KP16 - Jutalomfalat

A szezon hajrájába értünk egy szempillantás alatt, veszprémi szemmel pedig egészen jóképű eddig ez a tavasz. Ahogy azt már néhányszor pedzegettem, nekem a bajnokság visszaszerzésénél idén nincsen fontosabb, és ezt azért tartom fontosnak leszögezni, ahányszor csak lehet, mert hajlamos az ember bele-belesikkadni ebbe, miután megnyeri a kupát és szegedi győzelemmel utána behúzza az alapszakaszt is.

De véreim, nincs itt még semmi sem lejátszva, az igazán fontos dolog előttünk van. Ráadásul addigra várhatóan felépül Bánhidi is, plusz van egy hónap rendezni a kék sorokat, meg az agyakat, semmi garancia nincsen arra, hogy két meccsre nem szedik össze magukat. Úgyhogy fejben azért arra élezzük szépen ki magunkat! Addig pedig foglalkozhatunk a jutifalatunkkal, mert számomra ez az Aalborg elleni két meccs továbbra is az, ennek megfelelően nekem nincs elvárásom, és nem is lesz azon túl, hogy adjunk ki magunkból mindent és hogy ne legyen visszaesés a teljesítményünkben az eddigi tavaszunkhoz képest. Akkor sem sértődöm meg, ha lépünk előre, mert nyilvánvalóan még mindig van hova, de bővebben majd saját LA-posztban, most csak megpróbálok sorrendet állítani, és ezt-azt összehadoválni a párosítások fényében. Ami mindig nagyon nehéz, mert pl. egy Kiel vs PSG-t mindig nehéz belőni, most meg nem is láttuk őket BL-ben hónapok óta. Na de az ilyen apróságok sosem riasztottak el attól, hogy nekiálljak, természetesen, mert:

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

8. Flensburg

A Szegedet eltaknyoló Flensburg számomra továbbra sem tűnik túl veretesnek, sőt, már a nyolcaddöntőn is vérszegénynek tűntek, csak a Szeged nagy szerencsétlensége (vagy mi), hogy ők addigra még inkább azok lettek. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a Flensi még vérszegényen is veszélyes, ugyanis olyan éles-meccs rutinjuk van, ami ritka a mezőnyben, arról nem is beszélve, hogy nekik a BL kb. pont olyan jutifali, mint nekünk, mindenféle különösebb teher nélkül, győztes, északi rangadót (Hannover elleni idegenbeli bajnoki) követően mehetnek a Bárka ellen, szeretik ők az ilyesmit. Röd nem is tudom, idén hány meccset játszott a dánnémeteknél, miatta biztos nem lennék boldog, flensburgi sportigazgatóként. A Barcelona sem teljes ugyan, de nincs az a hiányzó, aki nélkül ezt a Flensburgot nem kell tudni helyretenni kérdések nélkül. És pont ez üthet vissza. A németek otthon hagyományosan jól szoktak menni a katalánok ellen, de két meccsen sajnos nem érzem benne a meglepit. Attól még az elsőre mehet egy ugyan inkább csak félidei x, hátha valakinek bejön.

2022. május 11., 18.45 - Flensburg vs Barca (x)

7. Montpellier

Ember legyen a talpán, aki itt az utolsó nyolcat előzetesen könnyen és jól belövi, főleg így, hogy az EHF agymenésének köszönhetően vannak csapatok, akik idestova 2 hónapja(!!!) nem játszottak értelmezhető meccset le. Mondjuk az nem a Pite, hanem pont a negyeddöntős ellenfelük, a Kielce. Canayerék meccsben vannak ugyan, de nincs túl sok sikerélményük manapság, ettől függetlenül bennük mindig bennük lehet egy meglepő teljesítmény, ugyanakkor Dusi profibb annál, mint hogy ezt ne tudja. A PSG elleni bajnokijukból jönnek, ott egy sokgólos meccsen végül néggyel kikaptak, nyilván ebből nem lehet komoly következtetéseket levonni, de sajnos most annyira nem érzem rajtuk a pár évvel ezelőtti tavaszukat. És hát igen, nyilván azért sajnos, mert szívesebben nézném őket Kölnben.

2022. május 12., 20.45 - Montpellier vs Kielce (1)

6. PSG

Mikkel Hansen csak azért nem hiányzik rettentően ebből a tavaszból, mert ha van csapat, amelyikben csokorban állnak a kintről veszélyes emberek, az a Pariiiiii. Durva, de szerintem még ez sem lesz elég Kölnhöz idén, mert a Kielt kéne kicsapniuk, azt meg a szezon ezen szakaszában már rettentő nehéz. A franciák legsebezhetőbb pontja szerintem továbbra is a kapu, valamint a pad, ami talán erősnek tűnik így leírva, de Gonzalesnek mintha kopott volna a BL-győztes varázsa. Külön kíváncsi vagyok, hogy valamelyik kapus most rámcáfol-e, igazából kicsit reménykedem is benne, mert amúgy képesek ők ufóra is, csak ritkásabban. Meglátjuk, hogy sikerül-e, de ha véletlenül kicsapják a Kielt, az hatalmas pluszt jelentene majd nekik a továbbiakra. Mondjuk kinek nem? A párharc Párizsban kezdődik, de részemről ez is egy erős érv a Kielnek.

