KP11 - Itt a tavasz, trallala

Csaknem kéthónapnyi szünet - és egy vébé - után visszatér a Bajnokok Ligája a vérkeringésünkbe, amit némiképp felemás érzésekkel várok, hogy őszinte legyek, és még csak meg sem tudom mondani az okát, majd ha rájövök, megírom. Mindenesetre mozgalmas holtszezonon vagyunk túl, rengeteg pletykát hordott össze az internet népe, van min csámcsogni rendesen, eközben pedig a magyar szereplés kapcsán ugyanilyen ambivalens érzések keringenek bennem, csomó mindenről kellene beszélni, mert rengeteg sebből vérzünk, szóval most kicsit megtorpanva érzem magam, azt hiszem. Nem is zártam még le magamban a válogatott dolgát úgy rendesebben, elképzelhető, hogy ez is bajom most ezzel, de nincs is sok kedvem morfondírozni rajta. Pedig van is min, és kellene is, igen. Na, majd ha megszáll az ihlet.

Addig pedig erre mi más lehetne a népi gyógyírem, mint egy év eleji KP-sorrend összetákolása? Ugye?

Rámegy egy komplett nap, akkor is, ha nettóban nézem, és a gyökér fb egyre kevesebb hírfolyamot engedélyez, hülyének is megéri, de hát mit csináljak, ha még mindig annyira szeretem, ez a kedvencem 11 év után is, hiszen így kötelező képbe kerülnöm hétről-hétre a komplett, ffi-élmezőnnyel. Jó, persze egy győztes Köln is a kedvencem volna, biztosan, de azért a KP az más. Most pedig különösen érdekes, már eleve a őszi/tavaszi etap első fordulója mindig baromi gáz, nagyon nehéz belőni, hogy mit okozott a nyár ill. az aktuális válogatott torna egy-egy klubnál, ilyenkor aktuális formát sem nagyon látunk, de mi azért mindig, megbízhatóan megpróbáljuk. Maximum tévedünk.

"...ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Porto

Vérzik a szívem, és reménykedem benne, hogy a válogatott torna lendít majd valamennyit a portói szekéren, illetve inkább hajón, ellenünk legalábbis kiválóan teljesítettek, ugye. Na jó, nyilván ez nem teljesen komoly, ugyanakkor azt is látni kell, hogy az utolsó meccsükön, Odensében, összesen egy góllal kaptak csak ki a GOG-tól, ami régen volt, persze, de mutattak valami feltámadásfélét az őszi szezon hajrájában, annak a folytatását kérném, rendben? Főleg, hogy a Bukarest érkezik a Douro partjára.

2023. február 8., 20.45 - Porto vs Bukarest (1)

15. Elverum

Nagy szerencsétlenségükre az utolsó fordulóban náluk támadt fel hamvaiból a Szeged, most pedig elsőre mehetnek Barcelonába, hátö. Nem baj, a La Rambla ilyenkor is tele, és az idő is biztosan jobb lesz, mintha otthon maradnának. Egy reménysugár azért van a tisztes helytállásra, a katalánok - az Ortega előtti időkben - simán belebambultak az első meccsekbe, hátha most is így lesz, az mindenképpen elég lehetne egy tisztes helytállásra, norge szempontból.

2023. február 9., 20.45 - Barca vs Elverum (1)

14. Celje

Erős kezdés után eléggé visszaestek szlovén barátkáink, akiknek most Nantes-ban lesz fellépése, ahol szintén nem tudunk helyettük bizakodóak lenni. Ugyanakkor ez nem is egy teljesen veszett fejsze nyele, kérdés, hogy a franciák milyen formában térnek vissza a klubéletbe, és hogy a Celje össze tudja-e szedni minden erejét. Igazság szerint az utolsó pontszerzési lehetőségek egyike ez, talán még az utolsó fordulós otthoni, Aalborg elleniben lehet remény, hát hajrá! A realitás azért sima hazait ígér.

