KP15 - Ez a nap is eljött...

Bő két hét, egy válogatott Eb-selejtezős párharc, egy kupa-, majd egy bajnoki meccs után visszatér a BL, ez pedig itt a csoportkör utáni, nekem még mindig furcsa KP. Egyrészt továbbra is állandóan azt számolgatom, most már évek óta, hogy ha a következő egyenes kieséses párharc a negyeddöntő - ugye mert Kölnért az - akkor az előtte lévő hogy a véreres rákban nem nyolcaddöntő? Nem? Ugye milyen furcsa? Pedig nem az, most vagyunk a 12-ben. Továbbra is teljesen összezavar ez a kiemelés, esküszöm, de mindegy, mert friss rutinból átnyálazom, és Kölnig megszokom...Nem is emlékszem, hogy ilyenkor hogyan szoktuk, a továbbjutás lehetőségének megfelelően vagy attól teljesen elrugaszkodva, kizárlólag a csapatok jelenlegi formáját állítjuk sorba? Ki számolja, igaz? Hátö, majd lesz valahogy, mert:

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

12. Plock

A végén egy kőkemény becsúszó szereléssel továbbjutottak, egyáltalán nem volt túl egyszerű dolguk, mert nyerniük kellett hozzá Portóban, amit hoztak is egy góllal, de ha csak x lett volna, akkor a pontazonos Zágráb, egymás elleni jobbal juthatott volna 16-ba, ohpardon, 12-be. Ha és volna nincs a sportban, tudom, csak azt próbálom szemléltetni, hogy Xavi végül egészen parádésra pattintotta össze ezt az idei Plockot, hátul legalábbis egyértelműen, a csoport legkevesebb, de a komplett mezőny Barca utáni második legkevesebb kapott gólja az övüké, ez azért egyértelmű és számokkal alátámasztható siker. És hát azt sem lehet mondani, hogy különösebb esély nélkül állnak bele a Nantes ellenibe holnap, mert két meccsen bármi lehet, főleg ezen a szinten, de nyilván nem ők az esélyesebbek.

Viszont egy stabil védelemmel megzavarható bármelyik csapat, nem hinném, hogy a franciák lennének a nagy kivételek. Az pedig nekik van, mint már említettem. És van bravúrra képes kapusuk is, akit nem félnek használni, valamint mostanra egészen szépen felépültek a sérültek is, Fazekas Geri első egyenes kieséses BL-meccse lesz, neki és az ő játékánal abszolút ideális ellenfél ellen. Jó lesz ez, ők az egyetlen kék színű csapat, akiknek - mi, veszprémiek - nagy szívvel szurkolunk bárki ellen, ez most is így lesz, sok a kapcsolódási pontunk, hajrá Plock! Egy szűk győzelmet megidézek nekik, de józan paraszti ésszel végiggondolva a továbbjutásra alapvetően nem őket jelölöm, de leptek már meg idén, most sem bánnám. Teher nélkül mehetnek örömjátékra, az nem olyan rossz bolt, nem?

2023. március 22., 20.45 - Plock vs Nantes (1)

11. Dinamo Bukarest

Ha valaki ebből a mezőnyből fel tudja készíteni az inkább középszer, mint élvonalas csapatát egy egyenes kiesésesre a tavaszi Kiel ellen, az Xavi Pascual, gondolom erről senkit nem kell külön meggyőznöm. A románok elég komoly fejlődésen mennek át, és ezt jól láthatóan folytatni is fogják a következő években, úgy tűnik, hogy ffi-vonalon sikerült megugrani ezt, és nem válnak női CSM Bukarestté. Restté sem, egyébként. Abszolút simán jutottak tovább idén, a tavalyi még kiesés után mostantól kicsit megszokhatjuk őket itt, az egyenes kiesésesben. A védekezésre alapozták az évet, és ez egyébként működik is, elég szépen, pont annyi gólt kaptak a csoportkörben, mint mi, és furcsamód ez az átlag 30,64 a mezőny közepének az eleje, nem a vége. Felhívnám a világ kézilabdázásának figyelmét erre az örvendetes tényre, mármint hogy a védekezés, mint olyan, egy működő dolog lehet, mert mostanság gyakran megfeledkeznek erről. Mission accomplished, na mindegy. A románok tehát hátul akár meg is foghatják a Kielt, ha Jicha nem lesz észnél, és nincs mindig, de két meccsen nem hiszem és lőtt gólokban is bőven a Kiel vezet (átlag 29,71 a 32,85-tel szemben), a BL-rutin valamint a tavasz is egyértelműen mellettük szól. Az odavágó ettől persze még lehet meleg. A miénkkel tök egyidőben lesz.

