Csináljuk rendesen!

Nem mondanám, hogy felkészülten ért a tavaszi nyitány, inkább a KP-t is elhalasztom az első forduló utánra, örülök, ha ma összekalapálok valami LA-féleséget a Porto elleni hazait megelőzve. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ez a hazai rendezésű Európa-bajnokság többet vett ki belőlem, mint az elmúlt év összes karanténba ágyazott online oktatása, pedig aki ismer, az tudja, hogy ez nagy ehhh, ugyanis nem vagyok egy született pedagógiai tehetség, hogy szépen fogalmazzam meg. Úgyhogy egész egyszerűen kizártam az ilyesmiket, így meglepődve tapasztalom, mennyire hirtelen itt lett a BL. Legalább nem kellett várnom rá, hehe.

Emlékezzünk kicsit, mik is történtek ősszel, hogy flowba kerüljünk a mai meccs kapcsán!

Egy nyári edzőváltást és keret-optimalizáslást követően hivatalos elvárások nélkül, ugyanakkor meglehetősen meredek meccsekkel kezdtük a szezont. Azonban egyáltalán nem rosszul (PSG és Barca elleni hazai győzelem közé becsúszott egy teljesen fogalmatlan kielcei zakó, aminek a végeredményét valahogy, máig sem értem, hogy, de kármentesítettük -3-ra), ergo az elvárások is gyakorlatilg azonnal visszatértek. Nagyjából ezzel hozható összefüggésbe az is nagyjából a szezon ezen tájékán, hogy a hosszú sérüléséből visszatérő Lauge gyakorlatilag kiszorította a kezdőből az addig szerintem egészen jól helytálló és szemmel látható fejlődést produkáló Ligetet, aki sajnos ezen az Eb-n is szívott ezügyben, és bár nem írtam elemzést vagy utólag okoskodást erről, de szerintem a kudarc egyik egyértelmű oka az ő mellőzése volt. De mindegy. Én tanulnék belőle, és újraépíteném minimum félidőnkénti 10 perces, de inkább többre hivatott átlövőnek. Légyszi, légyszi, naaaa! Köszi szépen!

Szerkezetileg még ehhez a pozitív etaphoz tartozott az egyik legjobb (idegenbeliként mindenképpen _a_ legjobb) szezonbeli meccsünk is, a Porto elleni kinti, amit gyakorlatilag hiba nélkül hoztunk le, utána pedig következett egy kiherélt Flensi elleni bő, hazai győzelem, majd elvált a szar a fostól, és elkezdtünk beleszaladni a számunkra meglepő vereségekbe. Bukarest volt az első állomás, ugye, majd 3 hetes szünetet követően megismételtük ugyanazt Ukrajnában, és utána hiába csaptuk meg mindkettőt itthon úgy rendesebben, a tüske helye ott feszített benn, így azzal a lendülettel lecumiztunk Flensburgban is, egy már eddigre nyilván jóval összébb álló hazai csapat ellen.

Számomra előzetesen nyilvánvaló volt, hogy amilyen jól kezdtünk szeptemberben, úgy leszünk taccson is az évben, és bár nagyon nem esett jól a bukaresti és az ukrán kisiklás, de mivel nem mi voltunk az egyetlen esélyesek, akik belebuktak ezekbe, így akkora tragédia igazából nem történt, egyelőre. Harmadik helyről várjuk a tiszta lapot, ez pedig félig üres, de félig tele is ugyanúgy lehet. Minden relatív, egyéni megítélés kérdése. Én azt mondom, ezt már lezártuk, most inkább hasítsunk bele a tavaszba ugyanúgy, ahogy tettük azt szeptemberben az ősszel!

Ez a Porto elleni hazai éppen ideális kezdőrúgásnak tűnik egyébként, várhatóan nem lesz dara, de én különösen szorosabb meccset sem szeretnék, szólok előre. Hiszen ahogy azt az eddigi összes KP-ban kiemeltem, szerintem az idei Porto teljesítménye jócskán elmarad az elmúlt évekétől, és bár voltak jó eredményeik (Barca elleni x, vagy épp a 10. fordulós Kielce-verés, ugye), de nem véletlenül lébecolnak a 7., továbbjutást éppen nem érő helyen. Persze szoros a csoport vége, és még bármi lehet ebben a négy fordulóban, addig viszont fáklya ez.

Nagyon fontos eleme lesz a visszazárás a Porto elleni mérkőzésen, ők ugyanis futni fognak, ahogy tehetik, rengeteget, felállt fal ellen ugyanis jóval kevesebb reményük van a gólszerzésre. A szélsőik továbbra is világszinten, és ha ki akarnak cseszni velünk - márpedig mi más céllal érkezhetnének -, akkor erőltetni fogják a 7:6 ellenit is kicsit, mert azokkal a beállókkal, és az ilyen helyzetekben is megfelelően gyors szélsőikkel (plusz Mitrevskivel) akár még működhet is mindez. Azért remélem nem ez lesz, mert én nem különösebben szeretem nézni ezt.

Azt viszont nagyon szeretném nézni, ahogy összerakunk egy működőképes védelmet, mögötte egy minimum átlagos, de inkább 30% feletti kapusteljesítményt - ami egyébként egész ősszel megvolt, szerencsére, és közben Corrales még majdnem Eb-t is nyert - és megjáratjuk az irányítóinkat, középen. Játsszon mindenki, nézzük meg, ki milyen állapotban van éppen, és valahogyan valakiket motiváljunk átlövésre. Egyiptom nem világversenyezett, úgyhogy remélem Yahía átlövőre pihente magát a szünetben, de Makita is játszhatna végre a két BL-győzelmének és a friss Eb-ezüstjének megfelelően, kitisztult a sorsa, uccú, nincsenek kérdések, feszkó ledob, átlő rendesen. Dologidő van, kérem szépen, ergo jobblövőből sokkal többet várnék, mint amennyit ősszel láttunk a srácoktól, igen. A ballövő/irányító poszt nagyjából megoldott, de mindenképpen sokkal rugalmasabb cseréket, sokkal gyakrabbi mérkőzésbe-nyúlást várnék ezeken a posztokon, gyakrabbi cserékkel a padtól ugye. Hatalmas amplitudón volt a csapat egész ősszel, ezt a teljesítményt kellett mostanra viszonyleg stabilizálni, mert hiába nyerünk hatalmasat egyik héten, ha a következőn pedig bányászati mélységet produkálunk. Ez már a tavasz, a szezon érdemi része elkezdődik ma este, tessenek tehát ennek megfelelő teljesítménnyel megörvendeztetni bennünket. Nyilván nagy szerepe lesz ebben a padnak, Ilic és Gulyás pedig fel tud nőni erre a szintre, én továbbra is hiszek ebben.

Ha minden jól megy, ennek egy 5-7 gólos hazai győzelemnek kell lennie, de lehetőleg úgy, hogy ne kapjunk 30 gólnál többet, és szeretném, ha élveznénk a játékot, nem tördelnénk végre!

Rendben?