KP8 - Visszavágók hete

"Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Breszt

Nyilván nekünk most nagyon jól jön PickSilver múlt heti igen találó hasonlata metaforája a Porsche kaszniba pakolt Lada-motorról, mellyel valóban pöpecül lehet jellemezni az évek óta építkező, de igazi előrelépést a harmadik edzővel sem elérő Breszt teljesítményét. Azért pakoltam csak be őket, mert most a C-D-ág is kicsit stagnál, de ahogy villant valamit a Sporting, a GOG vagy a Sävehof, úgy repülnek innen, mint macskát szarni, ezt megígérhetem. Veszprémbe érkeznek a visszavágóra, valódi esély nélkül. Ráadásul megdöbbentő, de egyben gyönyörű is, ahogy a Bé csoport két viszonylag nagy BL-rutinnal, és kézilabdatörténelmileg sokkal gazdagabb múlttal rendelkező bajnokát (Zapor, Breszt) hogyan hagyja állva a Porto.

2019. november 16., 17.30 - Telekom Veszprém vs Meshkov Breszt (1)

15. Zaporozsije

Őket most a Montpellier tökeinek valódi megszorongatása miatt fontosnak tartom listára tenni, még akkor is, ha teljesen egyértelműen kiesnek, innen ebben a csoportban ugyanis nem igazán van visszaút. De tényleg egész komolyan ráijesztettek Canayer brigádjára is, és gyakorlatilag az utolsó percig kinézett a pontszerzés nekik, mondjuk ugyanígy kinézett a Vardar és majdnem a Kiel ellen is, viszont azt is tudjuk, hogy a majdnem az a semmi kistestvére, és majdnem győzelmekkel még senki nem nyert semmit sem. De mivel silány most a C-D-ág is, ahogy azt a Bresztnél említettem, ezért inkább őket teszem be ide, mint az egyfélidős Elverumot, vagy az idén ismét megbízhatóan semmi különöset nem mutató Zágrábot. Mennek Montpellierbe, hát sokat nem tennék rá, esetleg egy ezrest a félidei x-re.

2019. november 17., 19.00 - Montpellier vs Zaporozsije (1)

14. Celje

Nálam őket is beelőzi a két kicsi, már amennyire a baszk kézilabdát le lehet kicsizni, ugye, de legalább a régi klasszikust megnyerték a Zágráb ellen, most mehetnek a visszavágóra. Érdekes, hogy tavaly is ugyanígy találkoztak egymással a csoportkör félidejében, akkor azt a külön kis párharcot bőven a Celje nyerte, ráadásul volt egy 24:22 is, csak pont ellentétesen, hehe. Itt most bármi lehet, szerintem az idegenbeli győzelem is benne lesz a szlovénkák javára, természetesen.

2019. november 14., 18.00 - Zágráb vs Celje (2)

13. Bidasoa

A C-D-ág két esélyese között összesen 13 gólnyi gólkülönbség van, elég szorosan állnak tehát eme két helyütt a KP-nkban. Ami miatt a baszkokat tettem most hátrébb az az elmúlt fordulós hazai döntetlenjük a Presov ellen, ami - hogy is fogalmazzak - elég gyatra. Legalábbis az eddigiekhez képest. Ugyanakkor világos, hogy nem lehet nyélen végigtolni egy szezont, szóval ha csak ennyi volt a kilengésük a komplett őszi szezonban, akkor az nem nagy baj. Az Asobalban is tartják magukat, nyilván a Barca eléggé kilóg, de most talán nem annyira, mint amennyire szokott, inkább csak a gólkülönbséggel a Leon és a Bidasoa előtt. Mennek Riihimäkiba, a Cocks Areenába, kérdés, hogy mennyire fognak fázni odafenn a mínusz 20-ban. Na jó, plusz 2 fok lesz, megnéztem. Ha csoportot szeretnének nyerni, hozni kell ezeket is, és a hazaikat, mert ott liheg a Sävehof a nyakukban.

