KP3 - Ki(el) a mélyben, Raul a magasban

"Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

(...mindenekelőtt sűrű elnézést a címbeli borzalmas szóviccért, jobb híján a hatosfalas levelezőlista drágalátos trolljaira vagyok kénytelen mutogatni...)

16. Velenje

Két szoros meccsen előbb a Leont, utóbb a Bukarestet verték. Ez két olyan csapat, amikben bőven benne van - még így is - a továbbjutási esély. Meg aztán ki tudja, mikor lehet legközelebb a Velenjét iderakni, pedig szimpatikus klub ez is, kicsi pénzből, sok szlovénnal raktak össze korrekt, BL (alsóház) szinten értelmezhető csaptot. A Skjern ellen sok jó nem néz ki nekik, de ha esetleg elkapják a dánokat, akkor jövő héten is odaérhetnek a KP végére.

Velenje - Skjern, 2017. 10. 01. 17:00 (x)

15. Kiel

Jelzésértékkel hátrabasztuktettük őket ide, ha már egyszer az amúgy még erősen recsegő, csikorgó, kattogó Kielce törölte őket úgy pofán, hogy attól az Északi-Tengerig repültek. Kicsit visszafogottabban: a KP-n e héten elfoglalt pozíciójukkal szeretnénk jelezni, mekkora gödörben vannak. Az Aalborgot szerda este véres verejtékkel sikerült megverniük az utolsó percben, és ezt nyugodtan tessék szó szerint venni. Nagyjából az történik Gislasonnal északon, mint ami Ancelottival délen: tele vannak leendő klasszisokkal, csak sajnos a BL legjobbjai ellen kevés. Bár az olasszal szemben Frédit azért nem fogják kirúgni, történjék itt bármi is, az azért legyen tiszta mindenkinek.

Kiel - Aalborg 27:26 (13:12)

14. Aalborg

Tök pofás, amit tolnak, egyelőre pariban is voltak mindenkivel. A Brest ellen szépen ki fog derülni, hosszabb távon ez mennyire lehet elég. De az a meccs még arrébb van, addig meg puffoghatnak egy jót az EHF-nél a kieli meccs vége miatt. Ha nem láttátok volna, ideteszem, az utolsó egy percet nézzétek, egy piros mellett két nyilvánvaló hetes maradt el.

Kiel - Aalborg 27:26 (13:12)

13. Skjern

Innen nézve ők ugyanaz, mint az Aalborg, csak zöldben. Kiegészítve pár igazán nagy névvel (Eggert, Myrhol). Le is fogják tarolni a C csoportot. Két sima győzelemmel kezdtek, és vasárnap várhatóan hasonlóan fogják folytatni Velenjében.

Velenje - Skjern, 2017. 10. 01. 17:00 (x)

12. Motor Zaporozsje

A Pite mellett az alsóházból messze ők emelkednek ki, bizonyították is ezt két tükörsima meccsel. Igazi keleti csapat, a jobbára kiegészítőember ukrán srácok mellett oroszokkal, litvánokkal, fehéroroszokkal, meg egy lengyel edzővel. Ha valamikor igazán érdemes megnézni őket, akkor az most vasárnap van, Montpellierbe mennek ugyanis - kár, hogy épp a Szeged meccsel egyidőben lesz.

Montpellier - Zaporozsje, 2017. 10. 01. 17:00 (1)

11. Montpellier

Az elmúlt két szezonban rengeteget tettek azért, hogy két francia lehessen a felsőházban, aminek csúcspontja a Kielce tavalyi kiejtése volt. A nagy örömbe aztán szépen beletrollkodott a Nantes azzal, hogy lenyúlta a második helyet a francia bajnokságban. Aztán persze lehet, nem is bánják annyira ezt az alsóházas dolgot, itt a meccseik nagy részét kényelmesen be fogják húzni, a 16 között meg már bármi lehet, amint azt az említett ábra mutatja. Az első helyet majd lemeccselik a Zaporozseccel, ennek első fele jön a hétvégén, ugye.

Montpellier - Zaporozsje, 2017. 10. 01. 17:00 (1)

10. Szeged

A neveken túl egyelőre semmi félelmetes nincs a Zágrábban, két forduló után azt kell mondanunk, az utóbbi évek leggyengébb örökös horvát bajnokával van dolgunk idén. A Szeged lesimázta ezt a meccset, még úgy is hogy bő tíz percig kábé pályán sem volt a Pick. Nincs könnyű dolga Kamenica mesternek (wikizzétek meg a bácsit, én speciel nem nagyon láttam még ilyen hosszú listát a "Teams managed" fejléc alatt), gyakorlatilag minden lövője új, miközben a legtehetségesebb irányítóját - Pavlovicot - épp most veszítette el egy ujjsérülés miatt, úgy két hónapra. Akadozott is a játék rendesen - mondjuk ez igaz a Szegedre is

Ellentétben a Zágrábbal abban biztosak lehetünk, a Szeged fokozatosan egyre jobb lesz. És ahogy azt vautor megmondta, Zsitnyikovval még egy olyan játékosa lett a Picknek, aki képes magára vállalni a felelősséget, amikor arra szükség van. Lesz ez jobb is, talán már most, a Kristianstad ellen, és akkor lesz a Szeged feljebb is. Mármint a listánkon.

