KP5 - A pokol tornáca

Magyar szempontból igen fontos pontok kerültek zsákba a múlt héten, és hát mondanom sem kell, azt szeretném, ha ez a tendencia folytatódna. Veszprémiként azt látom, hogy kikapaszkodtunk ugyan a gödörből, már csak fel kellene húzni magunkat. És fel is fogjuk, igaz, hogy egy fokkal nehezebb lesz, mint előzetesen gondolhattuk, mert azt ha nem korábban, tavaly biztos megtanultuk, hogy don't mess with senki, aki éppen edzőt vált. Szóval a Vardar így extra motivációval érkezik, az hétszentség, plusz Kokhsarov sportigazgatóval, aki érzésem szerint csak akkor fogja másnak adni azt a padot, ha blamázni fognak.

"Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Sporting

Nem, nem fogom lehagyni őket a listáról, amíg talpon vannak és versenyben, addig nekem ők kellenek. És nem csak Carneiro miatt, esküszöm. Hanem mert kiemelt médiapartnere lettünk a portugál kézilabdázásnak, és ha már ti nem utaltok rendesen és rendszeres tagdíjat, máshonnan kell a bevétel a napi betevőre. Aztán nem ám valaki komolyan veszi mindezt. Na de, a baszkokkal játszottak Lisszabonban, ahol is végig vezettek a vendégek, az első félidőben jobban, a másodikban már szorosabban, hogy aztán a konkrét money timeban egy 3:0-ás rohammal kiegyenlítettek Ruesgáék. Parádé. Most mennek a finn kakaskákhoz tököt húzogatni. Kötelező, ha akarnak valamit.

2019. október 20., 17.00 - Cocks vs Sporting (1)

15. Breszt

Erre csak azt tudom teljes meggyőződéssel mondani, hogy cöf-cöf-cöf. Vagy hogy ccc, mindegy, értitek. Évek óta várok tőlük egyfajta lépést előre, de igazából nem jött el. Ami fura, mert azért addig eljutottak már, hogy senki sem mehet nyugodtan Bresztbe, de aztán ez a következő lépcsőfok, ami a győzelmekhez még kellene, egyszerűen nem jön meg. Pedig pénz van, az irány sem volt rossz, nem értem. A Kielce megy hozzájuk, hát, mikor, ha most nem, sárga lengyeleket is rendesen pofozza az élet. Szokásos ikszemet ide teszem ezen a héten. Ide is.

2019. október 19., 17.00 - Breszt vs Kielce (x)

14. Bidesoa

Mekkora lenne már, ha elmenetelnének az egyenes kiesésesben is egy kicsit és lenne egy klasszik Bidesoa vs Veszprém mondjuk, ami már nyilván máshogyan lenne jó párharc, de mindenesetre pártolnám. Főleg sportturistásan. Úgy imádnám is, haha. Egyébként nézegettem az Asobalt, azt kell mondjam, hogy valami talán elindult ott újra, nyilván nem arra gondolok, hogy a Barcát bárki leveri a trónról, de hogy most elég szimpatikus kis tülekedés van a dobogó többi helyéért, az biztos. Ott a Leon, a La Rioja, a Cuenca és a Bidesoa, elég szorosan egymás nyakában, ebből még valami jó is kisülhet. Érdemes lesz idén fél szemmel délre is figyelgetni, azt gondolom, főleg most, hogy a csoportot vezető svédkék érkeznek hozzájuk igazi rangadóra. Kiakadt a jómeccs-érzékelő barométerem, biztos, izgi lesz ez, de szerintem behúzzák a baszkok, és így van ez jól. Nyerjenek is otthon. Micsoda egy hülye meccsidőpont, Pitics kiborulna, mint a bili.

2019. október 20., 12.10 - Bidesoa vs Sävehof (1)

13. Dinamo

Lassan engem is meggyőznek, bár valamiért kézzel-lábbal tiltakozom ellenük, nem tudnám pontosan megmondani, hogy miért, de ez van. Nem nagyon lehet beléjük kötni pedig, az első fordulós, svejci iksz óta töretlenül menetelnek előre, ráadásul a Medvegyit is csúnyán hazavágták idegenben, tíz góllal, úgyhogy stabil a listás helyük, maradjunk annyiban. Előrébb viszont nincs hova lépni, egyelőre. Plockba mennek, borzasztóan kíváncsi vagyok.

