ElKéPedve

Szögedi és veszprémi szerzőink is ki voltak akadva csapatuk aktuális heti teljesítményén, ebből következően a friss rangsor sem lehet túl felemelő. Annyira nem, hogy Szögedről egyenesen nulla vélemény érkezett az általam kreált sorrendre, Veszprémből pedig csak egy "tojjad, jó így". Persze akkor is így tolnám, ha nem így lenne, mert

"Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

de így meg aztán főleg.

14. Veszprém

Nem tudom, hogy volt-e valaha ilyen mélyen a bakonyi csapat, mióta írjuk a rangsort, de én még abban sem vagyok biztos, hogy kétszámjegyű helyezése volt. Egész egyszerűen viszont a múlt heti játék sok mindenre jó volt, csak arra nem, hogy bármi pozitívat lássunk benne. A pénzmegvonással maszkimálisan egyetértünk (bár annak mértékéről megoszlanak a vélemények, hogy mi az a minimálbér, nem-é esetleg a szerződéses minimális bérről van szó), és valahol tök mindegy, hogy mennyi az annyi, a jelzésérték jócskán ott figyel benne. Az biztos, hogy ez a Skjern nem egy csodacsapat (figyelem, nem fikázás, csak megállapítás!), nem verhetetlenek, egy nagyon jól, nagyon masszívan, tudatosan összerakott gárda, és ha vért szagolnak, akkor odavernek. Ennek ellenére természetesen semmi lehetetlen nincs abban, hogy meglesz az a hét (vagy nyolc, attól függ, de szerintem a hét is elég lesz, ha). Szóval abban kéne bízni, hogy kijön a Breszt elleni vagy a flensburgi Építők, és odaver egy nagyot, a tanulságokat meg szépen levonja mindenki (igen, Vranjes is) a második dániai lebőgésből. Ósdi, elcsépelt duma, de sajnos megtöltötték tartalommal a pirosak: a mezeket nem elég felküldeni a pályára.

Azt persze ne kérdezze senki, hogy mibe kapaszkodhat az optimista szurkesz, mert szép és jó, hogy ámuldozunk Gasi hat gólján, amit a második félidőben vert, de ezzel kábé minden pozitívumot elmondtunk a csapatról (meg Ligi játéka volt még üde színfolt). Hogy ebből hogyan lesz például kapusteljesítmény (régi vesszőparipám, amit a Kölnben átélt +9-es bukta óta előszeretettel hangsúlyozok, hogy sajna Veszprémben van két másodikszámú kapus, akikkel így, ebben a formában semmi nem tudsz nyerni, néha-néha valamelyik kifog egy nagy napot, és ennyi), vagy hogy fog Tønnesen megérkezni végre újra Veszprémbe, vagy esetleg Nenadics bekapcsolja a csapatjátékos üzemmódot, ha már ilyen kurva sokért idejött, és még sorolhatnám a kápé végéig. Szóval bizakodásra okot nem látunk, de muszáj, hiperblama lenne a 16 (14) között eltaknyolni.

2018. március 31., 17.30 - Veszprém vs Skjern (1)

13. Szöged

Az első félidő után még reménykedtünk, de annyira, hogy a levlistánkon elhangzott egyik szögedi kollégától, hogy nem látja, mitől ne működne ez a második félidőben is. Attól tartok, Pastor és a csapat sem látta, de Frédi nagyon is. Nagy kérdés, hogy ilyenkor mi történik, hogy így össze tud borulni egy csapat, de simán lehet, hogy semmi extra, csak 40 perc után elfogyott a lényegében csere nélküli kakaó, és hiába tűnt úgy, hogy Hókuszpók tanult az őszből, amikor tét van, akkor megint befosás van, szisztem van, ragaszkodás a bizalmi emberekhez van, akkor is, ha kurvára nem működik. Én voltam az első a listán, aki azt mondta, hogy Pastor képes volt fejlődni az őszi borzalmak után, de sajnos úgy tűnik, hogy ez átmeneti volt. Hogy mégis miért van előrébb a Szöged, mint a Veszprém, az elég egyszerű: nem ugyanaz héttel cummantani Skjernben és Kielben.

Az, hogy a veszprémi feladat megoldható, nem teszi őket a Szeged elé. Mert hogy ez a feladat megoldhatatlan, abban biztos vagyok. De ismerjük (és Szegeden tutira unják) a pastori jelszót, majd jövőre. Őszinte legyek? Kizárt.