2023. február 9., 20.45 - Nantes vs Celje (1)

13. Plock

A legfontosabb plocki történés Fazekas Gergő visszatérte, ráadásul eléggé jó játékkal (7/7!!!) tette mindezt, ez nekünk, veszprémieknek több, mint örömteli. Most már csak ússza meg visszaesés nélkül, ha kérhetem, közben pedig nyerjenek a Magdeburg ellen, és nem is lesz több kívánságom feléjük, megígérem! A továbbjutásukhoz mondjuk már egy kisebb csoda kellene, az sajnos elment azzal a decemberi Zágráb ellenivel, de attól még van itt négy meccs a BL-ben, amit meg lehet húzni tisztességgel. Ha magukon már nagyon nem is, de rajtunk még bőven segíthetnek...:D

2023. február 9., 20.45 - Plock vs Magdeburg (2)

12. Zágráb

Az elmúlt tizennégy (asszem) edzőváltásukból talán az első, ami jól láthatóan és azonnal működött, kérdés, hogy benne maradt-e a kezekben, lábakban, fejekben az az őszi, szép hajrá?! Mert Plockban nagyon fontos győzelmet arattak az utolsó fordulóban, ha valamire, erre mindenképpen büszkék lehetnek. A horvát válogatott vb-tornája méltatlanul rövid véget ért, úgyhogy abból kár kiindulni, a Párizs érkezik hozzájuk, hááát. Meglátjuk. Nem hiszem, de meglátjuk, ki milyen ütembe veszi fel a fonalat, végülis első meccs, ilyenkor bármi lehet. A realitás azért sima vendéget ígér.

2023. február 8., 18.45 - Zágráb vs PSG (2)

11. Dinamo

Az utolsó fordulóban rájuk ment egy pontunk, úgyhogy ha valaki, mi tudjuk, hogy nem egyszerű ellenük az élet. De ha csak a tabellára tekintünk is pontosan látszódik mindez, egyértelműen a csoport elejéhez zárnak már, nem a végéhez, elképesztő ütemben fejlődnek, nem venném ezt el tőlük. Ennyit jelent egy jó edző, és hát így már lóvé is van pénzre, az is látszik. Portóba érkeznek erre a fordulóra, nyilván győzelmi szándékkal, ám nem feltétlen lesz ez így, na.

2023. február 8., 20.45 - Porto vs Bukarest (1)

10. Szeged

A Szeged legnagyobb erősítése Stepancic visszatérése lehet, de csak februárra. Mármint február erősítése lehet a srác, de aztán meglátjuk, hogy a senior Dusi and sons mikor, hogyan, milyen formában csatlakozik, és onnantól nyilván ők lesznek azok. Mindenesetre a csoportkör hátralévő részére nem jött rosszul ez a felépülés, kicsit tán már el is felejtettük szerencsétlen horvátot, és ha mi, akkor vélhetően a komplett mezőny is, úgyhogy ha megtalálja a formáját, akár valódi erősítést is jelenthet. Rá is fért ez most a Pickre, csütörtökön Aalborg, idegenben, ez akár vendég is lehet(ne), de utána pedig a Kiel érkezik Szegedre.

2023. február 9., 18.45 - Aalborg vs Szeged (1)

9. GOG

Mi pedig a dán vs magyar hétvége jegyében fogadjuk sok szeretettel az odensei fiatalokat, akiknek volt már jobb szériájuk is ebben a szezonban, ugyanakkor az alapvető stílusjegyeiket nyilván megtartva fognak játszani a Veszprém Arénában. Ezek pedig olyasmik, hogy pontos, gyors támadásvezetés, rengeteg cselezés és egy-egyezés, amit a magyar válogatottnál sokkal eredményesebben kellene levédekeznie a veszprémi falnak. Magasra fellépegetős, faultolós, kemény védekezés, ahol minden eladott labda felér egy öntökönszúrással. Hadd fogalmazzak úgy, hogy egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ezek a srácok nem győzelmi szándékkal és hatalmas hygge-ben érkeznek a királynék városába, jó lesz vigyázni velük! Pytlickről minden vébét megjárt játékosnak friss tapasztalata lehet, remélem megtaláljuk a megfelelő embert az ő hatástalanítására, nagyon sok betörésre kell felkészülniük a kettes védőinknek, én mindenképpen valami alacsonyabb súlypontú csávót keresnék ellene. Kicsit izgulok, minél öregebb vagyok, annál kevésbé bírom jól az újrakezdéseket.