2019. október 20., 16.00 - Plock vs Dinamo (2)

12. Aalborg

Nyilván nem lepődtünk meg azon, hogy a Szeged nyert Aalborgban, azon viszont igen, hogy a dánkák mennyire fogatlanok voltak. Vagy fogalmatlanok, mindegy. Természetesen láttuk előre, hogy pusztán a sorsolásuknak köszönhetően gyűjtögették oly szorgosan a pontokat, ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy az ő szintjükön ölég stabilak. 10 gól Elverumban és a Zágráb ellen több is, mint stabil. Celjében pedig bár szorosan, de nyertek. Biza. Talán ők elhitték, hogy a bab is hús, azért pillogtak húsz percen át, mint hal a szatyorban az első komoly ellenfél láttán. Eheti feladatuk a Flensburg, hazai környezetben, azt hiszem most huzamosabb időre lecsengtek a pontszerzési lehetőségek Aalborgban.

2019. október 20., 16.50 - Aalborg vs Flensburg (2)

11. Sävehof

Simáztak Presovban is, eddig hibátlanok, talán egyedül a Rabotnik elleni hazai szorosuk furcsa, de meglátjuk mit alkotnak Baszkföldön. Mindenképpen komolyan vehetőek saját szintjükön, egyértelműen bejelentkeztek az egyik egyenes kieséses helyre. Eddig legalábbis.

2019. október 20., 12.10 - Bidesoa vs Sävehof (1)

10. Porto

oPorto egyébként rendesen, csak mondom. Azért fasza, hogy végre megelőztük őket, hehe. Nekem egyébként továbbra is tetszenek, egyáltalán nem rossz csapat ez, mint azt már vasárnap is említettem, durva felépítésű, technikás játékosokat ad a portugál kézilabda a sportágnak, talán érdemes lenne nyitni feléjük valamilyen szinten. Egyúttal szeretnék is a kihelyezett, játékosmegfigyelői állásra jelentkezni, ha semelyik épeszű klub nem ajánlja fel nekem, azon sem sértődök meg, ha összedobjátok a lisszaboni fizumat, cserébe megígérem, hogy nem mindet a Barrio Altoban költöm el. Rendben? És azt is tudom vállalni, hogy rengeteget utazok országon belül, sőt, nagy duzzogva további, tengerentúli vagy éppen szigetes (khm) területekre is elmehetek, hogy felfedezzem a természetet tehetségeket. De tényleg. Az ukránokat le fogják gyakni rendesen, szerintem.

2019. október 19., 16.30 - Porto vs Zapor (1)

9. Kielce

Hát, hát, sokakkal ellentétben nem annyira kedvelem őket, mint amennyire az a lengyel-magyar bariság jegyében elvárható lenne (nem, nem a BL-döntő miatt, amit korai kariajcsiba adtunk nekik néhány éve) és akkor még finom is voltam. Úgyhogy kaján vigyorral a képemen figyelem, hogy náluk is most mi ez. Az biztos, hogy a Pite sokkal jobb, mint egy éve, és igen, mi is kikaptunk tőlük rendesen, de azért otthon ne. Jó? Szóval most az idegenbeli Breszt pont annyira lesz éles, amennyire kell, mert el fog válni a szar a foschtól a vödörben ki fog derülni, hogy tartósabb izécska merült fel, vagy csak belefutottak egy váratlanba (Porto), és az kibillentette őket. Fontos meccs lesz, jelen állás szerint akár még hét meccse is lehetne, ha nem lenne egy Pite vs Kiel, Barca vs PSG vagy egy Veszprém vs Vardar a héten. Durva hétvége lesz.

