolatlanul kezdte a visszatett kezdőnk (+Mahé a balszélen) és Jensen is bőven engedett a lécből, gyorsan lejjebb esett az első félidei 50%-os beszállója, persze volt honnan, így viszont és úgy, hogy közben hirtelen eladtunk 2-3 labdát elöl, villámgyorsan közelebb is férkőzött a GOG a hatgólos hátrányából. Egyébként valójában egy pillanatra sem volt veszélyben a hazai győzelem, de nem örülünk neki, amikor elengedjük a valódi gólkülönbséget, bármikor lényeges lehet az is, még ha most valószínűleg nem is lesz. Jó, Thulin is ebben a szakaszban védte a legtöbbet, és a jv-k is a második félidő dereka táján furcsultak kicsit meg, mindenképpen elmaradt 1-2 hetes befújása, kicsit össze is zavarodtunk tőle.

Ilic időt kért, nagyon helyesen, de mondjuk sokra nem mentünk vele, gyorsan kaptunk két gólt belőle, így rég nem látott közelségbe került a GOG, 2 gólosra faragták tetemesebb hátrányukat, a volt 22:20. Persze továbbra is voltak gyönyörű megmozdulásaink, például Remili bejátszás helyetti harmadik vagy negyedik ütemre átlövése egészen pöpec volt, nem is értem, hogyan lehet szárnyak nélkül levegőben tölteni ennyi időt úgy, hogy nem zuhansz éppen, de ő tudja ezt. Ezt is.

A meccs jelenete nálam simán az, amikor Jensen harmadik üreskapus próbálkozását egyértelműen megpiszkálta a visszaérő Pedersen - mondjuk azzal lett közelebb a kapuhoz - és mikor a jv-k nem fújták le sarokra, ő pedig nyilvánvalóan elsunnyogta, az O eleje a következő támadásban számonkérte rajta eme sportszerűtlenséget, ő pedig bocsánatkérő ábrázattal tárta szét a kezét a lelátó felé. Vicces jelenet volt, kicsit meg is bocsájtottunk nekijje.

Mindenesetre nyertünk, méghozzá simán, 34:31, egy időntúli hetes még ki is maradt, a teringettét, ugye, de egy pillanat kétség sem volt ebben a meccsben, és én erre számítottam, hogy őszinte legyek - kicsit fel is csaptam magam az óvatoskodó mumus-nyilatkozatokon, előzetesen, de azért maradt bőven ebben a meccsben is benne. A második félidőt kicsit mozizta mindenki, Mahét például szerintem észre sem vették a többiek a balszélen, benne, Sandellben, Koszorotovban és mostanság Casadoban is több van, egyszer ki kell belőlük jönnie ennek, és ha így lesz, remélem egyszerre, és remélem a negyeddöntőben, vagy egyenesen Kölnben.

A meccs utáni kokettálás miatt kicsit elbizonytalanodtam a közeljövőt illetően, hogy kell-e nekünk pihi és utána a másik csoport 3vs6-ja (ami jó eséllyel egy PSG lesz), vagy inkább jobb nekimenni a Szeged/Zágrábnak, majd vélhetően az Aalborg ellen negyeddöntőzni, ami nekünk egy kellemes emlék, ugye. Meglátjuk. Főleg, mert amúgy még A2 és A3 is helyet cserélhet, az meg akkor pont a másik ellenfelet jelentené a folyamatok végén, valószínűleg. Mindig jól megfogadom, hogy nem számolgatok, de hát hogyan lehetne azt kibírni?

Ha kihagytam valamit, mondjátok, addig is hajrá Veszprém!