Fújjunk egyet! #002 - Utolsó fél percről I. avagy a szlovén-német borzalom

Más ütemben terveztem posztolni, tök más témáról, de az élet úgy hozta, hogy állást szeretnék foglalni az EB-n sporiügyben néhány dologról. Úgyhogy változik a terv. Beszéljünk az utolsó fél percről az utolsó (maradék) fél agyammal!

Ez itt a Fújj! helyett Fújjunk egyet!, amely egy Hatosfal-alrovat, lényegében sporioldalról közelíti meg szeretett sportágunkat. Fontos leszögeznünk, hogy NEM fikarovat, elsődleges célja olyan nézőpont kialakítása, amely a laikusok számára is érthetővé tesz bizonyos szituációkat, problémakezeléseket, játékvezetői megoldásokat. Igen, fogunk néha reklamálni is, igen. Lehetne nagy szavakkal dobálózni, hogy hiánypótló jelleggel indul, de igazából csak egy sporiként tehetségesnek mondott bloggertársunk szubjektív agymenései a többiek unszolására hatására, hogy a lelkes olvasók össznépileg csettinthessenek nyelvükkel egy utópiában, hogy „spori, az a lábgól bizony egy élményszámba menő ítélet volt”. A szerző elzárkózik a – főleg másoknak okozott – károkozástól: amennyiben egy kényes téma után csak pocskondiázásba csapunk át, a thread berekesztődése azonnali hatállyal megtörténhet. De nem lesz ilyen. Legyen mindenki műértő!

A múltkor megpendítettük, hogy a piros meg a kék személyes büntetések, persze, a csapatra nézve is hátránnyal (ember-) járnak. Másrészt az utolsó fél percre vannak speckó szabályok. Hogy ezek miért kellenek, vagy mi (lehet) a relatív friss szabályok létjogosultsága, evolúciója, arról talán legközelebb, most próbálok csak arra szorítkozni, ami feltétlenül szűkséges a német-szlovén meccsel kapcsolatos véleményem, állásfoglalásom interpretálására.

Az utolsó fél percre lényegében két speciális szabály van. Az egyik, hogy ha amúgy is történik valamilyen szükségtelen durvaság, kirívó sportszerűtlenség, akkor a minimum kizárással sújtandó cuccok mellé dukál egy büntető is. Most ez nem kell.

A másik ítéletcsaláddal a játék folytatását ellehetetlenítő dolgok ellen kívántak hozni pár passzust. A mögöttes elv nagyjából annyi, hogy ne lehessen a dobások elvégzését akadályozni. Eldobott, eldugott labdával, elvégezni szándékozó emberke földre teperésével, miegymás. Tessék, beteszem a szabályzat magyar nyelvű eredeti szövegét, aki nem akar hivataloskodni, ugorja át.

Illetve állásfoglalások foglalkoznak még a témával.

Ha a szlovén gólszerző befut a kapuba, fölkapja a labdát és kikúrja a nézőtérre, mehet is zuhanyozni és hetes. Ha csak odaviszi a kezében a német középkezdéshez, ugyanez. Ha visszafutva azt tapasztalja, hogy a német emberke labdával a kezében, sípszót kapva megakasztandó és ráveti magát, szintén ugyanez (ha különösen durván kontaktol, akkor a piros hetes be is kékül). Esetleg variáció még a középen labdát váró német felé szálló bogyó elütése vagy a kezéből kiverése. Csak a fantázia szab határt, hogy lehet még megakadályozni az elvégzést. És ez a kulcs.

Tegyük föl, hogy a kezdésre engedélyt adó sípszó megjött 60:00 előtt. A középkezdés szabályos, elvégeztetett. Hogy blokkoló nem ment el 3 méterre? Az büntetendő. Csakhogy mivel az elvégzést nem akadályozza meg, ugyanúgy kell büntetni, mint a 17. másodpercben. Attól függ, hol állunk az alábbi büntetési sorrendben: vagy szóban (3 méter meg nem adására csapatonként egyszer megengedi a szbálykönyv a sima verbális helyrerakást), vagy sárgával, vagy kétperccel, ami jön. Mindegy mi, semmiképpen nem olyan, ami mellé járna hetes. Aztán mivel vége, egy időntúli, ami ebből a távolságból nem is lenne elvégezve.

Tévedni ér. A videobírózás 10 perce meg nem európai agynak való. Az amerikai foci szabályaiba, lebonyolításába beépítették a TO-t, ott a nép szórakoztatva van, míg azt nézi valaki valahol egy szobában, hogy mindkét spiccel lebalettozott-e valaki a vonal előtt. Itt totál játékidegen a 10 perc videózás, sokan nem is értették, mi van. És utána a hülyeségnek tűnő határozat. Igen, olvastam, hogy Lékai is rekmlamál, hogy nagy horderejű dolgot nekünk meg nem néztek meg. A videobírós kontesztet itt most felfüggesztem, maradjunk az utolsó fél percnél.

Hol volt még ilyen? Hát Nagy Lacinál a dánok ellen. Ő ott a babát vitte labdástul. Az tényleg piros és hetes. (A gifen nincs sípszó, bocs. Tényleg épp elvégezné a szabit.)

De itt a szlovénoknál Blagotinsek pirosa túl közeli blokkolásáért téves döntés. És óvási ok. Ha jól tudjuk, óvással csak újrajátszás kérhető, az úgyse lesz.

Pedig itt most kivételesen amúgy állna, hogy mégis csak kétperc volt, és a hetes nélküli végeredményt helyezzük újra hatályba. Na, ilyen nem lesz. A hivatalos EHF- és IHF-honlapon nyoma sincs, néhány véleményformálásba futni bele. Itt éppen egy német fb-kommentben mondja el németként egy ismerősünk, hogy ez bizony nagy mellé volt.

Szóval szegény szlovénokra rájár a rúd, Vujovics már ez első meccsen kiborult az azóta már nekünk is ismerős románokra, és még előttünk az EB másik háromnegyede!