2019. november 17., 17.00 - Cocks vs Bidasoa (2)

12. Dinamo Bukarest

Csasziék ellen kellett behúzniuk, ami azért nem volt túl sima, de sikerült, és emiatt kaptak jobb helyet itt nálunk, mint a Bidesoa. A románok meglepően stabilak az eddigi szezonban, most pedig Vranjes indokolatlanul szar Kristianstadjába tartanak. Nyerniük kell, nem vitás, nem is lehet a céljuk más. Hú, micsoda rímet faragtam. És fognak is, már ma.

2019. november 13., 19.00 - Kristianstad vs Bukarest (2)

11. Aalborg

Az elején összegyűjtögetett pontjaik - és a Flensi elleni bravúrpöttyök - kitartanak, simán jók ide a dánok, ez van. Ráadásul ebben a csoportban annyira le van szakadva a két utolsóka, hogy nem túl kockázat kijelenteni azt sem, hogy félidőben kialakultak. Egyszerűen nem látom, hogy eshetnének ki, és egyébként meg nem is fognak. Nincs az a zágrábi feltámadás, ami ugyanezeket a meccseket majd annyival jobbra hozza, az Elverumban pedig eddig sem láttam bele semmi ilyesmit. A Barca ellen toltak egy szoros első félidőt, és a végén is simán tisztes távolságban maradtak, szóval tényleg grat! Nekem ők elég kellemes csalódás ebben a szezonban. Mennek Katalóniába, nyilván nem ez az a meccs, hol meg kell szakadniuk, még ha amúgy nem szoktak

2019. november 16., 20.00 - Barcelona vs Aalborg (1)

10. Flensburg

A Flensi is határozottan megszorongatta a párizsi tököket, de ezért pontot nem adnak, ráadásul a Porto nem akárhol, hanem _Kielben_tudott győzni, úgyhogy most egyszerűen muszáj volt a portugálkákat előrébb rakni. Érdeklődő szemeimet rá is vetettem most a bundás tabellára, és bár megvolt, hogy Carlosék menetelnek, de ennek ellenére olyan jó volt ránézni erre, hogy hangosan fel is háháztam. Figyeljétek!

Kicsit csalóka az ábra, persze, hiszen a Kiel két meccsel le van maradva, de a Hannover még így is ott figyel elöl. Jajjistenem. Na de a Flensiről azt tudom mostanra biztosan elmondani, hogy az elmúlt évekhez képest kissé karakterét vesztettebb, nem tudom, hogy ez inkább csak a formaidőzítés belövésének szól, vagy alapra van jelen, de eléggé hullámoznak ők is, minden szinten. Lemgóba mennek holnap, vasárnap pedig parizernek. Hogy fel lesznek-e szeletelve, arról fogalmam sincsen, nem tudom belőni őket.

2019. november 17., 17.00 - PSG vs Flensburg (1)

9. Porto

Most jön egy olyan halmaznyi csapat, melyek között jelenleg tényleg csak nüanszok dönthetnének, ha össze lennének eresztve. Igazából a Flensburg is beletartozik, csak most jutott eszembe a gondolatsor, úgyhogy a Portónál írom bele. Az idei egyértelműen legkellemesebb meglepetéscsapat persze nagyon büszke lehet arra, hogy ebben a halmazban komolyan helye van, hiszen olyan csapatokkal említem egy szinten, mint a Kielce, a Vardar, a Flensburg és a Veszprém. Durva, nem? Amíg a Porto stabilan a várt teljesítmény fölött fut, addig a többi említett annyira megbízhatatlan és hullámzó, hogy ez a portugálok eredményeinek is láthatóan jót tesz. Jó, a Flensihez közük sincsen, de helyettük megverték a Kielt, Kielben. Ráadásul egész pofás meccsen, jobbkezes jobbszélsővel, Quintana védése a végén pedig nálam egyértelműen hét, de inkább őszi szezon védése. Viszont most jön az igazi felmérő számukra, mert ugyan el lehet kapni a Kielt a hullámvölgyében (Löwentől is kikaptak a bundásban a héten), egyszer meg lehet lepni őket, de most vissza is kell tudni verni a bosszúra éhes vadak seregét a fal előtt. Bizony. Úgyhogy kelleni fog egy Jon Snow, azt hiszem. Ráadásul már ma lesz, ami egyértelműen a Kielnek előny, hiszen ők szokják jobban és régebb óta ezt a szerda-szombat ütemet.