2019. október 19., 17.00 - Breszt vs Kielce (x)

8. Vardar

Na bazmeg, hát ezt nem hiszem el - jöttek elsőre a magvas gondolatok, ahogy értesültem a készülő eseményekről. Ilyen pechünk is csak nekünk lehet, százszor, vagy ezerszer bizonyított teória (innentől már tény, csak ez olyan megfoghatatlan), hogy egy edzőváltás után sokkal inkább kaparnak a csapatok. Mindegy is, hogy mik az előzmények, mi a kiváltó ok, mondjuk mi csomó mindent összehordtunk a listán a lehetséges dolgokról, pl. hogy azért a Raul által felépített, Parrondoval folytatódott spanyolos Vardarból már hamvaiban sem maradt semmi spanyol, így pedig talán a kémia sem működik úgy, pedig kéne, ezt Vranjes óta mi is tudjuk. Az eredményeik egyébként, ettől a csúfondáros Kiel ellenitől eltekintve, nem maradtak el a várttól, szerintünk legalábbis, még akkor is, ah ez tényleg csúf volt. Az is biztos, hogy ha van csapat, akinek a magyaroknál még jobban kell az állandó Mohács, vagy csak a lebegtetett mohácsolás, az a Vardar. Értitek, hogy gondolom? Ez a folyamatos, létezés küszöbén billegés, ez az állandó bizonytalanság a fizuk és a minden egyéb tekintetében működő taktika ott, ezt két BL-cím után most már kijelenthetjük. Köll egy pofon? Rakjuk ki az edzőt, akkor biztos nem a fizura gondolnak a játékosok. Akikből egyébként továbbra is simán kijön egy durván ütőképes sor, és azt is tudjuk, hogy már nincs az a Vardar, amelyik nem veszélyes. Bárkire, bármikor. Na mindegy, eddig sem voltam túl nyugodt, most már eléggé tartok ettől, de nincs más hátra, mint előre, mi csak magunkkal foglalkozzunk!

2019. október 19., 17.30 - Veszprém vs Vardar (1)

7. Veszprém

Igen, feltörtünk, mint a büdösvíz, de ennél egyelőre nem érzem többre magunkat, úgyhogy a mi meccsünk is borzasztóan fontos lesz több szempontból. Amit a múlt heti második félidőben láttunk, az versenyképes bizony, és nem csak a Portó ellen, hanem bárki ellen. Ugyanakkor rémisztően nincs kapusunk Árpádon kívül, akin kívül mondjuk én nem is szeretnék gondolkodni, csak hát néha muszáj sajnos. Mondjuk a Gyöngyös elleni bajnokin azért Marci már pislákolgatott, az tetszett, illetve az szintén, ahogy a Gyöngyös itt játszott, ilyen magyar ellenfelekre volna még nagy szükség, hogy a válogatott is előrébb járhasson, de ez most nem téma itt. Nagyon kellett a támadójátékunkba a klasszik irányító, tudtuk, ezt előre is mondjuk, csak hát ilyen az, amikor valaki megsérül. Lékai remekül tolja az előnyszerzéseket és az előkészítéseket, rögtön stabilabb lábakon is állunk, amiben bazi gyorsan még javulnunk kéne, az a szélsők helyzetkihasználása. Mert ahhoz képest, hogy a szezon előtt bennük voltam a legbiztosabb, hát most azt kell mondjam igen ótvar, amit mostanság összekalapálnak. Nem jó, ezen muszáj változtatnunk.

2019. október 19., 17.30 - Veszprém vs Vardar (1)

6. Flensburg

Annak ellenére, hogy egyébként rendesen csinálják a dolgukat a BL-ben, sőt, igazából extra pöttyöt is szereztek Szögeden, nekem mégis kicsit ilyen se íze, se bűze-érzésem van velük kapcsolatban. Mintha az lenne, hogy bajnokságo(ka)t már nyertünk, BL-t nem fogunk, ennyi ez. Aztán lehet, hogy csak én látom ezt, franc tudja. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a mezőny egyértelműen legkevesebb gólját kapják (84, az átlag 21!!!), emellett a negyedik legkevesebbet is dobják, szóval nincs az a nagy gólfosás a Flensi-meccseken, na. Az biztos, hogy a félgőzös Flensinek is kötelező meccs ez az aalborgi, azt hiszem.