2018. április 1., 17.00 - Szeged vs Kiel (X)

12. Löwen

Az előző sorrendben egyértelmű volt, hogy a harmadosztályú csapatuknak hol a helye - nos, ahhoz képest egész vállalható meccset toltak. Igazából az egyetlen kérdés, hogy az ott elfogadhatóan helytálló fiatalok (a kapusuk például az első félidőben kimondottan jól védett) kapnak-e egy kis jutibombont a hazaian (hazai löwenéknél, muhaha, egyedül a Sport1 tudja úgy, hogy Löwenben játsszák a meccseiket), ami ezúttal Mannheim lesz és az SAP Arena, legalábbis az EHFCL szerint. A kiesés nem kérdés, csak az, hogy mennyit akarnak kiadni magukból, gyaníthatóan semmit. A döntéshez pedig ezúttal is gratulálunk, az, hogy a BL-ből kiesnek, egyértelmű volt, de az, hogy a Kiel simán elgyepálja őket, az nem. Vagyis ezzel a bölcs döntéssel magukra hozták az üldözőket a bundásban, és befejezték a nemzetközi szezont. De szerintük akkor is ez volt a jó döntés. Egészségükre.

2018. április 1., 19.00 - Löwen vs Kielce (2)

A löweni döntéshozó

11. Breszt

Aki azt mondta volna a múlt heti forduló előtt, hogy a Breszt otthon mócsinghoz közel cumizik, és mégis három csapatot meg fog előzni, azt azonnal orvoshoz küldjük. Ha volt mégis valaki ilyen, akkor tőle ezúton kérünk elnézést. Semmi olyat nem tudunk mondani a bjeloruszokról, amit eddig nem mondtunk.

2018. április 1., 17.00 - Nantes vs Breszt (1)

10. Kristianstad

Kellemes, masszív kis csapat lett belőlük is, de nagyjából ennyi. Különösebben nem tudták tartani a lépést a magát nem nagyon összezúzó Flensivel szemben (jé, van, akinek ez megy?), aki szereti az infarktusközeli meccseket, ne az ő meccsüket válassza.

2018. március 28., 19.00 - Flensburg vs Kristianstad (1)

9. Barcelona

Egész idáig a szezonban az volt az egyetlen kérdés, hogy a Barca vajon ennyit tud-e, vagy tavaszra tartalékolnak. Őket és főleg Xavi Pascualt ismerve inkább az utóbbira voksoltunk. Oké, hogy Pitébe menni nem életbiztosítás, és három gól nem a világ, de ha ennyi volt a nagy tavaszra tartalékolás, akkor ennyi volt a BL. Persze aztán még akármi is lehet, de a hazai pálya előnye ebben a sportágban Barcelonában leginkább sárgában (neonzöldben, rózsaszínben, neadjisten feketében) szokott megjelenni, de erre most nem vennénk mérget. Ebből jó kis meccs kerekedhet, a franszoák nem fogják könnyen adni magukat. Ez a Barca tele van ugyan jó nevekkel, de valahogy az utóbbi években nem sikerült összeállniuk. Ne most kezdjék el, jó?

2018. március 31., 18.30 - Barcelona vs Montpellier (1)

8. Kielce

Nos, ők az eddigiek alapján sok helyre valók, csak nyolc közé nem, ennek ellenére hova lehetne tenni egy csapatot, amelyik 23 góllal nyerni a nyolcaddöntő első meccsét? Természetesen nem mérvadó egy harmadosztályú német csapat elleni győzelem, de arról nem ők tehetnek, hogy ilyen csapat jött velük szembe, és ugye azt kell megverni, aki odaáll. Ebből a formájukra következtetni viszont baromira nem lehet. Az majd a következő körben.

2018. április 1., 19.00 - Löwen vs Kielce (2)

7. Skjern

Ezzel ki is jelentettük, hogy inkább hiszünk Béláimban, mint a mieinkben. Amennyire nem figyelgettük a CD-ágat, mert onnan úgyis a Pite meg a Skjern jön, előbbiről tudtuk, hogy sokkal jobb helye lenne az AB-n, utóbbiról azt gondoltuk, jómunkásemberek, akik majd nagyot küzdve kihullanak a 16 között. Erre mi történik? Nagyobb meglepetés lenne a kiesésük, mint a továbbjutásuk. A kapusuk lényegében hülyére védte a mieinket, a gyorsindulásaikat jobban játszották, mint a veszprémiek, a faluk is meglehetősen stabil volt, felfordult világ volt ez. Persze jellemző, hogy a Nagy Magyar Felkent Szakértő legfőbb témája a szünetben az volt, hogy nem egy kimondott kapusalkat a dán kapus. Nem, tényleg nem volt az, és? Kivédte a szemünket? Ki. Akkor tán ezzel kellett volna foglalkozni.