2022. május 11., 20.45 - PSG vs Kiel (1)

5. Aalborg

Hát, ebben a dán helyezésben nyilván sokkal inkább reménykedem, mint amennyire a nyakamat tenném rá, de hát valakit kiesőnek is kell jelöljek, és olyan még nem volt, hogy ne optimistán álljak egy egyenes kieséseshez, úgyhogy sajnálom. Illetve nem is. A daniasport.hu szakiját direkt megkérdeztem arról, hogy mi a helyzet az otthoni versenyeikkel, és hát az van, hogy egészen meglepően bonyolult dán bajnoki menetrenddel szembesített, ha jól értettem, az úgy van, hogy a rájátszásban két felsőházi és egy alsóházi csoportra bomlanak szét a dánok, plusz vannak a kiesőik. Na most a két felsőházi négyes tol egy-egy kört, majd az első két helyezett keresztbe játszik egymással a döntőért. Nem számolok pontosan utána, hogy ez mennyi meccset jelent, de azt hiszem jó magyarázat ez arra, hogy a skandinávok honnan tudnak annyit futni. Nagyon masszív csapat az Aalborg, erős, határozott védelemmel és akkor most finom voltam, nem egy kifutott szezon volt tőlük az a tavalyi BL-ezüst, ezt mostanra már mindenképpen ki kell jelentsük, abszolút tudatos, okos építkezést nyomattak eddig, nagyon észnél kell lenni ellenük.

De azért én bízva bízom.

2022. május 12., 18.45 - Veszprém vs Aalborg (1)

4. Barca

Na, itt az egyik csapat, akikről gyakorlatilag fogalmunk sincsen, értelmezhető meccs nélkül vannak február óta, lehetetlen megmondani, hogy az edzésmunka mire elég. Fabregas elvileg nincsen, és mivel vakbélműtét miatt, így a visszavágót is kihagyja, de nélküle, sőt, még tavaszi meccsek nélkül is kötelező nekik ez a feladat. Hobbiból azért ideteszem az ikszet, de a továbbjutás szempontjából nincs kérdés nálam.

2022. május 11., 18.45 - Flensburg vs Barca (x)

3. Kielce

Itt a következő láthatatlan csapat, felesleges is volna nézegetnem a lengyel bajnokság mássalhangzóit, a Plockkal ugyanis épp most hétvégén játszottak volna, a többi eredmény alapján pedig kb. annyira lehetetlen megtippelni, hogy éppen hol tartanak, mint tetszőleges másik nemzet humánjának hiba nélkül felolvasni a lengyel U20-as válogatott keretét. Ahol abbahagyták márciusban, az nekünk tetszett, ugye, de persze nem hiszem, hogy abba beleragadtak volna, elég komplex keret ugyanis az övéké, sok rutinos BL-játékossal. Bízom benne, hogy Canayer kitalál valamit holnapra a Dusiknak, de a továbbjutásos reality azért elég sima Kielce-fölényt mutat. Az utolsó meccs lesz az övéké ebben a fordulóban.

2022. május 12., 20.45 - Montpellier vs Kielce (1)

2. Veszprém

Az, hogy nehéz lesz, az nem feltétlen adja vissza a párharc előtti gondolataimat, nekünk most elsősorban magunkat kell legyőznünk, el kell hinnünk, hogy meg tudjuk csinálni, de remélem ezen a csapat mostanra már túl van, Lauge igen szimpi nyilatkozata legalábbis ezt mutatja , aztán utána lehet foglalkozni az Aalborggal. Rettenetesen fontos lesz minden lövés, minden eladott vagy megszerzett labda, de minden technikai hiba ugyancsak. Ez az első meccs legnagyobb átka. Muszáj összeraknunk azt a tavaszi, második félidei védekezést, csak most kicsit korábban. Ha ezt sikerülne összehúzni valóban olyanra, és valamelyik kapusunk hoz egy hangyafasznyival többet az átlagosnál, akkor nem lesz baj. De erről majd bővebben is, holnap. Nekem tetszik az, ami most itt tavasszal van, remélem, hogy mindenki a szegedi mentalitásával lép pályára. Biztos, hogy nem teszem magunkat legelőre, ennél sajnos babonásabb vagyok, és ahogy öregszem, egyre rigolyásabb is. Ez van.

2022. május 12., 18.45 - Veszprém vs Aalborg (1)

1. Kiel

Hát igen, a Kielt elsősorban az egyenes kieséseses khm, hívjuk úgy, hogy rutinja miatt teszem ide, de nagyon bízom benne, hogy letaszítja őket valaki már ma. Ha minden igaz, Sagosen kis sérüléssel küzd, de mondjuk a reptéri képeken meg láttam, szóval franc tudja, mindenesetre parázs kis párharc elé néznek a zebrák. Nyilván őket viselte meg legkevésbé a kéthónapos kihagyás, a bundás ugyanis nem alszik, márpedig még mindig ott van a legtöbb éles meccs, adott idő alatt. Egyértelműen a legerősebb párosítás az övüké, és mivel a zebrákat várom továbbjutónak, mert egy Landinnal szerintem mindenképpen beljebb vannak, hát a KP-t is ők vezetik, így, a forduló előtt.

2022. május 11., 20.45 - PSG vs Kiel (1)