Fussunk neki még egyszer

Évek óta dől mindenhonnan, kicsit már közhellyé is vált, hogy Veszprém az ország, ha nem egész Európa kézilabdás fővárosa. Hol máshol lehetett volna hát nekiugrani egy ilyen rendezvénynek, mint nálunk? A város a játékot imádja, az ország többi része meg játék és az azt körülvevő, ún. milliő miatt a várost. Az átlagmagyar pedig úgy általában a fesztiválokat. Innen nézve tényleg csak idő kérdése volt, mikor lesz az ötletből valóságos rendezvény.

Hála a klub szorgos munkatársainak, a tulajdonosváltást övező bizonytalanság, a vélt vagy valós személycserék, az anyagi és egyéb természetű kisebb és nagyobb kérdőjelek ellenére összeállt egy papíron hibátlan hétvége terve, amit a Vranjes-éra kezdete sem húzott keresztbe, szerencsére. Ahogy az a pilot eseményekkel márcsak lenni szokott, egy-egy mozaikdarabka talán kicsit későn került a helyére, de végül a bérletújítással együtt jött a hír, létrejön ez a frankó kis rendezvény.

Csak aztán kiderült az is, mennyibe fog ez nekünk kerülni, és lett is ebből morgás rendesen.

Csilla véleményét annyiban mindenképp osztom, hogy az egy főre jutó sirató & zsörtölődő kórusok terén világviszonylatban is az elmezőnyben vagyunk. Viszont ez a rendezvény az augusztus végi, kánikulai napfénynél is durvábban világított rá arra, hogy bizony a Veszprém drukkerek zsebe sem bír el mindent.

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, ebben az országban nincs még egy olyan sportcsapat, amelynek szurkolói akár csak megközelítőleg hasonló nagyságrendű lóvét költenének - közvetlenül vagy közvetett módon - a csapatukra, mint a veszprémiek. Soroljam?

Bérlet: legalább ~70.000 (szektortól függ, de ennél lényegesen kevesebbet kizárólag az O szektorért kérnek) - kb. 3.500 fő
Meccsjegy: (azoknak, akiknek nem jutott bérlet): 1.500-16.000 (!) Ft / alkalom - meccsenként valahol 0-1500 fő között
Mez: alsó hangon 10.000 - évente 2-3000 fő
Köln: kb. 100.000 Ft / fő (jegy 30.000-től a csillagos égig, utazás legalább 40.000, szállás hasonló, és akkor még nem ittunk egy árva Kölscht sem) - évente kb. 4-5000 fő
Idegenbeli utazás: 30.000-től a csillagos égig - meccsenként 50-400 fő

És akkor még az egyéb klubos bizbaszokra, az évi 1-2-3 Arénában rendezett válogatott meccsre és sörre nem is számoltunk egy vasat sem. Inkább ne is add össze, mindenkinek jobb így.

Ezek után nézzük meg újra a Kézifesztivál jegyárait (8-10-12.000 Ft) talán így jobban érthető, miért borultak ki jópáran. Mert az nem kérdés, a többség minden egyes alkalmon ott szeretne lenni. Hát még Gulyi és Geri búcsúján!

Nehéz ügy ez, hogyne, sokba' van ez a klubnak is, nem vitás, önmagában beröffenteni az Arénát egy egész hétvégére is szép pénz, és akármekkora cimbik is, a lengyelek sem ingyen jöttek, azzal azért legyünk tisztában. De ez mind-mind a befektetés része kell, hogy legyen. Mert az első rendezvényről sok minden hiányozhat, egyvalami azonban nem: a nézők. Itt pedig sajnos az hiányzott a legjobban. Rettentő kár ezért, mert így kimaradt egy bődületes nagy ziccer. Közhelynek közhely, de mégiscsak egyszer 40 éves a klub, az pedig végképp a vakszerencse kategória, hogy a csapat két halhatatlan ikonja épp most és egyszerre búcsúzik a profi játéktól. Önmagában csak ezek miatt dőlnie kellett volna a népnek. Csakhát a jegyár.

Azok, akik kint voltak, biztosan nem érezték magukat rosszul, de azért azt hiszem, nem csak bennem maradt hiányérzet. A téren éppen csak lézengtek, a csarnokban mindenki kb oda ült, ahova akart, annyi volt az üres hely, és még a büfében is alig-alig volt sor - ez nem az a fíling, ami miatt a fél ország a mi meccseinkre akar járni.

A hétvége még egy fontos dologra rámutatott. Hiába imádja Veszprém a kézilabdát, ma már a bérletesek jelentős része - ha nem a többsége - nem Veszprémből jár meccsre. Látszik ez persze minden nagyobb meccs után, amikor elindul a karaván a 8-ason Fehérvár felé, de olyankor nem gond ez, egy-egy meccsre le lehet ugrani Pestről, akár hétköznap is. De egy egész hétvégés program, az tök más, talán érthető, hogy arra már nem feltétlenül fog mindenki lejönni, kétszer oda-vissza autózni, vagy szállást kivenni pár felkészülési meccs miatt. Épp emiatt kellett volna nagyon durván célba venni a várost, azokat, akik amúgy nem tehetik meg vagy nem akarják megtenni, hogy egy fél(?)havi fizetésüket kézilabdára költik. Ezt a rendezvényt bizony a veszprémieknek kellett volna megtöltenie, azoknak, akik Köln után kimennek a térre ünnepelni. Meg azoknak, akik minden meccset megnéznek a tévében, de amúgy eszükbe sem jut meccsre menni, mondván, úgysem lehet bejutni.

Mondom, szerintem csodálatos kezdeményezés volt a Handball City Festival, csak nem sikerült eltalálni a célközönséget. Itt bizony zárójelbe kellett volna tenni a jegyárat és helyette inkább ki kellett volna rángatni minden veszprémit, és rajtuk kívül még a Balcsinál nyaralókat, az épp erre járókat, a kocaszurkolókat, jöjjön mindenki, igyon egy (Építők) sört az Aréna tövében, tapsikoljon az új játékosoknak, Vranjeséknek, a lengyel és szlovén cimbiknek, egyen egy kolbászt, aztán azt kb. 5500 szerencsést kivéve, akinek jutott a csarnokba jegy, nézze meg a meccset a kivetítőn.

Mindeközben pedig hagyja ott a 8-10-12.000 forintos beugró árát a büfében. Mert azt ugye mindenki tudja, hogy a fesztiválok költségvetésének kisebbik felét fedezi a beugró, a nagyobb rész a sörből, a rozéfröccsből és a hot-dogból jön össze?