2019. október 20., 16.50 - Aalborg vs Flensburg (2)

5. Montpellier

Álé, álé, egyszerűen nem tudom őket utálni, pedig többször is próbáltam. Abszolút tisztelem, amit évtizedek óta csinálnak, de komolyan. Nyilván könnyebb egy akkora országból annyi tehetséget összekanalazni, hogy az akadémiájukból jelen pillanatban is öten vannak felnőttben, abban a felnőttben, ami amúgy 17 fős kerettel pöfékel. Mit pöfékel, hasít, mert idén ismét komolyabban hasítós évük van, ahogy nézem. Ez a Kiel elleni most, a két csapat jelenlegi formáját tekintve teljesen jogosan MOTW, meg is kell majd nézni, igen.

2019. október 19., 17.15 - Montpellier vs Kiel (x)

4. Szeged

Ez a dánok elleni még akkor is teljesen rendben volt, ha túl sok ellenállásba nem ütközött a szögedi offenzíva. Be is tolom őket most ide, mert ért annyit, és most is kötelező győzniük Zágrábban, mert mostanra már bizony ők is az a szint, hogy ezeket az idegenbelieket hozniuk kell és kész. Radivojevic egész konkrétan vezeti a góllövőlistát, és bár se nem a lőtt, se nem a kapott gólok számában nincs nagy elrugaszkodás az átlagtól, ez a Szeged elég stabilnak tűnik egyelőre. Zágráb nincs messze, gondolom sok szögedi útrakel a jó kis horvát őszbe, jó utat, jó szurkolást, mindig kiváló túra egy ilyen. Karlovackóra fel.

2019. október 20., 17.00 - Zágráb vs Szeged (2)

3. PSG

Végre, hogy jön nekik egy olyan meccs, ami méltó, illetve ez nem is jó szó, legyen inkább az, hogy melós. Eddig eltingli-tangliztak, mindenki ellen elég volt úgy 50-70%-a a keretnek, vagy nem is tudom, mennyi lehet. Hát most valószínűleg nem lesz. Egyébként nem kifejezetten emlékszem olyanra a közelmúltból, hogy egy csoportbeni Barca vs PSG valami kikúrt jó meccs lett volna, de frissítsétek fel az emlékezetemet, ha kellene emlékeznem valamelyikre. Mindjárt mondom a Barcánál, hogy miért ők kerültek előbbre, de amúgy a kettő közül random fogom előrébb-hátrébb tenni valamelliket az aktuell kápéban, mert kicsit uncsizom már őket. Reméljük a jó meccset, amiből most katalán győzelem lesz. Szerintem.

2019. október 19., 20.00 - Barca vs PSG (1)

2. Barca

Azért ők előrébb, mert az az arány, amivel a Barca a csoport gyengébbik felét páholja, az egészen elképesztő. Négy meccs után 45 gólos diffin tanyázni menő még akkor is, ha a Szeged kivételével eddig tényleg csak az alsóházzal sodorta őket össze az élet. 142 góllal magasan a legtöbb lőtt, míg a harmadik legkevesebb kapott góllal állnak, ezek az adatok pedig tények. És a számok nem gyakran hazudnak ugye. Meglátjuk, hogy egymással mit kezdenek az Aladár csoport nagyjai, már ha egyáltalán odaérnek a katalán cirkusz miatt. Persze, oda fognak.

2019. október 19., 20.00 - Barca vs PSG (1)

1. Kiel

Hosszú, hihetetlenül hosszú hetek, hónapok (csodásan alliterálok, tudom), sőt, talán még évek is teltek el úgy, hogy a Kiel nem volt ennek a listának az élén. Hát most van. Egyszerűen muszáj, és egyébként meg kicsit örülök is neki, hogy nem a fenti kettőből kell választgatni éllovast. Nagyon nehéz lenne eltitkolni, hogy ez a Kiel most ismét kurvajó, talán kicsit ijesztő is, de mi már megijedtünk egyszer tőlük idén, többször semmiképp sem szeretnénk. Vitán felül jót tett nekik az a tavalyi év, amikor nem BL-eztek, össze- vagy inkább visszaálltak rendesen ütőképesre, mennek Montpellierbe, amiből ki is sülhet egy pöpec meccs. Én azt várom legalábbis, és remélek egy döntetlent.

2019. október 19., 17.15 - Montpellier vs Kiel (x)