2023. február 8., 18.45 - Veszprém vs GOG (1)

8. Aalborg

Viszont nem csak a Szeged mutat az őszihez képest újfajta életjeleket, hanem éppen a soron következő ellenfele, az Aalborg is, hétvégén ugyanis viszonylag simán verték a GOG-ot, amivel átvették a vezetést a dán tabellán. November végén kaptak ki utoljára otthon, ellenben a Bajnokok Ligájában nem állnak ilyen jól, elég régóta tart a szopóáguk, egészen konkrétan a szögedi, világraszóló győzelmük (október 6.) óta nem sikerült behúzniuk egy győzelmet sem, összesen 1 döntetlent produkáltak (Kielben) öt vereség mellett, ami az ellenfelektől függetlenül is borzasztó. Főleg olyan kerettel, hogy: Lady Aron, MØllgaard, kicsit sérült Mikkel Hansen, Jesper Nielsen, Sandell, Claar, a teljesség igénye nélkül. Úgyhogy érzésem szerint most ők is kaparni fognak, és hát van is hova. Ebből mondjuk következtethetünk arra, hogy ennek egy remek meccsnek kell lennie, meglátjuk, hogy a csapatok mit gondolnak róla.

2023. február 9., 18.45 - Aalborg vs Szeged (1)

7. Nantes

A francia bajnokság eleje idén egészen szorosnak tűnik, ugyan a Montpellier vezeti jelenleg, másodikak a parizerek, harmadik a Nantes, de még nem kezdődött el a tavaszi felvonásuk, hosszú lesz az is, az élbolyban bármi előfordulhat, bezárólag az 5. helyen álló Toulouseig. A Bajnokok Ligájában sem állnak rosszul, ugyanúgy a mágikus harmadik helyen éppen, ahogy otthon, előrébb nem nagyon van út nekik, viszont a Kiel liheg a nyakukban ezerrel, úgyhogy botlásra lehetőség nuku. Szerencséjükre a Celjével kell bemelegíteniük a tavaszra, ráadásul otthon, nem tűnik lehetetlen küldetésnek.

2023. február 9., 20.45 - Nantes vs Celje (1)

6. Kiel

A német kupaküzdelmek negyeddöntőit rendezték meg most hétvégén, Hamburgban, ahol a regnáló kupagyőztes Kiel az előző kiírás bajnokával, a Magdeburggal nézett farkasszemet. A végletekig izgalmas mérkőzésen, melyet amúgy a magdeburgiak végig vezettek, a zebrák egy hatalmas hajrával, időntúli hetessel, hosszabbításra mentették a meccset, amit viszont a Magdeburg nyert meg, így a címvédő nem lesz ott Kölnben, a német kupa FF-hétvégéjén, április közepén. Tehát nem feltétlen nagy vidámságban zajlik a Kielce elleni készülődés, Kielben, bár a németek azért gyorsan át szoktak lendülni az ilyesmiken. Kérdés, hogy most sikerül-e?

2023. február 9., 18.45 - Kiel vs Kielce (1)

5. Magdeburg

Egyáltalán nem bánom, hogy nem ellenük toljuk a tavaszi elsőt, főleg így, hogy jönnek ezzel a kupa FF-os lelki plusszal, bízom benne, hogy kiélik magukat most, Plockban, és jövő hétre nem marad annyi szufla. Muhaha. Csak vicceltem, természetesen nem gondolom komolyan, hogy náluk egyáltalán el tud fogyni a szufla. Mindenesetre véráldozatot hoztak a kupáért, Saugstrup veszett el, és elég súlyosan, ráadásul Magnusson sem állt még rendelkezésre, de róla érdekes módon semmi konkrétumot nem találok sehol sem, úgyhogy kicsit azért ég a ház a Magdeburgnál. Attól azért nem félek, hogy nem tudják őket fiatalokkal pótolni, de előbb-utóbb fájni fog nekik, az biztos.

