Meglepetés? Csak a szokásos - KP 2.

Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja.

16. Dinamo Bukarest

A csoportkör végén nem valószínű, hogy oda fog érni a Bukarest, de az biztos, hogy nagyon bekezdett. Idegenben ikszelni bármilyen dán csapat ellen - a legnagyobbakon kívül - mindenkinek elfogadható eredemény. A szerdai eredményükön viszont már tényleg megakad a szem, mert az évek óta a nagyokat a kicsiktől elválasztó képzeletbeli vonalat megtestesítő Motort csapták meg a kóbor kutyák fővárosában. Egy 16. helyet ez mindenképpen megér.

Bukarestben is kedves, családias program a kézilabda

15. Breszt

A fehéroroszok talán nem örülnek olyan nagyon ennek a felsőházi tagságnak. Tavaly volt fél évük felkészülni, meg végülis "továbbjutottak", még akkor is, ha aztán rögtön szembejött a dicső halál, sárga-kékbe öltözve. Idén már nyitómeccsnek megkapták a Kielcét - és ennek megfelelően egy hazai zakót is.

14. Zágráb

Nekik rögtön két kulcsmeccsel indul a szezon. A kevés reálisan nyerhető idegenbeli meccsük közül az elsőt rögtön el is bukták Celjében, viszont otthon már tavaly is mindenkinek a nyakára másztak. Sokat amúgy nem változott a keretük, a legfájóbb talán épp Obranovic elvesztése (Stepancic a sérülése miatt szinte semmit nem játszott már tavaly), szóval a Szeged készülhet az extra adag jeges tömlővel, mert ez bizony fájni fog. Reméljük, a horvátoknak jobban.

13. Plock

Megelőlegezzük nekik ezt a 13. helyet, mert a Barca meccsből hadd ne vonjunk már le érdemi tapasztalatot. Sőt, ahogy nézem, lehet, hogy még öntünk egy kis betont is erre a helyezésre, mert Párizsba mennek, amire szintén ráillik az előző mondatban megfogalmazott állítás.

12. Silkeborg

Személy szerint Nikolaj Markussen BL-be való visszatérése miatt szurkolok nekik erősen. Ez az a lószabó srác (211 cm), akit 23 évesen betolt a sportág sűrűjébe Dujsebajev, még ugye a szépemlékű Atletiben. 2012-ben még BL döntőt játszott, aztán az Atleti csődjéről szóló hírekkel együtt a szezon közben elszivárogott ő is, egészen Katarig. Onnan jött vissza előbb Dániába, most pedig a Silkeborggal újra a BL-be. Az első fordulóban ötöt vállalt abból a 25 gólból, amivel Csasziékat verték Svájcban. Fontos győzelem volt ez nekik, ezért lehetnek a 12. helyen.

11. Montpellier

Kicsit szomorú a nem is olyan rég még Final4 esélyes Montepitét a kisegítő osztály névsorában felfedezni. A La Riojaval, Csehovszkival és a Cervar Szkopjével nagy meccsben lesznek, az Eperjes és az Elverum legnagyobb bánatára. Nevek alapján a Monti tűnik a csoportfavoritnak, és bár a nyáron úgy hallottuk, akkora a lekvár, hogy mindenki mehet, amerre lát, végül a csapat igazi értékeit Gajic kivételével meg tudták tartani. Ha a tavalyival ellentétben az idei szezont a fél csapat nem a kórházban tölti, a 16 között ők lehetnek az a csapat, akit a csoportmásodikok el akarnak majd kerülni.

10. Celje

Tamse kurva nagy varázsló. Jelen állás szerint izzadni fog ellenük mindenki, mint Overdose gazdája a tárgyalóteremben a befutónál. De azt, hogy hogy' a tökömbe' rántanak elő ezek minden szezonban ilyen Zarabeceket (Guardiola és Du Rietz szerda óta miatta zokognak felváltva Roggisch vállán), na, azt igazán eltanulhatnánk tőlük. (Khm, nyilván ezért kötött velük a Veszprém együttműködési megállapodást.) Számszakilag mindez egy Zágráb elleni győzelmet, majd a Löwen idegenbeli megráncigálását jelenti. Utóbbi meccsen nagyon megérdemeltek volna egy pontot, legalább.

9. Szeged

Vautor hétfőn már megénekelte a Szeged Löwen elleni ikszét, plusz holnapra készül egy felszoposzttal (bocs) a Zágrábi elé, magyarul nem a Szegeddel fogom tovább duzzasztani ezt az amúgy sem rövid posztot. A helyezés indoklásaként annyit azért megjegyeznék, a Szeged ezzel a még "bóti szagú" kerettel volt egy jó támadásnyira az aktuális német bajnok legyőzésétől. Attól a bajnoktól, aminek a kerete gyakorlatilag egy genszhájmernyit változott, és azt talán senkinek nem kell elmondani, mekkora előny ebben a játékban az összeszokottság. És akkor mégis miért csak 9.? Mert amíg a mannheimiaknál nem igazán látszik, hova tudnának fejlődni, a Pick esetében csak ezen az egy meccsen volt rengeteg olyan szitu, ami néhány hét-hónap múlva biztosan nem lesz. Ezért döntöttünk úgy: tartsuk meg a jobb helyezéseket arra az időre, amikor élesedik a szegedi forma.

