KP4 - Hajazunk kicsit a másik sportágra

Ha minden igaz, most elég időben elkezdtem a KP-írást (kopp-kopp-kopp), ezen a héten is be fog csúszni mindenféle helyszín az írására, de ilyen az élet felnőttkorban, szerencsére már feltalálták a laptopot és a home office-t. Ha végiggondolom, hogy az elmúlt 13 évben (még mindig boldog szülinapot, nekünk!) milyen helyszíneken írtam posztot, hát érdekes térképet tudnék összefaragni, maradjunk annyiban. Veszprémbe érkeznek holnap a kék, lengyel kispajtások, várjuk őket sok szeretettel, a Szeged pedig Kielcébe utazik, tehát lengyel vs magyar hét veszi kezdetét a Bajnokok Ligájában. Próbáljuk meg belőni a sorrendet, hiszen....

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Pelister

Az észak-macedónokról túl sok jót eddig nem tudtunk elmondani, de ha kizárólag magukhoz viszonyítjuk őket, most mintha pislákolna némi fény az alagút végén. Az elmúlt két meccsüket ugyanis több, mint vállalhatónak kell minősítsem, a Kiel csak 3 góllal verte őket és a PSG ellen is toltak egy hasonló félidőt. Hna, ezzel a lendülettel érkeznek most Zágrábban, de nagy pechjük, hogy a horvátok is éppen értelmezhető köröket futnak.

2023. október 19., 18.45 - Zágráb vs Pelister (1)

15. Celje

Négy fordulót követően nulla pont, ez a tény, ráadásul éppen az egyik olyan meccsüket bukták be, amit előzetesen én hozhatónak minősítettem. Nem kell végérvényes következtetéseket levonni október közepén, de innen azért nem szép, hanem inkább kb. lehetetlen a feltámadás. Sajnálom őket, le is megyünk majd, hogy kicsit megbuksizzuk őket, de most először Carlosék érkeznek, hasonló céllal. Tavaly egész jó meccseket játszottak, most annyira nem érzem benne ezt.

2023. október 18., 18.45 - Celje vs Barca (2)

14. Plock

Őket is sajnálom kicsit, hiszen rengeteg a veszprémi vonatkozás a lengyel kékekben, de mivel éppen hozzánk jönnek, ezt most kicsit félreteszem. Nem mennek idén a végjátékok, nem is értem, mert tavaly viszont éppen hogy ott fordítottak meg meccseket, annyi változás pedig nem történt a keretükben, szóval kicsit érthetetlen, hogy mi van. Most is véres verejtékkel kiegyenlítettek a 41. percre, tök szoros végjátékot toltak a címvédő ellen, erre Xavi valamiért az egész meccsen egy percet sem kapó Daszekre bízza a hetest. Persze, hogy kimarad, meg a többi is. Azért remélem, mi nem hagyjuk, hogy szoros legyen a végjáték.

2023. október 19., 18.45 - Veszprém vs Plock (1)

13. Porto

Nagyjából innentől kezdenek mérhetetlen hullámzásba a csapatok a saját teljesítményük tekintetében, a Porto annyiból még egészen korrekt, hogy a közvetlen vetélytársaikat verték meg szorosan, a nagyoktól pedig távol esnek. És volt is egyébként összeszedettebb teljesítményük, mint amit Veszprémben mutattak múlt héten, de a 34 lőtt gól nem rossz, az ő szempontjukból persze. Magdeburgba mennek, szívesen mondanám, hogy nem lehetetlen, de azért a németek mintha éledeznének, szóval inkább az övüké lesz ez.

2023. október 19., 20.45 - Magdeburg vs Porto (1)

12. Szeged

Hát igen, megverni az Aalborgot (dán bajnok a Szeged, sziasztok!), majd vállalhatatlanul ténferegni Trondheimben (-13), ez sem túl kiegensúlyozott dolog, akárhogy is nézem. Ráadásul ezen a meccsen kapaszkodókat sem igen láttunk, azon túl, hogy semmi nem jött össze, és kb. értékelhető teljesítmény nélkül játszottak a kékek, még belenyúlni sem sikerült, sehogyan sem. Nyilván ez szegedi szemmel szörnyűbb, én azért megemésztettem, de ezzel a Picket is üdvözölhetjük az idén elképesztő amplitudót mutató klubok tekintélyes körében. És pont ezért - mármint azért, mert láthatóan mindenki ezt tolja - nem is nagyon marasztalnám el a szögedi padot, sőt, mi a listán éppen fejtegettük, hogy KK-nak egészen jó húzásai vannak (pl. egy a semmiből összerakott és nyomokban egészen jól működő nyitott védelem), de erről inkább írhatna egy érintett. Dimwitch, helló, merre kószálsz? Elkezdődött a BL!

