Szeptemberi Zadargások

Mindenkinek boldog új szízönt, idén volt annyira hosszú és meleg a nyarunk, hogy igazán komoly restartot toltam, ami kellett is, mert meggyőződésem, hogy attól nem jutunk előrébb, ha görgetjük magunk előtt a múlt szargalacsinjait. Csomó dologról kellett volna írjak, de a házfelújítós, költözködős, kétgyerekkel home officeozós nyárba egy félposztnyi leütés sem fért most bele, és hogy őszinte legyek, visszanézve ezt nem is bánom.

Az első és lefgontosabb téma nyilván az edzőpáros lett volna, oda pont azt tudtam volna írni akkor is, amit most, hogy részemről ez egy teljesen védhető és logikus döntés volt. Ami a padot illeti, az elmúlt évek sáskajárása után én nagyon szívesen adok bizalmat nulla nemzetközi tapasztalattal, ugyanakkor hatalmas kötődéssel rendelkezők számára, főleg úgy, hogy egyértelműen hajlandó is vagyok visszavágni a céljainkból. Elfogadom, hogy ez most egy olyan időszak, amikor nem Köln a kimondott, és elsődleges cél, mert 2013 óta talán most először nincs a kijutásra _reális_ esély, de viszont ha közben összetartjuk ezt a gerincet, és építünk melléjük veszprémi fiatalokat, abból hosszú távon profitálhatunk. És mégis ki ismerheti legjobban az elmúlt évek UP-munkáját, mint az a két szaki, aki legtöbbet dolgozott a legnagyobb fiataljainkkal. Ez egy teljes irányváltás most, ami fasza, bizonyos időközönként kell ilyen, és egyelőre jól is mutat, azt kell mondjam.

Nyilván ahhoz, hogy ezt rendesen meg tudjuk ítélni, el kell telnie minimum egy fél szezonnak, látni kell magunkat komoly csapatok elleni tétmeccsen, szóval korai bármit is mondani, de az szerintem már most körvonalazódik, hogy a tavalyinál nem leszünk rosszabbak. Nem eredményben mérem, hanem mutatott játékban, és túl sok mindenre persze nem is alapozhatom, mert összesen három meccset láttam eddig a szezonban (Kiel, Komló, Zapor), a mai negyediken viszont már meg is nyerhetünk egy kupát.

Az pedig mindig jó.

Az elődöntők közül a miénk volt a simább, én egészen előremutató dolgokat is látni véltem, elmúlt az egysíkú támadásvezetésünk, és összességében az is kijelenthető, hogy Sipossal és Ligi sokkal több szerepével összébb húzódott a védelmünk, a kapott gólokban ugyan ezt még nem látjuk, de szerintem hamarosan fogjuk. Kell egy kis idő, amíg Corrales is megtalálja magát a fallal együtt, Csupor Károlynak ez mondjuk gyorsabban összejött, de engem az sosem érdekelt, hogy melyik kapusunk fogja meg azt a minimum 33%-ot, ami nálam egy győztes meccs szintje. Nyilván vannak kivételek, mert ki lehet kapni 45%-os kapuval vagy éppen ellenkezőleg: nyerni is lehet 15%-kal, de ezek azért elég szélsőséges esetek. Tetszik még, hogy Ligetvári már eddig több időt volt pályán, mint DD-nél egész évben, szerintem idén ki fog derülni, hogy van-e benne annyi, amennyit mindannyian szeretnénk, és igen, ezekkel a dolgokkal a válogatott is rengeteget nyerhet. Meglátjuk.

Sipos amúgy nagyon kellemes meglepetés, egészen gyorsan beleolvadt a falban, nem is rémlik nagyon csúnya hentesmeló a keze által az eddigi meccsekről, de nyilván nem a Komló-meccs a mérvadó. A támadásaink alapvetően sokkal lendületesebbnek tűnnek, láttam végre klasszik átlövést is, ami tavaly hatalmas hiányosságunk volt, és lerohanásunk is van bőven. A szélsőink/beállóink egyértelműen erősségeink, ideje volna ezt komolyabban a javunkra fordítani, mondjuk a beállókat igazából eddig is használtuk, de csak mást nem, a szélsőinket pedig főleg nem, pedig a Strlek/Marguc-duó a többiekhez képest már tavaly is kirívóan jó volt, és ahogy Gasit elnézem, idén sem lesz másképp. Ezt is meglátjuk.

Én bízom magunkban, és abban, hogy ma tudunk játszani egy a péntekihez hasonló meccset, amelyen majd fokozatosan építjük fel az előnyünket, de most a legelejét jól összerakjuk, hogy ne parázzunk rá semmire menet közben, a védelmet az első pillanattól igyekszünk stabilizálni, és kapust is kapunk ma az az elejétől kezdve. Részemről nem vitás, hogy mi vagyunk az esélyesek, még ha az is egyértelmű, hogy felkészülésnek kell tekinteni ezeket a meccseket, de ha csak fele olyan kilátásaink vannak, mint a miénk a szállásról, akkor nem lesz rossz nekünk, hehe.

Hajrá mi, a zadari időjárás tökéletesenek tűnik egy esti, szabadtéri meccsnézésre, akár laptopról, padon is, vagyunk is itt egy páran, össze kellene gyűlni. Addig pedig elmegyünk strandolni.