8. Löwen

Értem én, hogy Jacobsen rágyúrt a 7 a 6 elleni játékra, óriási divat ez a dánoknál mostanában, meg aztán ha nem is mondta ki, de a többi némethez hasonlóan ők is felkészülésnek veszik a BL csoportkört - az ő szemszögükből igazán fontos meccs ősszel csak a Bundesligában van. Szóval értem én, hogy ez lényegében edzés, mint Katinkának egy random világkupa, de attól még mocskos szarul nézett ki ez a szerdai. Igen, Szegeden még egészen jól játszották a kapus nélküli támadást - legalábbis nem kaptak belőle egy rakás gólt -, de amit a Fraport Arenaban (ld. még: hazai közönség előtt) előadtak, az helyenként már bohózat volt. Konkrétan ezzel tartották meccsben a szlovénokat, plusz összehoztak Gajic kapusnak egy garantált helyet az EHF heti válogatásában.

"Mester, ugye többet nem játszunk üres kapuval?"

7. Flensburg

Egyetértek Csillával, a Flensi is tele van még hibával, és ez csak részben fogható a Laugét helyettesítő Mahé játékára. A francia tényleg zseni, ami viszont nála (is, és egyelőre még) együtt jár az eladott labdákkal, technikai hibákkal. Ebből összesen 19 volt a németeknél, míg 8 a Veszprémnél - ez normál esetben sima vendéggyőzelmet jelent. De itt jön a képbe a két kapusuk, akik 16 védést hoztak, miközben Roló megállt tíznél. Lefordítva ezt magyarra: a Flensburg még bőven nem éles, nagyrészt ennek szól a 7. hely.

6. PSG

Ha már az előbb statisztikáztunk: a Kiel - Párizson 0, azaz nulla darab technikai hiba volt (legalábbis ha hiszünk az EHF-nek). Eladott labda annál több, de mivel ezen a téren a különbség összesen 1 volt, nem meglepő, hogy végig baromi szoros volt a meccs. A legérdekesebb mindebből talán az, hogy így hirtelen nem tudom, miben léphet előre a PSG. Nem akarom lebecsülni őket, szó nincs róla, de a sztárok rettentően kötik Serdarusic kezét, erre pedig rá fognak harapni a Gislason kaliberű edzők (tény, ez a kategória azért annyira nem bő). Alfie óriásit húzott, amikor ráküldte Mikkel Hansenre a friss és motivált Zeitzit a hajrára, Serdarusic meg vakarhatta a fejét, hogy mit kezdjen a helyzettel, mert Mr. Hajpántot támadásban nem vehette le, védekezésben viszont a hosszú oldalról elég para lett volna cserélni. Amire kitalálta volna a megoldást, el is úszott a meccs.

5. Kiel

Mea culpa, mea maxmia culpa, szórom a fejemre az égésterméket rendesen. Amikor tavaly Storm és Gislason elkezdték nyomni ezt a generációváltásos, németesítős vonalat, csak röhögtem, mondván, ez csak marketingduma, amivel próbálják elmaszatolni azt a tényt, hogy elkúrták az igazolásaikat. Ehhez képest 30 percen keresztül tisztogattam a szemüvegem vasárnap. Raul Santos és Wolff még rendben is van, őket hajtotta a fél Bundás, Nilssonról is lehetett sejteni, hogy rendben lesz. De ez a Bilyk gyerek?! Az egyéni villanásoknál még nagyobb meglepetés volt az, ahogy a Kiel már most csapatként működött. Értitek, Duvnjakot simán leültette Gislason és mégsem tört meg a játékuk. Döbbenet. Az ötödik helyet ugyanaz indokolja, mint a Szegednél: ez a Kiel még mindig az út elején tart, szemben azokkal, akiket eléjük rangsoroltunk. Igen, jól értitek, szerintünk lesznek még ők feljebb ezen a listán.

4. Vardar

Természetesen nem a Kristianstad legyőzése miatt került a Vardar ennyire előre, hanem inkább a SEHA-ban látottak miatt. Raul szépen egészítette ki a már eddig is korrekt csapatát, főleg balátlővőben erősödtek sokat Borozannal és Canellasszal. Sajnos még a következő KP-re sem leszünk velük kapcsolatban sokkal okosabbak, a Bresztet fogadják holnap. Egyelőre jók ők nekünk itt, aztán majd meglátjuk, a németek és a PSG mit alkotnak az októberi hajtás alatt.

3. Kielce

A BL győztesnek (de fáj ezt leírni) ennyi minimum jár, és ennél lejjebb valószínűleg nem is nagyon fognak csúszni, mert bemákolták magukat az ő szintjükön szotyi csoportba. Talant gondolom most a szokásosnál is jobban dörzsölgeti a tenyerét, kapott egy egész őszt, amit felkészülésre szánhat. Lásd még: a hétvégén 4200 néző előtt tarthat átmozgató edzést a Kristianstad ellen.

2. Veszprém

Elég fostalicskán kezdődik ez a szezon Veszprémben, hiába lett gyakorlatilag két csapat, ha az igazán használható emberek szép csendben kiesnek. A Flensit jó lett volna megoldani, de összességében nem rossz ez az iksz sem - lesz itt még pontvesztés mindenkinél, nem győzzük eleget mantrázni. Hazai nyitónak a Csaszhausen épp tökéletes lesz, napsütés, hideg sör, forró kolbász, hajtós meccsen biztos győzelem, ilyenek járnak a fejünkben a holnappal kapcsolatban.

1. Barca

Ez most nagyrészt a sokévi átlagnak szól, semmi másnak. Ha valakit, hát őket aztán semennyire nem tudtuk eddig lemérni, a Plock elleni idegenbeli meccsük egy formálódó középcsapat és egy formálódó nagycsapat sablonos forgatókönyvét hozta, magabiztos FCB győzelemmel, jól bemutatkozó fiatalokkal és még mindig zseniális Kiroval - a hagyomány mellett még ez utóbbiakat tudjuk felhozni érvként a KP aranyérem mellett.

Oh, és nyugi, az első blamánál kéjes örömmel hajítjuk a középmezőnybe őket.