Lengyel-magyar bariság jegyében

„Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.”

De ha nem is szklanki, akkor piwo. Vagy pálinka. Meg zubrowka. Mert mindenki tudja, hogy: Zubrowkával jó az almaléééééé, almalééééé, almaléééÉÉÉÉéééé. Mondjuk a dallam is kell alá, hogy jó legyen, tudjátok, ez a Vardar nótája vodkásítva.

A tegnapi szegedi blama elvette szegény szögedi kollégáink összes maradék íráskedvét (pedig ma még a hatalmas bejelentés is megtörtént, miszerint elég olcsó lesz idén kékként Debrecenben kupaezüstöt nyerni :D, sorr, de ezt nem hagyhattam ki), szóval amíg arra várunk, hogy az megjöjjön, kicsit elkalandozunk a sporttól, illetve színvonalban kicsit alább merülünk, hogy egy huszáros kanyarral ajánljak egy igazán remek kis programlehetőséget szombatra. Leginkább veszprémieknek, igen, de lesz kapcsolódási pont a sporttal, azt megígérem.

Említettük már korábban is, többen jeleztétek is, hogy jöttök, de most kicsit bővebben szeretnék írni erről, mert van mit. Hétfőn elkezdődött Veszprémben az egyhetes programsorozat, mely gyakorlatilag az összes létező irányból tiszteli, ünnepli és vizsgálja a lengyel-magyar barátságot, kapcsolatokat. Maga az ünnepnap ugye március 23-án van, és 2007 óta ünnepeljük hivatalosan olyan módon, hogy felváltva rendezi minden évben lengyel vagy magyar város, most éppen Veszprém az. Ennek keretei között például egész héten igen fincsi lengyel kajákat lehet kóstolni a résztvevő éttermekben, egészen konkrétan ezekben: Betekints, Fricska, Gizella, Gusto 13., Nosztalgia Garden, Oliva, és ilyesmiket. Még nem késő felkerekedni és beülni megkóstolni ezeket a lengyel kajaremekeket, vasárnapig még mindenhol lesznek. És esznek.

Rengeteg kulturális program is várható, ma például pont ez lesz itt lenn a plakáton, Jazz-kedvelőknek erősen javallott, jegyet biztosan lehet kapni még a helyszínen, csak sajnos pont fedi a Görbe-búcsúztatós selejtező-meccset, ami viszont még anti-nőikézi nézőknek is kihagyhatatlan, hiszen Görbicz Anita csak egy van.

Na és elérkeztünk a számunkra fő attrakcióhoz, a szombati szurkolósdis murihoz, hivatalos nevén a Konkurenciaharchoz.

Létrehoztunk FB-n egy eseményt rá, de azért mesélnék kicsit az előzményekről. Veszprém nagyszerű polgármesterének, a vitathatatlanul kézilabda- és szurkolóbarát Porga Gyulának a fejéből pattant ki az ötlet, hogy mi lenne, ha lenne egy ilyen. Elsőre amúgy négy csapattal képzelte el, a Plock és a Veszprém mellett még a Kielce és a Szeged részvételével, ami a kezdeti meghökkenést követően egész szépen össze is állt volna, talán még lengyel házi utwaska nélkül is lehoztuk volna, de sajnos közbeszólt az élet. És a sport. Meg a Kiel ugye, akik elfelejtették figyelembe venni, hogy a Kielcének ezen a hétvégén itt lett volna Magyarországon programja, szóval mikor pontot szereztek Párizsban, eléggé kitoltak velünk, a Kielcének most hazai meccse van, arról pedig rendes szurkolót meg nem mozdítasz. De nem baj, így most akkor lejátszuk a Plockkal.

A 25 érkező lengyel szurkolót a város egy éjszakára elszállásolja, és egy Grundos közös vacsorára pedig megvendégeli a komplett versenyző mezőnyt, ezzel is támogatva a szurkolók barátkozását. Ami tök rendes dolog, de tényleg, köszönjük szépen! Természetesen mi sem vagyunk restek, próbáltunk minél több mindenkit az esemény mellé állítani, sőt, jöttek önkéntes felajánlkozások szép számmal, így például a Grund a vacsi mellé felajánlott egy hordó helyszínen fogyasztható söritalt, a Soproni két kocka dobozossal járul hozzá az italozásunkhoz, a Törley pedig stílszerűen Hungária pezsgőt ad. Pezsgőt amúgy a Telekom Veszprém is adott fogyasztásra, sőt, a klub egy szemmel is jól látható összeggel veszi ki a részét a szervezésből, amit kajára, malaclapockára, hagymára, sörre, borra, rozéra, pogácsára, savanyúságra, gázpalackra miegymásra tervezünk igen hasznosan elkölteni, és mi, a Hatosfal is hozzádobjuk a magunkét, hogy méltó vendéglátással kényeztessük plocki pajtásainkat. És persze magunkat. A VEDAC pedig helyszíni sörpadokkal segíti az eseményt. Mindenkinek köszönjük előre is, aki mindehhez hozzátesz akármit, akár egy fogpiszkálónyit, majd utána is megemlékezünk róla.

A dresscode nyilván a Veszprém-mez lesz, a versenyzők, cserék ebben léphetnek csak pályára. Vagy pirosban, ezt még talán elnézzük. A rendezvény természetesen végig nyitott, nézőknek, szurkolóknak, főzni vagy csak inni szeretőknek, tudóknak és persze gyerekeknek egyaránt.

Láthatjátok, hogy próbáltunk, próbálunk minél több mindent összekalapozni a rendezvényre, fogalmunk sincs, hogy végül miből mennyi lesz az annyi, de a készlet erejéig természetesen minden kilátogatónak jár mindenből, amit ott talál. A hangsúly a készlet erején van. Jelen állás szerint két főséffe,l két bográcsnyi pörköltet készülünk megfőzni, ami emberi számítás szerint is 50-60 főnek elég kell legyen, emellett megígérjük, hogy bárki pogácsáját, sajtos rúdját, sütijét elfogyasszuk szívesen, és nem sértődünk meg. Aki a felsoroltakon kívül mást szeretne inni, enni, az egész nyugodtan hozzon, minden szorgos kéz elkél, minden morzsa el fog fogyni majd, ebben biztosak vagyunk. Ne a várostól várjunk mindent, hanem mutassuk meg, milyen is az a veszprémi vendégszeretet, és hogy gondoljuk mi szurkolók ezt a lengyel-magyar barátságot.

A rendezvény teljes egészében családbarát, nyilván a kültéri része erősen időjárás-függő, de arra fel lehet készülni. A rendezők ígérete szerint a versenyszámok is azok lesznek, szóval iskolás gyerkőcökkel simán beljebb is lehetünk a versenyeken, és a kisebbek is jöhetnek, elvileg még szabad animátorok is lesznek.

A program jóidő esetén tehát a következő március 24-én, szombaton, a Stadionnál (8200 Veszprém, Wartha Vince utca 3.), szélsőséges időjárási viszonyok esetén viszont nyilván a bográcsozás elmarad.

09.00-től - érkezés, pad-pakolás, előkészületek, főzés
(12.00-től építik a pályát benn a csarnokban)
13.00-14.00 - kb. ebéd,
15.00 - a sportesemény hivatalos kezdési ideje,
(kb. 2-3 órás programra lehet számítani)
18.00 - kb. eredményhirdetés, ha jól tudom, a város részéről Ovádi Péter részvételével
19.00 - közös vacsora a Grundban a versenyzőknek

Köszönjük szépen mindenkinek, aki bármilyen formában is segít, vagy részt vesz a rendezvény összehozásában!