2023. október 19., 20.45 - Kielce vs Szeged (1)

11. Montpellier

Kicsit sótlannak érzem idén őket, a legjobb meccsüket nálunk játszották, szerintem, de ahhoz mi is kellettünk, ugye. Persze nyertek Celjében, és hozták a hazai Plock ellenit is, a közvetlen riválisokkal szembeni mutató tehát remek, így nem indokolt beléjük állni, de tényleg nem érzek most karaktert a Montpellieren. Mint a nagyobbik lányom, hozzák a minimum maximumát, ha értitek, hogy értem. Jó-jó, de most akkor mi is ez?

2023. október 18., 18.45 - GOG vs Montpellier (1)

10. Zágráb

Ha valakinek a mezőnyben felfelé száll a csillaga, azok a horvátok, a 16. edzőcserének végre szemmel látható és eredményekben mérhető tartós hulláma van, ami hihetetlen. Megfogták az Aalborgot is otthon, hááát, nem annyira bánom, hogy idén mi nem megyünk hozzájuk a csoportban. Nagyon kíváncsi vagyok, meddig tart a lendület, kitart-e a csoportkör végéig, képes lesz-e végre kilépni a Zágráb az egyenes kiesésesbe? Most amúgy éppen úgy állnak, de messze még a vége. A Pelistert viszont kötelező verniük otthon, ennek fényében.

2023. október 19., 18.45 - Zágráb vs Pelister (1)

9. Kolstad

Nézd már, itt a másik szörfbajnok. De tényleg, ez is akkor most mi volt? Vagy a zágrábi teljesítmény volt a mi? Melyik? Csak mert két kb. azonos erősségű csapatról beszélhetünk jelenleg (Zágráb, Szeged), az egyiktől kikaptak 11, a másikat verték 13 góllal. Biztos valaki meg tudja mondani, melyik az igazi arcuk, de hogy az nem én leszek, és nem most, annyi szent. Kicsit furcsák ezek az új vikingek. A Kiel ellen érdekes meccs lesz, most mindkét csapat győzelemből jön, talán a hazai pálya miatt most inkább nekik adom ezt. Meglátjuk, de ebből még jó meccs is lehet, ami nem árt, ha már az EHF képes volt a Celje vs Barcát MOTW-nek titulálni.

2023. október 19., 18.45 - Kolstad vs Kiel (1)

8. Aalborg

Szegedi cumi után döntetlen Zágrábban, miközben a dán bajnokságot veretlenül vezetik, hát ki érti ezt? Pedig az Aalborgban is van kraft, nem igazán értem, hova tűnik a nemzetközi meccsekre, de persze az is simán lehet, hogy egész egyszerűen nem most kívánnak beleszakadni a kettős terhelésbe. Bár nem hiszem, ez német sajátosság, nem dán. Mivel a PSG eddig eléggé stabil, nem hiszem, hogy az Aalborg Párizsban szerezne új lendületet.

2023. október 18., 20.45 - PSG vs Aalborg (1)

7. Kiel

Na tessék, Szandrufff leoltotta őket, hátracsapta a Kielt a nem túl elegáns 12. helyre, majd a zebrák ezen felhevülve kicsinálták a Kielcét, Európa kisebb meglepetésre. Nem nagyon láttuk jönni, hogy a kapus nélkül maradottak csatáját a zebrák nyerik meg, az sem biztos, hogy a Kielcének nincs ehhez köze - de van, magukhoz képest ők is elég vérszegények, és hát igen, 15%-os kapuval (lengyel) ritkán lehet meccset nyerni, mi tudjuk jól, Mrkva legalább összehozott 31%-ot -, amire az a tény is szépen rámutat, hogy közben sikerült kikapniuk Lipcsében. Is. Tehát a bajnokságban konkrétan bukdácsoló Kiel vezeti az Aladár csoportot, ősszel a BL-ben. Nem tudom, mi jöhet még? Idegenben a Kolstad persze ugyanúgy okozhat meglepit nekik, mint a Lipcse, szóval franc tudja, legyen 1es.

2023. október 19., 18.45 - Kolstad vs Kiel (1)

6. GOG

A kis mumuskáink Barcelonában bezzeg ki tudnak kapni nyolc góllal, mi? Sőt, Nordsjællandban is, akárhol is legyen. Arra célzok, hogy az eredményeik egyértelműen azt mutatják, hogy nem a GOG volt olyan kirívóan jó ellenünk, de eddig is tudtuk ezt. Barcelonában ki lehet kapni, de ezen a meccsen sanszuk sem volt, semmi. Otthon nyilván jobbak, a Pite sem a Barca, szerintem ezt meg kellene tudni nyerniük, de azért ezresnél többet nem mernék tenni rájuk sem.

