Ne csak a szuszpi legyen a gatyában

Szoros meccsen értékes iksz, ezt jövendöljük mára nagy egyetértésben.Még én is ezt tippeltem, és nem tagadom, kishazánkban nálam rosszabbul kevesen tippelnek, szóval miattam aztán senki ne rohanjon tipszmikszűni.

Szegeden már mindenki készen áll, rápörögtek a srácok a rangadóra rendesen, érthető is, hiszen évek óta ez az őszi bajnoki az a meccs az egyetlen, amin valami kis örömük is lehet ellenünk. Annak mondjuk örülnék, ha ezúttal ezt az aprócska ajándékot sem adnánk oda nekik. Sőt, így, hogy Nagy Laci nincs, így különösen fontos lenne behúzni ezt a mait, mert a kielcei meccs után most aztán végképp feltölthetné mindenki az önbizalom raktárait. Mondani sem kell, ez egy jó Kent-Robin nélkül kizárt.

Tönnesen jó játéka mellett kellene egy jó Ancsin Gabi is - nekem legalábbis nagyon. A Kielce ellen kiderült, II. Béla jó kondiban van, de az egy szoros hajrában óhatatlanul kijön, ha előtte már 50 percet csere nélkül tolt le valaki. És nem is támadásban volt gond, ott biztosan nem lettünk rosszabbak attól, hogy nem Laci játszik Máté jobbján. Védekezésben viszont a hajrára elfogyott a norvég, és mivel eddig legfeljebb rövidebb időszakokra jött elő a tavalyi atomfal - amin Lacika kiesése cseppet sem segít -, itt valamit változtatnia kellene holnap Vranjesnek. Laci kiesése a ketteseinkre is kihat, mert így az Ilic-Such-Blagotinsek-Nilsson négyesből kell összerakni a hármasainkat, ami azt jelenti, hogy egyet mindenképpen kell cserélni - ha mást nem, hát valamelyik kettes védőnket. Matekról magyarra lefordítva ez annyit jelent, hogy Terza és Sulic biztosan nem lesz egyszerre pályán, pedig a legütőképesebb falunk biztosan ez (lenne).

Visszakerestem a levlistánkon, állandó ügyeletes szerkesztőségi Dulifulink, artmooney szeptember végén írta, hogy aggasztó a kapusaink formája. A magam részéről ezt akkor lekevertem annyival, nyugi, Haris majd megoldja, szép lassan felhozza majd Mirkót és Rolót, nem lesz itt gond. Eddig sajnos nem lett igazam, lassan az októbernek is vége, a kapusainktől pedig legfeljebb meccsenként 20-25 percnyi igazán jó teljesítmény jött. Százalékban kifejezve: a 30-at alulról súrolják. Maximum. Ezzel szemben a Szegedben Sierra sokadszor futja élete formáját, úgyhogy azt kell mondjuk, ezen a téren hosszú évek után először bizony a Pick áll jobban.

Nyilván ettől egyáltalán nem független, hogy a Szeged védekezése idén - megint - nagyon rendben van. Az más kérdés, hogy a Vranjes-féle felturbózott támadójátékunkat simán ki lehet hegyezni a két fix cserével - Blazevic és Thiagus - operáló falra, mondjuk úgy, hogy erőltetjük a gyors befejezéseket. Ha ők ketten sok támadásunkat lesznek kénytelenek a padról végignézni, akkor már szinte nyert ügyünk lesz. Biztosan lesz még valamennyi 5+1 is szegedi részről, de erre is láttuk már, hogy van válaszunk, épp szűk egy hete, a Kielce ellen.

A két egykori jugoszláv átlövő formája döntően befolyásolhatja a meccs menetét. Ilic és Buntic (ugye érzitek, milyen finoman öregeztem le őket) támadásban és védekezésben is megkerülhetetlen, ráadásul mindkettő egyre jobb formában van, a legutóbbi meccseken döntő szituációkban löktek nagyot a csapatukon. Ha viszont valamelyikük gyengébb napot fog ki, akkor komolyan bele kell nyúlnia az edzőnek a meccsebe, hiszen egyikőjük mögött sincs igazán csereszabatos átlövő.

Vranjes első magyarországi örökrangadója lesz ez a mai, amit mindenki fordítson le magának általános kedélyállapota és világképe szerint. Minden veszprémi edző egyik első igazán komoly tesztje a Derbi della Bucka-Lapály, ami után azért inkább az edző mentalitásáról kapunk pontosabb képet, mintsem a szakmai kvalitásairól. Vranjes persze komoly helyzeti előnyből indul, elvégre az elmúlt 11 évben a világ második legnagyobb rangadójának volt aktív résztvevője (gy.k. Flensburg-Kiel). Épp emiatt gondolom, hogy bár ez a meccs a bajnokság lebonyolítása miatt a presztízsen kívül nem fog dönteni kb. semmiről, de meglepne, ha Vranjes nem állna bele olyan tűzzel, amit eddig tőle Veszprémben még nem láttunk.

Ha így lesz, akkor garantátan mindenki fel fogja szedni a parkettát is. Ennél többet pedig kívánni sem lehet, de mondhatjuk úgy is, azért a tűzért utazunk le megint jópáran, hogy azt a küzdelmet lássuk, amit máshol, másik meccsen sohasem láthatunk. Mert ez a meccs nem a tétről szól, ez a többségnek nem egy gyerekkori álom megvalósulása, vagy a profi karrier csúcsa. Ezen a meccsen mindenkinek az arca a tét, ez mindenkinek személyes ügy kell legyen. Valami olyasmi, ami nem az EHF-nek köszönhetően rommá marketingelt, centire megtervezett, német nyugdíjasoknak kitalált szórakoztatóipari termék, hanem a szó klasszikus értelmében vett hardcore sportesemény. Kozma Dominikkal szólva, olyan ez, mint a 4x100 gyors: itt csak az marad talpon, akinek van valami a gatyájában.

Hajrá Építők!