2019. november 13, 20.00 - Porto vs Kiel (2)

8. Vardar

Amennyire a másik csoportban tiszták a viszonyok, a Bében pont az ellenkezője: ennél kuszább nehezen lehetne. Amennyira az A-ban nagyok a különbségek, úgy itt annyira egy szint az első 5, hogy hihetetlen. A Kiel kilóg kicsit felfelé, cserébe zárkózik a Porto hatodiknak. Ebben a forgatagban tehát sikerült Szkopjéban összehozni egy Kielce elleni döntetlent, eléggé cukin érzelmes mérkőzésen, ahol Karacicot ölelte keblére a Kometi serege, és a Jane Sandanski teljes közönsége. A visszavágón is bármi lehet, mert eközött a négy és fél csapat között - írd és mondd: Vardar/Kielce/Veszprém/Montpellier/és half of Porto - nincs egy-két gólnál nagyobb különbség jelenleg. A csoporthelyezéseket fontos meccsek percei/góljai/különbségei fogják belőni februárban, szerintem borzasztóan szoros lesz a verseny.

2019. november 16., 18.00 - Kielce vs Vardar (x)

7. Kielce

Gyakorlatilag mindent leírtam egy bekezdésnyivel fentebb, kizárólag azért nem mi kerültünk ide, mert várhatóan két győzelmünk lesz ebben a csoportmeccses halftime-showban (igaz, hogy a Breszt ellen, de a pontokra ez nem lesz rávésve), míg a Kielcének pedig legjobb esetben is három pont juthat belőle. De lehet az kettő is, mert valamiért azt a párharcot én most nagyon szorosnak érzem, annak ellenére, hogy a Vardarnak pedig tényleg ki kellene pukkanjon már végre.

2019. november 16., 18.00 - Kielce vs Vardar (x)

6. Veszprém

Kincstári optimizmusommal együtt azért volt bennem némi szorongás a breszti meccs előtt, de szerencsére minden kétségem szertefoszlott viszonylag gyorsan, már az első félidőben. És ez így is van jól. A védekezésünkön továbbra is dolgozni kell, de legalább végre villantott Cupara egy félidőnyit, és az nagyon kellett. Amúgy is a kapusok fordulója volt ez, nagyon látványos védéseket produkáltak néhány meccsen, de mindegy. Egyelőre attól nem kell tartanunk, hogy benne marad a gól a kezünkben, egyre több posztról vagyunk képesek eldönteni a meccseket, most pont nem beállóból, de azt kiváltottuk a végre megbízható teljesítményt nyújtó szélsőinkkel, akik közül most éppen Gajic a zászlóvívő, de Strleknek sem kell szégyenkeznie. SzékelyMarci jól védett Komlón, talán ezen a meccsen be lehetne avatni Cuparával párban. Sok félelmem nincs a visszavágó kapcsán, jó kis bemelegítés lesz a jövő heti Kielce ellen.

2019. november 16., 17.30 - Telekom Veszprém vs Meshkov Breszt (1)

5. Montpellier

Ha csak az eddig megszerzett pontokat venném figyelembe is pont itt lennének, de nem csak az a lényeg. A Pite amplitudójának nem meccsenként, havi vagy őszi/tavaszi az időbeni mértékegysége, hanem szezononkénti: a tavalyi nihil után idén ismét inkább a meglepi BL-győztes szezonukra hajaznak, jó, nem annyira stabilak, de mondjuk az ellenfeleik is durvábbak. Harkovban egy abszolút nem nekik álló mérkőzést nyertek meg a money time-ban, a Zapor az 54. percben lőtte az utolsó gólját, amivel még vezettek hárommal - ráadásul egész meccsen 1:2-nél, és 3:4-nél volt csak fordítva -, szóval hatalmas hajrát csaptak ki a franciák, és nyertek is azzal a végjátékos 0:4-gyel. A visszavágóval kapcsolatban nincs bennem kérdőjel, de mondjuk nem bánnám, ha az ukránkák meglepnének. Meg a Montpelliert is.