Szeged - Kristianstad, 2017. 10. 01. 17:00 (1)

9. Breszt

Könnyen meglehet, őket innentől stabilan a top10-ben találjuk majd, legalábbis ha az első két meccsen mutatott formájukat tudják tartani hosszabb távon is. A Kielcet gyakorlatilag simán verték otthon, múlt hétvégén pedig Párizsban igazolták, ellenük senki nem küldheti fel a fakót. Bebeshko tökéletes választás volt a padjukra, ez tavaly már kiderült, és a nyári igazolásaik is rendben voltak, Djordjic, Horák, Poteko, Igropulo, de még a csurgóról visszavitt Astrashapkin is korrekt játékosok, velük mélyebb lett a keret. Irányítóban lehetnek talán egyedül gondban, az amúgy remek Nikolenkau mögött csak 19-21 éves fiatalok vannak. Visszatérve a meccseikre: szerintünk a hétvégén megint nem fognak pontot szerezni, de csak azért nem, mert a Veszprémet fogadják, amin - jellemzően végig szoros meccsen, de - nulla pontot szoktak osztani nekik.

Breszt - Veszprém, 2017. 09. 30., 16:00 (2)

8. Flensburg

Nekik idén nyáron is a keret egybentartása volt a legnagyobb húzásuk, láttuk ezt a hétvégén Veszprémben jól. Aki érkezett - elsősorban Magnus Röd és Jeppson - olyan, borzalmasan tehetséges U21-esek, akik 5-10-15 percre beszállva már bőven hozzá tudnak tenni érdemben a meccseikhez. Mondom, láttuk ezt Veszprémben is. Meg persze Mattias Anderssont, akit a levlistán már csak UFOssonként szoktunk becézni, hogy a rossebb vinné el a drága svéd vénembert. Mondtam is a meccs alatt, András fia Mátyás simán van akkora kaliber, mint Omeyer vagy Sterbik, csak valahogy világ életében kisebb volt körülötte a hype. Szerencsére 60 percig már csak ritkán tudja hozni magát, a cseréje, Moller, viszont hónapokra kidőlt, és a csere helyére vészkapusnak beugró Lind egyelőre (?) nem bírja igazán Machulla bizalmát. Ha már Omeyer: ezek ketten legközelebb épp holnap este találkoznak, Flensburgban. És bár a Flens ősszel még általában könnyen elengedi a BL rangadókat, a meglepetés azért ott lebeg majd a FlensArena légterében.

Flensburg - PSG, 2017. 09. 30., 17:30 (2)

7. Nantes

Nos, a Vardar azért szépen helyre tette a lilákat, megmutatva, mekkora a különbség a középmezőny eleje és a világ teteje között. A Nantes jó negyed órát volt pariban, onnantól kezdve 3-4 gólos távolságból kapart a macedónok után. Ha esetleg egy-egy pillanatra megcsillant volna a remény, akkor meg jött Sterbik Árpi. A Nantes kapcsán aminek nagyon örülhetünk, az Faluvégi Rudi, aki Szkopjéban is megkapta a perceit, és egész szépen élt vele. Hét közben aztán a Löwen egy nantes-i döntetlennel tovább sulykolta a leckét, miszerint az igazán nagyokhoz még nem érnek fel a franciák. De azon kívül mindenki más ellen jók lehetnek.

Nantes - Löwen 26:26 (15:16)

6. Löwen

Velük kapcsolatban az első gondolatom mindig az, hogy atyaég, egy szűk soruk van, aztán mégis zsinórban kétszer nyerték meg a Bundesligát. És ezzel az elsőre nem is annyira félelmetes, ellenben annál jobban széthajtott sorral bárki ellen bármikor jók lehetnek a BL-ben. Ha éppen úgy jön ki a lépés. Muszáj belátnunk, hiába ekkentettük annyit, Jacobsen valamit azért nagyon tud, ha mást nem, motiválni biztosan. Idén eddig hozzák a szokásosat, vesztett pontokat tekintve második hely a Bundásban, mellette két iksz (Barca, Nantes) és egy magabiztos győzelem a Wisla ellen. Tőlük ez várható továbbra is, a BL-ben gyanúsan a Vardar és a Barca mögött, de mindenki más előtt zárják majd a csoportot. Nos, itt a szép kihívás a Szegednek, ebbe kellene bekavarni.