2023. február 9., 20.45 - Plock vs Magdeburg (2)

4. Veszprém

Nagyon bízom a remek kezdésben, nem is érzek rosszat, amúgy, bízom abban, hogy jól érzem most. Ahogy írtam a GOG-nál is, valahogy lejjebb kell vigyük a védekezésben a súlypontot, mert a fiatal dánkák ugyanannyira építenek a betörésekre a támadójátékukban, mint a vébén látott élcsapatok, kiváltképp a világbajnok dánok. Nos, erre tényleg az egyetlen ellenszer a kettesek, hármasok alacsonyabb súlyponton és mozgékonyabban védekezése, bízom benne, hogy Lauge megoldja kispajtikáit kettesben, de a közelmúlt egyik legnagyobb találmánya ezügyben Mahé kettest védekeztetése, illetve Nilsson még ilyesmi védőforma, ami ebben az esetben talán jó lehet. Ha megoldjuk hátul, elöl nem lesz gond, ezt most valahogyan érzem. Kell egy jó kapu, Corralesben most lendületből is benne kellene legyen minimum egy átlag, de inkább annál több, hiszen a dánok után a spanyolok örültek a leginkább a végén a januári vébének. Ezen pedig nekünk bizony nyernünk kellene, úgy alles zusammen. Meg azon is, hogy a mi kulcsjátékosaink nem lettek csapágyasra hajtva a vébén.

Tudom, hogy a legnagyobb kérdés most Remili jötte vagy nem jötte, vagy mikor jötte Veszprémben, de kicsit nézzünk ezen át, mert igen fontos meccseink lesznek még a csoportban is, addig is elterelődnek a gondolataink. Jobb az mindenkinek. Egy ilyen bizniszben hetven féle érdek feszül egymásnak, gondolom a háttérben most is ez zajlik éppen, megy az egyeztetés, kivárás, alku ezerrel, reméljük a legjobbakat. A kilátogató közönség legyen kedves, vessen egy pillantást a naptárra, és hozzon magával egy gyertyát vagy mécsest, ha kérhetem, meccs után pedig találkozzunk a Cozma-szobornál, 20:24-kor! Lesz még a már szokásosnak mondható 8. perces csendbenmaradás is, gyönyörű és állandó gesztusaként a megemlékezésnek. 14 éve. Úristen. És még mindig simán sírok ezen...Nyerni kell, nincs kecmec!

2023. február 8., 18.45 - Veszprém vs GOG (1)

3. PSG

Ők sem kezdték még el a bajnokságot, úgyhogy csak abból következtetgetünk, hogy ki milyen hangulatban tért vissza a klubjához a vébéről, illetve Raul hosszabbításának híre is befolyásolhatja a hangulatot Párizsban, szerintem nem negatív irányba. Stabil ez a brigád nagyon, idén különösen, persze Palicka formáján sok múlik, de igazából a kapusok mindig is sarkallatos pontok voltak itt, a nagyoknál. Ha Zágrábban észnél lesznek, és tanultak a mi meccsünkből, akkor megszakadniuk sem kell, persze nekünk jól jönne egy botlás most, de meglehetősen furán néznék, azt gondolom.

2023. február 8., 18.45 - Zágráb vs PSG (2)

2. Kielce

A tavaszi felvonás egyértelműen legnagyobb kérdése, hogy velük mi lesz most? Persze még toltak egy újabb hónapot az egész kalamajka lezárásán, elképzelhető, hogy lesz, aki dob egy mentőövet, de az is bőven opció, hogy csak húzzák az időt, akivel szemben lehet, hogy ne kelljen elengedni menet közben, a csoportmeccsek végéig, játékost. Lélegzetvisszafojtva várjuk a híreket Polskából, ezek a játékosok profik, úgyhogy nagy szétcsúszást nem várok tőlük addig sem, Remili is ugyan hiányozni fog, de azért Alex megoldja azt a posztot. Egy jó Kiel vs Kielce elé nézünk, csekkolja, aki teheti!

2023. február 9., 18.45 - Kiel vs Kielce (1)

1. Barcelona

Biztosan le fogom még írni néhányszor, hiszen ez az igazság, ebből az amúgy rém erős mezőnyből a Barcelona kimagaslik. Stabilan mégpedig. Persze ezek a szünetek mindig okozhatnak ezt-azt egy klub vérkeringésében, nekik sok drámájuk nincsen, emberre sincs túl nagy szükségük, szóval elpöfögnek szépen. Az Asobalban éppen 15 góllal (!!!) verték otthonában a második helyen álló Granollerst, hátö. Most mit mondjak? Elverum érkezik Katalóniába.

2023. február 9., 20.45 - Barca vs Elverum (1)