Csúcsrangadó, duplán - KP 5.

Valahogy túléltük ezt a válogatott hetet is, ami azt jelenti, hogy visszatér a BL férfi verziója is. Az más kérdés, idén mennyire férfias ez a BL, mármint abban az értelemben, hogy pont olyan kiegyensúlyozott a csapatok teljesítménye, mint a női vonalon. Az egyetlen aprócska különbség az, hogy itt két csapat lóg ki felfelé, míg a csajoknál csak az ETO. Következtetéseket levonni innentől kezdve nyilván a botorság, a lehetetlenség és a feleslegesség tetszőleges arányban mixelt keveréke, dehát mi szeretjük a kevertet, úgyhogy nem riadunk meg a feladattól - jöjjön a KP 5.!

"Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Leon és 15. Bukarest

A D csoport szépen kettészakadt, még ha a pontok per pillanat nem is ezt mutatják: a Plock-Leon párharcot a Bukarest meglepően stabil és eredményes játéka hármas versenyfutássá emelte. A hármasból féltávnál a spanyol és a román csapat áll jobban, mivel otthon mindketten elkapták Sabate Plockját. A szombati, plock-i visszavágó a Bukarest ellen különösen érdekes lesz, szívesen mondanám, hogy eldönti majd a továbbjutást, de mivel itt minden csapatban benne van egy random botlás a 4-6. helyezettek ellen, inkább tartózkodnék az ilyen jellegű kijelentésektől.

Még egy apró érdekesség: a svájci Wacker Thun a továbbjutásért nem, de az idei BL lúzere címért még versenyben van: a nyitófordulót követően játszott egy döntetlent a Cocks ellen, hogy aztán zsinórban háromszor is egyetlen góllal kapjon ki.

Ademar Leon - Wacker Thun 2018.11.03. 20:00 (1)
Wisla Plock - Dinamo Bukarest 2018.11.03. 18:00 (1)

Dinamo játékosok a Plock elleni győzelem után - sokat érő két pont

14. Sporting és 13. Silkeborg

A C csoport nemcsak elméletben, de a pontokat tekintve is szétszakadt. A gólkülönbsége miatt jelenleg csoportelső dánok Eperjesen hagytak el két pontot, amit gyorsan vissza is szereztek egy portugáliai győzelemmel, így némi lépéselőnyben vannak a visszavágók előtt. Az már viszonylag biztosnak látszik, hogy innen ez a két csapat jut tovább, max a Tatran lehet képes egy-egy meglepetésre - igaz, simán lehet, hogy egy ilyen botláson múlik majd a dán/portugál csoportelsőség.

Sporting - Presov 2018.11.03. 19:30 (1)
Bjerringbro-Silkeborg - Besiktas 2018.11.04. 15:10 (1)

12. Brest

Már el is érkeztünk a felső ághoz! A fehéroroszok nagy reményekkel futottak neki ennek az évadnak, eddig azonban egyedül az abszolút mélyponton heverő Montpellier-t tudták elkapni a nagy nevek közül. Legutóbb épp a Barca száguldott át rajtuk, és elnézve a Vardar eddigi teljesítményét, szombaton sem számíthatnak túl sok örömre.

Vardar - Brest 2018.11.03. 17:30 (1)

11. Zágráb

Nem győzzük elégszer elmondani, milyen jó érzés újra egy erős, mindenkire veszélyes Zágrábot látni. Még akkor is igaz ez, ha az előző fordulóban az edzőváltáson átesett Zaporozsje odahaza úgy elrakta őket, mint ukrán határőr a tevés cigit. Kristálygömbünk szerint viszont a Nantes ellen újra a pontos, taktikus, verekedős Zágrábot láthatjuk majd, amivel bizony rendesen megnehezíthetik Faluvégi Rudiék dolgát.

Nantes - Zágráb 2018. 11.03. 17:30 (1)

A Zágráb formáját jól mutatja, hogy a válogatott hét előtti SEHA alapszakasz meccsükön elkapták a Vardart!