Nantes - Löwen 26:26 (15:16)

5. Kielce

Ahogy azt illik, a breszti kisiklást a következő szembejövő kiscsapaton bosszulta meg brutálisan a Kielce. Ja, hogy ez speciel a Kiel volt? Ilyen az élet. Dusebajev csapata a BL győzelem óta olyan kiszámíthatatlan, hogy állítólag a delphoi jósdában már fel sem veszik neki a telefont. Mi nem vagyunk jósda, csak egy rozzant kristálygömbünk van, amiben, ha homályosan is, de az látszik, jó lesz ez a Kielce, főleg, ha az öregek megússzák sérülés nélkül. Így az új & fiatal átlövőpár, Mamic és AlexDusi fokozatosan tudnak beépülni. Ez a páros lehet az, ami segíthet visszajutni a Kielcének oda, ahova amúgy való. Igen, a Final4-ra gondolunk.

Celje - Kielce, 2017. 09. 30. 19:00 (2)

4. Barcelona

A BL meghatározó csapatai közül a Kielce és a Kiel mellett a Barca kezdett még durva fiatalításba, és nem kérdés, ők állnak ezen a téren a legjobban. Nemcsak a tavalyi F4-ba jutás miatt, hanem a keret összeszokottságát és mélységét tekintve is. Ez utóbbai alól az egyetlen kivétel az irányító poszt. Távol álljon tőlünk a káröröm (se), főleg egy olyan kézilabda nagyhatalom kapcsán, mint a Barca (SE!), de azzal, hogy szerencsétlen Lasse Andersson rásérült a tavasszal műtött bal térdszalagjára, talán mégis megbánták, hogy nem csengették ki azt a rongyos milliócskát (vagy mennyit?) Palmarssonért. Így bizony kénytelenek lesznek csapágyasra hajtani Entrerriost. Vagy nem is tudom, majd beküldik Tomast irányítani? Vagy Dolenecet? Fú, hosszabb távon rettentő meleg lesz ez nekik, nem lepne meg, ha előrántanának valakit valami kiscsapatból. Hogy az eredményeikről is írjunk valamit: a nyitómeccs németországi döntetlenje után otthon egy sima meccsen előbb felhozták a Kristianstadot, majd az utolsó öt percre összerántották a védekezést, lenullázva ezzel a svédeket, egyúttal behúzva a meccset. A Plock ellen hasonló forgatókönyvre lehet számítani.

Plock - FC Barcelona, 2017. 10. 01., 19:00 (2)

3. Veszprém

Köszi az újabb klasszikust! Még nem pörgünk és nem is forgunk úgy, ahogy szeretnénk, de Vranjesből árad az önbizalom és ezt iszonyú jó látni. Ha ez így marad, nem lesz itt semmi para, csak két rettentő fasza sor. Hét közben megint a fiatalabbak nyomultak a bajnokságban, ez a ritmus így ősszel marha jól jön, mindenki felépítheti magát, Ljubo meg közben a csapatrészeket. Nem nagyon szeretnénk idén ennél hátrébb sorolni a Veszprémet, és ehhez nagy extrák nem is kellenek, csak olyan, kis odafigyeléssel és megfelelő önbizalommal megoldható meccsek, mint ami ez a mostani breszti is lesz.

Breszt - Veszprém, 2017. 09. 30., 16:00 (2)

2. Vardar

Igazi ordas sportközhely a nagy győzelmek utáni összeomlás, ld. pl. az korábban említett Kielce. Na, a Vardarnál ennek nyoma sincs, pedig a Plock és a Nantes tipikusan tökéletes lehetett volna arra, hogy a friss bajnok gyorsan hasraessen bennük. Ezzel szemben úgy tűnik, Szkopje vörös-fekete felében az oktatófilmet tartják műsoron. Még látszólag Kristopanst is sikerült beépíteni, mindkét meccsen szépen megszórta magát a lett oegre, amit aztán tényleg nem gondoltunk volna. Raul rohadt jó edző, mondtuk már?

Vardar - Zágráb, 2017. 10. 01., 17:00 (1)

1. PSG

A Kiel után a Breszt ellen is villogott a párizsi védelem, 58 és fél percig 26 gólon tartva a fehéroroszokat. Csillához csatlakozva ez egyelőre súlyos aggodalomra ad okot. Sagosent kőkeményen meglöveti Noka, hasít is a norvég fiúcska rendesen, ami szintén elég aggasztó. Nem annyira látszik, mitől fog megbicsaklani ez a rendszer, de azért majd az első tényleg komoly meccsüket érdemes lesz nézni, hátha találunk valamilyen fogást rajtuk. Érzésre ez nem most hétvégén jön el, mert bár a Flensburg nem az a feladós fajta, gyanús, hogy a csapat forgatása kicsivel fontosabb lesz Machullának, mint a győzelem megszerzése.

Flensburg - PSG, 2017. 09. 30., 17:30 (2)