2023. március 22., 18.45 - Dinamo Bukarest vs THW Kiel (2)

10. GOG

Ezek a dán fiúcskák összességében gyönyörű csoportkört futottak, és az ő szempontjukból szerintem a legjobb ellenfelet kapták, hiszen az Aalborgot jól ismerik és ténykérdés, hogy meg is tudják verni. Hogy ez megy-e két meccsen és nemzetközi színtéren ez ugyanakkora kérdés most Dániában, mint a magyar derby itthon. Példa nélküli mindkét párharc, úgyhogy mást sem mondhatunk rá, mint hogy sport-tör-té-ne-lem meglátjuk. Őket teszem hátrébb annak ellenére, hogy több pontot gyűjtöttek és több gólt is lőttek az Aalborgnál, de lazább csoportban, és azt kell mondjam, hogy a BL-rutin is az ellenfél mellett szól ebben a leosztásban. Az pedig sokat számíthat. Ha választanom kell, szurkolás szempontjából én amúgy nekik szorítok, viszont egyáltalán nem érzem eldőltnek ezt a párharcot, olyan 45-55%-ot mondanék rá, nem ide. Tényleg meglátjuk, az első meccs lesz Aalborgban, úgyhogy ők visszavágót rendeznek, ez mellettük szólhat, és hát azért az is legyen világos, hogy a vébén nagyot villantó Pytlick, Jørgensennel vagy nélküle, Morten Olsen vagy Madsen is képes eldönteni egy-egy meccset.

Hogy kettőt is képesek-e, azt jövő héten meglátjuk. Elképesztően szoros a dán bajnokság és még csak most kezdődik a java.

2023. március 23., 18.45 - Aalborg vs GOG (1)

9. Pick Szeged

Az őszhöz képest egyértelműen javult a kézilabdázás minősége a magyar bajnoknál, de azért a várttól összességében bőven elmaradt, ha ezt matekkal kellene alátámasztani, akkor elég csak kiemelni a negatív gólkülönbséget, ami azt is jelenti amúgy, hogy az átlagos lőtt és kapott gólok közül utóbbi a nagyobb szám. A belőtt 30,42-vel még nem is lenne nagy probléma, de a kapott 32,28 a mezőnyt tekintve is elég magas szám, a továbbjutó csapatok közül csak a GOG kapott be több gólt, ugyanakkor ők többet lőttek. De rugaszkodjunk el a matektól, hiszen egy Szeged vs Veszprém igazából sosem arról szól, sőt. Azt gondolom, a Szeged járt talán a legjobban ezzel a párharccal, hiszen ha valakit az utóbbi évek tapasztalatai alapján meg tudnak verni két meccsen, azok mi vagyunk. Ez egy tény, még ha én például erősen hiszem az ellentétét, a két legutóbb elbukott bajnoki döntőnk ellenére is, hehe.