10. Flensburg

A Celje és a Zágráb elleni zakó elég randán mutat az ő eredménysorukban, és őszintén szólva a Szegeden bemutatott vergődés után is csak a végeredményt könyvelhették el pozitívumként. Ugyanakkor a 10/10 a Bundesligában mégiscsak arra enged következtetni, hogy tudnak ők ennél jobban is játszani, na és ha valamikor meg akarják majd ezt mutatni, az szerintem épp a Skjern elleni hazai észak-német - dán derbin lesz majd. Mindenesetre ha elkapnák az észak-dánok a dél-dánokat most vasárnap, azzal a kiesési zónába löknék a Flensit, lévén a 7-8. fordulóban rájuk váró PSG oda-vissza sok jóval nem kecsegtet Machulla csapata számára.

Flensburg - Skjern 2018.11.04. 18:15 (1)

9. Skjern

Az eddig az eredményeket megbízhatóan szállító, a PSG-t is rendesen megizzasztó Skjern bőven megérdemli a KP-nk 9. helyét. Kérdés, régi, kedves(?) ismerősünk, Emil "Maci Laci" Nielsen vajon meddig véd még ilyen ihletett formában, mert a PSG ellen többször is az ő extra teljesítménye kellett ahhoz, hogy lőtávolban maradjon a Skjern. A franciák ellen bizonyították azt is, nem csak levezetni járnak az öregecskedő dán sztárok a BL meccsekre, bőven van még bennük tűz, ezért is ajánljuk ezt a vasárnapi derbit, érdemes lesz a Szeged meccse közben félszemmel néha az ehfTVre sandítani.

Flensburg - Skjern 2018.11.04. 18:15 (1)

8. Veszprém

Tökre tettük volna ennél is lejjebb a Veszprémet, dehát ahogy láttuk, mögöttük is vergődik mindenki, mint egyszeri alkesz a dohai tengerparton. Még jó, hogy Davist a Pite meccs után kérdezték meg arról, milyen érzés a Veszprémet vezetni, mert azóta nemcsak azt tapasztalhatta meg, milyen mélyen is van a csapata, de azt is, milyen nyomás nehezedik rá vezetőedzőként ott, ahol minden meccsen csak a győzelem számít elfogadható eredménynek. Pedig nyomás helyett leginkább nyugalom és egység kellene ide is, dehát szombat este már a Löwen érkezik Veszprémbe, és mivel a válogatott szünet után egy Bergischer HC elleni felhozómeccsel melegítenek a szombati meccsre, így szinte biztos vagyok benne, hogy Jacobsen keményen rá fog menni az első veszprémi győzelmére.

Veszprém - Löwen 2018.11.03. 17:30 (x)

A képen: nyugalom és kemény munka.
Erre van szükség, meg esetleg felemelt fejekre.

7. Nantes

Úgy tűnik, ők már maguk mögött hagyták a vergődést. A PSG ellen Párizsban mutatták meg, idén is számolni kell velük, az előző fordulóban pedig a Celjét küldték haza egy bő mócsinggal. Szombaton kora este a horvátok ellen egyértelműen ők az esélyesek, de észnél kell lenniük, mert ez a Zágráb képes lehet a legkisebb koncentrációhiányt is csúnyán megbüntetni.

Nantes - Zágráb 2018. 11.03. 17:30 (1)

6. Löwen

Nem kérdés, idén a Löwen minden meccsen rendesen odateszi magát a BL-ben is és idén eddig a spanyol rendszert játszó csapatok ellen sem esnek szét: a Barcát elkapták, a Szkopjéból és Kielcéből szűk vereséggel tértek haza. Felteszem, ezúttal ez utóbbival nem lennének megelégedve. Andy Schmid fegyverarzenálját igen jól sikerülét frissíteni az új igazolásokkal, beálló poszton Kohlbacher eddig a tökéletesnél is jobban pótolja Baenát, a tavaly sokszor vékony balátlövő poszton Fäth a távoli lövéseivel új színt hozott a játékukba, míg a másik oldalon Alex Petersson újra tíz évvel ezelőtti önmagát idéző formába lendült. És akkor még az Abutoviccal, Jesper Nielsennel megerősített falukról nem is beszéltünk...

Veszprém - Löwen 2018.11.03. 17:30 (x)

5. Vardar

Ha ki nem is lyukadt, kicsit mindenképp lejjebb eresztett a Vardar-lufi, Kielcében vérbeli presztízsmeccsen kaptak ki végül egészen simán, amivel elúszott az eddig hibátlan mérlegük, cserébe jól összerázódott az A csoport. A vereség ellenére ez továbbra is egy jól összerakott, motivált társaság, néhány egészen kiváló karakterrel. Ami azt illeti, a meccset elnézve többször is az volt az érzésem, a Vardar játssza a jobb, okosabb, megkomponáltabb játékot, de a Kielce a Cindric-, Jurecki-, AlexDusi-, Janc-féle sztárok extra kvalitásainak köszönhetően mégis meg tudta nyerni a meccset. Mindez azt is sugallja, az eleve gyengébb erőkből álló Brestnek nem sok esélye lesz Szkopjéban.