2019. november 17., 19.00 - Montpellier vs Zaporozsije (1)

4. Pick Szeged

Hasít a Szöged, félidőkre ugyan ki lehet billenteni a tudatos játékából, sőt, a Gyöngyös ellen láttuk, hogy akár többre is, de amikor kell, akkor odatesznek éppen annyit, amennyit kell. Jó a keret, bőséges, védenek a kapusok, igazából senkinek szava sem lehet, nagyon stabilak, ezt kellene tavaszig tartani, és vigyázni arra, hogy közben ne aludjanak be a simázásokba, mint az egyszeri hatosfalas szögedi bloggerek, akiknek ugye az Elverum nem éri el az ingerküszöböt, hehe. Igen, ez egy bújtatott célzás volt, hátpersze. A visszavágón is hasonló különbséget várok.

2019. november 17., 19.00 - Elverum vs Pick Szeged (2)

3. Kiel

A Porto nem szarozott, nyert Kielben, ezzel pedig a Löwen után megmutatták a német rekordbajnok sebezhetőségét is, mindenkinek. Biztos, hogy a Kiel ma sokkal jobban, erőszakosabban és vehemensebben fog játszani, mint azt szombaton tette, de azt is látni kell, hogy ez a Porto egyáltalán nem viccel. Kíváncsian várom az esti meccset, azért tudnék örülni még egy német arcvesztésnek. De nehezen tudom elképzelni, hogy ne javítsanak vagy ne mentsék meg őket.

2019. november 13, 20.00 - Porto vs Kiel (2)

2. PSG

Visszaállt az évek óta megszokott rend, a párizsiak a Barcelonával karöltve gigászkodják végig a csoportküzdelmeket, ehhez igazából nem nagyon lehet különösebb gondolatot fűzni, meglátjuk, hogy mire elég ez ismét az egyenes kiesésesben. A Flensi ellen azért most nem volt olyan egyértelmű minden, illetve de, mert végig vezették, csak nem olyan beláthatatlan különbséggel, hanem 2-4 góllal, amiből maradt egy. Nos, a visszavágót is kábé ilyennek érzem.

2019. november 17., 17.00 - PSG vs Flensburg (1)

1. Barca

Ugyan több pontot vesztettek, mint gigász-testvérük, akivel végig szokták arcoskodni a csoportköröket, hogy aztán elhulljanak tavasszal, hehe. Na jó, elég erős ez az általánosítás, tudom ám, én is érzem, de olyan jól esik, hogy hihetetlen. Ahogy Room303 fogalmazta, félelmetesek. És most mintha az Asobal is éledezne alattuk, ami biztos, hogy nekik jót tesz, fossák a gólokat ott is, de legalább most van egy üldöző párcsapatos kontingens mögöttük, akik eddig még nem szakadtak le. A BL-ben lőtt 246 góljukat vajon ki tudja csak megközelíteni az egész mezőnyben? Na ki? És mennyivel? Jó válaszokat kérném kommentben, hátha még nyerni is lehet vele. Viszont azt is látni kell, hogy a komoly csapatok közül csak a Kielce/Vardar páros kap megközelítőleg annyi gólt, mint mi, a többiek, persze a Barca is vagy 20-30 góllal kevesebbel állnak hét meccs után. Az Aalborggal vannak oda-visszában, nem hiszem, hogy vannak nyitott kérdések.

2019. november 16., 20.00 - Barcelona vs Aalborg (1)