Na de, ez a tavaszi Szeged azért már sokkal jobban néz ki, Stepancic visszatért ugyan, de igazából ez nem rettenthet meg bennünket, nem mondanám, hogy váratlan megoldásokra képes varázsló, akire nehéz lenne előre felkészülnünk, ugye, ő egy átlövő, aki lőni fog, ha távolságon belül labdát kap. RostaMiki teljesen jól helyettesíti BB-t, amennyiben szükséges, úgyhogy ha esetleg nem lenne, sincs dráma, de azért egy egyenes kieséses BL-párharcra a halottak is feltámadnak vagy összetákolódnak, ugye. A szegedi szélsők több, mint ütőképesek, amennyiben labdához juthatnak és Bombac mellett Martins is eléggé érzi a Veszprém elleni meccseket. Nagy kérdés még, hogy lesz-e Mikler, bár amilyen szépen ropta a 7végén Nótár Maryre Ricsi szülinapján, úgy nem kétséges, hogy a térdproblémái megszűntek, de amúgy is mindegy lenne, mert ellenünk Mirkó is mindig jobban védett, mint nálunk.

2023. március 22., 18.45 - Pick Szeged vs Telekom Veszprém (x)

8. Aalborg

Annak ellenére, hogy az Aalborg inkább visszaesett őszhöz képest, valamiért úgy érzem, hogy a tavaszi első körnél sokat fog számítani az egyértelműen több BL-rutinjuk. A bajnokságban éppen kikaptak mondjuk belátható időn belül a Fredericiától, de a Bajnokok Ligája más kávéház. MikkelHansen visszatértéről nem hallani, de az a keret azért nélküle is elég ütőképes, a mi meccseink után közvetlenül az övüké érdekel a legjobban, de közben nagyon bízom benne, hogy némi védekezést is csempésznek a typical skandi rohanásba, szóval az nem lesz olyan vállalhatatlanul eszement. Ezt a továbbjutást eldöntheti egy-két védés, ebből a szempontból például nekik biztató, hogy Simon Gade lett az utolsó meccsen a meccs embere, de Møllgaard vagy Jesper Nielsen, a Lady vagy Felix Claar esetleg Sandell szintén képes eldönteni egy meccset, na. Hát megesz a kíváncsiság, de tényleg.

2023. március 23., 18.45 - Aalborg vs GOG (1)

7. Nantes

A Nantes nekem továbbra is sötét ló, esküszöm nem tudok kiigazodni rajtuk, ha csak azt mondom, hogy az utolsó 6 fordulójukból (december 1. óta) összesen egyszer, Elverumban tudtak nyerni, valamint Szegeden ikszelni, tehát a megszerezhető 12 pontból hármat húztak be végül, és ebben benne van egy Celje elleni hazai zakó is például, mindezek ellenére a durvábbik csoport harmadik helyén végeztek, akkor értitek, hogy a mi dilemmám ezzel? Tényleg nem igazán értem az egészet, annyi végül világos lett, hogy a Kiel elleni jobb teljesítménnyel sikerült nekik a jobb helyezés. Furcsa, mindenesetre, és ez az, amitől fogalmam sincs, hogy igazából mire is képesek, de annyit talán sejtek, hogy a Plock ellen ennek még nem szabadna kiderülnie. Az ő szempontjukból, persze. A francia bajnokság is elég szorosan fut a végkifejlet felé, érdemes a bundás és a dán mellett arra is vetni egy-egy pillantást, időnként, a Montpölié, PSG, Nantes hármasnak várhatóan izgalmas befutója lesz.

A BL-ben tehát azt gondolom, hogy meg kellene tudni oldaniuk két meccsen a Plockot, annyi minőségbeni különbség van közöttük, de persze azért szeretjük annyira ezt a sportot, mert ezt viszont egy fasza, kidolgozott taktikával akár el is lehet tüntetni, két meccsen. A franciáknak mondanék 60-40%-ot, de tényleg reménykedem egy jó, taktikus Plockban, már csak azért is, mert ha tényleg lenne ilyen, azzal a Kielcének is oda lehet piszkálni a bajnokságban, az pedig mindkét magyar csapat szempontjából érdek, hiszen a közülünk továbbjutó a sárga lengyelek ellen megy majd a következő körre.