Vardar - Brest 2018.11.03. 17:30 (1)

Talant, khm..., konzultál a Vardar paddal

4. Kielce

Lehet, hogy a Kielce padja valamivel rövidebb lett, de ez a legtöbb meccsükön nem fog nekik gondot okozni, mert míg Jurecki bőven lenyom szinte hibátlanul 45-50-55 percet a legforróbb, leghajtósabb meccseken is, Cindricet és Alex Dujsebajevet pedig úgyis cseréli védekezésben Talant - azaz aki arra játszik, hogy elfáradnak, az bizony el fogja számítani magát, lásd pl. a veszprémi meccsük. Egyébként Cindric mellett a jelek szerint Karalek és Cupara is remek fogás volt a nyáron, előbbi nemcsak elöl képes többé-kevésbé pótolni Aguinagaldét, de megbízható hármasvédő munkája révén új színt vitt a Kielce támadásépítésébe, mivel így nem kell állandóan cserélni a beállót; Cupara révén pedig újra van stabil kapusteljesítmény a lengyeleknél. A Kielce barcelonai vendégjátéka minden lesz, csak sima nem, épp ezért érdemes ezt a meccset is megnézni, a PSG - Szeged utáni levezetésnek tökéletes lesz!

Barca - Kielce 2018.11.04. 19:00 (1)

3. Barca

Talant Dujsebajev barcelonai kirándulásait mindig élmény követni, ezúttal sincs ez másként, az újra lendületbe jövő Barca szempontjából pedig igazi erőfelmérő lesz ez a meccs. Már csak azért is, mert Xavi Pascual a jelek szerint sikerrel újította meg az örökös spanyol bajnok játékát, kihasználva azt, hogy tele van a kerete kivételesen robbanékony, jól cselező játékosokkal, akik mindemellett védekezésben is elfogadható teljesítményre képesek. Ennek kiváló bizonyítéka az, hogy messze ők lőtték a mezőnyben a legtöbb gólt (173), vagy máshogy fogalmazva: eddig egyetlen alkalommal maradtak 30 gól alatt, a Brest ellen. Akkor mindössze 29-et lőttek...

Barca - Kielce 2018.11.04. 19:00 (1)

Marin és a varázsló

2. Pick Szeged

A Szeged idei teljesítményére szép lassan az összes létező pozitív jelzőt elhasználtuk. Dehát mi mást is lehetne tenni akkor, amikor jelen állás szerint - a számottevő bajnokságokat és a BL-t tekintve - a Szeged Európa egyetlen minden fronton 100%-os csapata? Ezek után mégis hova kellene tenni őket? Egyetlen egy dolog miatt nem ők vezetik a KP-t, mégpedig azért, mert a hétvégén éppen ahhoz az egyetlen csapathoz látogatnak, akiket ép ésszel és vállalható logikával eléjük lehet tenni: a

1. PSG-hez.

Raul Gonzalez vs. Juan-Carlos Pastor, avagy Mester és tanítványa, sokadik felvonás. A párosítás érdekessége, hogy eddig minden alkalommal Raul számított esélyesnek, és eddig kb. minden alkalommal ő is jött ki győztesen kettejük különmeccséből. Viszont eddig még sosem volt a két csapat ennyire közel, ami különösen igaz így, hogy Karabatic a lábműtéte miatt hónapokra kiszállt.

Ráfért már a műtét...

A Skjern ellen láthattuk, Nikola nélkül rendesen döcög az a szekér, és halkan jegyzem meg, a nem épp erős idegeiről ismert Sagosen úrfinál is kétséges, milyen hatással lesz rá, hogy egyedül maradt irányító poszton. Szóval ha létezik #MOTW, ez az lesz, kétség nem férhet hozzá!

PSG - Pick Szeged 2018.11.04. 17:00 (x)

Képek:

facebook /pickszeged /dinamobucurestihc /rkzagreb /veszpremhandballteam

ehftv.com

instagram