Azt hihettük, hogy ez a csapat a már öregedő Béla, meg egy halom zongoracipelő. Lehet, hogy így van, de a zenét ők játszották, a karmesterük is jobban működött. Nagyon komoly szimfónia kellene ahhoz, hogy ők kiessenek.

Jó visszatérni - neki legalábbis jó

2018. március 31., 17.30 - Veszprém vs Skjern (1)

6. Nantes

Egyelőre az ő valós erejüket is nehéz megmondani, bár a Bresztet idegenben így megrakni nem a gyengeség jele. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy azok a csapatok, amelyek jól megrakják a Bresztet (nem tipszmikszen értve), azoknál még nincs arra garancia, hogy a következő időszakban is ugyanezt fogják tenni másokkal. Most viszont az biztos, hogy megtették, amit meg kellett tenni, a hazain játszanak egy jót, aztán kérik a következőt. Azt sejthetjük, kinek fognak szurkolni.

2018. április 1., 17.00 - Nantes vs Breszt (1)

5. Flensburg

Vranjes edzői munkásságának minőségét nem az eddigi veszprémi munkája, hanem a dánnémeteknél végzett munkája bizonyítja. Eljött a csapattól, és a másodezdője pont úgy viszi tovább, mintha mi sem történt volna (ezt próbálják meg Győrben is). Továbbra is szimpatikus csapat, szimpatikus játékkal, ki hitte volna, hogy egy német csapatnál ilyet leírunk. Ők is játszanak egy jót, aztán jöhet a szezon manitájmja.

2018. március 28., 19.00 - Flensburg vs Kristianstad (1)

4. Kiel

Nos, ha azt nézzük, hogy alig fél éve még a teljes német kieli sajtó Frédi kirúgását követelte, nem is látszott alaptalannak ez a követelés, lényegében nyolc között van a BL-ben a csapat, és onnan már nincs messze Köln. Azt pedig meg kell nyerniük, ha még komolyan akarnak valamit jövőre, mert egyelőre a nem hogy a BL-től, de az EHF-kupától is messze vannak a bundásbeli ezerpontos hátrányuk miatt. A formájukkal, úgy tűnik, baromira nincs baj, ahogy a Löwen legyilkolták, az bizony a legjobb kieli hagyományokat idézte. Döbbenetes kimondani, de simán belefért, hogy a második félidőre kettőt visszavettek, és átmentek "Ergebnisverwaltung" üzemmódba. Húsz perc alatt talán ha 5 gólt dobtak, mégsem volt maccsa sem a mannheimieknek. Na most ezek után bízzanak Szegeden egy nyolcgólos sikerben. Fölösleges.

Arra mennyé, fijam!

2018. április 1., 17.00 - Szeged vs Kiel (X)

3. Montpellier

A mostani BL-rendszer legnagyobb balfaszsága derült ki. Gyakorlatilag végiglazázott ősz (sőt, egész konkrétan elengedett két utolsó meccs után) méterekkel vezetik a franszoá ligát, és a BL-ben is jók a kártyáik ahhoz, hogy a Barca csak terített betlit játszhasson. Tetszik érteni, a Barca, amelyik második helyen végezve akár még örülhetett is, hogy CD-ágast kap. Most már nem hiszek a nagy katalán örömben. Én bizony rájuk szavazok, és tényleg nem a világ a három gól, de kézilabdában (igaz, főleg a nőiben) nem kétszer láttunk már olyat, hogy semmi hátrány nincs az idegenbeli meccsből. Ciki, ha inkább franszoá továbbjutásért szorítunk?

2018. március 31., 18.30 - Barcelona vs Montpellier (1)

2. Vardar

Mivel pihentek, semmi újat nem tudunk róluk mondani, az elvándorlás nem hiszem, hogy megzavarja őket, nézzük meg Štreleket, Mahét, sok példát lehetne hozni, akik tudják, hogy másfél év múlva mennek el, és mégis simán ott vannak, ahol lenniük kell. Köln sima liba lesz, ott meg megint bármi lehet, mint tudjuk.

1. PSG

Aki érti, hogy a hazai bajnokságban mit művelnek, az legyen drága, és mesélje el nekünk. A BL akkor is nekik áll, most már tényleg. Noka szerintem trófeával akar búcsúzni. Ezúttal minden esélyük meg is van rá.