2023. március 22., 20.45 - Plock vs Nantes (1)

6. Veszprém

Egyelőre elég kiegyensúlyozottnak érzem ezt a párharcot, azt kell mondjam, nálam ez 50-50%, de persze nagyon remélem, hogy a vége a piros sarok felé dől el. Csupor Károly kéztörése finoman szólva sem jött jókor, de mondjuk ilyesmi sosem jön jókor. Szerencsére nem rossz a kisebbik Mikler, úgyhogy ki tudja, nagyon bízom benne, hogy be merjük cserélni, ha és amennyiben szükséges lesz. És azt is csak remélni tudom, hogy nem lesz olyan fejben összeomlásunk, amikre mostanában gyakorta ráfutottunk valamelyik félidő elején.

Amikor a #fuckcovid miatt félbeszakadt szízönben először kilátásba helyeződött a magyar derby a BL-ben, nem voltam túl boldog, de ha jól emlékszem, ott egyértelműen jobb formában volt a Szeged, és az akkor elmaradt. Viszont nyilván nem lehet elkerülni örökre egy ilyet, úgyhogy én fejben elég gyorsan feldolgoztam ezt, nem fázok tőle, dióhéjban azt gondolom, hogy ha a Szegedet nem tudjuk két meccsen kiejteni a BL-ből, akkor idén semmi keresnivalónk nincsen Kölnben. Ez van, ezzel nem nagyon lehet vitázni, de külön sport-tör-té-ne-ti LA-vel jövök még holnap, amikor is 11.00koolyat csinálok, amilyet nem is emlékszem, mióta nem, de évtizedben mérhető: lebuszozok Szegedre. Igen. Én. Sajnálom, előre is elnézést! Ha lesznek vállalható pillanatok útközben, akkor majd tudósítok is, de ezt nem ígérem meg azért. Remélem, hogy elmúlt már a buszölő karmám, ez most mindenképpen ki fog derülni. Addig is lécci izguljatok értünk, buszosokért!

Idegenben jó az iksz alapon tippeltem, mint hagyományosan minden egyenes kiesés idegenbelijét, már csak az a kérdés, hogy piros köröm-e, és hogy mibe menjek?

2023. március 22., 18.45 - Pick Szeged vs Telekom Veszprém (x)

5. Kiel

A Kiel ugyan ki bírt kapni az utolsó fordulóban Elverumban, és valaki meg is kiabált miattuk, ha jól rémlik, mert túlságosan előre tettem őket az előző KP-ban, van ez így. de továbbra is tartom, hogy a Kiel akkor fog elkezdeni jól játszani, amikor kell nekik, ergó most. Jellemzően nem szokták túlizgulni a csoportkört, de azért érdekes módon elég gyakran érnek oda a végjátékokra, szóval nem kellene leírni őket tavasszal. Sőt, nem szabad leírni őket, én nem is teszem, például. Persze nem fogok sírni, ha tévedek, olyasmire is akadt számtalan példa, de azért kicsit csodálkoznék rajta, ha a Bukarest kitenné őket ebben a szakaszban, na. Az első meccs még lehet a románoké, összességében viszont nekem ez tűnik a legsimább párharcnak. Van az a dakota közmondás, hogy az ég kék, a fű zöld, a Kiel meg nem játék.

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de az nagyon durva, ahogy a Lipcse a Bundesligában módszeresen lepofozta a nagyokat: a Löwen, a Kiel és a Magdeburg is késbe szaladt ellenük, elképesztő, imádom nézni az ilyen bajnokságokat. Más is szokott olyasmit kívánni, hogy bárcsak francia nyugdíjas lennék? Egész nap módjával koktélozhatnék valami délkelet-ázsiai, esetleg latin- vagy közép-amerikai óceán- vagy tengerparton, minden értelmes bajnokságot streamelve meccseket nézegetnék, szabadidőmben elfürcsizgetnék, hjaaa. Na mindegy, menjünk Szegedre!

2023. március 22., 18.45 - Dinamo Bukarest vs THW Kiel (2)

4. Magdeburg
3. PSG
2. Kielce
1. Barca

Eközben a Barca már bajnokságot ünnepelt, a következő BL-feladatáig pedig van még 7, azaz hét hét hátra, hát nem tudom, hogy ez így jól van-e. Jövök majd még LA-vel.