2023. október 18., 18.45 - GOG vs Montpellier (1)

5. Magdeburg

Újrajátszották a tavalyi negyeddöntős első meccsüket, Plockban, csak most nagyobb sikerrel, és mivel ez az első idegenbeli sikerük volt, akár még észhez is térhetnek tőle. Mindenesetre valamivel már jobb formát mutattak, mint eddig, de még mindig nem az igazit, nem olyan címvédőset. A Porto ellen otthon persze ez is elég lehet, nem mondom, hogy nem.

2023. október 19., 20.45 - Magdeburg vs Porto (1)

4. Kielce

Talán őket értem a legkevésbé, muszáj kicsit vissza is mutogatni az Aalborg ellenire, mert azért azóta kiderült, hogy a dánok sem túl acélosak, annak annak fényében pedig elég nagy wtf az az első fordulós, hazai zakó tőlük. Na de, azóta sem volt semmi sem könnyű és gördülékeny, meg sem tudnám mondani, hogy a Kielce mikor állhatott utoljára negatív diffel a tabellán, és hát nyilván, ki lehet kapni Kielben, de ez az a Kiel, amelyik most tört előre a 12. helyről a 8-ra a KP-ban, szóval khm. Lehet, hogy igazam lesz, és nekik is ennyit számít egy kapus a seggüket védve? Jó, most Alex sincsen, ő pl. minden csapatnak nagyon hiányozna, de azért mezőnyben bőven meg is lehetnének ám...És hát pedzegettem azt is, valamelyik KP-ban, hogy Korneckit minek engedték el, ő pl. simán hozta volna ezt a meccset, de hát menni akart, csórikám, hogy a farkasveremből végre kilépjen a fényre, erre Wolff nem éppen most sérült meg?! Ebben a sztoriban csak az Eisenach járt jól, azt érzem. Mindenesetre nekem egyelőre nagyon furcsa ez az idei Kielce. Arról nem is beszélek, hogy még magyar szemmel is meglehetősen kellemetlen színtisztán politikai jellegű posztokat látni egy kézicsapat fb-oldalán. Ha a Szeged nem egy vállalhatatlanból jönne, hanem valami pozitív benyomásból, azt mondanám, nem esélytelen. Így azért hazai lesz, de...

2023. október 19., 20.45 - Kielce vs Szeged (1)

3. Veszprém

Az őszi KP-írás a "vakok között éppen ki a félszemű" - verseny végtelenített változata lesz, már látom, így fordulhat elő, hogy voltunk már elsők, hetedikek, most harmadikak, de a Barcán és a Pelisteren kívül gyakorlatilag mindenki volt már mindenfelé, tényleg komoly a fluktuáció. A GOG-meccs óta egyébként felszántjuk a parkettákat - bármelyiket - és ez jól is van így, ilyenkor lehet jókor jött pofonnak tekinteni az ilyesmit. Ezen a gondolatmeneten továbbhaladva a Plock elleni is nagyarányú győzelmet várnék, annak ellenére, hogy szoros meccseket játszottak eddig mindenkivel. Itthon ellenük nem szokott sok gondunk lenni, persze, mindenkit megtapsolunk majd, akit csak ismerünk, meg minden, a szurkolók egy kisebb csoportját Koviék bográccsal, meccs után meg a La Vida söreivel vendégeljük majd meg, biztos lesz polskázás, meg ria-ria, de ezektől függetlenül lehetőleg csapjunk oda rendesen! Nem akarok szoros meccset, most valahogy különösen nem. És ha játszunk úgy, ahogy tudunk, akkor lesz is mérhető különbség, ebben biztos vagyok.

2023. október 19., 18.45 - Veszprém vs Plock (1)

2. PSG

Stabilak, eddig, az egyetlen vereségük Kielcében is egy végig kiélezett, szoros meccs volt, úgyhogy számomra elég egyértelmű helyük van itt most. Az Aalborg nincs abban a formában jelenleg, amelyikkel ijesztegetni lehetne Máthé Dominikékat, szerintem, sőt, szorosnak sem várom, különösebben, de ki tudja, ugye?

2023. október 18., 20.45 - PSG vs Aalborg (1)

1. Barca

Carlos Barcája sem nagyon hullámzik mostanság, volt egy bajnokságbeli botlásuk ugyan, még a szezon elején, de azóta a BL-ben is, és otthon is állnak, mint a cövek. Hogy mitől lesz ez a meccs a hét meccse, az nagyon érdekelne, igazán kár, hogy ezt a kezdeményezést elbohóckodja az EHF, de az ő doluk, nekem kapásból van 2 olyan meccsötletem, ami tényleg az lehetne. Szóval eléggé kompakt keret a katalán, ez nem újdonság, évek óta így van, most éppen az az adat szúrta ki a szemem, hogy a 14 mezőnyjátékosból 13 lőtt gólt a GOG-nak, akik ellen gyakorlatilag az első félidőben eldöntötték a meccset. A Celjét sem gondolom most Barca-verőnek.

2023. október 18., 18.45 - Celje vs Barca (2)